boczek - 14002 przepisów (strona:75/934)

ZIEMNIAKI SMAŻONE Z GRZYBAMI I BOCZKIEM 179

ZIEMNIAKI SMAŻONE Z GRZYBAMI I BOCZKIEM Mój Mąż i Dzieci zrobili mi ostatnio wielką niespodziankę i poszli do lasu zbierać grzyby, skąd przynieśli mi dwa kosze tych cudowności :) Mój Syn kazał koniecznie w tym wpisie zaznaczyć, ze to On zbierał NAJŁADNIEJSZE okazy, więc wedle Jego życzenia ZAZNACZAM :D Na pierwszy ogień poszło swojskie, proste danie - ziemniaki(...)talarkach smażone z grzybami i boczkiem, z dodatkiem cebulki, suszonego tymianku i zielonej pietruszki. Wiem, że wygląd dania nie powala i całość nie prezentuje się zbyt okazale, ale uwierzcie mi smak rekompensuje wszystko :) Mięciutkie plasterki ziemniaków, pachnące grzyby, piórka cebuli i rumiane skwarki z boczku komponują się idealnie i całość smakuje cudownie domowo i swojsko :) A zapach... jest nieziemski. Dziś

Słodko-Słony Świat Ilony
Soczewica z boczkiem 87

Zjedzmy dziś coś zdrowego z odrobiną boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem. Składniki: Soczewica 250 gr, Boczek wędzony, Buraczki 3 sztuki, Cebula 2 sztuki, Jabłko 1 duże, Czosnek niedźwiedzi, Sól. Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube(...)plastry jabłko. W innym garnku gotujemy buraczki. Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku i na wolnym ogniu podsmażamy go.  Kiedy jabłko już zmięknie wyciągamy go z piekarnika. Cebulę pozostawiamy na dłużej, aby się pięknie przypiekła. Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy. Buraczkowy

Smaki Przyprawy i Kolory
Spaghetti Agi - ulubione 174

Jeśli nie mam pomysłu na obiad to niezawodne okazuje się moje ulubione połączenie składników: makaron, cukinia i boczek. Tym razem użyłam tych składników do spaghetti. Spaghetti - danie znane i lubiane. Najbardziej znane to spaghetti bolognese lub carbonara. Ja do spaghetti podchodzę na zasadzie "co mam w lodówce to się nada" i jest zawsze pysznie :) Przygotowując czerwony sos (pomidorowy) do makaronu(...)wyśmienite połączenie smaków:  rozmaryn, imbir i szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów pomidorowych, a nawet zupy pomidorowej. Spróbujcie :) Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 1 cukinia 3 plastry boczku lub kawałek boczku wędzonego pół puszki fasoli czerwonej ok. 400 gram przecieru pomidorowego pół cebuli (może być czerwona) 2 ząbki czosnku łyżka cukru łyżeczka rozmarynu łyżeczka imbiru szczypta szafranu sól

Pyza i Surówka
Ziemniaczki z boczkiem na grilla – przepis 174

grillowych i od tamtej pory ziemniaki są jak kiełbasa stałym elementem każdego grilla. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest proste i tanie. A jeżeli akurat nie macie w lodówce boczku można go zastąpić, np. szynką lub plasterkiem kiełbasy. Ziemniaczki z boczkiem na grilla Składniki: ziemniaki (ilość wg uznania) boczek wędzony w plasterkach (jeden plasterek do jednego ziemniaka) masło zioła prowansalskie(...)Ziemniaczki z boczkiem na grilla Wykonanie: Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Jedną polówkę smarujemy masłem (ok. pół łyżeczki masła) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Między dwie połówki ziemniaka wkładamy plasterek boczku i składamy razem. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy na grillu ok. 30 min. Na ruszcie, nie w żarze jak ziemniaki z ogniska. Ziemniaczki z boczkiem

Pyza i Surówka
Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami 122

łososia, ale nic nie zostało ;). Przepis na spód tarty pochodzi od Feed Me Better , niewiele w nim zmieniłam i serdecznie polecam. Do tego konfitura z czerwonej cebuli , pomidory i boczek, który przełamuje te smaki. Ze zdjęć nie jestem zadowolona, ale byłam pośpieszana w trakcie fotografowania... ;). Dopełnieniem posiłku był kieliszek wina Celebro Italy , które idealnie komponowało się ze smakiem tarty. Podsumowując(...)pyszny obiad w doborowym towarzystwie :) Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami Ciasto (lekko zmieniony przepis od Feed Me Better ) Składniki (forma o śr. ok. 30 cm): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 łyżki otrębów owsianych - 50 g zimnego masła - 1 jajko - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki gęstego jogurtu - 50 ml zimnej wody - sól, pieprz do smaku

Corner With Recipes
Spaghetti Carbonara z czosnkiem i pietruszk 160

Uwielbiam włoskie makarony, a Carbonara zdecydowanie należy do czołówki :) Niby nic wyrafinowanego zwykły boczek, cebulka, jaka i przyprawy. Jednak przyrządzone w odpowiedni sposób, w połączeniu z idealnie ugotowanym makaronem sprawiają, że Carbonara stanowi istnty raj dla kubków smakowych, ach te nitki makaronu oblepione aksamitnym sosem... :) Jako, że nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła czegoś od siebie, moja Carbonara pełna jest(...)również czosnku i natki pietruszki. Gorąco polecam! :) SKŁADNIKI ( 2-3 porcje) 200g wędzonego boczku 2 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki parmezanu 2 jajka sól, pieprz natka pietruszki ( wedle uznania, u mnie 1/3 pęczka) świeża bazylia ( kilka listków) 1/2 opakowania makaronu spaghetti SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wstawić wodę na makaron i lekko jąosolić. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na suchą

DefinicjaSmaku
Zupa krem z żółtego groszku 162

Dzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku Składniki: - 250 g żółtego łuskanego groszku - 200 g wędzonego boczku - 1 cebula - 1 łyżka masła - sól - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 por - 1,5 l wody - troszkę natki pietruszki Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy(...)wody i gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę i pora oraz trochę soli. Teraz zabieramy się za boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy

Kuchenne Wariacje
Kapuśniak na boczku 184

Kapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe(...)grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak wlewany 2 l wody i gotujemy boczek. Jak będzie miękki wyciągamy i kroimy w kostkę. Do wody z gotowania boczku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Wszystko razem gotujemy

Kulinarna Patilogia
Duszona kapusta kiszona 155

nieco „cięższych”, głównie wieprzowych dań mięsnych typowych dla naszej części Europy, jak np. golonka czy popularne „schabowe”. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku mielony czarny pieprz do smaku sól do smaku Instrukcje Kapustę(...)przykryciem, czasami mieszając. Ilość płynu w garnku powinna się powoli zmniejszać, ale nie może on zniknąć całkowicie. Pod koniec tego czasu obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy wszelkie twarde elementy typu skóra, chrząstki i kości, po czym również drobno kroimy. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy na nią boczek i smażymy przez 3-4 minuty

Kulinarna Pokusa
Pasztet z kaczki 248

święta jak i bez jakiejkolwiek konkretnej okazji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kaczki (piersi i/lub nogi – patrz uwagi) 250g średnio przerośniętego oczyszczonego ze skóry i kości surowego boczku 250g wątróbki z indyka 1 mała lub pół średniej cebuli (100g) 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego(...)rondel na bardzo mały ogień i solimy składniki. Dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 minut, czasami mieszając, ewentualnie dodając też odrobinę wody, co jednak nie powinno być konieczne. Boczek kroimy w niedużą kostkę i blendujemy na gładką masę. Wątróbkę z cebulą i czosnkiem po przestygnięciu wyjmujemy z sosu z duszenia i również blendujemy na gładko. Z upieczonej kaczki usuwamy

Kulinarna Pokusa
Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 224

m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju, korzystam z tego tłuszczu, który się wytopi z boczku). Boczek zdejmujemy na talerz. Na patelni, na tłuszczu z boczku szklimy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Jak się zeszkli - dodajemy szpinak i smażymy mieszając od czasu do czasu. Szpinak niestety ma to do siebie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierożki tortellini w śmietanowym sosie z boczkiem i brokułami 148

podanych proporcji przygotujecie obiad dla dwóch bardzo głodnych lub 3-4 średnio głodnych osób.  Składniki: 1 paczka pierożków tortellini (250 g), 6-8 niezbyt grubych plastrów wędzonego boczku , 300 ml słodkiej śmietanki , 3 większe szalotki , sól do smaku, ostra papryka - w moim przypadku mielone płatki chili, brokuł , sól i cukier do ugotowania brokuła. Tortellini ugotować. Powinny być(...)odstawić pod przykryciem, żeby nie wystygły zbyt mocno. Brokuła ugotować w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Brokuł również powinien być nie do końca ugotowany lecz delikatnie chrupiący. Plastry boczku wytopić na średnio rozgrzanej patelni. Powinny oddać jak najwięcej tłuszczu i stać się chrupiące. Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, gdyż wtedy boczek się przypali. Po wytopieniu kawałki boczku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń z kurczaka 521

czułem że to może być wyjątkowy smak i chciałem delektować się nim na święta. I nie myliłem się. Warto było czekać. Składniki : 60 dag mięsa mielonego drobiowego 30 dag boczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej garść żurawiny suszonej garść(...)słonecznika 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz papryczka chilli ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Drobno pokrojoną cebulkę razem z chilli podsmażam lekko na oliwie. Plastrami boczku obkładam dosyć dokładnie formę "keksówkę". Mięso mielone razem z pozostałymi składnikami czyli pokrojonym w kosteczkę boczkiem z szynką, podsmażoną cebulką z papryczką, jajami, bułką tartą, żurawiną, słonecznikiem i sokiem z cytryny przekładam do misy i wyrabiam

Mechanik w kuchni
Makaron z pieczarkami i boczkiem w sosie serowo-ziołowym 142

Makaron z pieczarkami i boczkiem w sosie serowo-ziołowym Tysiąc planów, pomysłów i rzeczy na liście do zrobienia. Irytująca świadomość, że wszystkiego naraz zrobić się nie da. Kolejna doba, która w żaden sposób nie daje się naciągnąć i ma tylko 24 godziny. Maksymalnie 30 minut do wyrwania na przygotowanie obiadu. Ostatnio spotykam wiele osób,które mogłyby się podpisać pod tymi(...)prostotę. Zamiast śmietany sos zrobiłam na bazie ziołowego serka twarogowego. To mój ulubiony serek ze wszystkich smaków rodziny Almette, odkąd tylko pojawił się na rynku. Z makaronem pieczarkami i boczkiem stworzył naprawdę smaczną kompozycję. Serek rozmieszany z mlekiem stał się gęstym sosem, który świetnie otulił makaron. Zresztą możecie sprawdzić sami. Polecam :) Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu (u mnie

Pełny talerz
Spaghetti Carbonara - podwójnie czarna 163

Spaghetti Carbonara to danie stanowiące kwintesencję Włoch, pełne aromatów i posiadające kilka tekstur. Kremowa konsystencja sosu, chropowatość parmezanu i chrupkość boczku z dymnym posmakiem wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójną całość. Sama Carbonara pochodzi z Neapolu, a nazwa pochodzi ponoć od czarnego pieprzu, bez którego Carbonara nie istnieje. Sekretem udanej Carbonary jest jednak  nie dobór składników, a refleks kucharza(...)dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki na 2 porcje: 250 g spaghetti 100 ml wytrawnego białego wina 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 100 przerośnietęgo boczku 30-40 g np.Parmigiano reggiano 1 łyżka oleju sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: w dużym garnku nastawić wystarczającą ilość wody do ugotowania makaronu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć pokrojony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!