Szparagi z boczkiem to miłość od pierwszego wejrzenia. smakują 100 razy lepiej niż jajkiem i są w formie zapiekanki. A ja kocham wszytko co z piekarnika... :) Na następny raz mamy pomysł na ulepszenie: więcej sera, więcej boczku więcej szparagów... Link do filmu z przepisem: 039 Zapiekane szparagi zawijane w boczek i ser - na obiadtg Składniki: szparagi boczek(...)dojdą w piekarniku. W zależności od szparagów różna będzie długość gotowania (zielone w zależności od grubości ok. 7-10 minut, a białe ok. 15 minut). Na blacie układamy plaster boczku i sera, na to kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy. Układamy w lekko natłuszczonej brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Końcówki szparagów posypujemy delikatnie solą,pieprzem i oregano (świeże lub suszone
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePrzygotowani na majówkę? Pyszności na grilla zakupione? Jeśli nie to dorzućcie do koszyka jeszcze kilka produktów i przygotujcie grzanki z oscypkiem i boczkiem. Będą idealną przystawką przed grillem, zwłaszcza w towarzystwie żurawiny. Nie wiem jak Wam, ale mi zawsze strasznieeee dłuży się czekanie na grillowane kiełbaski, czy karczek. Te grzaneczki to świetny pomysł dla takich niecierpliwców jak ja 😀 Tych niejedzących(...)mięsa odsyłam po grzanki roszada con tomate . Równie pyszne! Grzanki z oscypkiem i boczkiem Składniki: 1 długa bagietka lub 2 pół-bagietki 100 g surowego, wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 duży oscypek wędzony lub niewędzony (około 200g) masło konfitura z żurawiny Rozpoczynamy od podpieczenia boczku. Plastry przecinamy na pół i smażymy je, każdy osobno, na suchej patelni, aż będą
PatiGotujeMakaron a’la carbonara to smaczne połączenie wędzonego boczku z makaronem w śmietanowo-jajecznym sosie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, proste i treściwe danie dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 400 gram ulubionego makaronu 250-300 gram wędzonego boczku, u mnie 280 gram 200 ml śmietany 30% 2 jajka 1 cebula ok 100 gram tartego sera u mnie(...)starta kulka mozzarelli 100 gram pęczek natki pietruszki ulubione zioła ( u mnie suszona bazylia i oregano) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: boczek i cebulkę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki, na patelni przesmażamy boczek, gdy ładnie się zrumieni ściągamy go z patelni, na tłuszczu po boczku przesmażamy cebulę, do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty
Blog kulinarny S9.PLpasztet jajeczny! Spora ilość jajek w masie, do tego ziemniak dla lepszej konsystencji, radosna marchewka dla odrobiny słodyczy, przyprawy i zioła dopełniające całości. A to wszystko w cieniusieńkich plastrach boczku, które dodają całości lekko dymnego aromatu. Oczywiście, jeżeli nie jadacie mięsa, to spokojnie można boczek pominąć. Pamiętajcie jednak wtedy, żeby natłuścić formę olejem, bo to właśnie tłuszcze najlepiej roznoszą(...)pasztet jest naprawdę smakowity ale może wydawać się zbyt ciężki lub jednolity, dlatego w miseczce obok stawiam bardzo wielkanocny dip chrzanowy. Idealne dopełnienie smaków, pasuje do jajek, boczku, dodaje charakteru i świeżości. Jeszcze ostatni rzut świeżego szczypiorku i można podawać! ;) Świetnie smakuje i z pewnością zaskoczy smakoszy zgromadzonych przy stole. Nawet, jeżeli w tym roku grono będzie okrojone, warto zatroszczyć
Kuchnia w Słońcu SkąpanaGrochówka to jedna z polskich, tradycyjnych i klasycznych zup. Ma wiele wariantów, my zdecydowaliśmy się na przygotowanie grochówki na wędzonym boczku i to była doskonała decyzja. Zupa wyszła bardzo gęsta, aromatyczna, pachniała boczkiem i majerankiem, a do tego była bardzo sycąca. Miała tylko jedną wadę – było jej za mało. Składniki na grochówkę 250 g grochu łuskanego 150 g wędzonego(...)boczku 1 marchewka 1 pietruszka 1 / 4 korzenia selera 1 cebula 3 ziemniaki 2 litry wody 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 5 ziaren pieprzu olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Groch namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, najlepiej przez noc. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić. Wrzucić
niecodziennikparykwarantanny a na pewno może nim być czas na gotowanie. Dobre jedzenie pomaga w każdej sytuacji, przynajmniej mi:) Dziś mam dla Was makaron z groszkiem, cukinią i chrupiącym boczkiem w sosie z dodatkiem koziego sera. To są zdecydowanie moje smaki, bo ser kozi uwielbiam, całość mimo boczku jest dość lekka i taka wiosenna w charakterze. Makaron z groszkiem i cukinią(...)sosie z kozim serem Składniki: 400 g makaronu 200 g groszku mrożonego 1 cukinia 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 100 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 150 g serka koziego (typu twarożek) sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny pół pęczka szczypiorku Wykonanie: Wstawić wodę na makaron, posolić- do gotującej się wody wrzuć makaron
Cooking for Emilybabeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w świat, do szkoły, lub do pracy. Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia. Składniki 200 g liści szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g wędzonego(...)boczku 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub kamienia winnego 50 g mąki kokosowej świeżo mielona gałka muszkatołowa, ilość wg upodobań sól, pieprz 12 sztuk pomidorków koktajlowych tłuszcz do smarowania foremek lub papierowe papilotki Wykonanie Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na wolnym ogniu, na suchej patelni. Kiedy tłuszcz z boczku lekko się wytopi dorzucamy
Tajemnice SmakuŁazanki to bardzo proste danie obiadowe lub kolacyjne które można przyrządzić na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją są łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą, polecam spróbować :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram boczku surowego wędzonego 1/2 małej główki białej kapusty 250 gram makaronu łazanki lub innego 2 średnie cebule ok 150 gram kiełbasy sól,pieprz,papryka słodka opcjonalnie olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kapustę drobno szatkujemy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, na patelni przesmażamy boczek i kiełbasę, gdy ładnie się przyrumieni przekładamy do naczynia, w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, na wytopionym tłuszczu po boczku podsmażamy cebulkę, ( w razie potrzeby możemy podlać trochę oleju
Blog kulinarny S9.PLbędzie go podjadać :). Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g ziemniaków – 500g twarogu półtłustego – 100g boczku wędzonego w plastrach – 1 cebula – 1,5-2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatkowo: 1 cebula i 1 łyżka masła Przygotowujemy ciasto na pierogi(...)pokrywką do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie studzimy. Ser rozgniatamy widelcem lub praską i mieszamy z ziemniakami. Plastry boczku smażymy bez dodatku tłuszczu, aż staną się lekko chrupiące. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Boczek i cebulę studzimy, boczek dodatkowo kroimy i dodajemy
Be Fit Be Strongtradycyjnej kuchni polskiej można znaleźć przepis na pyszny makaron. Mowa oczywiście o łazankach. Najbardziej lubimy je w wersji z boczkiem, pieczarkami i kapustą kiszoną. Idealne na codzienny obiad. Przepis na łazanki Składniki: 500 gramów makaronu łazanki, 400 gramów boczku, 400 gramów pieczarek, 2 duże cebule, 400-500 gramów kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: makaron ugotuj i odstaw. Kapustę(...)około 20-25 minut aż zmięknie. W tym czasie prawie cała woda powinna odparować. Jeśli stanie się to wcześniej, podlej odrobinę. W dużym garnku przesmaż pokrojony w małą kostkę boczek, gdy wytopi się trochę tłuszczu (jeśli boczek jest chudy, wlej trochę oleju), dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko przesmaż, dodaj ugotowaną kapustę, wymieszaj, dodaj makaron, dopraw solą
Kulinarna PolskaBabka ziemniaczana z boczkiem i cebulką to bardzo proste i tanie danie na domowy obiad. To niewyszukana, ale bardzo smaczna potrawa, która ma wielu zwolenników. Babkę można podać ze śmietaną, maślanką, czy jakimś sosem np. grzybowym albo koperkowym. Świetnie smakuje również na drugi dzień, pokrojona w plastry i podsmażona na patelni. [embed]https://youtu.be/u5fIQtlxWR4[/embed] Składniki na babkę ziemniaczaną(...)ziemniaków 300 g surowego boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona natka pietruszki Przygotowanie Boczek i jedną cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na tarce ścieramy również cebulę. Starte ziemniaki odcedzamy na sicie, aby pozbyć
e-PrzepisyKulinarneKoniec Listopada, a zatem stawiam na stole przyjemnie ciepłe, mocno jesienne, eksplodujące smakiem i aromatem soczyste śliwki węgierki w słonym kocyku z wędzonego boczku, z brzuszkami wypełnionymi ziołami i pachnącym czosnkiem i umoszczone na pierzynce z kiszonej kapusty. Rozgrzewa, przyjemnie łaskocząc podniebienie wszystkimi smakami jesieni. Od słodyczy śliwek i jabłek, poprzez aromatyczne zioła, słoną nutę boczku, aż po kwaśny posmak(...)zapiekane śliwki mogą być daniem same w sobie lub ciekawym dodatkiem do obiadu, czy kolacji. Ta przepyszna propozycja z pewnością zaskarbi sobie podniebienie niejednego towarzysza późnojesiennej biesiady. Śliwki w boczku to dość znana przekąska,jednak kiedy zastąpimy suszone owoce świeżymi, a w miejscu pestki pojwi się biały klejnocik czosnku, całość nabiera zupełnie nowego wymiaru. Kiszona kapusta przesmażona z jabłkiem dodaje
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOryginalnie Szwajcarzy przygotowują rösti na dwa sposoby - z gotowanych lub z surowych ziemniaków. Ja uwielbiam obie wersje, ale dziś mam dla Was tą z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem chrupiącego boczku i złocistej cebulki. Trzy główne składniki wystarczą, by wyczarować na talerzu genialne, sycące danie. Jeśli jesteście na diecie, to na pewno nie jest przepis dla Was, ale myślę(...)takiego jednego, "maleńkiego" rösti możecie raz zrobić odstępstwo od Waszej diety i zafundować sobie prawdziwą, swojską wyżerkę 😉 W końcu ziemniaki, boczek i cebula to trio absolutnie doskonałe! 👌😋 SKŁADNIKI: 850 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1 duża cebula 100 g boczku 1,5 łyżki mleka sól do gotowania ziemniaków i do smaku WYKONANIE: Ziemniaki ugotuj do miękkości
Słodko-Słony Świat Ilonyjuż w klimacie jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Makaronu i na obiad przygotowałyśmy makaron z kremowym sosem dyniowym, boczkiem i grzybami. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na niezwykle smaczny obiad w jesiennej scenerii. A skoro jutro obchodzimy Dzień Makaronu, chciałabym już dziś zaprosić Was na jutrzejsze wpisy. Podzielę się z Wami m.in. przepisem na domowy makaron, zdradzę Wam sztuczki(...)makaron idealny pochodzące od włoskich szefów kuchni. Do jutra! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu (użyłam razowych penne) 500 g miąższu dyni 400 g grzybów 200 g boczku 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 500 g di polpa di zucca 400 g di funghi
La grande e la piccola cuoca