boczek - 14002 przepisów (strona:72/934)

Pierogi z kaszą jęczmienną 302

Pierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Koniecznie omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku :) CIASTO: 4 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól morska(...)pieprz ziołowy 1 łyżka masła ok 300 g wędzonego boczku Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak by zakryła całe mięso, ok 2,5l. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy woda się zagotuje dobrze posolić. Po 20 min wsypać kaszę jęczmienną i gotować kolejne 20 min, aż kasza będzie miękka. Wyjąć udko, obrać z mięsa

https:KKuchniaMniam
Makaron z boczkiem i rukolą 208

Składniki: 300 krótkiego makaronu (u mnie sprężynki); 150 g wędzonego boczku; 150 g słodkiej, gęstej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy , do deserów); 50 g startego parmezanu; Duża garść rukoli; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Rukolę umyć, osuszyć. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył(...)Boczek pokroić w małą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić boczek i podsmażyć.  Następnie, gdy boczek się podsmaży, zmniejszyć ogień do minimum i dodać śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Krótką chwilę razem podsmażać (około 1 minuty). Zdjąć z ognia. Na patelnię z podsmażonym boczkiem i śmietaną dodać odcedzony makaron i wymieszać. Na talerze nakładać makaron

Gospodyni Miejska
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem 306

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem selera korzeniowego, który nadał pieczeni ciekawego aromatu i fajnego smaku. Całość otula wędzony boczek, który uchronił przed wysuszeniem, szczególnie, że pieczeń jest z dość chudego mięsa. Polecam na obiad lub jako wędlinę na kanapki. 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej(...)selera korzeniowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ok 300 g boczku wędzonego olej rzepakowy do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę, a selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę przesmażyć. Odstawić do wystudzenia. Mięso zmielić w maszynce do mielenia na sicie o małych otworach. Wymieszać razem z warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami

https:KKuchniaMniam
BLT sałatka z kurczakiem i awokado 194

sałatka z kurczakiem i awokado…Zastanawialiście się co oznacza BLT? Przepisy zawierające boczek, sałatę i pomidory zwane są w skrócie BLT. Dotyczy to głównie kanapek, ale spotkałam się, że BLT sałatkę można również tak określić. Lubicie wędzony boczek? Smażony i pokruszony na sałatkach lub kanapkach? Ja bardzo! Zazwyczaj kupuję boczek pocięty na cienkie plastry. Szybko go rumienię, a kiedy(...)ostygnie kruszę i posypuję nim sałatkę. Taka sobie kruszonka z boczku. W sam raz na BLT sałatkę. Blt sałatka …Podstawowe składniki już znacie, a ja dodałam jeszcze rozmarynowego kurczaka i awokado. Wypas, że hej, a jeszcze do tego fajny dressing z musztardy, winnego octu i oliwy. BLT sałatka Składniki: na 4 porcje 2 duże piersi z kurczaka ze skórką

codojedzenia
Pizza z dynią, gruszką i boczkiem 158

ciągle pomarańczowo czyli nadal jemy dynię. Od dawna chodziła za mną pizza z dynią i w głowie układałam sobie dodatki. W końcu zdecydowałam się na mozzarellę, boczek, szałwię i gruszkę dla nadania świeżości. Jedząc pizzę stwierdziłam, że bardzo pasowałby jeszcze ser pleśniowy więc jak zdecydujecie się ją zrobić to dodajcie trochę bo całość jest dość delikatna w smaku(...)sprawdzonego przepisu na pizzę. Ciasto z mąki orkiszowej jest lekko twardawe i nie wyrasta tak jak z drobnej mąki pszennej ale jest trochę zdrowsze:) Pizza z dynią, gruszką i boczkiem   Drukuj Prep time 30 min Cook time 15 min Total time 45 min   Pizza z dodatkiem dyni i gruszki, z boczkiem, mozzarella i szałwią. Jesienna odmiana najpopularnieszego

Cooking for Emily
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 198

przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką i z łososiem wędzonym zamiast boczku. Dzisiaj najbardziej włoska wersja tej potrawy – z dodatkowym, kremowym żółtkiem, dla jeszcze lepszego smaku i efektu. Jajka najpierw myjemy w zimnej, potem w gorącej wodzie, następnie parzymy je wrzątkiem(...)surowo — pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Ser (albo mieszankę obu) ścieramy na drobnych oczkach tarki, odkładamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę – odkładamy. Plasterki boczku kroimy na półtora centymetrowe kawałki, odkładamy. Siekamy natkę i szczypior, odkładamy. W dużym garnku grzejemy 4-5 litrów wody i solimy – słoność powinna być odczuwalna, ale nie bardzo mocna. Gotujemy makaron

Karo in the Kitchen
Hete bliksem 210

kolei ma się wywodzić stąd, że jabłka i gruszki rosną wysoko („niebo”), a ziemniaki pochodzą z ziemi. Przepis poniżej jest chyba najbliższy tej opcji z racji charakterystycznego dodatku wędzonego boczku. Poniżej znajdziecie więc naszą propozycję wykonania tej potrawy, w tym wypadku w wersji z białą kiełbasą. Pierwsze istotne zastrzeżenie jest takie, że ziemniaki i jabłka doprawiliśmy zdecydowanie „po swojemu”, łącznie(...)oleju rzepakowego Kiełbasa 4 białe kiełbasy 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo garść pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 1/2 małej cebuli natka pietruszki Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i kroimy na plasterki, ziarna jałowca rozcieramy w moździerzu. Razem z tymiankiem i majerankiem mieszamy z niewielką ilością oleju rzepakowego

Kulinarna Pokusa
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 226

kolejna kartoflanka. Inna od każdej, którą już na blogu znajdziecie. Ta, podobnie jak Cullen skink, sama może być pełnym obiadem. Cudnie kremowa, z chrupiącą słodką kukurydzą i chrupiącym słonym boczkiem. Wyraźna, aromatyczna i aksamitna. A moja wyszła niezwykła… bo fioletowa. Dlaczego? Zapisz Z lenistwa. Poszłam do piekarni. Wróciłam, przebrałam się… A ok, jeszcze obiad na dzisiaj. Znowu ubieranie, lista(...)jednej miski. Do drugiej wrzucamy pokrojoną w małą kostkę marchew (serio, nie bierzcie fioletowej!) i pokrojone w około półtora centymetrową kostkę ziemniaki.   Kukurydzę dokładnie odsączamy na sicie, plasterki boczku kroimy w poprzek na centymetrowe paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju i wysmażamy boczek na chrupko – ma być prawie jak chipsy. Wyławiamy go z tłuszczu i odkładamy

Karo in the Kitchen
Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta 236

przedstawiam pomysł na sezonowy obiad, który świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny w zabieganym tygodniu. Pyszny makaron Lubella w sosie z dyniowym z dodatkiem sera koziego, z boczkiem, jarmużem i porem, podany z palonym masłem i chrupiącą szałwią. Pyszny, szybki, łatwy i w dodatku bardzo sezonowy posiłek. A wiadomo, warto korzystać z sezonowych produktów, gdyż są zazwyczaj najtańsze(...)zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem (6 porcji) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Lubella typu kokardki 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki 100 g jarmużu, z usuniętymi łodyżkami, posiekany 2 łyżki masła 1 garść liści szałwii Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

karmelowy
Makaron z boczkiem i serem pleśniowym 225

Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki Lubella); 125 g wędzonego boczku; 125 ml słodkiej, gęstej smietany 36 % (u mnie Piątnica, do deserów); 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur); Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Ser pleśniowy pokruszyć. Na rozgrzany na patelni(...)olej (około 1 łyżki) wrzucić boczek i podsmażyć, aż stanie się złocisty i lekko chrupiący. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i wlać śmietanę. Wymieszać. Podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos delikatnie zgęstnieje. Przyprawić pieprzem do smaku. Nie solić! Boczek i ser są wystarczająco słone. Tak przygotowany sos wlać do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać. Podawać

Gospodyni Miejska
Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 170

wina czerwonego wytrawnego (uwaga: można ewentualnie wykorzystać max. półsłodkie, wtedy nie dodajemy cukru, który jest w przepisie) 2-3 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku 150 g boczku surowego wędzonego ok. 15 cebulek perłowych (jeśli nie macie świeżych, można wykorzystać marynowane i lekko je przepłukać) ok. 150-200g pieczarek brązowych, jak najmniejszych ok. 200 g marchewek baby sól, pieprz(...)około 1,5 godziny (mięso musi być miękkie). W międzyczasie porządnie umyć pieczarki, osuszyć i odciąć końcówki nóżek (nie obierać); przeciąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Boczek włożyć na patelnię, zalać 0,5 litra wody, zagotować; zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez 30 minut; boczek wyjąć z patelni (nie wylewać płynu) i pokroić w kostkę. Pokrojony boczek wrzucić

Pociąg Do Kuchni
Faszerowany schab pieczony w boczku 344

Schab faszerowany mięsem mielonym o paprykowym smaku. Całość otulona wędzonym boczkiem, który dodaje aromat i zachowuje soczystość schabu. Pieczony jest w niskiej temperaturze, co sprawia, że wszystkie soki pozostają w środku mięsa. 2 kg schabu w kawałku ok 300 g wędzonego boczku najlepiej w plasterkach goździki całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki(...)Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem. Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić na plasterki. U mnie wyszły dość grube, ale można cieniej. Wtedy lepiej będą przylegały do mięsa. Plasterkami boczku owinąć schab, wkuwając miejscami goździki, które będą podtrzymywały boczek i nadadzą

https:KKuchniaMniam
Cepeliny z mięsem 138

ziemniaków i ich odciskaniem w pończoszniczym rękawie. Pamiętam, że zawsze fascynował mnie proces sedymentacji skrobi, która zostawała na dnie naczynia. Te szare kule obowiązkowo były podawane z okrasą z boczku i cebulki. Jednak nigdy nie robiliśmy do nich farszu. Cepeliny dla odmiany zawierają go w bród, są większe, bardziej treściwe i mają charakterystyczny wydłużony kształt (w przeciwieństwie do kartaczy, które(...)również w kuchni śląskiej. * SKŁADNIKI na 16 cepelinów dla 8 głodnych osób Ciasto: 3 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi mąka ziemniaczana 2 jajka sól Okrasa: 200 g surowego boczku 200 g wędzonego boczku 2 cebule Farsz: 1 kg łopatki wieprzowej 100 g surowego boczku 1 jajko 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju świeżo mielony

Food Square
Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts 320

Moje odkrycie, miesiąca! Chrupiące tosty z boczkiem, świeżymi figami i mieszanką sera żółtego z brie po prostu mnie zachwyciły. Najlepsze śniadanie zaraz po szakszuce Bardzo szybkie w przygotowaniu i absolutnie przepyszne, a figi są teraz w sezonie więc w miarę przystępnych cenach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Tosty z boczkiem, serem i figami (2 porcje) Składniki(...)plastry boczku 90 g startego ulubionego sera żółtego 90 g sera brie, bez skórki i z grubsza pokrojonego 1/4 czerwonej cebuli, startej na tarce (opcjonalnie) miękkie masło do posmarowania kromek 4 spore kromki ulubionego chleba 2 łyżki konfitury cebulowej (opcjonalnie) 2 figi, z odciętymi końcami, pokrojone w grube plastry Przygotowanie: Umieść boczek na rozgrzanej patelni, podsmaż do chrupkości i przełóż

karmelowy
Sałatka ze szpinakiem, jajkiem, boczkiem...i co tam jeszcze w ręce wpadnie 159

większego biesiadowania, nie jest może najlżejsza, ale pożywna i smaczna. Do jej przygotowania w wersji imprezowej, czyli dla kilku osób, potrzebujemy: 5 jajek ugotowanych na twardo około 300 g boczku pokrojonego w średniej wielkości kostkę, ja najbardziej lubię wykorzystać surowy wędzony boczek około 20 pomidorków koktajlowych lub 3 duże pomidory suszone pomidory z oleju szczypiorek dwie łyżki oliwy z oliwek(...)ćwiartki i dorzucam do całości. Suszone pomidory kroję w cienkie paski, dodaję do sałatki wraz z dwiema łyżkami oliwy, z której je wyjęłam. Szczypiorek siekam i także dorzucam. Boczek podsmażam na patelni. Powoli wytapiam z niego tłuszcz tak, aby każdy fragment stał się rumianym chrupkiem. Na koniec na patelni pojawia się papryka. Starannie mieszam by oblepiła przysmażony boczek i trzymam

Pichceniomania