boczek - 14002 przepisów (strona:80/934)

Makaron po hawajsku 115

pierwszy. Było tak dobre, że na stałe zagości w moim menu. Jestem przekonana, że zasmakuje i Wam! Czym jest makaron po hawajsku? To połączenie dobrej jakości szynki , boczku, ananasa i mozzarelli w domowym sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie! Składniki (2-3 porcje): 150 g szynki ze spiżarni Balcerzak 150 g boczku wieprzowego wędzonego 5-6 plastrów ananasa 200 g makaronu rigatoni(...)kostkę 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, suszony tymianek 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Boczek i szynkę pokrój w dużą kostkę (około 2 cm). Pomidory wraz z zalewą zblenduj na gładką masę. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek

Moja pasja smaku
Najlepsze przepisy na kurki 152

momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego ! Kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem Składniki: Około 300 g bobu ugotowanego al dente 180 – 200 g kurek 100 g boczku w plasterkach 300 g młodych ziemniaków 1 łyżka masła(...)łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 250 C przez 20 – 25 minut. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w dużą kostkę. Z bobu pozbądź się skórek. Podgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier

Moja pasja smaku
Zielone szparagi w boczku z teriyaki z chipsami z czosnku i imbiru 114

Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel teriyaki i odrobina ostrej papryki sprawi, że danie nabierze nieco orientalnego charakteru. Pomysł na przepyszne chipsy z imbiru i czosnku zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera “5 składników”. Jamie w swoim przepisie chipsy(...)dodał do szybkiego steku stir-fry ze szparagami, który kiedyś muszę wypróbować. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów boczek surowy wędzony, tyle plasterków ile mamy sztuk szparagów 4 ząbki czosnku kawałek imbiru (4 cm) kawałek świeżej papryczki chili (3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki 1 – 2 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie Obrany czosnek , imbir (ze skórką) i papryczkę kroimy

Tajemnice Smaku
Pęczotto z grzybami i boczkiem 127

mieszanie, mieszanie, mieszanie... Z zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: można ugotować pęczotto z groszkiem, kurczakiem, szpinakiem, burakami. Ja natomiast bardzo polecam pęczotto z grzybami i boczkiem. Wykorzystałam zamrożone borowiki, dzięki czemu pęczotto ma cudowny aromat, smakuje pysznie, jest kremowe i bardzo sycące.  Pęczotto z grzybami i boczkiem Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka kaszy pęczak(...)200g grzybów (można użyć mrożonych)* 100g wędzonego surowego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem lub wywarem z grzybów) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki oleju kilka gałązek tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego dojrzewającego sera) natka pietruszki *do przygotowania pęczotta można również wykorzystać suszone

Obiad gotowy
Łazanki 109

Rzadko przygotowuję dania z mięsem, ale od dawna miałam wielką ochotę na łazanki . W domu mama zawsze robiła je z białą kapustą i boczkiem i przepis na takie właśnie łazanki podam Wam dzisiaj, bo uważam, że przepis ten koniecznie powinien być na blogu. Łazanki / 4 małe porcje Składniki: 200 g makaronu łazanki 1/3 małej kapusty 250 g surowego boczku mała(...)cebula 1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie: Kapustę myjemy, osuszamy, drobno kroimy Gotujemy, aż będzie miękka. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek surowy kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Ugotowaną kapustę oraz makaron odcedzamy. Na patelnię dodajemy tłuszcz i cebulę z boczkiem, podsmażamy, aż boczek nie będzie surowy. Na patelnię z boczkiem

Moja smaczna kuchnia
Boczek duszony w piwie 109

Cześć! Kiedyś kolega pochwalił się swoim boczkiem….znaczy się daniem z boczku. Moja reakcja była dość spontaniczna i cytować nie będę. Dziś napiszę tylko, że udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie. Okazało się…że nie jest skomplikowane. Tajemnicą w tym wszystkim tylko jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi(...)Potrzebowałam: * 60 dkg boczku surowego * dwie cebule * 4 ząbki czosnku * 1 szklanka piwa * sól, pieprz * odrobina oleju do podsmażenia Boczek pokroiłam w  plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni z odrobina oleju na dość mocnym ogniu. Jak już ładnie się podrumienił, przełożyłam wszystko do garnka z odrobina wody. tak dusiłam przez ok. 30 minut. Podlałam piwem i dusiłam

Pieprzyć z Fantazją
Fasolka po bretońsku 107

Cześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować Fasolka po bretońsku. Składniki: * 500 g fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna(...)już fasola napęcznieje dodaję ją do wywaru z mięsa i dolewam wodę, w której się moczyła. Gotuję na małym ogniu. W tym czasie zajmuję się krojeniem ugotowanego mięsa, boczku i kiełbasy. Podsmażam kiełbasę z boczkiem na patelni bez dodawania tłuszczu. Tłuszcz wytapia się z pokrojonej kiełbasy i boczku.  Dodaję następnie razem z podrobionym mięsem do gotującej się fasoli. Wrzucam

Pieprzyć z Fantazją
Boczek duszony w piwie 72

Cześć! Kiedyś kolega pochwalił się, że przygotowuje przepyszny duszony boczek. Udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie. Okazało się, że przepis nie jest skomplikowany. Tajemnicą w tym wszystkim tylko jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi. Potrzebowałam: * 60 dkg boczku surowego * dwie cebule * 4 ząbki czosnku * 1 szklankę piwa * sól, pieprz * odrobinę(...)oleju do podsmażenia Boczek pokroiłam w  plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni  na dość mocnym ogniu. Jak już ładnie się podrumienił, podlałam odrobiną wody. Dusiłam przez ok. 30 minut. Podlałam następnie piwem i dusiłam dalej ok. 20 minut. Pod koniec duszenia posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w grubsze pół talarki i czosnek obrany z łupinek. Jeszcze

Pieprzyć z Fantazją
Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem 159

Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem to bardzo szybie i bardzo oryginalne połączenie składników na pyszne śniadanie. Nie potrzeba wiele czasu aby przygotować tą potrawę, co nie zmienia faktu, że najlepiej przygotować je w weekend. Mamy wtedy więcej czasu i możemy się rozkoszować tym daniem. Do tego śniadania możecie użyć dowolnego pieczywa tostowego – pszenne, żytnie, pełnoziarniste. Po prostu takie(...)lubicie. Składniki pieczywo tostowe 2 jajka 1 awokado plasterki boczku pomidorki koktajlowe sól pieprz masło Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem – przepis Boczek pieczemy ok. 5-6 minut w piekarniku, aby był chrupiący. Na patelni smażymy na maśle jajecznicę. Awokado kroimy na plasterki. Z pieczywa tostowego przygotowujemy grzanki. Na grzankach układamy na jednej części plasterki awokado, z drugiej strony

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis 147

obrane i rozgniecione ząbki czosnku  opcjonalnie 5-6 suszonych grzybów shitake 6 łyżek sosu sojowego Wolno pieczona wieprzowina  - przygotowuję dzień wcześniej   50 dag boczku lub karkówki 2-3 cebule dymki w całości, ale jeśli akurat nie macie to możecie je zastąpić porem 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki 1 łyżka oleju pół szklanki sake(...)można ją zastąpić wytrawnym cherry, a w ostateczności czystą wódką  pół szklanki sosu sojowego 1 szklanka wody 4 łyżki cukru Ramen z wieprzowiną - dodatki makaron pszenny ramen upieczony boczek lub karkówka po 1 jajku ugotowanym na miękko do każdej porcji 150 g pędów bambusa (pół słoiczka) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego  kiełki fasoli drobno posiekana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki ruskie 179

ponad wszystko, ale dlaczego nie wykorzystać tego farszu w innych daniach? Uwielbiam farsz do ruskich z dużą ilością pieprzy, tak aby był fajnie pikantny. Czasem dodaję do niego wędzony boczek, choć nie jest on konieczny w tym przepisie. Mój J. uwielbia pierogi ruskie i do naleśników był sceptycznie nastawiony, ale po pierwszej próbie powiedział że chce je częściej! Polecam(...)Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 50 minut Składniki: – ciasto naleśnikowe z przepisu na naleśniki – 400 g ugotowanych ziemniaków – 400 g białego sera – 1,5 cebuli – 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie) – 2 łyżki oleju roślinnego – 1 łyżeczka soli – 2 łyżki pieprzu (to nie pomyłka, łyżki a nie łyżeczki) – 3 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 2 łyżki

nietylkopasta.pl
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym 132

eksperymentować i wkładać do środka różne składniki bo do ziemniaków wszystko pasuje. Domowe, kojące gotowanie, naprawdę jest coś specjalnego w zapieczonym ziemniaku. Moja dzisiejsza zapiekanka oprócz ziemniaków ma też boczek, kapustę i ser pleśniowy. To po prostu nie może nie smakować dobrze:)   Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym Ok 1 i ½ kg ziemniaków 300 g boczku(...)pokroić na cienkie plasterki. Układać je na ścierce od obsuszenia. Kapustę posiekać i przesmażyć ok 25 minut na patelni na maśle, mieszając, żeby się nie przypaliła. Posolić o odstawić. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni. Boczek przełożyć na talerz, zachować tłuszcz. Ziemniaki przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, wymieszać z tłuszczem ze smażenia ( albo

Smaczny zeszyt
Rolada z boczku peklowanego 121

lepszego, niż własna wędlina. Polecam Wam ten boczek, nieco pikantny, pachnący, rewelacyjny Co potrzeba do pieczenia rolady: 1,2 kg boczku chudszego, surowego bez kostek,  4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 4 ząbki czosnku w łupkach, ostra papryka mielona, pieprz mielony, czosnek granulowany, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, Co potrzeba do peklowania: 1,2 l wody(...)Wykonanie: Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy. Odcinamy skórę z boczku, boczek rozcinamy na cieńszy plaster, ale nie docinamy go do końca, ponieważ chcemy, żeby powstała większa powierzchnia. Wkładamy boczek do zalewy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki

Bułka z Chlebem
Kopytka na kiszonej kapuście 164

dziś wiadomo że kopytka i kiszona kapusta to idealnie zgrany duet. Proste tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne.  Kopytka 500 gram ugotowanych ziemniaków 1 male jajko S ok.1 szklanka maki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją  mąki. Ciasto(...)każdej uformować wałek  o grubości ok. 2 cm i pokroić po skosie na zgrabne kluseczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotować 2/3 minuty od wypłynięcia. Kapusta kiszona z boczkiem wędzonym 500 gram kapusty kiszonej 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego opcjonalnie kminek do smaku 60 gramów boczku wędzonego Kapustę zalać wrzątkiem tak aby kapusta była przykryta, dodać przyprawy

Andzia Pichci
młoda kapusta z boczkiem na szybko... 136

Składniki: kapusta młoda 2 główki większe, smalec 1 łyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym(...)garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto. Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek. Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić

W Mojej Kuchni Lubię