boczek - 14002 przepisów (strona:89/934)

Bób z boczkiem i cebulką 152

Najlepszy bób jest prosto z ogróka. Wspaniałe warzywo, można je przygotowywać na różne sposoby. Dzisiaj pokaże Wam najbardziej pospolite podanie bobu, ale pyszne i moje ulubione. Przygotowanie boczkuboczek wędzony pokroić w małą kostkę, cebulkę również. Patelnię rozgrzać, nie dodawać żadnego tłuszczu. Wrzucić pokrojony boczek i smażyć na małym ogniu, aż powstaną chrupiące skwareczki. Pod koniec dodać cebulkę(...)smażyć razem z boczkiem. Cebulka musi zmięknąć i się zarumienić. W garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Bób wyjąć ze strączków, wrzucić do wrzątku i gotować około 2 minut. Radzę sprawdzić i posmakować. Jak jest młody to jest miękki i szybko się gotuje. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz, oblać obsmażonym boczkiem i cebulką. Podawać ciepłe, pycha mniam. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Boczek pieczony składany 398

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5 g soli wędzarniczej (wędzonej) -pieprz czarny mielony 1,5 g -pieprz ziołowy ziołowy 0,5 g -papryka wędzona słodka 0,5 g -papryka wędzona ostra 0,5 g -jałowiec mielony 1 g -czosnek świeży(...)wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 30 g Wykonanie Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy dokładnie z wody np.ręcznikiem papierowym. Płat boczku dzielimy na pół.Wybieramy ładniejszy kawałek z którego obcinamy skórę.Ten bez skóry pójdzie na górę. Teraz kawałki boczku nacieramy dokładnie z wszystkich stron przyprawami zaczynając od czosnku.Natarty i przyprawiony boczek układamy jeden na drugim

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 187

szykował właśnie pasztet?”. Kolejny bohater zza stołu odpowiada mu, iż „Nie inaczej.” Tuż za plecami karczmarza znajdujemy zwój z przepisem na ten rarytas z zająca – w składnikach wymienione zostały boczek, marchew, pietruszka, cebula, prawdziwki, namoczony chleb, kopa jaj (tutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet(...)czyli nogi odkrawamy przy łączeniu kości, a tors dzielimy na 3 części za pomocą tasaka lub dużego, ostrego noża). Podroby odstawiamy do lodówki – będą nam potrzebne nieco później. Z boczku odkrawamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Skoki (kończyny) w kilku miejscach nacinamy tak, aby zrobić mini kieszonki, do których wkładamy po kilka małych kawałków boczku. Pozostałe kawałki boczku wykorzystamy

Nerds Kitchen
Szaszłyk drobiowo – wieprzowy aromatyzowany czosnkiem 140

Danie szczególnie polecam na grilla ( w końcu to prawie nasze zajęcie narodowe ). Dzięki dodaniu do potrawy boczku, filet z kurczaka nie jest suchy, a całość dopełnia się idealnie. Polecam, wypróbowane. Składniki: Filety z kurczaka Świeży boczek Sól Czosnek Słodka mielona papryka Wykonanie: Z boczku usuwamy skórę a następnie kroimy go na cienkie paski. Przyprawiamy solą, papryką i przepuszczony przez praskę(...)Pozostawiamy do zamarynowania ( możemy zostawić nawet na kilka godzin w lodówce, im dłużej tym aromat czosnku bardziej intensywny ). Filety z kurczaka kroimy w długie, cienkie paski. Przyprawiamy podobnie jak boczek i również pozostawiamy do zamarynowania. Na pasek boczku układamy pasek fileta z kurczaka. Całość nadziewamy na patyk do szaszłyków ( tak jakbyśmy fastrygowali ). Nakładamy po dwa plastry boczku i dwa paski

Smaki Ewy
Boczek w przyprawach 172

Przepis Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy wszystkie kostki i chrząstki i przyprawiamy peklo solą lub solą nie jodowaną 17-18 g/kg i ulubionymi przyprawami ilość według uznania. Ja przyprawiałem każdy boczek innymi przyprawami 1.suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2.czosnek świeży,pieprz kolorowy świeżo mielony,pieprz cytrynowy 3.papryka kolorowa płatek,bazylia,oregano,tymianek,czosnek(...)świeży.Ten boczek wędziłem do momentu 60 stopni w środku wyrobu aby był leciutko surowy. Następnie każdy boczek zapakowałem osobno w próżnie można też skorzystać z foli spożywczej. Czas peklowania na sucho 5-7 dni. Ociekanie Po tym czasie boczki wieszamy najlepiej w przewiewnym pomieszczeniu na kijach do ociekania na kilka  godzin.Ja swoje wieszam nad wanną i odpalam wiatrak

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
szybkowar-boczek na kapuście kiszonej do pieczywa... 169

Składniki: boczek surowy 1,5 kg, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżka, curry Royal Brand 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, woda 2 szklanki z boczku ściąć żeberka, cały płat boczku natrzeć mocno przyprawami ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem, nicią, schować do lodówki(...)najlepiej na całą noc, przyrawami też natrzeć żeberka do szybkowara wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, żeberka, wyjąć na talerz wsypać kapustę kiszoną posypaną cukrem, na wierzchu ułożyć boczek, żeberka, wlać wodę zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie boczek cienko krojony jest smaczny do pieczywa, żeberka

W Mojej Kuchni Lubię
Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 173

Kotlety nie zupełnie bezmięsne, bo z pysznym, rumianym boczkiem. :-) W smaku identyczne jak ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę(...)boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia. Boczek przekładamy na talerz zostawiając na patelni olej, na którym smażymy cebulę. Podlewamy wodą, dusimy 5-10 minut do miękkości i wyparowania płynów. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy

Szefowa kuchni
MAKARON Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I KOZIM SEREM W KREMOWYM SOSIE 208

genialne danie z makronem i kurczakiem, które miałam przyjemność po raz pierwszy kosztować na jednej z ostatnich imprez :) Soczysty kurczak w majeranku i tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego boczku, czerwonej cebuli, koziego sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat(...)Tesco, z lodówki "orecchiette", ale może być oczywiście inny dobrej jakości) 700 g filetów z piersi kurczaka 1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 250 -300 g wędzonego boczku garść ciemnych czarnych oliwek garść suszonej żurawiny 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach) kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet domowy pieczony w boczku 220

wieprzowiny 1 kg wołowiny 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry 5 dkg wątróbki  4 - 5 jajek 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej smalec do wysmarowania formy boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki bułka tarta Przyprawy do zagotowania(...)pieprzu Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku. Delikatny, mięciutki i aromatyczny pasztet - tym razem pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę. Przyprawy (listki laurowe, ziele

Świat Domowej Kuchni
Jajko zapiekane w awokado z boczkiem 101

Kolejna propozycja: jajko zapiekane w awokado z boczkiem. Długo toczyliśmy spór, która wersja lepsza, z łososiem czy boczkiem. Debaty w telewizji to pestka przy tym co tutaj się działo. Argumenty za i przeciw zderzały się w powietrzu jak miecze w Grze o tron, krew, pot i łzy. Zdrady, nieoczekiwane sojusze, zmiany frontu, też jak… no dobra starczy(...)porozumienia, ale może Wam uda się zdecydować i dać znać, która wersja jest lepsza. Przygotowanie jest znów banalnie proste, więc przepis podaję tylko dla formalności. Składniki: 1 dojrzałe awokado boczek szczypiorek sól i pieprz Przygotowanie: Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydłubujemy pestkę i ewentualnie część miąższu, tak aby zmieściło się nam jajko w środku. Wbijamy jajko, wstawiamy do nagrzanego

PaleoLife
Kulejba chrzanowa 137

Pyszny, warzywno-chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę(...)chrzanu 2 łyżeczki majeranku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo śmietanka 18% natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Boczek wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler

My Culinary Art
Pyzy z mięsem 131

farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego wędzonego 2 cebule kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi potrzeba) Przygotowanie farszu: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie(...)osoloną gorącą wodę. Woda ma być wrząca, ale ma się gotować bardzo lekko. W przeciwnym wypadku pyzy mogą się rozpaść. Pyzy gotujemy około 11 minut.  Podajemy okraszone cebulką, boczkiem lub cebulką z boczkiem. Ja podałam je okraszone cebulką z boczkiem. W tym celu boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni (podczas podsmażania dodałam trochę oliwy). Gdy boczek był gotowy

Smak mojego domu
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki. 275

Boczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. A przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, gotowy bardzo dobrze się kroi, świetnie smakuje i wygląda na kanapkach. Polecam :) Składniki - 1.2 kg boczku surowego bez skóry(...)litry wody  Do natarcia - 2 łyżki papryki czerwonej mielonej - 2 łyżki czosnku mielonego - 2 łyżki majeranku - 2 łyżki kminku mielonego Dodatkowo siatka wędliniarska, lub sznurek bawełniany Wykonanie Boczek myję i ewentualnie wycinam jakieś niedoskonałości  Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet z królika 203

mięsami. Dzisiaj  pasztet na bazie królika. Smaczny, delikatny, wart zrobienia. Polecam! składniki  (2 foremki 10 x 23 cm) 500 g nogi królicze  - z kością 400 g boczku 220 g surowej wątróbki kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, por, cebula) 2  jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu(...)łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku  sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek,  parę plastrów słoniny lub boczku  przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba. Mięsa, oprócz wątróbki, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu

Stare Gary
Ruskie Pierogi z Boczkiem 149

SMACZNEGO  SKŁADNIKI: CIASTO:  3 Szklanki Mąki  1 Szklanka Wody Gorącej  1Łyżeczka Soli   FARSZ: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg Sera białego półtłustego  6 plastrów boczku surowego 3 Cebule Sól, Pieprz Olej  DODATKOWO: 2 Cebule 3 Plastry Boczku Surowego Olej  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ:  Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę(...)Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę.   Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.  Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.  Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania