ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję(...)białym serem. Składniki: 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych) 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 100 ml gorącego mleka 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 płaskie łyżeczki soli łyżka oleju lub masła do posmarowania formy 2 - 3 łyżki bułki tartej
Kuchcik gotujeokazuje się że zwykłego, czerwonego buraka da się przyrządzić na kilkanaście sposobów, a gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki: 100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego(...)łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie 50-100 g wędzonego surowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w grubszą kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 100 ml wina kilka szpilek rozmarynu 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego 1 garść mrożonego groszku 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej czarny
Kuchnia Prezydentowejsałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody, oleju, miodu i przyprawy grilowej oraz szaszłyki z wątróbki – wątróbki(...)były owinięte w boczek a do tego jabłka i cebulka. Pan Maciej pokazał nam jak się luzuje skrzydełka. Tym razem nawet uczestnicy warsztatów wzięli czynny udział w pomaganiu. Chyba ten klimat grilla oraz to, że odbył on się na zewnątrz restauracji spowodował, iż przybyli bardziej byli wyluzowani i chcieli we wszystkim próbować swoich sił co powodowało fajną atmosferę – inną
Kuchenne WariacjeOkres na szparagi w pełni więc nasza kolejna propozycja z tymi zielonymi „pałeczkami” – tarta z boczkiem, szparagami i mozzarella Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki(...)Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty
Kuchenne WariacjeJeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka(...)Najłatwiej zrobicie to wkładając mięso do zamrażarki. Czekamy aż lekko się zmrozi i takie właśnie kroimy. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Ogórki kiszone i surowy wędzony boczek kroimy w słupki. (Zamiast boczku możecie użyć słoniny – w zależności czy lubicie posmak wędzonki czy nie). Cebulę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sól, pieprz i musztardę (ja używam sarepskiej ale możecie użyć takiej
Kulinarna Patilogiajuż jestem przy temacie domowej wędliny to od razu pochwalę się kolejnymi poczynaniami :) otóż - dla mojego Męża kochanego upiekłam ponownie boczek. Tym razem trochę inaczej, bo na przykład (wstyd się przyznać) zapomniałam naszpikować czosnkiem :P co więcej - do marynaty też go nie dodałam... Tak to jest jak się jednocześnie coś robi i gada do Dziecka :D lubię gadać do mojej(...)poświęconej uwagi :D coś za coś - czegoś nie zrobiłam tak jak zaplanowałam, ale mogłam obserwować radość na twarzy Dziecka :) zresztą jak się finalnie okazało - wcale nie wyszło źle :) Mąż boczek zjadł i nawet się nie zorientował, że czosnku nie było. A może tylko mi nie powiedział, że wie? ;) w każdym razie powiedziałam Mu o tym jak już śladu po boczku
Kolorowy PrzepisownikPyszne i sycące danie jednogarnkowe z fasolą. Do tego koniecznie wędzony boczek i cienka kiełbasa oraz dużo majeranku. składniki: 400 g fasoli, u mnie duży Jaś ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g surowego boczku wędzonego ze skórą 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 kopiasta(...)garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka. W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli, a tą tłuściejszą wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, a cebulę
Monia miesza i gotujewersja żuru jest również gęsta i bogata w składniki a różni się tym, że zupa jest gotowana na wywarze z warzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 2 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 3 cebule 500 g ziemniaków(...)Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 1 cebulę przekroić na pół i opalić na blaszce lub nad palnikiem. Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść
Mama GotujePyszny, kolorowy z mnóstwem witamin bigos z cuknii z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku wędzonego(...)szczypta ostrej czerwonej papryki szczypta czosnku granulowanego sól pieprz przepis Kiełbasę , boczek i cebulę kroimy w kostkę a pieczarki razem z trzonkami w plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i na nim smażymy pokrojoną kiełbasę z cebulą ,a gdy boczek się wytopi dorzucamy pokrojone pieczarki i całość mieszamy. Małe umyte cuknie kroimy razem ze skórką w kostkę , paprykę
Smakowite DaniaPotrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro. Mięso: 6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później) Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę: 2, 5 litra wody przegotowanej, ostudzonej 300 g peklosoli 20 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 5 sztuk(...)powinna być mętna. Nie nastrzykujemy mięsa solanką. Bez tego jest bardzo dobra. Przed wędzeniem wyjmujemy mięso z wody. Obsuszamy na papierowym ręczniku. Mięso gotowe do wędzenia. Jak przygotować boczek do wędzenia: Boczek nie musimy peklować na mokro. Wystarczy na dobę przed wędzeniem, natrzeć boczek solą, rozmarynem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po upływie doby, przed wędzeniem, boczki opłukać
W kuchennym oknie EwyZupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz(...)się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZnalazłam wieczorem w szafce paczkę fasolki i nabrałam na nią ochoty :) Namoczyłam na noc i na drugi dzień wzięłam się za gotowanie. Składniki: 1/2 kg fasolki 30 dag boczku 50 dag kiełbasy (rodzaj według uznania) 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pomidor 1 kostka rosołowa, u mnie bulion na wędzonym boczku sól pieprz 4 listki laurowe Namoczyć dzień wcześniej(...)fasolkę. Ja po ok. 1 godzinie odlewam wodę i nalewam świeżej. Moczę do dnia następnego Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Tłuszcz wytopi się sam z boczku Gdy boczek się smaży, kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill(...)sprawdzamy za pomocą dotyku, na wyczucie (im mięso twardsze, tym bardziej wysmażone) lub przy użyciu specjalnego termometru, który można zamówić w sklepie DobraKiełbasa.pl GRILLOWANY SER CAMEMBERT OWINIĘTY W BOCZEK SKŁADNIKI 1 ser camembert 1 gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki. Do kieszonek wkładamy czosnek
OstryKęsZawsze chciałam zrobić tartę z porem i boczkiem, więc skorzystałam z przepisu Smakocie , nieco go tylko zmieniając. W przepisie oryginalnym była wymieniona mniejsza forma do tarty, ale mimo, że użyłam znacznie większej, to i tak ciasta spokojnie starczyło na spód i boki (trochę bardziej musiałam je rozwałkować). Użyłam też znacznie większego kawałka boczku (225 g). Tarta wyszła przepyszna :-) W oryginalnym(...)mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Na nadzienie: 250 ml śmietanki 30% 125 g sera żółtego 2 duże pory około 200 g boczku wędzonego 2 jajka 1 kulka mozzarelli do smaku: sól, pieprz, oregano WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtko, szczyptę soli, posiekane masło i łyżkę
Passions hobbies lifeCarbonara według oryginalnego przepisu nie posiada śmietany, a zamiast boczku, ma prościutto. Ale cóż ..moja wersja i nie tylko jest równie smaczna. Tak ją robiłam we Włoszech jak i robię w domu. Nikt nigdy nie narzekał. Dla dwóch osób w 30 minut: - makaron spaghetti Barilla - 15-20 dkg wędzonego, surowego boczku - 3 żółtka - pieprz czarny grubo mielony - szczypta gałki muszkatułowej(...)śmietany 18 lub 30% Wstaw wodę, gdy się zagotuje posól i włóż makaron, gotuj w/g instrukcji na opakowaniu.Podczas gdy woda , a potem makaron w niej się gotuje pokrój boczek w drobną kosteczkę, podsmaż na gorącej patelni, jeżeli jest za mało tłuszczu w nim, daj kapkę oleju. Wlej połowę śmietany do podsmażonego boczku i na małym ogniu odparuj, mieszaj
Pasje Jolki