boczek - 14002 przepisów (strona:87/934)

Bigos z wieprzowiną 151

porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody  5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule(...)drobno pokroić. 3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki. 4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia cebulkę. Dodać do garnka z kapustą. 6. Na patelni podsmażyć pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodać boczek

Atlas Smaków
Pieczone portobello z pesto z rukoli, mozzarellą i prażonym boczkiem 188

kapelusze pieczarkowe, mięsiste, w smaku wyjątkowe. Można je na różne sposoby przygotować, smażyć, piec, dusić, a nawet gotować. Moje kapelusze zostały w piekarniku upieczone, z pesto i mozzarellą wypełnione. Boczek wcześniej zapiekałam, a po przestudzeniu zmiksowałam. Gorące kapelusze prażonym boczkiem posypałam i gotową przystawkę już zjadałam. Składniki: 6 szt. dużych kapeluszy portobello, ok. 250 g sera mozzarelli, 100 g boczku(...)orzeszków pinii, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej do smaku), ok. 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki startego sera żółtego, twardego. Przygotowanie: Plastry boczku rozkładamy na pergaminie, wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15 min tak, aby zrobił się chrupiący. Pozostawiamy do przestygnięcia. Pesto: Za pomocą blendera miksujemy rukolę, oliwki, orzeszki

Moniki Smakołyki
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 118

przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Często oglądając jego wieczorny program już mam pomysł na obiad następnego dnia. Zapiekanka jest sycąca, z kurczakiem, ma wspaniały aromat wędzonego boczku, a całość dopełnia sos beszamelowy. Polecam!    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami   Składniki na formę 24 x 15cm:   200g boczku wędzonego 100g pieczarek 2 piersi z kurczaka opakowanie(...)Wykonanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i ziołami, dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Boczek przekładamy na talerz. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w grube plastry, smażymy aż puszczą sok. Przekładamy do boczku

Smak mojej kuchni
Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i boczku z aromatyczną kaszą bulgur 115

cytryny powoduje, że jest ona orzeźwiającym dodatkiem. Dorsz gotowany w kremowym sosie z suszonych pomidorów jest wyśmienity. Na początku ucieram suszone pomidory z odrobiną oleju w moździerzu na pastę. Boczek siekam bardzo drobno, smażę na chrupko. Całość łączę z łyżką mleka kokosowego oraz serkiem naturalnym Arla Apetina. To dzięki niemu sos staje się gęsty, kremowy i smaczny. A gotująca się(...)ryba jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach.  Niektórych z Was może zdziwić dodatek boczku. Nie od dziś wiemy, że ryby i mięso to połączenie idealne. Krewetki w szynce parmeńskiej, kawałki łososia w szynce szwarcwaldzkiej czy właśnie sos na bazie chrupiącego boczku, w którym zanurzona jest ryba.. to tylko kilka połączeń, nie mniej jednak doskonale wiemy

Mango Papaja
Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym 142

Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym to moja propozycja wiosennego lunchu do pracy. Znajdują się w niej moje ulubione składniki, które bardzo często dodaje do sałatek. Są to: boczek, ser pleśniowy, grzanki ( tu przepis ) czy w końcu sos musztardowo-miodowy, który moim zdaniem pasuje do każdej sałatkowej mieszanki. Oczywiście do sałatki możecie użyć innego sosu lub nawet samej(...)będzie ten sam. Polecam zrobić od A do Z, tak jak jest w poniższym przepisie. Smacznego! Zobacz też: 10 przepisów na smaczne sałatki Przepis na sałatkę ze szpinaku z boczkiem Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki garść szpinaku kilka plasterków cienko pokrojonego, surowego lub parzonego boczku garść grzanek (link do przepisu wyżej) kilka plasterków sera pleśniowego lazur

Kuchnia Bazylii
BLT kanapka z provolone 177

kanapka z pro­vo­lone to kolejny prze­pis na pyszną i pożywną kanapkę. BLT kanapka to kanapka z bocz­kiem, a ja boczek baaaaar­dzo lubię. Na ogół kupuję wędzony boczek pokro­jony w cien­kie pla­stry. Usma­żony boczek jest chru­piący i ide­al­nie pasuje do BLT kanapki. Ostat­nio natra­fi­łam(...)Grunt to smaczna kom­po­zy­cja, a ta BLT roz­kłada na łopatki! BLT kanapka Skład­niki: na 2 kanapki wie­lo­war­stwowe 4 pla­stry boczku 1 awo­kado 2 plastry pomidora 2 łyżki musztardy kilka liści sałaty 2 grube pla­stry pro­vo­lone 3 łyżki panko 1 łyżeczka suszo­nych ziół, np. ore­gano, tymia

codojedzenia
Zapiekanka z ziemniaków i boczkiem 156

Danie samo robiące się, czyli pyszna i prosta zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, szpinakiem i serem. Zapiekanka jest delikatna, dobrze przyprawiona i absolutnie nie jest mdła. Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Polecam Wam jako obiad 2 dniowy :) Składniki: * 4 dużych ziemniaków * około 15 plasterków wędzonego boczku * 1 opakowanie szpinaku * 150g startego żółtego sera * pół szklanki mleka * 3 łyżki mąki(...)Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy je w plasterki (postarajmy się aby każdy plasterek był podobnej grubości. Im grubszy plaster, tym dłużej zapiekanka musi się piec). 10 plasterków boczku lekko smażymy na patelni z olejem. Szpinak wsypujemy na suchą patelnię i przyprawiamy łyżeczką soli. Mieszamy aż szpinak będzie gotowy. W dużym naczyniu żaroodpornym wlewamy oliwę i smarujemy dno oraz

Klasyka Gotowania
azjatycki rosół - a'la Ramen 324

Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło.  Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki(...)chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku do podania: - jajko ugotowane na półtwardo (4 minuty od zagotowania się wody) - makaron azjatycki (u mnie ryżowy) - szczypiorek lub kolendra Boczek obsmażamy na bardzo mocnym ogniu z obu stron na złoto. Ćwiartkę z kurczaka płuczę pod bieżącą wodą i rozdzielam na dwie części. Boczek i kurczaka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą

Cook&Love
"ruskie" naleśniki zapiekane w sosie jogurtowym 176

wszyscy. Miałam je właśnie przyrządzić, kiedy wpadł mi do głowy pomysł na zamknięcie pysznego ruskiego nadzienia w naleśniki. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do ziemniaków i sera dodałam odrobinę wędzonego boczku, nadzienie zyskało niezwykłego smaku. Naleśniki zapiekłam w aromatycznym jogurtowym sosie. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej łyżka oleju 2 jajka nadzienie(...)ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu szczypta suszonego lubczyku sól, pieprz do smaku ponadto: 150 g wędzonego boczku duża cebula ew. oliwa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 3/4 szkl mleka szczypta suszonego lubczyku 2 jajka sól, pieprz do smaku Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić na 15 minut. (uwaga! każda mąka jest inna, dlatego należy w razie potrzeby dosypać

6niebo
Boczek w cebuli w sosie pomidorowym na ostro 117

Dziś coś kompletnie nie dietetycznego , coś dla prawdziwych smakoszy mięsiwa , boczek na ostro z cebulką ,  ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką rozpustę , daje takiego kopa rozgrzewającego , w mroźny dzień po przyjściu z pracy rozgrzeje jak diabli , dosłownie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki  10 plastrów boczku surowego  4 duże cebule  2 ząbki(...)czubata łyżeczka majeranku  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 czubata łyżka papryki czerwonej w proszku  pół papryczki chilli ( bez pestek ) sól do smaku  Wykonanie  Boczek kroimy w kawałki 3,4 centymetrowe , następnie rozgrzewamy garnek z odrobiny oleju i przekładamy nasz boczek , przesmażamy na złoty kolor od czasu do czasu mieszając ,a między czasie obieramy cebulkę , czosnek

Mój Smak
Kotlety ziemniaczane z wędzonym boczkiem 176

Polecam Wam kolejne przepyszne kotlety z ziemniaków, które wzbogaciłam skwareczkami z wędzonego boczku. Takie kotlety są bardzo pożywne i łatwe do wykonania. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. składniki: 800 g letnich ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 250 g chudego wędzonego boczku parzonego bez skóry 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej(...)sól, pieprz majeranek gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni lekko zrumienić pokrojony boczek. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebulka się dobrze zrumieni. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, wystudzony zrumieniony boczek i cebulkę (bez wytopionego

Monia miesza i gotuje
Wołowina po burgundzku 153

smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 150 - 200 ml bulionu wołowego(...)odrobinie oleju z dodatkiem łyżki masła, zdjąć z patelni. Marchew obrać, pokroić w 0,5 cm plastry i obsmażyć na patelni z dodatkiem masła, zdjąć z patelni. Z boczku odciąć skórkę (nie wyrzucać), pokroić go w cm kostkę i podsmażyć do zrumienienia, zdjąć z patelni. Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o bokach 4 - 5 cm. Mięso

Kuchcik gotuje
Szybki obiad z patelni 304

większe ziemniaki to przekroić na pół po ugotowaniu. W tym samym czasie ugotować marchewki i fasolkę. Mogą być inne ulubione warzywa. Po ugotowaniu odcedzić W miedzy czasie przygotować boczek z cebulką. Patelnię rozgrzać i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się usmaży i stanie się chrupiący. Dodać cebulkę pokrojoną w piórka i smażyć, mieszając aż zmięknie. Zdjąć(...)patelni cebulę i boczek. Na tej samej patelni obsmażyć ziemniaki na złoty kolor. Dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem i warzywa. Chwilę jeszcze smażyć i podawać. Można podać dodatkowo z sadzonym jajkiem. Wersja wegetariańska – proszę ominąć boczek. Też będzie pyszne. Ja lubię nawet same takie ziemniaki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Fasolka szparagowa po bretońsku 304

swoją tradycyjną wersję. Danie jest świetną alternatywą dla osób nie mogących jeść fasoli. Na pewno warto spróbować dla urozmaicenia. SKŁADNIKI 450 g mrożonej fasolki szparagowej 300 g wędzonego boczku 350-400 g kiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 1 szklanka wody 1 szklanka wywaru z boczku 3 kopiaste łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa do dań z fasoli (mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę, kiełbasę i smażyć około 5 minut. Do głębokiej

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania