pierwszy. Było tak dobre, że na stałe zagości w moim menu. Jestem przekonana, że zasmakuje i Wam! Czym jest makaron po hawajsku? To połączenie dobrej jakości szynki , boczku, ananasa i mozzarelli w domowym sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie! Składniki (2-3 porcje): 150 g szynki ze spiżarni Balcerzak 150 g boczku wieprzowego wędzonego 5-6 plastrów ananasa 200 g makaronu rigatoni(...)kostkę 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, suszony tymianek 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Boczek i szynkę pokrój w dużą kostkę (około 2 cm). Pomidory wraz z zalewą zblenduj na gładką masę. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek
Moja pasja smakuSałatka z fetą to szybka sałatka makaronowa. Oczywiście oprócz fety znajdziecie w niej soczyste kawałki kurczaka i usmażony boczek. Lubię mieszać jeszcze ciepły makaron z pesto. Nie ma znaczenia czy czy jest to pesto z jarmużu czy pietruszkowe pesto . Makaron z pesto to podstawa większości moich sałatek z makaronem. Uwielbiam sałatkę z feta ale lubię też jak jest w niej(...)dużo świeżych warzyw. Mam tu na myśli koktajlowe pomidorki, które są słodkie i świetnie balansują smak słonej fety czy boczku. Sałatka z feta to sałatka idealna na kolację. Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie 30 minut. Nawet jeśli musielibyście zmiksować pesto to i tak jest to szybkie danie. Sałatka z feta 4 porcje Składniki: 200 g koktajlowych pomidorów 50 g rukoli
codojedzeniaRoladki z kurczaka z boczkiem i kapustą Kruche i soczyste roladki drobiowe faszerowane kapustą oraz wędzonym boczkiem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 250g kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela(...)angielskiego pół szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni *** *** Do boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz ugotowaną kapustę i wszystko smażymy przez kilka minut i posypujemy delikatnie majerankiem. Następnie farsz odkładamy
Blog z ApetytemKolejny pomysł na pyszną mięsną roladę z pieczarkami i boczkiem. My uwielbiamy aromat wędzonego boczku i smak grzybów. Farsz dodatkowo otulony był ciągnącym żółtym serem. 3 pojedyncze filety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Pieprz 200 g pieczarek 2 cebule 100 g żółtego sera 150 g boczku wędzonego 3 łyżki natki pietruszki Olej do skropienia mięsa Cebulkę oraz(...)boczek kroimy w kosteczkę. Całość przesmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz
VioletoweKucharzenieprzepisem chciałam się z Wami podzielić już dawno temu. To boczek, którym zajadamy się zawsze, kiedy odwiedzamy mojego wujka na dolnym śląsku. Wujek Kazik robi najlepszy gotowany boczek na świecie. I kropka. Mój już nie smakuje tak dobrze. Może to kwestia tego, że wujek go pekluje, a ja nie. "Nie wiem, Andrzej, naprawdę nie wiem." Tak czy siak, jest przepyszny(...)mówię to ja, ta od warzyw. Składniki: 2 kg surowego boczku główka czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich majeranek sól pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego Boczek porcjujemy (u mnie wyszło 6 kawałków), nacieramy go połową czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy go obficie solą i pieprzem, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wkładamy go do wrzątku
Kardamonovyprzykładem, że sos do makaronu nie musi być zawsze ciepły. Chłodny, kremowy, pikantny od sera sos jest miłym kontrastem dla gorącego makaronu ze słodkim od masła porem i chrupiącym boczkiem. Bardzo sycąca i smaczna propozycja, do tego prosta i szybka w wykonaniu. Istna gratka dla wszystkich miłośników makaronów. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu, użyłam Casarecci 1 mały(...)wędzonego boczku 100g sera gorgonzola 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku 3 łyżki gęstej śmietany 12% Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i odstawiamy. Boczek kroimy w cienkie paski. Pora myjemy, dzielimy na pół, potem jeszcze na pół i kroimy w ćwiartki. Patelnie mocno rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony boczek
Smaczna Stronanieskomplikowanych potraw. Do przygotowania obiadu potrzebujemy zaledwie kilku produktów i raptem 30 minut. Składniki poniżej wystarcza na przygotowanie 4 porcji potrawy: 1 duży por 200 g wędzonego, surowego boczku 150 g sera gorgonzola 400 g makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 20 g masła oliwa z oliwek świeże listki bazylii Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozgrzania patelni z oliwą i masłem(...)międzyczasie kroimy boczek na wąskie paseczki/kwadraciki, które będziemy podsmażać na wcześniej przygotowanej patelni. W czasie kiedy smażymy boczek, por kroimy na 3 części, które następnie kroimy w cienkie paseczki. Tak, żeby wyglądem przypominały nitki makaronu. Siekamy drobno ząbki czosnku. Kiedy boczek jest już zarumieniony dodajemy na patelnię warzywa. por oraz czosnek. Całość podsmażamy ok. 10 minut. Ugotowany makaron spaghetti
Cookery.plsmażony w boczku , ciepła przekąska. Świetnie sprawdzi się podczas imprezy. Można wcześniej przygotować, a podsmażyć w ostatniej chwili. 150 g sera twardego - emmentaler, gouda..., 10 cienkich plasterków boczku wędzonego surowego, tłuszcz do smażenia, Ser pokroić na 10 jednakowych kostek, których boki muszą być mniejsze niż szerokość plastrów boczku. Plasterki boczku przekroić w poprzek na pół. Zawinąć ser w boczek. Smażyć(...)niewielkiej ilości tłuszczu. Kostki sera w boczku kładziemy na patelni, złożeniem w dół. Podawać gorące z dowolnym ostrym sosem
królestwo garówOpis brukselka smażona z boczkiem: Brukselka smażona z boczkiem to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję, że przekonam(...)nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMagda Smażona brukselka z marchewką, ziemniakiem oraz z kawałkami chrupiącego boczku, w chwili gdy ją spróbujecie, stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do obiadu, nie tylko świątecznego. Brukselka to świetne zimowe warzywo, które jest wielce niedoceniane, ale w tej odsłonie jest słodka, chrupiąca i pełna smaku. Smak tej przystawki świetnie się skomponuje ze świątecznym pieczystym a nawet z rybą. Składniki(...)porcje): 250g brukselki 100g plasterków wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 2 średniej grubości marchewki 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowujemy większość składników – ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę tej samej wielkości. Czosnek obieramy i zgniatamy ząbki. Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski. Na patelnie wlewamy 4 łyżki
Smaczna Stronakoperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback (2-3 na osobę) średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz(...)patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut. Po 35 minutach warto wstawić polędwiczki. Brukselka z boczkiem: Brukselkę obieramy z zewnętrznych pożółkłych lub uszkodzonych liści, odcinamy końcówkę ogonka i płuczemy w zimnej wodzie. Na wierzchu każdej brukselki robimy nacięcie na krzyż, co pomoże pozbyć się goryczki, którą
Poezja smakuprzyprawy na pasztet wieprzowy: Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska Składniki na pasztet wieprzowy: ok. 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, podgardle) 300g wątróbki drobiowej 150g wędzonego boczku + dodatkowe plasterki do obłożenia formy 3 cebule 2 marchewki 1/2 selera 3 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela, pieprzu i goździków 3 listki laurowe 3 łyżki bułki tartej 3 jajka kilka(...)muszkatołowej i mielonego imbiru Pasztet wieprzowy przepis. Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pasztetu: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Wątróbkę oczyścić. Boczek zostawić w kawałku. Cebulę i warzywa obrać i pokroić na kawałki. Oddzielić żółtka od białek - z białek później ubić pianę. Grzyby namoczyć w mleku. Krok 2. W garnku z grubym
Moja Książka Kucharskasłowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków. Oba te wyjaśnienia tłumaczą poniekąd dlaczego danie z drobno pokrojonych ziemniaków i boczku, duszone w śmietanie, które smakowo z tradycyjnym bigosem nic wspólnego nie ma, tak właśnie zostało nazwane. Składniki na bigos z ziemniaków są typowe dla kuchni regionalnej Podkarpacia – ziemniaki, groch, cebula(...)boczek. Równie typowe jest zagęszczenie potrawy roztartym gotowanym grochem (a właściwie fasolą, ale „u nas” często mówi się na nią groch). Przepis pochodzi z gminy Frysztak, od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Huta Gogołowska. Opublikowany został w „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Bigos z ziemniaków - kuchnia
Trzeci talerzsłyszałam wcześniej – doszłam do wniosku. Fusia jest nazywana także fuszerem, prażuchą lub porką. To po prostu oryginalny sposób przygotowywania ziemniaków z okrasą, którą jest pokrojony w dużą kostkę boczek (w wersji bogatej) lub cebulka (w wersji uboższej). Fusia może być dodatkiem do różnych dań, na pewno świetnie sprawdzi się do sosów lub do chłodnika latem. Naprawdę ją Wam polecam. Składniki(...)ziemniaków • 1 duża cebula • 250 g chudego boczku • 2 pełne łyżki mąki pszennej • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie do miękkości. 2. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Jeśli boczek jest przerośnięty, nie trzeba go używać. Boczek pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na złoty kolor. 3. Cebulę pokroić w kostkę
W mojej kuchniWątróbka drobiowa smażona z buraczkami Brzmi kontrowersyjnie , ale jest pysznie Wątróbka idealnie pasuje do tartych buraczków , a do tego cebulka , boczek ..mniam wszystko co najlepsze na jednej patelni . Wątróbki drobiowe są niesamowicie delikatne , smakowite . Może jedyny mankament tej potrawy , można znaleźć w jej kolorze . Jednych zachęci innych będzie odpychał , ale koniec , końców potrawa jest pyszna Oczywiście w moim mniemaniu , moich(...)oporów , a biednej wątróbki kijem by nie tknęli . I dobrze , więcej zostaje dla mnie Składniki : 0,5 kg drobiowych wątróbek 2 duże , czerwone buraczki 1 duża cebula kawałek boczku lub innej wędzonki ( tyle ile lubicie , ja daję dwie łyżki posiekanego boczku ) 2 łyżki ,gęstego ,jogurtu greckiego 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól
Ogrodnik w podróży