wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka creme fraiche (przepis tutaj ) lub innej gęstej śmietany min. 18% 2 jajka 1/4 łyżeczki soli (boczek będzie słony) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo 250g lekko wędzonego boczku pokrojonego w kostkę sałata garść liści sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka(...)Formę na muffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach. Przez ten czas zrumienić boczek na patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku. Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce. Do podpieczonych tartaletek włożyć boczek i zalać masą jajeczną. Wychodzi jakaś łyżka boczku
W kuchni wieczoremZrazy wołowe z boczkiem Zrazy wołowe z boczkiem Składniki na zrazy wołowe z boczkiem dla 4 os: 1,2 kg wołowiny bez kości 30 dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 papryka 4 ogórki kiszone 3 łyżki musztardy 1 szkl mąki sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę pokroić na plastry i rozbić. Posmarować każdy plaster musztardą i nakładać po kilka pasków boczku, papryki(...)dusić pod przykryciem ok 1 i 1/2 godz. Wyjąć rolady i zdjąć wykałaczki, sos w razie potrzeby zagęścić mąką i włożyć do niego rolady. Smacznego! Post Zrazy wołowe z boczkiem pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smakihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kupiłam zielone pesto w Biedronce i postanowiłam część wykorzystać jako dodatek do pieczonego boczku. Znudziły nam się już gotowe wędliny, więc postanowiłam coś upiec. Boczek wyszedł przepyszny. Miał jedną tylko wadę było go zbyt mało ;-) Następnym razem kupię go więcej. Przepis mój własny(...)Składniki: 70 dag surowego boczku 3 łyżki gotowego zielonego pesto 1 łyżka suszonego majeranku kilka listków bazylii 3 listki laurowe, odrobina mięty Pieprz, sól do smaku. Odrobina oleju ½ szklanki wody Sposób wykonania: Boczek umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch boczku posolić, posypać pieprzem, a następnie posmarować pesto. Całość posypać jeszcze majerankiem i na wierzch ułożyć liście laurowe
Na słodko lub wytrawniewłaśnie z makaronem i do tego korniszon w rękę. I w zasadzie przepis, który Wam prezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje francuskim gulaszom charakteru i czerwone wino. Oczywiście, że musi być wino, bo to danie zawdzięczam Rachel Khoo. Moje modyfikacje są minimalne. W jej książce "Mała paryska kuchnia(...)jest napisane, żeby przed smażeniem mąki zdjęć z patelni boczek i cebulę. I faktycznie, jeśli zależy Wam na aksamitnym sosie bez niespodzianek, tak powinniście zrobić. Tyle, że ja wychodzę z założenia (niczym Joey Tribbiani z "Przyjaciół"), że cebula - dobra, boczek - jeszcze lepszy, więc po co wyrzucać składniki, które można zjeść ze smakiem :D Bez dalszych wstępów, przedstawiam Wam kolejne danie
W kuchni wieczoremZjedzmy dziś coś zdrowego z odrobiną boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem. Składniki: Soczewica 250 gr, Boczek wędzony, Buraczki 3 sztuki, Cebula 2 sztuki, Jabłko 1 duże, Czosnek niedźwiedzi, Sól. Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube(...)plastry jabłko. W innym garnku gotujemy buraczki. Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku i na wolnym ogniu podsmażamy go. Kiedy jabłko już zmięknie wyciągamy go z piekarnika. Cebulę pozostawiamy na dłużej, aby się pięknie przypiekła. Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy. Buraczkowy
Kulinarna rozmowagustu. Niestety miałam tylko makaron penne. Ale jakiś czas później jeszcze raz go zrobiłam ze świderkami i smakował tak samo wybornie… Oto przepis na makaron z boczkiem i włoską kapustą. Zapraszam Makaron z boczkiem i włoską kapustą Składniki : pół główki kapusty włoskiej ok. 500g makaronu ok. 200g boczku (najlepiej wędzonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili(...)łyżek startego świeżego parmezanu plus odrobinę do dekoracji 2-3 łyżki oliwy do smażenia sól, pieprz Kroję boczek w kostkę i podsmażam na oliwie ok. 2-3 min, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki oraz chili pozbawione nasion i pokrojone w paseczki i smażę dalszych 5 min aż cebula zmięknie. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej
UgotujmyTo.pltakże osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka(...)cienkie plastry. Najlepiej użyć w tym celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały czas z tej samej strony. Plasterki boczku lekko podsmażyłem na patelni, bez użycia tłuszczu, uważając, żeby nie zrumieniły się zanadto i pozostały miękkie. Suszone pomidory wyłowiłem z zalewy i przełożyłem do blendera. Dodałem do nich
Wyprawy kulinarnezrobiłam wczoraj na obiad. Wyszło jej tyle, że nie wiem, czy dziś ją dokończymy. Jest to wiec nie tylko smaczne, ale i niedrogie danie. Naprawdę polecam. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie(...)czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy 10 min. W tym czasie plastry boczku kroimy na pół i podsmażamy. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy cebulkę. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Kiedy miękkie, zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w plastry. Jeśli jest
Ratunku obiadpotrawa jednogarnkowa rodem ze Śląska ale polecam ją wszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe. Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku 2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki chili ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Z kapusty ściągam(...)całych liści, resztę drobno szatkuję, boczek kroję w paseczki, kiełbasę w pół talarki, pieczarki w piórka, ziemniaki w większą kostkę a papryczkę chili drobno siekam. Kociołek smaruję odrobiną tłuszczu np. oliwą. Zaczynam od ułożenia na samo dno skóry z boczku, następnie układam 2 - 3 liście kapusty i kolejno wszystkie składniki warstwami, kiełbasa z boczkiem, poszatkowana kapusta, przyprawy, ziemniaki, pieczarki
Mechanik grillujekawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę wysypujemy
Symfonia Smakówpyszna i sycąca rolada magnacka z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Warto również wspomnieć, że ta rolada z boczku jest idealna na różnego rodzaju spotkania i uroczystości. Jej wyjątkowy smak sprawi, że każda okazja stanie się jeszcze bardziej niezapomniana. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak doskonałe połączenie smaków może zaskoczyć. Przygotowanie rolady z boczku nadziewanej żółtym serem, mielonym(...)mięsem i pieczarkami nie jest trudne, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Składniki: 1 kg chudego boczku, bez skóry 200 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek, posiekanych kilka plastrów żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały por( biała część), pokrojony w krążki jajko sól, pieprz oregano, estragon, rozmaryn Boczek rozciąć, tak aby powstał cieńszy plaster mięsa
gotuj ze mnąrozpoczynam dzień posiłkiem białkowo-tłuszczowym, a jajko jest moim zdaniem najbardziej uniwersalnym produktem, który można znaleźć w lodówce. Tym razem zamiast klasycznej jajecznicy, czy omletu, postanowiłem zapiec je z boczkiem i szczypiorkiem w kokilkach. Wystarczy 10 minut w piekarniku, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie, które z pewnością was pozytywnie zaskoczy. Warto wspomnieć, że tak przygotowane śniadanie sprawdzi się zarówno(...)diecie bezglutenowej, diecie paleo, diecie samuraja, diecie tłuszczowej, jak i w innych systemach żywieniowych, ponieważ występują tu tylko zdrowe, bezglutenowe składniki zawierające mnóstwo wartości odżywczych. Składniki Jajka Boczek wędzony Szczypiorek Oliwa z oliwek Sól, pieprz Dlaczego nie podałem dokładnej ilości składników? Wszystko zależy od tego jak wielką kokilkę macie w domu. Ja do przygotowania jednej foremki (która jest dosyć szeroka
Programista w kuchniDzisiaj proponuję pyszne kulki z twarogu obtoczone boczkiem lub orzechami. Przyrządzając przekąski na jeden kęs zawsze staram się zrobić wersję mięsną i bezmięsną. Obie są równie smaczne! Przyrządzenie tej przekąski zajmuje naprawdę niewiele czasu. Można ją przyrządzić na dzień przed podaniem. Powinna się ona również dobrze schodzić, więc jest to przekąska marzenie dla osób zajętych, a jednak pragnących osobiście zrobić(...)twaróg i żółty ser, które zmiksowałam na jednolitą masę i lekko doprawiłam solą czosnkową. Potem z tejże serowej masy uformowałam małe kulki. Następnie część serowych kulek obtoczyłam w pokruszonym boczku i szczypiorku, a resztę w orzechach i żurawinie . Fajnym elementem w tej przekąsce są słone paluszki. Przekąska wygląda jak lizak, a słony paluszek sprawia, że palce są czyste podczas jedzenia
codojedzeniaprzepis z jego użyciem. Dyniowa carbonara to mała wariacja na temat dobrze znanej klasyki. I oprócz dyni, nie zaskoczy Was tu nic innego oprócz pysznego smaku. Mamy w niej boczek, żółtka i duuuużo parmezanu. Dla mnie obowiązkowo także dużo pieprzu, najlepiej świeżo mielonego. Dla mnie jest to obowiązkowa wersja carbonary idealna na jesień. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu(...)spaghetti 2 żółtka 1/2 szklanki purée z dyni 100g surowego wędzonego boczku w plasterkach 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania świeżo mielony pieprz do smaku kilka listków szałwii – opcjonalnie Gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około szklanki wody spod gotowania. W czasie gdy makaron się gotujemy
Smaczna Strona