boczek - 14002 przepisów (strona:76/934)

Kurczak pieczony na młodej kapuście 90

rodziny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kurczaka pieczonego na młodej kapuście: około 1 kg młodych ziemniaków 900 g mięsa z kurczaka 1 główka młodej kapusty (800 g) 200 g boczku wędzonego 1 średniej wielkości cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku 100 ml słodkiej śmietanki(...)ciepłej wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kurczaka pieczonego na młodej kapuście: Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę (niezbyt drobno). Mięso z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze porcje (w moim przypadku są to udka, piersi i podudzia). Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić na 30 minut. Pokrojony boczek przełożyć

Danka Pichci
Łazanki z młodą kapustą 82

ponieważ obecnie jest sezon na młodą kapustę postanowiłam zrobić go w wersji wiosennej i powstały łazanki z młodą kapustą . Do zrobienia tego dania oprócz podstawowych składników potrzebny będzie jeszcze boczek wędzony i kiełbasa. Nie może tu również zabraknąć świeżego koperku, który z młodą kapustą stanowią idealny duet. Młoda kapusta na wiosnę jest bardzo smaczna i miękka, więc nie trzeba(...)długo gotować, dlatego łazanki z młodą kapustą robi się szybko. W jednym garnku gotujemy makaron, w drugim poszatkowaną kapustę, a na patelni podsmażamy boczek wędzony z cebulą i kiełbasą. Następnie wszystko razem łączymy, doprawiamy i pieprzem, chwilę dusimy i gotowe. Przepis na łazanki z młodą kapustą jest uniwersalny, można go modyfikować według własnego uznania i dodać na przykład pieczarki

Danka Pichci
Jajka po ranczersku 70

kukurydziane tortille 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 małej czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanej kolendry + kilka listków do ozdoby 1/2 limonki 100 g. wędzonego boczku 1/2 awokado 4 łyżki fasoli pinto lub czerwonej z puszki 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 4 małe jajka 1 łyżeczka masła sól, pieprz Pomidora obierz ze skórki(...)pokrój w drobną kostkę. Dodaj do niego posiekaną drobno czerwoną cebulę, kolendrę i oliwę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki do smaku. Z boczku odkrój 4 plasterki i zrumień je na suchej patelni. Pozostały boczek pokrój w kosteczkę i usmaż na tej samej patelni, na małej mocy palnika wytapiając tłuszcz. Gdy boczek będzie już ładnie rumiany dodaj fasolę, kmin

Delicious Place
Pierogi z mięsem w sosie boczkowym 65

wracając do tych pierogów, z farszem to troszkę inna bajka. Mięso wiadomo, a jak nie, to napiszę...z rosołu. W tych szalonych czasach trzeba sobie jakoś radzić. Tutaj dołożyłem boczku wędzonego, żeby farsz nie wyszedł za suchy. No i w końcu ten sos. Powstał on na bazie wytopionego, podczas pieczenia, boczku. Oczywiście boczek był wcześniej natarty i czosnkiem, i przyprawami(...)mąki 1 łyżka masła 350 ml wrzącej wody         Farsz:         700 g ugotowanego mięsa z rosołu 150 g wędzonego boczku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz         Sos:         350 ml wytopionego tłuszczu z boczku pieczonego 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Pieczony boczek z płatkami czosnku 75

wiem co jem” jak najbardziej tu pasuje. Mięso wieprzowe rasy puławskiej samo w sobie jest bardzo smaczne, dodatkowo naturalne i podstawowe przyprawy oraz pieczenie w worku powodują, że boczek wprost rozpływa się ustach. Wysoka temperatura pieczenia na początku powoduje denaturację białka na zewnątrz i zamknięcie smaku w środku mięsa. Niższa temperatura podczas dalszego pieczenia nie wysusza i nadaje kruchości(...)Zasada pieczenia mięsa wieprzowego brzmi: na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Składniki: ? kawałek boczku surowego ok. 700 g, u mnie z wieprzowiny rasy puławskiej ? 4 ząbki czosnku ? 1 łyżeczka majeranku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i nakłuć wielokrotnie wykałaczką. ? Posypać solą, pieprzem i majerankiem. ? Czosnek obrać, pokroić na plasterki i obłożyć nimi boczek

To co kocham
BARSZCZ BIAŁY NA DOMOWYM ZAKWASIE + FILMIK 69

smaczny barszcz biały na domowym zakwasie. Wyrazisty, kwaskowy i pyszny. Polecam zamemu przygotować zakwas i ugotować pyszny barszcz.  SKŁADNIKI :  2 i 1/2 litra wody 15-20 dkg boczku wędzonego 3-5 białych, surowych kiełbas 1 liść laurowy  2 ziarnka ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu 1 łyżka naturalnej jarzynki  lubczyk suszony do smaku  3 ziemniaki(...)łyżka majeranku  1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę  3 łyżki śmietany 12 %  PRZYGOTOWANIE :  Na barszcz biały potrzebujemy białą surową kiełbasę i surowy wędzony boczek boczek do wody tu jest 2,5 litra wody dodajemy 5 surowych kiełbas skórkę, ponacinałam nałożę aby ta kiełbasa soki oddawała do zupy. do tego liść laurowy dwa ziarenka zioła angielskiego

Kulinarne Fantazje Marioli
Prażonki z patelni 171

Magda Różnie się na nie mówi, jednak dla mnie i mojej rodziny zawsze to są prażonki, danie z mojego regionu z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą oraz cebulą ale są też wersje z dodatkiem buraka a nawet marchewki. My uwielbiamy prażonki, w sobotę bardzo często jemy je na obiad. I aż dziw, bo nigdy na blogu się nie pochwaliłam, jak robię moje(...)trzeba zachwalać, a tym co nie znają polecam przeczytać przepis i samemu przygotować. Składniki (na 4 porcje): 2,5kg ziemniaków 3 cebule pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 200g surowego boczku lub najlepiej wędzonego, ze skórą 2 buraki sól i pieprz odrobina słodkiej papryki łyżeczka suszonego majeranku – opcjonalnie około 1/3 szklanku oleju   Przygotowujemy wszystkie składniki – kielbasę kroimy

Smaczna Strona
Zapiekanka makaronowa z dynią, jazmużem i boczkiem 81

obfituje w dyniowych smakach. Do tego jarmuż – skoro kupiłam całą paczkę to trzeba wykorzystać, a nie zmarnować. I tym sposobem powstała zapiekanka makarowa z tymi składnikami. Do tego boczek – dla mojego męża kwitesencja wszystkiego, magiczny składnik, must w wytrwanych daniach po prostu. Wszystko pięknie się komponuje, super smakuje, pod skorupką z sera, bułki tartej i oliwy. Składniki(...)porcje): 250g makaronu – użyłam casarecce 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 100ml bulionu warzywnego – może być z kostki 150g surowego wędzonego boczku w plasterkach garść jarmużu mały ząbek czosnku średnia cebula 2 łyżki masła 2 duże łyżki kremowego serka sól i pieprz do smaku około 1/2 szklanki tartego sera – najlepiej Cheddar 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki

Smaczna Strona
Garofalo rigatoni w 30 minut 106

świetnie wchłania się przez makaron. Na przygotowanie tego dania potrzebujecie zaledwie 30 minut. Ja się sprężyłam i nawet je przygotowałam w 20 minut. Podczas gotowania makaronu i brokułów, smażyłam boczek, tarłam parmezan i suszyłam w wirówce rukolę. To się nazywa efektywność w gotowaniu! Jak widać w przepisie poniżej to danie makaronowe zawiera niewiele składników, głównie ricottę, parmezan i brokuły(...)podstawą tego dania. Póżniej można danie modyfikować na wiele sposobów. Ja dodałam smażony wędzony boczek. Oczywiście można pominąć boczek i przyrządzić makaron całkowicie w wersji bezmięsnej. Zawsze do makaronu podaję dodatkowy parmezan. Uwielbiam ten ser! Świetnie pasuje do delikatnych w smaku brokułów. Brokuły to kolejny produkt, który często dodaję do makaronu jak w przepisie na tagliolini z salsiccia . Rigatoni

codojedzenia
Sałatka z wędzonym kurczakiem, boczkiem i marynowanymi pieczarkami 141

sałatka wyszła po prostu przepysznie. Mam nadzieję, że skusicie się i spróbujecie zrobić ją u siebie. Mamy tutaj warstwy kapusty pekińskiej, marynowanych pieczarek, wędzonego kurczaka, pomidorów i boczku, przełożone sosem majonezowo-ketchupowym. Prosto, a jak smacznie! To kolejna propozycja dla wielbicieli sałatek warstwowych, sałatek z wędzonym kurczakiem czy sałatek z boczkiem. No i dobra wiadomość, na drugi dzień jest równie(...)smaczna, co tuż po przygotowaniu. 1/2 główki kapusty pekińskiej 1-2 wędzone piersi kurczaka 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 200 g pomidorków koktajlowych 100 g surowego boczku wędzonego 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki ketchupu sól, pieprz zioła prowansalskie Kapustę pekińską szatkujemy. Kurczaka wędzonego kroimy w drobną kostkę. Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z młodych ziemniaków 2514

kuleczki pieczone lub gotowane podane z sadzonym jajkiem i posypane koperkiem. Sprawdzą się one również jako zapiekanka z młodych ziemniaków. Oprócz podstawowych składników, w tej zapiekance znajdą się również boczek wędzony, kiełbasa, młoda marchew, cebula i cukinia. Zapiekanka z młodych ziemniaków posypana jest startym żółtym serem. Do zrobienia tej zapiekanki najlepiej wybrać nieduże ziemniaki (idealne będą takie prosto z pola(...)danie sycące, odpowiednie na obiad dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekankę z młodych ziemniaków: około 700 g młodych ziemniaków 1 marchew 1/2 niedużej cukinii 150 g boczku wędzonego 150 g kiełbasy śląskiej lub innej 1 cebula 80 g żółtego sera 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie 1/2 pęczka koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Placki ziemniaczane z młodą kapustą 94

główki kapusty, a z drugiej części zrobiłam surówkę. Placki ziemniaczane z młodą kapustą są miękkie i smaczne, a podawać je można z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym. Podsmażony boczek wędzony dodany do masy, z której zrobione są placki ziemniaczane z młodą kapustą sprawia, że smakują one jeszcze lepiej. Obowiązkowym dodatkiem do młodej kapusty jest koperek, który również znalazł się(...)zrobiłam placki ziemniaczane z młodą kapustą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Placki ziemniaczane z młodą kapustą: 2 duże ziemniaki (około 600 g) 1/2 główki niedużej młodej kapusty 100 g boczku wędzonego 1 średniej wielkości biała cebula 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Placków ziemniaczanych

Danka Pichci
Szybka zupa fasolowa + film 79

Szybka zupa fasolowa czyli świetna propozycja dla zabieganych kobiet, przygotowuje się ją w kilka chwil a do tego smakuje przepysznie. Zupa fasolowa t o połączenie kiełbasy boczku, warzyw i fasolki z puszki, doskonale smakuje w towzrzystwie pieczywa, polecam do wypróbowania.     składniki na 4-5 porcji 150 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 1 cebula włoszczyzna ( 1 marchewka(...)średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego puszka białej fasoli ( 400 g ) puszka czerwonej fasoli ( 400 g ) olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Włoszczyznę czyli marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora kroimy na mniejsze kawałki. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy

Smakowite Dania
Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą 2193

jest, aby masę schłodzić w lodówce, wówczas będzie ona łatwiejsza do formowania kotletów. Ich kształt możemy formować dowolnie, czy to będą okrągłe placuszki, czy podłużne kotleciki. Pachnące koperkiem i boczkiem wędzonym, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz kotlety ziemniaczane z młodą kapustą możemy podawać z ulubioną surówką lub sosem. Będą smakowały również z kubkiem maślanki lub zsiadłego mleka. Takie kotlety(...)idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą: około 500 g ugotowanych ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 70 g boczku wędzonego 1 nieduża biała cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Tradycyjne rolady wołowe 82

Jeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka(...)Najłatwiej zrobicie to wkładając mięso do zamrażarki. Czekamy aż lekko się zmrozi i takie właśnie kroimy. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Ogórki kiszone i surowy wędzony boczek kroimy w słupki. (Zamiast boczku możecie użyć słoniny – w zależności czy lubicie posmak wędzonki czy nie). Cebulę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sól, pieprz i musztardę (ja używam sarepskiej ale możecie użyć takiej

Kulinarna Patilogia