Szare Kluski to tradycyjna potrawa kuchni wielkopolskiej i legendarne danie w moim domu, oczywiście najlepsze robi moja mama, ja jedynie lekko zmodyfikowałem kapustę ☺️ Niby zwykle ziemniaki, mąka, kapusta kiszona, boczek, szalotka, jabłka, sól, pieprz i obowiązkowa MAGII, a zachwycamy się szarymi kluskami od lat. Jeśli miałbym powiedzieć, które danie jest w moim domu kultowe to oczywiście kluski, pierogi, które oczywiście(...)tego przepisu, czyli 24.11 moja mama miała swoje urodziny 🌹, szare kluski, zjedliśmy dzień wcześniej ☺️ Wszystkiego najlepszego Mamo ❤️… Składniki Ziemniaki obrane i starte na małych oczkach Mąka Kiszona kapusta Boczek Szalotka Jabłko Olej roślinny Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Magii musi być ❕ Nie podaje ilość, ponieważ trzeba je, mój drogi czytelniku dopasować pod siebie. Przygotowanie Po pierwsze
RafalCookpyszna propozycja, którą wyszukał Latoś w sieci. Polecam Wam, bo pychota Co nam trzeba? na 2 porcje 1 średni por łyżka masła 2 szt sera camembert po 4 plastry boczku parzonego na ser sos balsamiczny sól, pieprz czarny Robimy! Pora siekamy drobno pół krążki, podduszamy go na wodzie i jak zmięknie dodajemy masło i przesmażamy jeszcze z 2 minutki, przyprawiamy(...)sola i pieprzem. W tym czasie ser camembert zawijamy w boczek, metodą: # Na patelni grillowej układamy i grillujemy z każdej strony, aż ser będzie miękki i boczek zarumieniony. Podajemy: Na talerzu układamy gniazdko z pora, na to ser w boczku i polewamy balsamico. Przepyszne!!! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Camembert w boczku
LatosiowydomDziś na obiad mieliśmy klopsiki w sosie a’la carbonara . Tradycyjna carbonara to makaron spaghetti z sosem na bazie żółtek jaj, boczku oraz sera Parmigiano Reggiano. Tutaj do przygotowania sosu użyłam boczku oraz śmietanki, dzięki temu sos jest bardzo kremowy. Klopsiki same w sobie są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Danie wyszło mega pyszne. Klopsiki w sosie(...)płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów dodatkowo: 1 litr bulionu sos a’la carbonara: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 330 ml śmietanki 30% świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki około 20 g tartego parmezanu dodatkowo: 300 g makaronu tagiatelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z PrezesemZiemniaki jemy kilka razy w tygodniu, jednak nie zawsze muszą być nudne w postaci puree, czy prosto z wody. Zdecydowanie smaczniejsze są pieczone ziemniaki, a gdy dodamy do nich boczek i ser – nikt im się nie oprze. Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem to super pomysł jako dodatek do obiadu, polecam spróbować z sosem czosnkowym! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)pieczone ziemniaki z boczkiem i serem: 6 młodych ziemniaków 100 g boczku 100 g sera camembert sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, estragon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, gdyż będziemy je piec w skórce. Następnie nacinamy je delikatnie nożem. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia. Ziemniaki wycieramy ręcznikiem papierowym
Gotuj z PrezesemBigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 1 młoda marchewka(...)duża cebula 150 g boczku wędzonego bez skóry 250 g dobrej jakości kiełbasy 1 szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki kminku świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie
Gotuj z Prezesemdużo czasu. Świetnie sprawdzi się, gdy późno wracamy z pracy i nie mamy ochoty długo stać przy garach, a chcemy smacznie zjeść. Zapiekanka chłopska składa się z makaronu, boczku oraz kiełbasy, a całość polana jest pysznym sosem pomidorowym. Całość smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania przepisu na najlepszą zapiekankę chłopską już dziś. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekankę chłopską(...)makaronu (u mnie kolanka) 150 g boczku wędzonego 200 g dobrej jakości kiełbasy 1 duża cebula 100 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki chilli natka pietruszki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować w lekko
Gotuj z Prezesemrozbratel, a więc kawałki z przerostami tłuszczu. Jeśli macie taką możliwość, wybierzcie mięso dojrzewające jak na steka. 200 gramów sera żółtego – najlepszy będzie cheddar, po 2-3 plasterki boczku wędzonego na każdego burgera, kilka ogórków konserwowych, majonez, musztarda, ketchup. * Z tych składników złożysz klasycznego cheeseburgera, oczywiście możesz coś odjąć albo dodać według własnych upodobań. Jak zrobić domowe burgery? Zaczynamy(...)uformuj płaskie burgery – szerokie na około 6-7 cm i grube na około 2 cm. Każdego burgera robimy na jednej patelni. Zaczynamy od położenia mięsa, obok kładziemy plasterki boczku oraz przekrojoną na pół bułkę. Burgera smażymy przez około 2 minuty z każdej strony, aby był średnio/mocno wysmażony. Takie lubimy najbardziej. Oczywiście możesz wydłużyć bądź skrócić czas smażenia według
Kulinarna PolskaSałatka z mixem sałat, boczkiem, pomidorkami, jajkiem oraz cebulą z dodatkiem sosu musztardowego to sprawdzona propozycja na domowe imprezy, na przystawkę czy kolację. Do sałatki możemy wybrać dowolny rodzaj mixu sałat oraz wzbogacić ją o inne ulubione składniki. Taka sałatka to wyśmienita kombinacja smakowa dla naszego podniebienia, jest pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu. składniki na 2 porcje(...)jajka ugotowane na twardo 100 g mixu sałat 1 czerwona cebula 10-12 pomidorków koktajlowych 100 g wędzonego boczku w plastrach sos 3-4 łyżki musztardy miodowej 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy musztardę, dodajemy oliwę oraz sok z cytryny, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem
Smakowite Daniapotrzebne do zapiekanki? dla 4 -5 osób Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo 50 g sera żółtego niewielka ilość tartego parmezanu sos beszamelowy 80 g masła(...)jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry. Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera
Raj dla PodniebieniaDziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci(...)wędzonego boczku garść startego parmezanu 100 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 300 g mleka szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na suchej patelni. Odkładamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płaskie łyżki mąki, mieszamy, zalewamy śmietanką i energicznie mieszamy
Raj dla Podniebieniapołączenie lubią chyba wszyscy – pieczarki, ser, cebulka, a do tego boczek, czyli składniki farszu, którym wypełniliśmy kapelusze. Jeśli szukacie pomysłu na smaczną przekąskę na ciepło, mamy dal was przepis, który na pewno się sprawdzi. Przepis na pieczarki faszerowane Składniki: Około 600 gramów pieczarek – im większe, tym lepsze, 2 cebule, 200 gramów boczku , 150 gramów żółtego sera, olej, sól(...)pieprz. Jak zrobić pieczarki faszerowane? Boczek pokrój w małą kostkę, przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Pieczarki umyj szybko pod bieżącą wodą, oderwij nóżki, które zetrzyj na tarce. Zetrzyj też jedną całą pieczarkę. Stare pieczarki dodaj do boczku razem z drobno posiekaną cebulą, smaż, często mieszając, do lekkiego zrumienienia. Dodaj ser, mieszaj aż się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Farszem
Kulinarna Polska