boczek - 14002 przepisów (strona:63/934)

Przepis na Kapuśniak z Młodej Kapusty z Boczkiem 216

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem. Zupa jest smaczna i pożywna i jeżeli ktoś jeszcze takiego kapuśniaku nie gotował to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapuśniaku będziemy potrzebować: 2,5 l czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 350 g boczku wędzonego około 500 g ziemniaków(...)Oczyszczoną i umytą marchew kroję w plasterki, obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę szatkuję. Boczek kroję w kostkę. Gotowanie kapuśniaku: Do garnka z wywarem przekładam kapustę, ziemniaki, marchew, doprawiam solą pieprzem dodaję listek laurowy, ziele angielskie, mieszam i gotuję zupę. Na początku kapusty jest bardzo

Uwaga Babcia Gotuje
Boczek pieczony w rękawie 225

się piec domowy chlebek, ale to dla mnie za mało. Bo co podać do takiego świeżego chleba? Oczywiście najlepiej domową wędlinkę. I tak oprócz prasowanek czasem podaję gotowany boczek. Tym razem postanowiłam zrobić go w innej wersji i będzie to Boczek pieczony w rękawie . Składniki: - surowy boczek marynata: - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżka przyprawy grillowej - 1 łyżeczka bazylii(...)ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego - 1/4 szklanki wody Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Czosnek obieram i miażdżę w prasce. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą i mieszam. Boczek lekko nacinam u góry. Nacieram go marynatą i umieszczam w misce z resztą marynaty. Odkładam do lodówki, najlepiej na 24h lub chociaż na jedną noc. Tak przygotowany boczek przekładam razem

Kuchnia co dnia
Fasolka po bretońsku 503

Publikowałam już przepis na fasolkę po bretońsku na bogato (wersja z mięsem), a tym razem szybka wersja z boczkiem i kiełbasą. Osobiście uwielbiam każdą wersję fasolki po bretońsku. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy(...)gotować do miękkości (fasola nie może być za miękka, bo będziemy ją jeszcze łączyć i gotować z pozostałymi składnikami). Po ugotowaniu fasoli, wody nie wylewać. W osobnym garnku ugotować boczek, po czym pokroić go w kostkę (tłuszcz odkrawam i wyrzucam). Wodę z boczku również zostawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić margarynę, dodać

Passions hobbies life
soczysty, delikatny boczek pieczony w rękawie... 167

Składniki: boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, sól morska 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 1/2 szklanki świeży boczek bez kości ze skórą nadający się do zwinięcia w roladę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym po stronie bez skóry natrzeć przyprawą do gyrosa, wyciśniętym w prasce czosnkiem(...)solą morską, przyprawą w płynie ciasno zwinąć boczek w roladę i obwiązać sznurkiem/grubszą nitką, schować do lodówki najlepiej na całą noc boczek włożyć do rękawa, wlać wodę i piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 1,5 godziny z 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, boczek ładnie sie przyrumieni, po upieczeniu wystudzić najlepiej całą noc w lodówce usunąć

W Mojej Kuchni Lubię
makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i cukinią 191

makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Dania z makaronem są nie tylko smaczne ale też, dzięki ich prostocie, przygotowuje się je w zaledwie kilkanaście minut. Dzisiaj przedstawię propozycje zimowego posiłku, w którym połączyłem treściwy wieprzowy boczek z pysznymi suszonymi pomidorami i delikatną zieloną cukinią.  składniki dla czterech osób 300 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 1 papryka 2 niewielkie(...)cukinie 6- 7 suszonych pomidorów z olejowej zalewy   4 łyżki oliwy szczypta chilli  sól, pieprz 300- 350 g dowolnego makaronu pęczek szczypioru sposób przygotowania Boczek kroimy w paski, wkładamy do dużego garnka i smażymy na niewielkim ogniu. Do przesmażonego boczku dodajemy oliwę, drobno siekany czosnek i smażymy całość przez minutę. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy

Miód i pieprz
Sałatka z serem halloumi, chrupiącym boczkiem, pomarańczą, granatem i grzankami z miodowo-musztardowym dressingiem 147

ukochanego to zawsze wyzwanie, bowiem niekiedy trudno zaspokoić męskie i damskie podniebienie jednocześnie. Idealnym rozwiązaniem okazała się sałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką porcją mięsnego dodatku- czyli chrupiącym boczkiem, grubymi grzankami smażonymi na tłuszczu wytopionym z boczku oraz kwaśną pomarańczą i strzelającym pod naciskiem żuchwy granatem. Całość została uwieńczona miodowo- musztardowym dressingiem, który łączy wszystkie smaki powodując, iż całość(...)posiłek jest smaczniejszy kiedy dodamy do niego szczyptę miłości. Składniki (na 2 porcje): mix sałat z rukolą 50 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 4-5 plastrów surowego boczku 1 gruba kromka ciemnego pieczywa 1 pomarańcza 1/2 granata dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek Na patelni grillowej

Mango Papaja
Szynka z dzika pieczona 240

szynki z dzika, maślanka – około 1 litra, sól gruboziarnista, 400 g boczku wędzonego parzonego, 3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, sznurek do pieczenia, Mięso zalać maślanką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mięso wyjąć z maślanki, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić(...)cienkie plastry. Na blacie rozłożyć kawałki sznurka. Na nich ułożyć plastry boczku. Jałowiec, pieprz, ziele zemleć i wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami, obłożyć rozmarynem. Ułożyć na boczku, zawinąć boczkiem, związać sznurkiem. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Piec 3,5 godziny. Można podać na ciepło, ale wspaniałe jest też na zimno

królestwo garów
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI 204

Piersi z kurczaka otulone plastrami boczku, to danie, które zauroczyło nas najpierw swym wyglądem a następnie również smakiem. Dzięki plastrom boczku, delikatne piersi nabierają bardzo wyrafinowanego smaku, są również bardzo soczyste. Świetne zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wykwintne uroczystości. Ważne by piersi nie były zbyt duże, lub gdy mamy duże, należy je przekroić na pół(...)było bardzo delikatne, soczyste, cudownie aromatyczne i smakowite... Inspiracją był wujek google, niestety nie pamiętam strony... Składniki na 6 porcji: - 6 mniejszych piersi od kurczaka - 6-12 plastrów cienkiego boczku (zależy od wielkości) + 6 do roladek boczkowo- śliwkowych (nie trzeba, ale warto) - 6 cienkich plastrów szynki wędzonej, np. brandenburskiej - 2 białe części pora - 1-2 łyżki masła klarowanego - zioła

Smaczne Zdrowe
Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku 33665

Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku Dzisiejszy obiad należy do tych propozycji, które lubię najbardziej. Danie nieskomplikowane, proste, szybkie i bardzo smaczne, ale ma też najważniejszą zaletę, wygląda bardzo wykwintnie i z powodzeniem można podać na odświętnym stole. Piersi z kurczaka zapiekane w boczku są kruche, przepełnione aromatem ziół i soczyste dzięki otoczce wędzonego boczku.  Składniki: 2 podwójne(...)piersi z kurczaka około 600 g wędzonego boczku (kupując boczek w plastrach ułatwicie sobie pracę) świeżo mielony pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski. Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma.  Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy

na moim stole...
klasyczne leczo 162

klasyczne leczo...  prawie Potrawa ta, najlepiej smakuje wykonana ze świeżych warzyw, dostępnych o tej porze roku. Dziś chciałem sięgnąć po oryginalny, madziarski przepis, z boczkiem i smalcem. Bowiem te dodatki, znacząco wpływają na jakość i smak dania. Zawahałem się jedynie, przy wyborze kiełbasy. Oryginalnej, mocno paprykowej, nie udało mi się dostać. Już miałem zrezygnować z dodania tego składnika, kiedy(...)potrawy, nasz polski akcent. W końcu wiadomo Polak, Węgier dwa bratanki.. . składniki dla czterech osób 5 papryk czerwonych 6 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnki 100 g wędzonego boczku 150 g surowego boczku 2 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz 4 pęta kiełbasy (u mnie białej) Sposób przygotowania Boczek surowy i wędzony kroimy

Miód i pieprz
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 174

TMini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem Na upalne wieczory z przyjaciółmi zimne piwo, to dobry pomysł. Jednak nie samym piwem człowiek żyje i warto do tego zestawu dorzucić coś dobrego do jedzenia. ;) Na małą przekąskę lub też preludium przed większym posiłkiem polecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie(...)odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo ½ szklanki śmietany 60 g drobno startego żółtego sera ½ łyżeczki tymianku szczypta gałki

Pełny talerz
Sałatka ziemniaczana 363

smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi:)     Składniki: 1 kg małych ziemniaków(...)wędzonego boczku (najlepiej w cienkich plasterkach) 4-5 cebulek dymek (biała część i trochę zielonej) sól płaska łyżka majonezu lub łyżeczka majonezu i łyżeczka jogurtu pieprz czarny młotkowany   Przygotowanie: Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody - w zależności od ziemniaków gotowanie potrwa od 20 do 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić wodę, garnek z ziemniakami postawić

Kulinarne Inspiracje
Boczek pieczony w trzech przyprawach 184

Klasyka gatunku. Boczek pieczony w majeranku i utartym z solą czosnku. Tak piekła go moja Babcia, i tak do dnia dzisiejszego piecze moja Mama. Moim domownikom najbardziej smakuje na świeżym chlebku, posmarowany musztardą, PYCHA! Boczek pieczony Składniki: 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber (ale z kilkoma chrząstkami) lekko czubata łyżeczka soli 2 spore ząbki czosnku majeranek otarty(...)Wykonanie:  Boczek opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę i dokładnie utarłam z solą. Natarłam nim boczek ze wszystkich stron. Oprószyłam majerankiem, odłożyłam do zamykanego próżniowo naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego

Kuchenne zapiski Edyty
Jajka po florencku 166

Aaaaaa, zjadłbym coś. Tylko sam nie wiem co... A może jajka? O tak, pomysł zacny! Zjem zatem jajka. Ale jakie? Może po benedyktyńsku? Ale nieeee, przecież ja nie lubię boczku. No to może zastąpię boczek szpinakiem? Oooch tak, jestem genialny, właśnie wymyśliłem jajka po florencku!" I taka to historia. Tak było, naprawdę :) Bo jajka po florencku tym różnią się(...)jajek po benedyktyńsku, że zamiast boczku jest szpinak. I wiecie co wam powiem? Że zdecydowanie wolę te po florencku. Dobrze zrobiony szpinak jest absolutnie genialny! Ten, kto kiedyś odkrył, że szpinak jest jadalną rośliną powinien dostać Nobla z dziedziny kulinarnej! A jeśli z tej dziedziny Nobla nie dają, to chociaż z matematyki, czy z fizyki, mnie tam wszystko jedno :) Zatem

Marder&Marder Manufacture
Pieczony boczek. 181

samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem zachwyci pewnie nie jedną osobę. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Boczek wieprzowy ok. 1 kg 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Łyżeczka granulowanego czosnku Łyżka majeranku 3 łyżki oliwy(...)łyżki sosu sojowego Przygotowanie:  Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo dokładnie w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, lub na 12 godzin wkładamy do lodówki. Czym dłużej marynuje się boczek

Kuchnia Łukasza