Pyszny i zdrowy krem z ziemniaków z dodatkiem soku z jabłek i smażonego, chrupiącego boczku. W smaku bardzo przyjemna, delikatna, kremowa. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 (porcja: 245 kcal) Składniki: 500 g ziemniaków 150 g marchwi 2 cebule 340 g jabłka 500 g jabłek lub 250 ml soku jabłkowego 1 l wody(...)śmietany 18 % 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 8 plastrów wędzonego boczku ½ pęczka szczypiorku Przygotowanie: Obrać cebulę, pokroić w kostkę lub plastry dowolnej wielkości i w dużym garnku podsmażyć na maśle na złoty kolor. Między czasie obrać ziemniaki, marchew oraz 340 g jabłek. Składniki pokroić w kostkę. Przełożyć
KuchniaWeDwoje.plPaprykowy , wędzony boczek Wędzonki , to coś co lubię robić i jeść . Wędzenie , jest odprężającą , czynnością , pozwala odreagować po długim stresie i przynosi smakowite korzyści domownikom " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Wędzony boczek , powstał w wyniku dedukcji ,że papryka wędzona jest pyszna , boczek też , jeśli obtoczę boczek w papryce , to oba się uwędzą i będą pyszne ! Olśniewające " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyzielone pory roku. Bazylia, czosnek, migdały i groszek zamienione w pastę o ciekawej teksturze otulają nitki makaronu, a do tego niewielki, choć bardzo wyrazisty i podkręcający całość, chrupiący boczek lub kilka kawałeczków suszonych pomidorów dla tych, którzy z boczkiem są na bakier. Można by podciągnąć to danie pod kuchnię bardziej wiosenną, jednak jest ono naprawdę sycące, co sprawia(...)garści listków świeżej bazylii 15g parmezanu/ grana padano/ regio piatto sok z 1/2 cytryny 1 łyżkę płatków migdałów puszkę zielonego groszku/ 200g mrożonego/świeżego groszku 2 cienkie plasterki boczku/ 3 drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy 3/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu pieprz i sól do smaku 100g śmietany 18% / jogurtu greckiego 1 jajko 1/2 opakowania spaghetti Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś przedstawiam przepis na sałatkę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Jest ona inna niż wszystkie bo z kokardkami Lubelli , krewetkami obsmażonymi z aromatycznych przyprawach, z chrupiącym boczkiem, papryką, serem i awokado, wymieszana z pikantnym dressingiem z chilli. Sałatka ta najlepsza jest od razu po przygotowaniu z jeszcze ciepłymi składnikami jednak spokojnie można ją przechowywać też w lodówce. Zapraszam! Scroll(...)down for recipe in English Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami (8 porcji) Składniki: 400 g kokardek z Lubelli , ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 6 plasterków boczku, wędzonego lub surowego 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki brązowego cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona
karmelowyskładający się z kilku składników przepis na pyszny obiad. To propozycja dla tych, którzy nie mają czasu stać w kuchni lub tego po prostu nie lubią. Makaron ze szpinakiem, boczkiem i serem pleśniowym. Dla mnie pycha! Składniki: ok. 300 g boczku wędzonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 g szpinaku mrożonego rozdrobionego 5 łyżek śmietany 30% 400 g makaronu kokardki(...)sera pleśniowego sól, pieprz Wykonanie: Boczek wędzony kroimy w kostkę. Gdy jest bardzo przerośnięty tłuszczem to odcinamy ten tłuszcz. Boczek wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy go. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do boczku. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Gdy boczek ładnie nam się podsmaży dodajemy kawałki szpinaku mrożonego i mieszamy do momentu całkowitego
Kuchnia MagdaLenyOstatnio miałam ogromną ochotę na boczek pieczony, postanowiłam go nafaszerować mięsem mielonym i pieprzem kolorowym. wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny a w dodatku ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Polecam na przyjęcia rodzinne, święta lub kanapki. Składniki: 1,5 kilogram boczku bez skóry 0,5 łyżeczki pektosoli 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej(...)Farsz: 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 łyżki ziaren pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki pektosoli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Dodatkowo: Sznurek masarski Sposób przygotowania: Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem. Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek
Bajeczna Kuchniazwlekać i przejść do czynów :) Czasem pierwsze pomysły są najlepsze i nie warto ich odkładać na zbyt długo, bo później rodzą się kolejne i kolejne :) Wbrew pozorom zrazy z boczkiem i cebulką nie są trudne do przygotowania i nie zajmą nam zbyt dużo czasu. Przepis ten postanowiliśmy urozmaicić dodając do niego odrobinę musztardy francuskiej, która wzbogaci smak mięsa, a poza(...)będzie to bardzo ciężkie danie i nasza wątroba może mieć problemy, a później będziemy biegli do apteki po tabletki na niestrawność - chciałbym od razu temu zaprzeczyć :) Zrazy z boczkiem i cebulką to doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Możemy je podać nie koniecznie z ziemniakami, ale np. z kaszą pęczak albo kaszą jęczmienną. Jako surówkę polecam np. buraczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Poniższy przepis może być gratką dla miłośników kruchego ciasta, rozmaitych potraw zapiekanych, a także wędzonego boczku czy szparagów. Ponieważ te ostatnie można obecnie kupić właściwie przez cały rok, więc z prostych składników „wyczarujemy” takie sycące danie niezależnie od sezonu. Technicznie, to dość typowa quiche, a więc składniki zapiekamy w masie jajecznej wypełniającej kruche ciasto w formie do tarty. Aczkolwiek proporcje(...)pogardzą nim także na zimno. Jest bardzo sycące, więc korzystając z jednej typowej, ok. 30cm formy do tarty możemy nakarmić nawet 4 osoby Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 2016-08-31 23:18:12 Kolorowa i sycąca tarta ze szparagami, wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno jako dowolny posiłek. Zapisz przepis Drukuj
Kulinarna PokusaNajlepsze potrawy? Mają mało składników, a wiele smaku. Tak jak to risotto z boczkiem i zielonym groszkiem. Słodycz groszku i słona wędzonka, kremowe i wyraźne. Słodko-pikantne, lekko ziołowe, naprawdę mocno charakterne połączenie. Przepyszne! Obieramy i średnio drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Czosnek drobno siekamy. Niebieski ser kroimy dość drobno – szybciej się rozpuści. W garnku pod przykryciem(...)porcje masła i bardzo, bardzo mocno je podgrzewamy – masło powinno zbrązowieć, na krawędzi przypalenia. Dodajemy do brązowego masła 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojony w małe fragmenty boczek. Wysmażamy go, zmniejszając ogień, na chrupko. Do chrupkiego boczku dodajemy pokrojoną w miarę drobno cebulę i szklimy ją z boczkiem. Do zeszklonej dodajemy posiekany drobniutko czosnek i suszony tymianek, smażymy
Karo in the KitchenDziś zapraszam Was na pyszny i bardzo prosty przepis (pomysł). Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem, to idealna propozycja na każdą porę dnia. Taka zapiekanka sprawdzi się przede wszystkim w sytuacji, gdy głód doskwiera, a czas na zegarze lub zmęczenie nie pozwalają na długie stanie w kuchni. Spróbujcie. Moją szybką zapiekankę chlebową przygotowałam z sosem salsa mexicana Folwark. Takie połączenie(...)boczku i meksykańskich smaków sprawdziło się idealnie. Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem 2016-04-22 01:07:53 Write a review Save Recipe Print 2 calories 1 g 0 g 0 g 0 g 0 g 9 g 53 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 9g Amount Per Serving Calories 2 Calories from
Słodkie okruszkiPozostając jeszcze w temacie jajek, śniadań, a także Świąt Wielkanocnych bo to już jutro. Chciałbym zaproponować jeszcze jedną sytą paleo przekąskę: jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem. Muszę się przyznać, że to jedno z tych dań, które lepiej smakuje niż wygląda. Robiąc je po raz pierwszy jakiś czas temu wszyscy byliśmy zaskoczeni jakie jest smaczne. Taki efekt wow, znacie(...)właśnie było z tymi muffinkami. Są bardzo miękkie, a wypełnienie z marchewki, papryki, cebuli oraz ziół nadaje im obłędnego smaku. Tak wiem kolejne śniadanie, gdzie są jajka i boczek – ile można ale to naprawdę warto spróbować, bo smakują rewelacyjnie, do tego są pełne zdrowych składników. A jajko i boczek zapewnia uczucie sytości na długo. Do nadzienia możemy dodać nasze
PaleoLifeNiespodziewana wizyta znajomych? Pojawia się problem czym ich na szybko ugościć? Do przygotowania w 20 minut daktyle zawijane w boczku Tutaj na myśl przychodzą daktyle (zawsze staram się je mieć w domowej spiżarce) i migdały. Przyda się też dobrej jakości boczek w plastrach. Nic prostszego i szybszego, a połączenie słodkich migdałów i boczku jest niesamowite. Składniki: Garść daktyli Garść migdałów(...)Boczek w plastrach Przygotowanie Rozgrzewamy na patelnię i prażymy migdały przez kilka minut uważając, aby ich nie przypalić. Daktyle przecinamy na pół, tak móc włożyć do środka prażone migdały, zawijamy całość w plaster boczku, spinamy wszystko wykałaczką i voila. Wrzucam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 min. Po upływie czasu obracamy daktyle na drugą stronę i pieczemy
PaleoLifemuszę przyznać, że połączenie to jest naprawdę pyszne. Ważne, żeby wybrać prawdziwe masło orzechowe, w którym rzeczywiście są orzechy. Składniki: 4 kromki chleba np. tostowego 1 banan kilka plastrów boczku masło orzechowe Wykonanie: Boczek i banana pokroić w plastry. Boczek smażyć na suchej rozgrzanej patelni do momentu aż boczek będzie chrupiący i wytopi się z niego tłuszcz. Boczek ściągnąć(...)patelni, tłuszcz zostawić. Chleb posmarować masłem orzechowym (każdą kromkę), na masło ułożyć plastry banana, następnie boczek, kanapkę przykryć kromką chleba posmarowaną masłem orzechowym. Kanapki usmażyć z obu stron na tłuszczu wytopionym z boczku. Kanapki podawać ciepłe
Mama Gotujebyło wspaniale, cały dzień na powietrzu, spacery po lesie, zbieranie grzybów, piwko przy ognisku i oczywiście grillowanie. Najciekawszymi potrawami z grila, poza kiełbaską, były suszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba z tego wszystkiego najsmaczniejszy był ser camember z żurawiną - rewelacja, a na deser banany zawinięte w boczek. Poprobowałam wszystkiego(...)dowolnie modyfikować wg własnych upodobań. Nie podaję również ilości poszczególnych składników, gdyż te ponownie zależą od tego co kto lubi i w jakich proporcjach jeść oraz od wielkości kociołka. boczek ziemniaki cebula kiełbasa marchew buraki sól, pieprz kilka wierzchnich liści kapusty Wszystkie składniki należy pokroić w niezbyt cienkie plasterki (około 0,5cm) boczek nieco cieniej. Na dnie kociołka najlepiej położyć
Codzienne Gotowanie