boczek - 14002 przepisów (strona:52/934)

Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami 89

Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi połówkami młodych ziemniaczków, z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz chrupiącego boczku, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Całość posypana jest szczypiorkiem. Połączenie pieczonych ziemniaczków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem świetnie się komponuje z młodą fasolką szparagową. Do tego chrupiący boczek, który nadaje sałatce wyrazistości oraz orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Dopełnieniem sałatki jest(...)pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z boczkiem Sałatka makaronowa z szynką i serem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej ok. 500 g małych młodych ziemniaczków 250 g pomidorków koktajlowych

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami 89

Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi połówkami młodych ziemniaczków, z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz chrupiącego boczku, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Całość posypana jest szczypiorkiem. Połączenie pieczonych ziemniaczków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem świetnie się komponuje z młodą fasolką szparagową. Do tego chrupiący boczek, który nadaje sałatce wyrazistości oraz orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Dopełnieniem sałatki jest(...)pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z boczkiem Sałatka makaronowa z szynką i serem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej ok. 500 g małych młodych ziemniaczków 250 g pomidorków koktajlowych

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti carbonara – oryginalny włoski przepis 55

możecie wykorzystać inny, długi makaron jak tagliatelle, papardelle, bavette. Wszystkie fantastycznie „łapią” kremowy sos. Drugi składnik to aromatyczne mięso . Oryginalny przepis wymaga użycia włoskiej pancetty , czyli dojrzewającego boczku, albo guanciale . Ten tajemniczo brzmiący specjał z Italii to nic innego jak intensywnie przyprawione, suszone podgardle wieprzowe. Wiadomo jednak, że czasem ochota na carbonarę najdzie niespodziewanie, a nie każdy(...)dobrze zaopatrzony we włoskie wędliny sklep za rogiem. Wtedy możecie użyć dobrej jakości, polskiego wędzonego boczku (ważne, by był faktycznie wędzony, a nie obtoczony w płynie wędzarniczym!). Trzeci składnik to oczywiście ser . Włosi tradycyjnie używają do carbonary sera Pecorino Romano albo Parmigiano Reggiano, zwanego potocznie parmezanem. To właśnie on, wraz z czwartym elementem przepisu, czyli jajkami , stanowi podstawę kremowego sosu

Na-talerzu.pl
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 89

którzy odpowiadają za produkty najwyższej jakości. Wśród takich producentów wyróżnia się amerykańska marka Weber, której produkty cechują się innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. PRZEPISY NA SZASZŁYKI 1) Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem Soczysty kurczak w piwnej marynacie z chrupiącym boczkiem oraz cebulą. Nie trzeba nic więcej!  Szaszłyki pysznie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Składniki: 2 filety z kurczaka(...)boczku w cienkich plastrach 1 duża cebula Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml piwa jasnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka majeranku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z piwem

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 89

którzy odpowiadają za produkty najwyższej jakości. Wśród takich producentów wyróżnia się amerykańska marka Weber, której produkty cechują się innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. PRZEPISY NA SZASZŁYKI 1) Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem Soczysty kurczak w piwnej marynacie z chrupiącym boczkiem oraz cebulą. Nie trzeba nic więcej!  Szaszłyki pysznie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Składniki: 2 filety z kurczaka(...)boczku w cienkich plastrach 1 duża cebula Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml piwa jasnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka majeranku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z piwem

Kuchnia MagdaLeny
Ziemniaczany krem z boczkiem 59

Pyszny i zdrowy krem z ziemniaków z dodatkiem soku z jabłek i smażonego, chrupiącego boczku. W smaku bardzo przyjemna, delikatna, kremowa. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 (porcja: 245 kcal) Składniki: 500 g ziemniaków 150 g marchwi 2 cebule 340 g jabłka 500 g jabłek lub 250 ml soku jabłkowego 1 l wody 120 g śmietany 18 % 1 łyżka(...)masła szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 8 plastrów wędzonego boczku ½ pęczka szczypiorku Przygotowanie: Obrać cebulę, pokroić w kostkę lub plastry dowolnej wielkości i w dużym garnku podsmażyć na maśle na złoty kolor. Między czasie obrać ziemniaki, marchew oraz 340 g jabłek. Składniki pokroić w kostkę. Przełożyć warzywa i jabłka do garnka z cebulą. Zalać całość wodą

KuchniaWeDwoje.pl
Makaron z pieczarkami i boczkiem 71

Makaron z pieczarkami i boczkiem to pomysł na ekspresowy obiad dla całej rodziny! Gotowy w 20 minut. Danie to jest banalnie proste, więc nawet osoby początkujące sobie poradzą. Makaron z pieczarkami i boczkiem można bez problemu zabrać na drugi dzień do pracy i podgrzać w mikrofali. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 150 g wędzonego boczku ( ja użyłam(...)masła 50 g sera owczego lub feta szczypta soli szczypta pieprzu zioła Przygotowanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę. Czosnek posiekać, a boczek i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dorzucić pokrojone pomidory i dusić jeszcze przez 15 minut. Ugotować makaron. Do sosu dodać ulubione

KuchniaWeDwoje.pl
Flammkuchen 66

Flammkuchen jest to tarta na cienkim pierogowym cieście z dodatkiem boczku, cebuli oraz śmietany. Flammkuchen to typowe wiejskie danie z regiony Francji. Ta potrawa jest również znana w Niemczech i to właśnie tam odkrył ją mój mąż. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 3 porcje Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatki(...)śmietany 12% lub 18 % 200 g boczku 3 duże cebule Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażyć cebulę z boczkiem na patelni, do czasu, aż cebula zmięknie i lekko

KuchniaWeDwoje.pl
Rolada z cebulą i boczkiem 56

Rolada z cebulą i boczkiem to smażone mięso z indyka faszerowane podsmażoną cebulą, plastrami boczku oraz tymiankiem. Mięso jest dodatkowo polane słodką marynatą na bazie miodu i soku z pomarańczy. To moja propozycja na świąteczny obiad dla całej rodziny! Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 15 plastrów Składniki: 1,2 kg fileta z indyka 400 g cebuli(...)boczku w plasterkach 4 łyżki oleju 8 gałązek tymianku szczypta pieprzu szczypta soli Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka czerwonego wina ½ łyżki musztardy Przygotowanie: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu. Liście tymianku oderwać od gałązek (pozostawić 1 gałązkę do dekoracji). Mięso naciąć wzdłuż (lub poprzek) (patrz krok 3.), rozbić

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak w zupie cebulowej 59

Kurczak w nowej odsłonie? Kurczak w zupie cebulowej nie jest nudny, a na dodatek jest pyszny. Smok poleca zwłaszcza fanom boczku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/kurczak-w-zupie-cebulowej-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/kurczak-w-zupie-cebulowej-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/kurczak-w-zupie-cebulowej-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 filety z kurczaka,\r","1 zupa cebulowa Knorra(...)u00f3l, pieprz,\r","pieczarki,\r","kilka plastr\u00f3w boczku,\r","odrobina mas\u0142a."],"name":"Kurczak w zupie cebulowej","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, obiady","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT0H5M","recipeInstructions":["Wysmarowa\u0107 mas\u0142em naczynie \u017caroodporne.\r","Filety z kurczaka przekroi\u0107 na po\u0142owy, posoli\u0107, popieprzy\u0107 i opanierowa\u0107 w zupie cebulowej. U\u0142o\u017cy\u0107 na dnie naczynia

Bardzo Gruby Smok
Boczek z grilla 110

grillu dowiadywałem się w momencie gdy byłem wołany na obiad...  Ten elektryczny grill ma jednak jakieś plusy... 😁😁😁 Link do filmu z przepisem: 154 - Przepis na fantastyczny chrupiący BOCZEK z GRILLA - Jak zrobić marynatę do BOCZKU na GRILL? Składniki: plastry boczku (ilość dowolna) Składniki na marynatę: czosnek granulowany majeranek papryka ostra wędzona kozieradka kminek rozmaryn cząber sóloliwa Przygotowanie(...)Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron plastry boczku, wkładamy je do pojemnika i szczelnie zamykamy. Zostawiamy na całą noc w lodówce lub dłużej i następnego dnia możemy już boczek grillować.      Boczek jeśli grillujemy na patelni, to należy to robić na średniej mocy palnika. Przy grubszych plastrach boczku, należy je co jakiś

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad 70

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście to pyszny pomysł na obiad, który jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Ziemniaki, marchewka i boczek, otoczone liśćmi kapusty i zapieczone z sosem beszamelowym to smaczny, domowy obiad, który pamiętam jeszcze z wyjazdów do babci na wieś w okresie dzieciństwa. Zapiekankę robi się z kilku prostych składników i najczęściej powstaje, kiedy zostanie trochę kapusty(...)kapuście: 600 g ziemniaków 200 g marchewki 400 g kapusty włoskiej (około pół główki, ja dałam sparzone liście, które zostały mi po robieniu gołąbków) 2 cebule 250 g boczku wędzonego szklanka mleka łyżka mąki pszennej łyżka masła sól, pieprz   Przygotowanie Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy kapustę włoską i parzymy

e-PrzepisyKulinarne