nazwą “käse spätzle”. “Käse spätzle”, które Wam proponuję są trochę inne, niż te tradycyjne, alpejskie. Moje szpecle są szpinakowe i podaje je serem, cebulą i boczkiem. Do tej pory kluski najpierw obsmażałam, a potem przekładałam do żaroodpornego naczynia i zapiekałam w piekarniku. Tym razem będzie inaczej, dużo łatwiej, ponieważ od miesiąca testuję patelnię tytanowo-diamentową WOOL(...)Niemiec lub Austrii. Składniki CIASTO 100 g świeżego szpinaku 3 jaja 130 ml wody 350 g mąki 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO 1 duża cebula 100 g boczku wędzonego, cienkie plastrerki 150 – 200 g sera żółtego tartego (Edamer, Ementaler lub Gouda) Wykonanie CIASTO Szpinak miksujemy razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Pozostałe składniki na ciasto
Tajemnice Smakuprostu kolejny rozpoczęty rok. Dla tych, którzy chcą zacząć dbać o to co jedzą mam przepis na pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Mowa o awokado z jajkiem i boczkiem. Szybki i prosty przepis, którzy pomoże Wam trzymać się noworocznych postanowień o zdrowszym odżywianiu. Spróbujcie koniecznie! 😉 Składniki: 2 duże, dojrzałe awokado 4 jajka 20 g tartego parmezanu kilka plastrów boczku(...)doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 10-15 minut lub do momentu kiedy białko się zetnie. Kiedy awokado się zapieka smażymy nasz boczek na chrupko. Gotowe plastry boczku siekamy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok. Po upływie wymaganego czasu nasze awokado posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty. Gotowe awokado
Mostek w kuchniCześć! Pewnego dnia w odwiedziny do córki przyszły przyjaciółki. Jedna z nich przyniosła sałatkę ze szpinaku z fetą i boczkiem. Poczęstowały mnie tym przysmakiem i podkreślę raz jeszcze, że był to przysmak! Całe szczęście nie musiałam długo prosić o przepis. Tu muszę podziękować za pomysł: Olu dziękuję bardzo Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę. Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego(...)boczku wędzonego * ok. 10 dkg sera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie) Majonez i jogurt połączyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Można do sosu dodać również natkę z pietruszki. Odstawiłam sos na pół
Pieprzyć z FantazjąMagda Klasyka w przepisach na wszystkie wytrawne tarty – kisz lotaryńskich, czyli tarta z boczkiem, zalewana mieszanką jajeczno-śmietanową. Przepyszna, a z moim przepisem jeszcze bardzo prosta. U mnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g surowego, wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietanki kremówki 4 duże jajka(...)pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100g startego parmezanu Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy na średnim ogniu, aż puści tłuszcz i zacznie się zrumieniać – około 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy do boczku pokrojoną
Smaczna StronaGrochówka z kiełbasą i boczkiem. Grochówka to zupa z grochu całego lub łuskanego, żółtego lub zielonego, przeważnie na mięsie lub boczku z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy z dodatkiem majeranku. Sycąca i rozgrzewająca zupa grochowa. Grochówka podawana jest bardzo często na imprezach masowych typu festyny czy dożynki. Jednak najlepsza grochówka najczęściej kojarzona jest z wojskiem. Tradycyjna, polska zupa grochowa(...)zupę grochową przygotowuje się o wiele szybciej, a smak jest taki sam. Najczęściej grochówkę gotuję na mięsie np. polecam też przepis na Grochówkę na żeberkach. , tym razem miałam wędzony boczek i kiełbasę. Ugotowałam więc Grochówkę z kiełbasą i boczkiem. Składniki 1 szklanka grochu suszonego łuskanego ok. 150 g boczku wędzonego 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBoczek z warzywami pieczony w rękawie to pomysł na szybki do przygotowania obiad, smaczny i sycący. Ulubione warzywa pokrój w kawałki, dodaj zioła i suszone pomidory, zapakuj razem z boczkiem w rękaw do pieczenia. Upiecz. Wszystko w jednym naczyniu, można powiedzieć danie jednogarnkowe. PRZEPIS NA BOCZEK Z WARZYWAMI PIECZONY W RĘKAWIE Składniki na boczek z warzywami pieczony w rękawie: kawałek(...)boczku surowego lub wędzonego cebula 2 szt marchew 3 szt pieczarki 200g kapusta 1/4 główki pomidory suszone w oleju zioła prowansalskie 2 łyżeczki Jak zrobić boczek z warzywami pieczony w rękawie: Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kawałki, wrzucamy do rękawa do pieczenia. Oprószamy je ziołami, dodajemy suszone pomidory. Boczek nacieramy solą, pieprzem, ziołami i umieszczamy w warzywach, zaciskamy rękaw
Dorota SmakujePRZEPIS NA GRILLOWANY BOCZEK Składniki na Grillowany boczek: 1 kg surowego boczku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 ząbki czosnku sól pieprz Jak zrobić Grillowany boczek: Boczek kroimy w dość grube plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z przyprawami, nacieramy mięso. Boczek zostawiamy do zamarynowania na godzinę. Boczek grillujemy z obu stron aż będzie apetycznie przypieczony. Artykuł Grillowany(...)boczek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujetego na co w danym momencie mam smak albo w zależności od tego co w danym momencie mam w lodówce. Przygotowana przeze mnie ostatnio zapiekanka miała w sobie dodatek boczku oraz zaszalałam, gdyż sięgnęłam także po ser tofu. Powiem Wam, iż ser tofu idealnie skomponował się ze smakiem ziemniaków i chrupiącego boczku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z młodych ziemniaków. 80 dkg młodych ziemniaków 2,5 łyżeczki soli 36 dkg sera tofu 25 dkg jogurtu naturalnego 20 dkg surowego boczku wędzonego pokrojonego w kostkę szczypta pieprzu pęczek świeżego koperku szczypta otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną . Ziemniaki umyć, włożyć do garnka, dodać
mecooksPrzyznam szczerze, że ta potrawka powstała z lenistwa Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię kaszę bulgur, więc połączyłam te dwa składniki, a żeby bardziej podkręcić smak, dodałam trochę boczku i sosu sojowego. Wyszło przepysznie i pewnie będę częściej wracać do tego przepisu,. a Wy koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie Składniki: – 500g młodej kapusty – 150g boczku surowego wędzonego – 200g(...)mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina) Do przygotowanie tej potrawki będziecie potrzebować dwóch patelni- jedną dużą i głęboką, drugą – ciut mniejszą. Kapustę pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek pokroić w cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni podsmażyć boczek, dodać kapustę
Smaki ArmineSUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach WYKONANIE Boczek nacieramy wszystkimi przyprawami kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i układamy na boczku. Pakujemy próżniowo. Czas 4-5 miesięcy po 1-2 tygodniach w zależności kto jak lubi czosnek wyjmujemy boczek i zdejmujemy czosnek i ponownie(...)próżnię. Dajemy nowe woreczki. Osobiście otwierałem co miesiąc i sprawdzałem czy wszystko ok, czy nie widać jakiś niespodzianek i czy zapach jest w porządku. Następnie boczek dokładnie osuszyłem ręcznikiem papierowym po czym boczek powędrował do wędzarni do osuszenia w temp.35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy boczek będzie suchy zaczynamy wędzić 2 godz. w 50 stopniach. Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Matkę Naturę” Spróbujcie i Wy Składniki: – 2 jajka – 70g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 20g ulubionego sera żółtego (u mnie gouda) – 2 plasterki surowego boczku wędzonego – kilka oliwek (u mnie zielone) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, pieprz, papryka słodka wędzona) Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, oliwki pokroić(...)plasterki. Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać twaróg i ser, wymieszać dokładnie. Następnie dodać oliwki i wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, boczek podsmażyć z jednej strony, odwrócić na drugą, masę twarogową wyłożyć na boczek i wyrównać. Smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 4-5 minut na średnim ogniu. Następnie delikatnie podważyć łopatką kuchenną i odwrócić na drugą stronę. Smażyć przez
Smaki Arminedrugim i wspaniałe danie gotowe. Opcji smakowych jest niezliczona ilość. Dla tych co chcą odejść od bolońskiej klasyki polecam zieloną rewolucję – warstwa groszku, niekoniecznie muszą być z boczkiem, kolejna ze szpinakiem i płaty cukinii, które działają zapiekankę co oszczędza ilość zużytych makaronowych płatów. Wszystko scala oczywiście kremowy beszamel i ciągnąca się mozzarella. Takiemu zestawieniu nie można się oprzeć. Składniki(...)porcje): 9 płatów lazanii 1 średnia cukinia – moja była długości naczynia 400g szpinaku – u mnie duże liście, posiekane w średniej wielkości paski 200g mrożonego groszku 200g boczku lub szynki – można pominąć i zrobić wersję wege 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy: 2 łyżki masła
Smaczna StronaSchab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Składniki: 1 kg schabu środkowego 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs 125 g boczku wędzonego 2-3 cebule 3-4 ogórki kiszone 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur do mięs(...)Boczek i ogórki pokrój w paski, cebulę w pióra. Tak, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości. Pokrojone składniki podsmaż na dużym ogniu, na oleju roślinnym około 6-7 minut, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Wtedy wszystkie smaki idealnie się połączą. Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj
kuron.com.plLubię pesto i używam je do wszystkiego! Marynuję w pesto wieprzowe polędwiczki, które póżniej owijam boczkiem i grilluję. Pesto to świetna marynata do mięsa i drobiu, którą bardzo polecam. Wieprzowe polędwiczki z boczkiem marynowane w pesto są aromatyczne i smaczne. Wieprzowa polędwica jest chudym mięsem. Posmarowana pesto i owinięta boczkiem staje się podczas grillowania bardzo soczysta. Tak upieczone mięso idealnie(...)pasuje do sałatki z cukinii lub pieczonych warzyw . Wieprzowe polędwiczki z boczkiem Składniki: na 4 porcje 700 g wieprzowej polędwicy 6 plastrów wędzonego boczku 5 łyżek bazyliowego pesto, tutaj przepis ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego Natrzyj polędwicę solą i pieprzem. Następnie posmaruj pesto i owiń luźno plastrami boczku. Boczek kurczy się podczas pieczenia. Odstaw mięso na godzinę
codojedzeniaSałatka z kurczakiem i boczkiem jest jedną z moich ulubionych sałatek – doskonała na obiad, ale także na przyjęcia. Sycąca, posiadająca najlepsze składniki, jakie można sobie tylko wyobrazić. Kolorowa, smaczna… więc czego chcieć więcej? Zapewniam Was, że jeżeli przygotujecie ją jeden raz, na stałe wpisze się do Waszego menu! Przyznam, że umieściłam w niej moje ulubione sałatkowe składniki czyli(...)boczek, ser pleśniowy i kukurydzę. Wszystko to otulone sosem winegret daje wypasioną całość, dlatego też tak nazwałam ten przepis. Sałatka z kurczakiem i boczkiem jest przepyszna – zróbcie ją koniecznie tej wiosny! Jeżeli chodzi o preferowaną ilość składników użytych do przygotowania sałatki, zostawiam Wam tutaj dowolność – połączenie ich dowolnej ilości zapewni Wam wyśmienite danie. Zobacz też: Sałatka z granatem
Kuchnia Bazylii