Boczek wędzony - mój ulubiony sposób to boczek peklowany na sucho, wędzony i podpiekany. Jeśli ktoś woli peklowanie na mokro, również jest opisane. Warto spróbować różnych wariantów i zdecydować co nam najbardziej smakuje :) Świeżo wyjęty z wędzarni po podpiekaniu Boczek wędzony surowy Składniki: boczek peklosól 23g/kg boczku (przy peklowaniu suchym) - w przypadku wyboru peklowania mokrego dawka peklosoli wg tabeli Dziadka(...)zalewa peklująca o stężeniu 8% (80 g peklosoli/ litr wody - przy czym 0,4 litra gotowej zalewy na kg mięsa) przez 10-14 dni Przygotowanie: Boczek oczyścić, oskórować (można również skórę zostawić, wg gustu), pociąć na kawałki jakie chcemy i w przypadku wyboru: peklowania suchego - natrzeć dobrze peklosolą z każdej strony oraz w przestrzeniach po wycięciu żeber, zamknąć
Kocham..lubię..gotuję..szybka kanapka, albo jogurt z drożdżówką. W czasie weekendu, kiedy czasu zwykle jest nieco więcej, zachęcam do przyrządzenia śniadania na ciepło. Kokilki wypełnione szklistą smażoną cebulką, chrupiące kawałki chudego boczku, ciągnący się ser i oczywiście jajka z półpłynnym żółtkiem w roli głównej. Śniadanie mistrzów zadowoli każdego. Drukuj Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 5 od 1 osoby Autor: Pawel(...)piekarnika. Ciągnący się ser i półpłynne żółtko. Składniki: 4 jajka od szczęśliwych kur 4 łyżeczki kwaśnej śmietany 12 % 1 cebula 10 g sera żółtego mozzarella grubo tartego 8 plastrów boczku rolowanego odrobina masła 2 kromki białego pieczywa z odkrojoną skórką garść posiekanego szczypiorku sól i zmielony pieprz Sposób przygotowania: Cebulkę poszatkuj i zeszklij na patelni skropionej odrobiną oleju. Po chwili
ProstePesto.plprepTime":"PT20M","cookTime":"PT5H","totalTime":"PT5H20M","recipeCategory":["Makaron"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"280 cal"},"recipeIngredient":["200 g boczku w\u0119dzonego, surowego","1 cebula","2 z\u0105bki czosnku ekologicznego","1 puszka pomidor\u00f3w krojonych w kostk\u0119","50 g koncentratu pomidorowego","70 ml w\u00f3dki","100 ml rzadkiej \u015bmietanki 30 %","200 g makaronu penne(...)dente.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/penne-alla-vodka-makaron-z-wodka\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f4a2e1a205a4","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na g\u0142\u0119bok\u0105 patelni\u0119 wlej oliw\u0119 i rozgrzej. Dodaj surowy boczek pokrojony w kostk\u0119 oraz poszatkowan\u0105 cebul\u0119 i czosnek. Podsma\u017c do zarumienienia.","text":"Na g\u0142\u0119bok\u0105 patelni\u0119 wlej oliw\u0119 i rozgrzej. Dodaj surowy boczek
ProstePesto.plgotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki 190 g i 280 g) 120 g kiełbasa z jelenia (opcjonalnie) 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 ząbki czosnku(...)gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość. Moczenie fasoli w wodzie Mięso do fasolki po bretońsku W międzyczasie przygotuj mięso. Ja w swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam do gotującej fasolki po bretońsku. Dwa różne gatunki kiełbasy wieprzowej oraz kiełbasa z jelenia. W przepisie
ugotuj-przepis.plgotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki 190 g i 280 g) 120 g kiełbasa z jelenia (opcjonalnie) 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 ząbki czosnku(...)gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość. Moczenie fasoli w wodzie Mięso do fasolki po bretońsku W międzyczasie przygotuj mięso. Ja w swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam do gotującej fasolki po bretońsku. Dwa różne gatunki kiełbasy wieprzowej oraz kiełbasa z jelenia. W przepisie
ugotuj-przepis.plUgotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem(...)Składniki na szpecle z boczkiem i papryką Szpecle: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 2 jajka 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli sól do gotowania Pozostałe składniki: 200 g wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpecle: Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się bąbelków powietrza
niecodziennikparymięsa i tłuszczu zwierzęcego. W wielu domach masło zastępuje się olejem, najczęściej olejem lnianym. Do świątecznego obiadu natomiast doskonale będzie pasowała kapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona kapusta zasmażana. Wybór jest duży, a ja przypominam przepisy na gotowaną kapustę, które pojawiły się na blogu w ciągu ostatnich trzech lat. Kapusta z grochem, groch z kapustą Kapusta(...)kilka minut. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni. Kapusta lasowiacka z zasypką Kapusta lasowiacka z zasypką - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie 4 liście laurowe ½ łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Wieczór
Trzeci talerzDawno już nie wstawiałam przepisów na domowe wędliny, a ich produkcja ciągle trwa :) Tym razem coś dla fanów konkretnych i tłustych mięsiw - mozaika z boczku, prasowana, o czystym smaku mięsa, bez żadnych dodatków, tylko peklosól dla odpowiedniego zabezpieczenia bakteriologicznego. Boczek w tym przypadku docinany i składany jest do wymiaru praski lub szynkowara, więc ilość boczku należy dostosować do ich pojemności(...)mnie mój ulubiony szynkowar i kształt - Duet od Tradismak . Polecam serdecznie :) Składniki: płat boczku bez skóry i żeber 23 g peklosoli/kg boczku Przygotowanie: Płat boczku pokroić wzdłuż na cieńsze płaty, każdy płat dociąć na wymiar praski. Boczek natrzeć peklosolą i peklować w lodówce w pojemniku z przykrywką lub zapakowane próżniowo 5 dni. Po tym czasie płaty boczku lekko zbić tłuczkiem
Kocham..lubię..gotuję..lubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym. Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy: 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle 200 g surowego boczku wędzonego 200 g serka topionego śmietankowego 300 g świeżego(...)szpinaku 2 ząbki czosnku 2 gałązki listków szałwii sól pieprz Sos Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej
Cookery.plmąki ok. pół szklanki szklanki wody 150 g twarogu chudego bądź półtłustego 2 łyżki skwarków ze słoniny (ok .30 g pokrojonej słoniny) 2 plasterki boczku wędzonego 1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników(...)które pokrój na drobne paseczki. 3 W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. 4 Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące. Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. 5 Do kluseczków dodaj rozkruszony
A to pestkafasolę sama od postaw ;) Jeśli jednak mimo wszystko zdecydujecie się na fasolę z puszki, to po prostu pomijacie etap gotowania fasoli i zaczynacie wszystko robić od momentu przygotowania kiełbasy, boczku, cebuli i czosnku. W tradycyjnej fasolce po bretońsku nie może zabraknąć dużej ilości dobrej kiełbasy. U nas obowiązkowo także musi się znaleźć boczek wędzony lub parzony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna(...)bretońsku zamiast passaty pomidorowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – Składniki: 400 g białej fasoli „Piękny Jaś” 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 250 g wędzonego boczku (lub parzonego) ok. 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej) 2 średnie cebule – ok. 200 g 1 mały ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej (przecieru) 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kulinarne Przebojelubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym. Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy: 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle 200 g surowego boczku wędzonego 200 g serka topionego śmietankowego 300 g świeżego(...)szpinaku 2 ząbki czosnku 2 gałązki listków szałwii sól pieprz Sos Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej
Cookery.plChoćby się kto jak zapierał, że nie chce, że nie lubi, że dieta czy jeszcze coś innego, po spróbowaniu… chce jeszcze;) Ręka sama sięga po taką śliwkę z boczkiem. Jeśli jeszcze nie znacie, zróbcie koniecznie. ilość dowolna, w zależności od potrzeb czy ochoty: suszone śliwki cienkie plastry boczku połówki orzecha włoskiego – opcjonalnie mocno zaparzona herbata Śliwki oraz orzechy(...)zalewamy gorącą herbatą. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut, odcedzamy. Każdą śliwkę wypełniamy połówką orzecha (nie zawsze dodaję), a następnie owijamy plastrem boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekamy aż do zarumienienia boczku (około 15-20minut) Podajemy na ciepło. Uwagi: Śliwki owijałam już boczkiem surowym, wędzonym, parzonym. Każdy
Smaki Na Talerzuczasu do czasu piekę tartę w wersji słonej. Do późnych dni lata i wczesnej jesieni w naszym zieleniaku mogłam z powodzeniem dostać kurki. Połączyłam je z chudym boczkiem wędzonym i świeżym tymiankiem. Wyszło niezwykle jesienne danie. Tarta smakowała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami(...)obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także zastąpić cieniutkimi plastrami prosciutto, a kurki w przypadku niedostępności – innymi grzybami. Próbujcie, zmieniajcie, cieszcie się jej przygotowaniem i częstowaniem innych! Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem kłania się
Raj dla Podniebieniaczasu na przygotowania. Jednak uwaga: ta przekąska jest dość mocno kaloryczna, więc dbający dietę powinni uważać. Znam jednak takich, którzy bardzo liczą kalorie, ale na widok awokado owiniętego boczkiem po prostu zapominają o swoich dietetycznych zasadach 😊 Jak przygotować awokado zapiekane z boczkiem? Potrzebujesz: awokado, boczek - ja używam parzonego, odrobinę soku z cytryny - na 1 awokado wystarczy 1 łyżka. Przygotuj(...)cieniutkie plastry boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skóry. Możesz także ostrożnie wydrążyć miąższ za pomocą dużej łyżki. Obrane awokado pokrój na cząstki dowolnej wielkości i skrop je lekko sokiem z cytryny. Każdą cząstkę dowolnie ciasno owiń plastrem boczku. Owinięte kawałki awokado ułóż na blasze wyłożonej papierem
Codzienna kuchnia niecodzienna