boczek - 14002 przepisów (strona:61/934)

Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa 82

Ślimaczki z musztardą i boczkiem – świetna przekąska do piwa lub wina, sprawdza się na imprezach i seansach przed telewizorem PRZEPIS NA ŚLIMACZKI Z MUSZTARDĄ I BOCZKIEM Składniki na Ślimaczki z musztardą i boczkiem: ciasto: 400g mąki pszennej 100g otrąb żytnich 5 dag drożdży 6 łyżek oliwy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody dodatki: ulubiona musztarda(...)300g boczku wędzonego w cienkich plastrach Jak zrobić Ślimaczki z musztardą i boczkiem: W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na prostokąty. Każdy placek smarujemy musztardą, obkładamy plastrami boczku. Ciasto zwijamy

Dorota Smakuje
JAJECZNICA Z BOCZNIAKAMI I BOCZKIEM 69

Proste, treściwe śniadanie – jajecznica z boczniakami i boczkiem. Simple, filling breakfast – scrambled eggs with oyster mushrooms and bacon. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 1 porcję): 2 duże boczniaki 2 jajka boczek (2 grube plasterki) pieprz sól masło do smażenia, jeśli boczek jest bardo chudy postaw patelnię na małym ogniu, podsmaż na niej boczek aż się zrumieni pokrój boczniaki(...)nieduże kawałki zdejmij boczek z patelni. Jeśli wytopiło się z niego sporo tłuszczu, usmaż na nim boczniaki aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem (jeśli tłuszczu wytopiło się zbyt mało, dodaj trochę masła) jajka rozbełtaj i dopraw solą i pieprzem. Wylej na patelnię ze zrumienionymi boczniakami smaż mieszając cały czas, aż jajecznica będzie miała konsystencję jaką lubisz przełóż gotową jajecznicę

SandraFrej.com
Grillowana kaszanka w boczku 69

Grillowana kaszanka w boczku PRZEPIS NA GRILLOWANĄ KASZANKĘ W BOCZKU Składniki na grillowaną kaszankę w boczku: 4 pętka kaszanki 8 cienkich plasterków boczku cynamon Jak zrobić grillowaną kaszankę w boczku: Każde pętko kaszanki zawijamy jednym lub dwoma plasterkami boczku, które przymocowujemy za pomocą wykałaczki. Oprószamy cynamonem. Grillujemy na średnio rozgrzanym grillu. Artykuł Grillowana kaszanka w boczku pochodzi z serwisu Dorota

Dorota Smakuje
Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem 143

kilka dobrych godzin. Spróbujcie Składniki: – 5 jajek – 50g mąki (u mnie orkiszowa) – 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego – 1/2 łyżki sody oczyszczonej – 1op. surowego boczku wędzonego w plasterkach (100g) – 1op. świeżego szpinaku (200g) – 200g cukinii – 50g twardej mozarelli – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, sól i pieprz) Jogurt(...)wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na suchej, nieprzywierającej, głębokiej patelni, dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Mozarellę pokroić w drobną kostkę, dodać

Smaki Armine
Bigos z młodej kapusty 101

Nowalijki już w sprzedaży. Warto korzystać, bowiem krótko dostępne. Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 mała cebula 1 pęczek koperku 250 g surowego wędzonego boczku 150 g wędzonej polskiej kiełbasy 500 ml wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie(...)Boczek, po usunięciu skóry pokroiłem w drobną kostkę. Użyłem tłusty boczek, ponieważ na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażyłem pozostałe składniki. Pokrojony w kostkę boczek wrzuciłem do zimnego garnka. Włączyłem średnią moc palnika, smażyłem boczek, aż tłuszcz zaczął się wytapiać. Kiełbasę oraz cebulę pokroiłem w kostkę i dodałem do boczku wraz małym listkiem laurowym.  Wszystko zamieszałem i podsmażałem przez pięć

R'n'G Kitchen
Roladki drobiowe ze szparagami i boczkiem 111

Danie idealne jako niedzielny czy też świąteczny obiad - roladki drobiowe faszerowane zielonymi szparagami, boczkiem i serem mozzarella. Całość upiekłam w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym). Podczas pieczenia boczek wytopił się, a piersi z kurczaka wchłonęły tłuszcz i dzięki temu, mięso nie było suche w smaku. Poniższe roladki przed podaniem warto przekroić na ukos (na dwie części), ponieważ prezentują się wtedy jeszcze(...)bardziej apetycznie.  Składniki na 4 porcje: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 pęczek zielonych szparagów 50 g startego sera, np. mozzarella 6-8 plasterków boczku 2 małe pomidory malinowe sól, pieprz Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki (pękną same we właściwym miejscu, dlatego zielonych szparagów nie trzeba obierać). Pierś umyć, osuszyć i przeciąć na 4 części. Każdy kawałek

Ugotować
Kotlety ze schabu 237

Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki . Schab zwykle ląduje na naszych stołach w postaci kotletów schabowych w panierce, ale da się z niego przygotować również inne smakowite pyszności. Dzisiaj chcę Wam polecić smażone kotlety ze schabu podane z boczkiem, papryką i cebulą. Kotlety wyglądają bardzo wykwintnie, można je podać dla gości. Zamiast tradycyjnego schabowego mogę Wam polecić(...)Stripsy ze schabu – Szaszłyki ze schabu – Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. – Schab ze śliwką – Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. – Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. – Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem – Schab faszerowany podgrzybkami – Schab pieczony w niskiej temperaturze – Schab faszerowany cukinią – Schab pieczony faszerowany warzywami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Parzybroda - zupa ze słodkiej kapusty z ziemniakami 137

Parzybroda to bardzo gęsta zupa przygotowana na bazie białej kapusty, ziemniaków oraz marchewki wraz z dodatkiem cebuli, boczku i soku z cytryny. Idealnie rozgrzewa oraz syci. Pewnie większość z Was będzie zaskoczona nazwą zupy - parzybroda to nic innego jak kwaśna zupa z dużą ilością warzyw. Aby zupa miała wyjątkowy smak należy do niej dodać przesmażony boczek oraz wsypać cząber bądź(...)Składniki na porcję dla 4-6 osób: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 kg białej kapusty 5 ziemniaków (700 g) 1 duża marchewka 1 cebula 1 szalotka 200 g wędzonego boczku sok z 1 cytryny sól, pieprz cząber lub majeranek 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka mąki pszennej Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć

Ugotować
Tarta z wędzonym boczkiem, dynią i pieczarkami 63

sklepach jej nie brakuje. Jeżeli znudziły wam się standardowe składniki na tarcie gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ pasują one do siebie idealnie. Najbardziej wyczuwalnym składnikiem jest wędzony boczek ale oczywiście nie brakuje aromatu pieczarek i dyni. Dodatkowo trzeba przyznać, że po wyjęciu z pieca świetnie pachnie i prezentuje się rewelacyjnie. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła(...)szklanki wody Łyżka oliwy z oliwek Szczypta soli Szczypta cukru Góra: 200 g boczku wędzonego 250 g pieczarek Mały kawałek dyni Sos: 2 jajka 300 ml śmietany 12% Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie Mąkę przesiewamy. Do tej samej miski dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru, 1/3 szklanki wody oraz drobno posiekane pół kostki zimnego masła. Wszystkie składniki

Programista w kuchni
Pieczony boczek 112

też ustalamy jakie danie kto przygotuje i tym samym zapełniamy cały stół.  Dzisiaj przedstawiam Wam drugą propozycję na świąteczny stół w kategorii mięsa. Składniki ok 1 kg surowego boczku bez skóry i żeber łyżeczka soli 2 spore ząbki czosnku majeranek otarty 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Dobę przed pieczeniem boczek moczymy w solance, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)soli peklującej. Można pominąć ten krok. Następnie: Boczek płuczemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy np. papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z solą i papryką. Nacieramy boczek ze wszystkich stron. Oprószamy majerankiem, zamykamy próżniowo i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Jeżeli nie mamy możliwości zamknąć próżniowo wtedy trzymamy w lodówce dłużej do 48 godzin. Formę większą

Życie zaczyna się w kuchni
Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami 171

Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami – to propozycja na świąteczny obiad :) Świetnie się sprawdzi na Boże Narodzenie lub jako obiad na niedzielę. Przepis ten powstał na bazie śliwek w boczku , które są jedną z moich ulubionych przekąsek na imprezę . Na świąteczny obiad polecam również tradycyjny schab ze śliwkami . By schab nie wysychał o pozostał soczysty należy przed pieczeniem podsmażyć(...)mięso jak najmniej traciło soków. Ważne jest również, by kupić dobre jakościowo mięso – zbyt stare kawałki schabu wyjdą suche i niesmaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami – Składniki: 1 kawałek schabu bez kości – ok. 1,3 kg 4 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej sól i pieprz do smaku

Kulinarne Przeboje
Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem 138

Cześć! Pewnego dnia w odwiedziny do córki przyszły przyjaciółki. Jedna z nich przyniosła sałatkę ze szpinaku z fetą i boczkiem. Poczęstowały mnie tym przysmakiem i podkreślę raz jeszcze, że był to przysmak! Całe szczęście nie musiałam długo prosić o przepis. Tu muszę podziękować za pomysł: Olu dziękuję bardzo :) Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę. Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego(...)boczku wędzonego * ok. 10 dkg sera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie) Majonez i jogurt połączyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Można do sosu dodać również natkę z pietruszki. Odstawiłam sos na pół

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami 105

Magda Kremowa w środku, chrupiąca z wierzchu i pełna smaku – taka jest właśnie ta zapiekanka. Znajdziemy w niej chrupiące kawałki boczku, intensywny smak dojrzewającej szynki i ciągnący się ser. Jest to sycąca, szybka i prosta w wykonaniu propozycja na obiad – na pewno posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki(...)wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki – duże pieczarki kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.   Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Do boczku dodajemy

Smaczna Strona
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 108

spokojnie możecie go zastąpić każdym serem typu camembert. Ilość sera w daniu to kwestia uznania, choć trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić z kaloriami. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wytrawnego wina 250 ml śmietany 18 proc. Duża garść szpinaku Mała główka brokuła 2 łyżki masła 150 g sera camembert(...)naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią boczek. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupki. Zdejm boczek z patelni. Krok 3 Posiekaj drobno cebulę, wysyp na tłuszcz wytopiony z boczku

Niedzielny kucharz
SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU- SZYBKA PRZEKĄSKA 132

Śliwki w boczku to przekąska znana a przepis bardzo stary. Prosta, szybka, smaczna, idealna na różne imprezy okolicznościowe, sylwestra. Połączenie słodkiej suszonej śliwki i słonawego boczku to doskonałe połączenie, w sam raz jako zakąska do alkoholu ;) Palce lizać :)   Składniki: * śliwki suszone (użyłam  Helio ) * plasterki wędzonego boczku * opcjonalnie wykałaczki Wykonanie: Plasterki boczku pokroić na mniejsze kawałki, tak by owijały(...)śliwkę. Każdy owoc suszony owinąć ściśle boczkiem. Można spiąć wykałaczkę (jeśli używacie wykałaczki należy ją wcześniej moczyć około 2 minuty w wodzie). Piekarnik nagrzać do 190'C. Śliwki w boczku ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, aż boczek się zarumieni.  Podawać można zarówno na zimno jak i na ciepło

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania