SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18-20 g/kg do peklowania na sucho -peklosól do peklowania na mokro dawałem według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html -chilli grys do peklowania suchego zakupione tu:https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/409-papryka-chilli-papryczki-chili-grys.html?search_query=-chilli+grys&results=1 WYKONANIE Kupiony boczek tniemy w paski jakie nam odpowiadają .Z boczku można zdjąć skórę lecz nie koniecznie. Ale trzeba wiedzieć że podpiekany boczek charakteryzuje się bardzo(...)twardą skórą . Peklowanie na mokro i sucho trwa 6-7 dni. Do boczku peklowanego na sucho dodałem chilli grys. Po tym czasie wieszamy na hakach aby obciekły i obeschły. Czas 8-12 godz. Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu na żarze 45-60 min w temp 35-45 .Gdy boczki będą całkowicie suche i ciepłe zaczynamy dymić
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mnie do zrobienia czegoś nowego i pysznego. Tak było z tą sałatką! Gruszki i figi po prostu kazały się zapiec z serem, miodem i tymiankiem... a do tego chrupiący boczek! Musicie zrobić tę sałatkę, bo jest sycąca i pełna niesamowitych smaków, które cudownie się przenikają. 😍 Sałatka z pieczoną gruszką i figami: 2 twarde gruszki np. odmiany Konferencja 4 świeże figi(...)winogron - różowych i białych, najlepiej bezpestkowych 100 g boczku surowego wędzonego 100 g sera lazur z niebieską pleśnią (może być także Gorgonzola) ok. 50 g orzechów włoskich 1 mix sałat - u mnie mieszanka frisee, szpinak baby, escarola, radicchio, lolo rosso kilka łyżek miodu (u mnie lawendowy firmy Huzar) kilka łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
Cooking Monstersię bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek – pewnie w oryginale dodanoby gruby kawałek wędzonego boczku, tzw. „Specka”, ale my pokusimy się jeszcze o podsmażenie. Wielbiciele kiszonek proszeni do stołu! Einer kleiner Test mit Sauerkraut(...)KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 779 kcal | 37 g białka | 62 g węglowodanów | 43 g tłuszczu SAUERKRAUT BURGER Wolfenstein II The New Colossus burgery z kiszoną kapustą i boczkiem 20 min 7 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska Składniki Koszt mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka
Nerds KitchenCześć :D Kiedyś kolega pochwalił się swoim boczkiem....znaczy się daniem z boczku :D Moja reakcja była dość spontaniczna i cytować nie będę :P Cóż można powiedzieć czy napisać o tym kawałku mięsa? Ano to, że odpowiednio przygotowany jest o niebo lepszy niż szynki i balerony :D Dziś napiszę tylko, że udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie(...)Okazało się...że nie jest skomplikowane. Tajemnicą w tym wszystkim tylko jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi :D Potrzebowałam: * 60 dkg boczku surowego * dwie cebule * 4 ząbki czosnku * 1 szklanka piwa * sól, pieprz * odrobina oleju do podsmażenia Boczek pokroiłam w plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni z odrobina oleju
Pieprzyć z Fantazjąoznacza, że weekend już się zbliża W związku z tym mam dla Was kolejny przepis na błyskawiczną przekąskę z grilla. Ostatnio podzieliłam się z Wami wątróbką w boczku , tym razem również przyda się nam boczek Grillowany oscypek w boczku to świetnia przekąska. Ja mam akurat to szczęście, że mam łatwy dostęp do świeżych i naprawdę wysokiej jakości oscypków. Bo dobry(...)oscypek to podstawa tego przepisu. Grillowany oscypek w boczku Składniki: duży wędzony oscypek lub około 10 małych około 10 cieniutkich plasterków boczku wędzonego Oscypka kroimy na grubsze około 1,5-2 cm plastry. Jeśli używamy małych pozostawiamy je w całości. Każdy plasterek/oscypek owijamy plastrami boczku. Oscypki grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron, aż nabiorą charakterystycznych grillowych pasków. Najlepiej smakuje
PatiGotujePolędwiczki wieprzowe w boczku, glazurowane chutney’em figowym i musztardą francuską to moja propozycja na niedzielny obiad. Uwielbiam mięso na słodko, to już chyba wiecie. Delikatna polędwiczka, dzięki plastrom boczku jest bardzo soczysta. W połączeniu z papryką wędzoną ma fajny, lekko podwędzany smak. Glazura figowo – musztardowa nadaje pięknego połysku i wyrafinowanego smaku. Niewielki wysiłek odpłaci Wam pysznymi smakami(...)talerzu. Kolorowe, podpieczone warzywa dodatkowo urozmaicą naszą dietę. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczki wieprzowe w boczku 2 polędwiczki wieprzowe boczek surowy wędzony w plastrach 3 łyżki cukru trzcinowego demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty
Pieguskowa KuchniaDzisiejsze pyszne zestawienie to por + boczek + dymka. Dość wyraźny w smaku krem z porów warto podkręcić dodatkiem boczku lub boczkowych chipsów. A dla dodania smaku odrobina dymki lub szczypiorku nie zaszkodzi, wszak smaki są dość spójne. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem(...)zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie krem z pora z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 świeże pory – 300 g ziemniaków – 1 cebula – 800 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego
nietylkopasta.plżałować, teraz trzeba nadrabiać i robić ją tak często, jak to tylko możliwe:) W zimowe wieczory nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego chleba z aromatycznym boczkiem i ketchupem/musztardą. A Wy, znacie taką pieczeń? Jeżeli nie, nie popełniajcie mojego błędu, tylko zróbcie ją sobie jak najszybciej:) Nawet pomimo tego, że moje zdjęcia nie są zbyt apetyczne;) Zapewniam(...)pieczeń smakuje lepiej niż wygląda;) 800 g surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki wegety 3/4 szkl. mleka 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól morska, pieprz Boczek mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę
Smaki Na Talerzużałować, teraz trzeba nadrabiać i robić ją tak często, jak to tylko możliwe:) W zimowe wieczory nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego chleba z aromatycznym boczkiem i ketchupem/musztardą. A Wy, znacie taką pieczeń? Jeżeli nie, nie popełniajcie mojego błędu, tylko zróbcie ją sobie jak najszybciej:) Nawet pomimo tego, że moje zdjęcia nie są zbyt apetyczne;) Zapewniam(...)pieczeń smakuje lepiej niż wygląda;) 800 g surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki wegety 3/4 szkl. mleka 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól morska, pieprz Boczek mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę
Smaki Na Talerzudodatkiem bekonu! Wyszły wyborne, a mój mąż zajadał się i nie mógł się nachwalić takie wyszły pyszne! Koniecznie spróbujcie ! :) Składniki - na 4 porcje: 4 plastry wędzonego boczku 2-3 łyżki pokrojonej drobno żółtej papryki 1-2 łyżki posiekanej drobno cebuli 2 łyżki startego sera 3 jajka jakieś zioła np. bazylia lub oregano sól pieprz Przygotowanie: Blachę na muffiny(...)odwracamy do góry nogami, delikatnie spryskujemy oliwą i owijamy plastrem boczku tworząc tzw. koszyczek. Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Aż się zrumienią i będą chrupkie Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ściągamy upieczony boczek. Blachę odwracamy i spryskujemy oliwą. Układamy boczek w miejsce na muffiny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i starkowany ser. Jajka
Gotuj z Mąkąmojej mamy, to czasami lubię zrobić coś w domowym stylu. Tak było w przypadku tego kurczaka - to odwołanie do tradycji z małym dodatkiem ode mnie w postaci kratki z boczku. Przepis może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na nieco rozpusty, a właśnie to zagwarantuje Wam ten kurczak. Kurak jest soczysty w środku(...)cytrynowo-czosnkowym aromatem, skórka jest chrupiąca, a dodatkowa chrupiąca warstwa boczku sprawia, że ma się go ochotę schrupać na raz. To jednak nie koniec, bonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić
Cooking MonsterNajlepsze są wędliny,które przygotujemy sobie sami w domowym zaciszu. Zero chemii,konserwantów -wystarczy zakupić tylko mięsko,dodać ulubione przyprawy i upiec w rękawie do pieczenia. Boczek rolowany to kolejna moja propozycja - pyszna,aromatyczna wędlina,mniam - uwielbiam. Składniki: 1,80 kg surowego boczku bez skóry mała główka czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka(...)musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka bądź ostra olej Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,połączyć razem z solą - wymieszać. Musztardy ze sobą połączyć. Suchy boczek nasmarować z jednej strony roztartym czosnkiem,połową musztardy,posypać papryką oraz 1 łyżką majeranku.Drugą stronę traktujemy tak samo.Polewamy niewielką ilością oleju , wkładamy do jakiegoś naczynia,odstawiamy
Niespełnione zdolności kulinarneświetną propozycją na obiad czy też jako ciepła kolacja. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smaczna, przygotowałam ją z pikantnym sosem meksykańskim Kielecki , który świetnie nadała smaku całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni. Wieprzowy klops w boczku Składniki(...)mielonej łopatki około 200 g surowego boczku (plastry, może być podwędzany) 1 jajko 1 czerstwa namoczona bułka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu meksykańskiego Kielecki sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony papryka słodka do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłatwiznę i zamiast tradycyjnego l asagne równo przełożonego beszamelem przyrządziła, szarpane lasagne. Co to takie szarpane lasagne? Po prostu połamane lasagne ugotowałam, a potem przełożyłam pomidorowym sosem, kurczakiem, boczkiem i jarmużem. Tak, tak szarpane lasagne było również bez beszamelu . Za to poszczególne warstwy przełożyłam obficie mozzarellą. Jak Wam się podoba moje szarpane lasagne? prawda, że na talerzu zbytnio nie różni(...)danie z resztek obiadowych . Zawsze podkreślam, że z resztek można wyczarować pyszne przepisy. Tak więc znalazły się tu resztki ugotowanego kurczaka i smażonego jarmużu. Znalazłam w lodówce jeszcze paczkę boczku- boczek i kurczak to świetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole. Bardzo lubię
codojedzeniasklepach jej nie brakuje. Jeżeli znudziły wam się standardowe składniki na tarcie gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ pasują one do siebie idealnie. Najbardziej wyczuwalnym składnikiem jest wędzony boczek ale oczywiście nie brakuje aromatu pieczarek i dyni. Dodatkowo trzeba przyznać, że po wyjęciu z pieca świetnie pachnie i prezentuje się rewelacyjnie. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła(...)szklanki wody Łyżka oliwy z oliwek Szczypta soli Szczypta cukru Góra: 200 g boczku wędzonego 250 g pieczarek Mały kawałek dyni Sos: 2 jajka 300 ml śmietany 12% Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie Mąkę przesiewamy. Do tej samej miski dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru, 1/3 szklanki wody oraz drobno posiekane pół kostki zimnego masła. Wszystkie składniki
Programista w kuchni