boczek - 14002 przepisów (strona:59/934)

Boczek z batatami i borówkami 98

Dziś pierwszy gościnny przepis podesłany przez Michała. Pamiętajcie – możecie przysyłać swoje przepisy do opublikowania na stronie. Michał zaczął od bardzo smacznego boczku z batatami i borówkami (zdjęcie poniżej jest właśnie jego autorstwa). Boczek z batatami i borówkami , ilości podane na nie za dużą porcję dla jednej osoby: plastry boczku – 100 g bataty – 1 mały(...)sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, świeża kolendra, przyprawa 5 smaków Przyprawę 5 smaków (np. cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma…) mieszamy z lekko rozpuszczonym olejem kokosowym i miodem. Plastry boczku maczamy w  oleju z przyprawami i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso

PaleoSMAK
Zapiekanka tartiflette 172

spokojnie możecie go zastąpić każdym serem typu camembert. Ilość sera w daniu to kwestia uznania, choć trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić z kaloriami. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wytrawnego wina 250 ml śmietany 18 proc. Duża garść szpinaku Mała główka brokuła 2 łyżki masła 150 g sera camembert(...)naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią boczek. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupki. Zdejm boczek z patelni. Krok 3 Posiekaj drobno cebulę, wysyp na tłuszcz wytopiony z boczku

Niedzielny kucharz
Pikantny boczek z habanero w słoikach 229

Pikantny boczek z habanero w słoiczku - dzięki sterylizacji w szybkowarze ma smarowną konsystencję. Jeśli lubicie pikantne jedzenie, będzie Wam smakował. W opracowaniu tego wpisu wykorzystałam przepis, a właściwie opis, na amerykańską kiełbasę z boczku, z dodatkiem habanero - Habanero Sausage, dostosowując ilość przypraw pod swój gust. Jeden słoiczek zrobiłam dla siebie, nakładając farsz do słoika zanim do reszty dodałam pokrojoną papryczkę(...)habanero. Serdecznie polecam :) Składniki: boczek wieprzowy bez skóry 16 g peklosoli/kg boczku Przyprawy na kg: czosnek świeży 3 g tymianek suszony 0.5 g pietruszka zielona suszona 1 g papryka wędzona mielona 2 g pieprz czarny 2 g cebula suszona 5 g ostra papryczka - w zależności od upodobań ostrości - u mnie 1 szt habanero Dodatkowo: słoiki z nakrętkami Przygotowanie: Boczek

Kocham..lubię..gotuję..
Kremowa carbonara ze szparagami 121

Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a składniki tak dobrze się dopełniają, że nawet wylizałem talerz. Obłędny smak i konsystencja sprawia, że niewinnie sięgamy za dokładką. Chrupiące szparagi, lekki zapach boczku, makaron al dente i to wszystko obtoczone kremowym sosem jajecznym. Wystarczy, że zadbamy o jakościowe składniki i już będzie bomba. Gorąco polecam ten przepis! Korzystajcie, dopóki trwa sezon na szparagi(...)Kremowa carbonara ze szparagami - przepis:  400 g makaronu typu tagliatelle (może być i inny) Pęczek szparagów 40 g wędzonego boczku (pancetta, gaunciale najlepiej) 2 jajka 40 g parmigiano-reggiano (lub parmezanu) + do posypania 2 łyżeczki oliwy Sól i dużo pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić kremowy makaron carbonara ze szparagami?  Gotujemy makaron wedle przepisów na opakowaniu, ale skracając

Kuchnia Łukasza
Zdrowe angielskie śniadanie 173

wilk” albo wiemy, że czeka nas bardzo ciężki i długi dzień. Taka dawka energii da nam siłę na bardzo długo. Przeczytaj także: Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek Nasz wersja śniadania, będzie z dodatkiem lekkiej zdrowej sałatki, aby nie było tak „ciężko”. Składniki 200g fasolki w pomidorach z puszki (kupicie gotową już w sklepach) 5-6 plastrów(...)wędzonego boczku garść miksu sałata 5-6 pomidorków koktajlowych oliwa sól pieprz pieczywo tostowe 1-2 jajka Przeczytaj również: Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem Zdrowe angielskie śniadanie – fasolka – przepis W sklepach kupicie już gotową fasolkę. Skorzystajcie z tej możliwości, nie będziecie musi jej namaczać, a smakuje równie dobrze. Fasolkę przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Od czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 139

zjadane są do ostatniego okruszka, lubię też te z kaszą gryczaną, grzybami i kapustą kiszoną, ale tym razem padło n coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Polecam wypróbować(...)kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się ziemniaki na właśnie takie gołąbki lub na placki ziemniaczane. 12 zblanszowanych liści z kapusty 1 kg ziemniaków 500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy) 3 duże cebule 2 jajka sól, pieprz majeranek ok. 700 ml domowego bulionu  Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni. Kiedy

Krylowa Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w boczku 97

Polędwiczki wieprzowe w boczku, glazurowane chutney’em figowym i musztardą francuską to moja propozycja na niedzielny obiad. Uwielbiam mięso na słodko, to już chyba wiecie. Delikatna polędwiczka, dzięki plastrom boczku jest bardzo soczysta. W połączeniu z papryką wędzoną ma fajny, lekko podwędzany smak. Glazura figowo – musztardowa nadaje pięknego połysku i wyrafinowanego smaku. Niewielki wysiłek odpłaci Wam pysznymi smakami(...)talerzu. Kolorowe, podpieczone warzywa dodatkowo urozmaicą naszą dietę. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczki wieprzowe w boczku 2 polędwiczki wieprzowe boczek surowy wędzony w plastrach 3 łyżki cukru trzcinowego demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łyżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty

Pieguskowa Kuchnia
Dobra fasolka po bretońsku 191

Dobra fasolka po bretońsku   fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą kolację. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzanie ciała i duszy to właśnie go znalazłeś. Miękka i aromatyczna fasola w sosie pomidorowym, do tego kawałki boczku i kiełbasy - po prostu rewelacja. Tradycyjna fasolka po bretońsku(...)kiełbasą i boczkiem, przypomina mi czasy dzieciństwa, ale jadłam też wersję wegetariańską. Obie są sycące i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy tylko pamiętać o tym, aby suchą fasolę najpierw namoczyć przez minimum 10 godzin. Dzięki temu będzie miękka. Reszta to już przysłowiowa bułka z masłem. Fasolka po bretońsku jak u mamy i babci Dobra fasolka po bretońsku składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti z boczkiem i czosnkiem 111

Spaghetti z boczkiem pieczonym i czosnkiem to trochę taki obiad z resztek świątecznych. Ale jak głosi przysłowie: "Kto zjada ostatki ten piękny i gładki". A tak na serio ten makaron, mimo iż z tak niewielu prostych składników, to jest naprawdę bardzo smaczny, aromatyczny i łatwy do zrobienia. Od samego zapachu ślinka cieknie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)plastry pieczonego boczku 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ok. 100-150g makaronu spaghetti sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam makaron. Makaron gotowałam kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się gotował, przygotowałam resztę. Upieczony boczek pokroiłam na plastry ok. 0,5cm grubości. Użyłam

Waniliowe Improwizacje
Kalafior zapiekany z boczkiem 90

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj podawałam go z podsmażoną na maśle bułką tartą, a tym razem postanowiłam przygotować go w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 150 g boczku wędzonego 40 g startego parmezanu(...)pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować przez 3-4 minuty i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na ciepłą patelnię i wytopić tłuszcz. Następnie boczek przełożyć na talerzyk, a do tłuszczu dodać łyżkę mąki (gdyby boczek był bardzo chudy to można dodać łyżkę

Danka Pichci
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 117

Połączenie boczku i ziemniaków chociaż proste i trochę pospolite i przyznacie sami - genialne w smaku, a jak dodamy do tego śmietanę i pory i zapieczemy... nie może być tu skuchy. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami po prostu musi dobrze smakować. I tak jest:) To danie w charakterze jest dość zimowe - ciężkie i pożywne ale jak dodacie do tego miskę(...)sałaty to od razu zrobi się lżej i bardziej wiosennie. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka masła kawałek wędzonego boczu ( ok 250 g) 2 pory 3 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%) ¾ szklanki mleka 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki masła Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej

Smaczny zeszyt
Sałatka z truskawek i pieczonego prosciutto 114

Liczba porcji: 2 Przepis bardzo w stylu amerykańskim, z dużą ilością wypieczonej na chrupko suszonej szynki. W oryginale występuje bekon, ale w Polsce trudno o dobrej jakości, krojony cienko boczek. To co jest w sklepach zawiera tyle solanki, że najpierw trzeba boczek przecisnąć przez wyżymarkę, żeby pozbyć się nadmiaru wody i dopiero wtedy smażyć. My użyliśmy włoskiej szynki prosciutto, która(...)jest mniej tłusta niż boczek, ale doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. Napisaliśmy, że danie jest w stylu amerykańskim, bo Amerykanie uwielbiają upieczony na chrupko, cięty na cienkie plastry boczek, który podają do śniadań, albo, jak w tym przepisie, do sałatek. Pokruszony na małe czipsy pachnący dymem, słony boczek stanowi doskonałą przyprawę, doskonale kontrującą słodycz truskawek. Godny uwagi jest

Niedzielny kucharz
ROLADA Z BOCZKU I KIEŁBASY + FILMIK 110

Rolada z boczku i kiełbaski to świetny dodatek do pieczywa i nie tylko. Rewelacyjnie smakuje również na ciepło. Boczek nadziałam kiełbaską ale można również użyć frankfurterek lub innych kiełbasek.  SKŁADNIKI :  1/5 kg cienkiego boczku  1 kiełbasa zwyczajna(...)ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej i ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu ( 3 łyżki oleju )  nić do zwinięcia rolady  PRZYGOTOWANIE :  Boczek myjemy i osuszamy, kupujemy go w miarę cienki.  Składniki marynaty przekładamy do miseczki i ucieramy, następnie gdyby marynata była za sucha dodajemy olej. Nacieramy nią mięso z każdej strony

Kulinarne Fantazje Marioli
Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa 125

Ślimaczki z musztardą i boczkiem – świetna przekąska do piwa lub wina, sprawdza się na imprezach i seansach przed telewizorem PRZEPIS NA ŚLIMACZKI Z MUSZTARDĄ I BOCZKIEM Składniki na Ślimaczki z musztardą i boczkiem: ciasto: 400g mąki pszennej 100g otrąb żytnich 5 dag drożdży 6 łyżek oliwy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody dodatki: ulubiona musztarda(...)300g boczku wędzonego w cienkich plastrach Jak zrobić Ślimaczki z musztardą i boczkiem: W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na prostokąty. Każdy placek smarujemy musztardą, obkładamy plastrami boczku. Ciasto zwijamy

Dorota Smakuje
JAJECZNICA Z BOCZNIAKAMI I BOCZKIEM 96

Proste, treściwe śniadanie – jajecznica z boczniakami i boczkiem. Simple, filling breakfast – scrambled eggs with oyster mushrooms and bacon. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 1 porcję): 2 duże boczniaki 2 jajka boczek (2 grube plasterki) pieprz sól masło do smażenia, jeśli boczek jest bardo chudy postaw patelnię na małym ogniu, podsmaż na niej boczek aż się zrumieni pokrój boczniaki(...)nieduże kawałki zdejmij boczek z patelni. Jeśli wytopiło się z niego sporo tłuszczu, usmaż na nim boczniaki aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem (jeśli tłuszczu wytopiło się zbyt mało, dodaj trochę masła) jajka rozbełtaj i dopraw solą i pieprzem. Wylej na patelnię ze zrumienionymi boczniakami smaż mieszając cały czas, aż jajecznica będzie miała konsystencję jaką lubisz przełóż gotową jajecznicę

SandraFrej.com

Proponowane wyszukiwania