częściej chodzą zupy. Ostatnio zamarzył mi się krem z porów, oczywiście jak to u mnie w kuchni najczęściej bywa, na winie. Wahałam się, czy zrobić do niego chips z boczku, czy też chipsem serowo-ziołowym, ale stanęło na chrupiącym boczusiu. CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym A przepis? Proszę bardzo: Składniki(...)Jeśli będzie on zbyt gęsty, dolewamy wywaru. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem z pieczonej dyni z pudrem orzechowym Na suchej patelni przygotowujemy chipsy z boczku: cienko pokrojony boczek wytapiamy z tłuszczu. Świetnie nadaje się do tego celu boczek wędzony Morliny (surowy). Zupę przelewamy na talerze lub do miseczek, dodajemy dość drobno pokrojone żeberka z wywaru
Kate's Kitchenobiadowe gotowe. Chcecie więcej? Dodajecie jajko sadzone, dla mnie obowiązkowo. Składniki (na 2 duże porcje): 1,5 szklanki ugotowanego ryżu – najlepiej takiego z poprzedniego dnia 150g surowego, wędzonego boczku połowa czerwonej papryki 1/3 kapusty pekińskiej – część od strony głąba 4 łyżki fermentowanej kapusty kimchi – użyłam domowej roboty 3 łyżki soków spod kimchi 3 łyżki oleju 2 cebulki(...)dymki razem ze szczypiorem 4 łyżki sosu sojowego Do podania: jajka sadzone Przygotowujemy składniki – boczek kroimy w 0,5 centymetrowe plastry a te następnie w paseczki. Czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Cebulki z dymki siekamy w kostkę. Kapustę pekińską myjemy, przekrawamy na pół, nacinamy i siekamy w pióra. Kapustę kimchi z grubsza siekamy. Na zimnego woka
Smaczna Stronapokrywa się z faktycznym działaniem A cóż z tych szparagów można robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 cebula kawałek włoskiej kapusty(...)saszetki (saszetek nie polecam – użyłam ich kiedyś, ponieważ tylko takie miso było dostępne w lokalnym sklepie i… no cóż – to nie to) Kilka plastrów cieniutko pokrojonego wędzonego boczku (używam boczku wędzonego Morliny – skład nie zabija na „dzień dobry”, a wychodzą z niego naprawdę smaczne chipsy) Przygotowanie: Mięso zalewamy ok. 2-3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez
Kate's KitchenKluski, pod nazwą kluski gdańskie podawane były jako danie regionalne. W oryginale nadzienie grzybowe do klusek było bezmięsne, a podawano je polane stopioną słoniną. Ja proponuję do nadzienia dodać boczek wędzony, ale to w wersji dla mięsożerców. Z podanej proporcji wychodzi około 30 klusek. Ciasto : 1,5 kg ziemniaków mączystych, 350 g mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, nadzienie(...)suszonych grzybów, 150 g boczku wędzonego, 50 g cebuli, 50 g suchej bułki, sól, pieprz świeżo zmielony, Ciasto : ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Ostudzić. Farsz : bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę lub zapałki. Boczek podsmażyć na patelni, dodać tłuszcz i cebulę. Cebulę
królestwo garówtortillę to już nie problem. Jajecznica w tortilli to mój pomysł na oryginalne śniadanie lub kolację, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Jajecznicę w tortilli: 2 jajka 100 g boczku wędzonego kilka gałązek szczypiorku 1/2 papryki czerwonej 1/2 zielonego ogórka kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz 2 placki tortilli o średnicy 26 cm 2 liście sałaty lodowej 1 mała czerwona(...)oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jajecznicy w tortilli: Do przygotowania jajecznicy w tortilli będą nam potrzebne dwie patelnie. Na jednej smażymy jajecznicę, a na drugiej podgrzewamy placki tortilli. Boczek pokroić w paski. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić w ćwiartki. Ogórka umyć, osuszyć, pokroić
Danka Pichcimaślanki Składniki: Na polewkę: maślanka: 750 ml woda: 250 ml kwaśna śmietana 18%: 100 ml mąka pszenna: 1 płaska łyżka sól i pieprz do smaku Ziemniaki: ziemniaki: 1 kg boczek wędzony lub słonina: 100 g cebula: 1 szt. Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki Przepis: Maślankę wlewamy do garnka i wolno podgrzewamy, często mieszając miotełką(...)maślanki energicznie mieszając. Przez chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kto lubi, może dodać rozgnieciony czosnek lub odrobinę kminku. Ziemniaki gotujemy tradycyjnie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Boczek lub słoninę kroimy w małą kostkę i wytapiamy. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy razem z boczkiem lub słoniną. Polewkę możemy podawać w jednym talerzu z ziemniakami. Wszystko okraszone skwarkami
Kuchnia Na Wypasiebrokułami. Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z brokułami i parmezanem. Smażone, chrupiące, soczyste filety z kurczaka w gładkim i kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem, musztardą Dijon, smażonym boczkiem, parmezanem i ziołami. Kurczak w sosie z brokułami - taki obiad zrobisz w mniej niż 30 minut. Jak za chwilę się przekonasz, do tego przepisu potrzeba tylko kilku głównych(...)najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika. Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon. Mona użyć suszonych albo świeżych. Chrupiące kawałeczki smażonego boczku to kolejny pyszny element tego dania. Białe wino - aby sos był naprawdę niezwykły w smaku, trzeba użyć dobrej jakości białego, wytrawnego wina. Rozumiem, że wielu czytelników, z różnych powodów
Moja Książka KucharskaZasmażana kiszona kapusta z boczkiem wędzonym to jeden z moich i nie tylko dodatków obiadowych. Pasuje ona do wszystkich dań mięsnych, zarówno pieczonych, jak i duszonych. Natomiast dla wielbicieli golonek jest ona wręcz niezastąpionym dodatkiem. Zasmażana kapusta kiszona smakuje też z daniami rybnymi, a ja podaję ją również z szarymi kluskami. Z racji tego, że mam własną kiszoną kapustę(...)kapustę zbyt kwaśną to przed gotowaniem należy zalać ją zimną wodą i wypłukać. Gotową zasmażaną kapustę kiszoną można jeszcze doprawić niewielką ilością cukru. Zazwyczaj kiszoną kapustę zasmażaną przygotowuję z boczkiem wędzonym, ale czasami zdarza mi się, że nie mam go w lodówce, wówczas zasmażkę robię na smalcu (około 2 łyżki smalcu roztapiam na patelni, dodaję łyżkę mąki pszennej, całość mieszam
Danka Pichcinaszym kraju produktów. Składniki: ok. 600 g piersi z indyka (4 filety) 40 g kaszy gryczanej niepalonej 250 g cebuli duży ogórek kiszony pęczek koperku 1 żółtko 8 plasterków boczku 1 łyżka oleju 200 ml bulionu (najlepiej warzywnego) 1 łyżka masła klarowanego 100 g tłustej, gęstej śmietanki (najlepiej crème fraîche) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją(...)rozbij na cienkie plastry, najlepiej przez folię, dzięki czemu nie uszkodzisz tłuczkiem delikatnego mięsa. Oprósz solą i pieprzem z obu stron, na każdym kawałku mięsa ułóż po dwa plasterki boczku, po czym równomiernie posmaruj nadzieniem. Na koniec zwiń w ruloniki i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem kuchennym. Podsmaż na maśle równomiernie z każdej strony, następnie dolej bulion i duś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Magda Jedno z moich ulubionych zestawów smakowych to ser camembert – delikatny i kremowy, do tego wyrazisty wędzony boczek i słodko-kwaśna borówka dla kontrastu. Korzystam z tego zestawu komponując tosty, bagietki, pizzę a w tym wypadku nawet wytrawną tarte. Jest przepyszna, bardzo prosta i do wykonania na szybki obiad. U mnie zniknęła w chwilę, wszyscy mlaskali z zachwytu. Składniki(...)tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 150g plasterków wędzonego, surowego boczku opakowanie sera camembert 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Na zalewę: opakowanie serka wiejskiego, gęstego 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól i pieprz do smaku Do podania: dżem z borówki lub żurawiny Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy
Smaczna Stronaruskich pierogów i stąd wzięła się ich nazwa. Pomimo iż składniki są takie same to kotlety ruskie smakują zupełnie inaczej niż pierogi. Ja do zrobienia tych kotletów dodałam podsmażony boczek wędzony, przez co są one bardziej wyraziste w smaku. Kotlety ruskie z ziemniaków i twarogu to prosty przepis na tani, szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Aby przygotowanie takiego(...)Kotlety ruskie możemy podawać z ulubioną surówką lub sosem pieczarkowym albo koperkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kotlety ruskie: około 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 70 g boczku wędzonego 1 nieduża cebula 1 jajko do ciasta 1 jajko do panierki bułka tarta do panierki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kotletów ruskich
Danka Pichcikapusta miękka zupełnie, posolić, popieprzyć i na gorąco wymieszać z gorącymi jeszcze łazankami. W niektórych regionach Polski do łazanek musiał iść też kawałek mięsa czy wędliny w postaci boczku lub kiełbasy. Dlatego w moich łazankach również znalazł się boczek, ale jeśli chcecie przygotować je w wersji bezmięsnej, to z powodzeniem można wędlinę pominąć w przepisie. Szukasz prostych i zdrowych przepisów(...)jeść w styczniu, zajrzyj do mojego artykułu . KOLOROWE ŁAZANKI Składniki: 1 opakowanie makaronu łazanki (500 g) 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 50 g jarmużu 150 g boczku (można pominąć) 2-3 łyżki oleju Sól i pieprz ziołowy Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut, na półtwardo. Odcedzamy. Liście jarmużu siekamy, przekładamy do miski
WiszniówkaMetka w wersji pikantnej - z ostrą papryczką i mieszanką pieprzu cayenne z wędzoną papryką. Zachęcam jeszcze do przygotowania metki cebulowej i metki z prażoną cebulką . Składniki: boczek (udział tłuszczu wedle preferencji) 20 g peklosoli/kg boczku Dodatkowo na każdy kg mięsa: ostra papryczka - np. chili lub habanero 2 g pieprzu cayenne, wędzonej papryki lub papryki słodkiej (do smaku) Przygotowanie(...)Boczek bez skóry pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać solą peklową, wymieszać, przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin. Papryczkę pokroić w kostkę. Zapeklowany boczek zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku 4 mm. Do zmielonego boczku dodać pokrojoną papryczkę, przyprawy i wymieszać. Całość przełożyć do pojemniczka z pokrywką
Kocham..lubię..gotuję..temu myślałam, że przecież w końcu opcje się skończą. Tak sobie głośno dzisiaj myślę, że opcje nie skończą się nigdy. A tymczasem mamy tutaj szparagi, groszek cukrowy, boczek, oliwa, ser. Cudowne połączenie smaków. Potrawę robi się dosłownie w 5, maksymalnie 7 minut. I tyle. Składniki: 500 g zielonych szparagów 200 g groszku cukrowego 1 mała czerwona cebula 6 długich(...)bardzo cienkich plasterków boczku sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy extra virgin sól pieprz mały kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam pecorino) (przepis na 2-3 porcje) Boczek obsmażamy z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na tłuszczu, który wytopił się z wieprzowiny, można krótko obsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki
Kardamonovyogóle teraz dopiero się zorientowałam skąd mam ten makaron. Z Chorwacji. Nie pytajcie się mnie więc jaki to rodzaj. Na pewno durum. Składniki: 200 g makaronu 100 g boczku 2 garści ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera długodojrzewającego (bursztyn, parmezan) sól pieprz pesto: pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni 1 ząbek czosnku pół(...)ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umyte liście natki, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę lub paski i smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Jeżeli macie bardzo chudy boczek, wlejcie na patelnię odrobinę oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dorzucamy do niego pokrojoną
Kardamonovy