boczek - 14002 przepisów (strona:118/934)

Makaron z boczkiem i brokułem, w serowym sosie 101

Każdy dietetyk złapałby się za głowę - makaron, boczek, śmietanka tłusta i ser, wszystko na raz! Ale przecież nie jemy tak codziennie, a od czasu do czasu można sobie zrobić taką przyjemność kulinarną. Tym bardziej, że taki makaron przygotowuje się bardzo szybko, praktycznie w czasie, w którym gotuje się makaron. Dodatek musztardy w sosie śmietanowo-serowym świetnie zaostrza smak(...)strony Karmelowy.  Polecam serdecznie :) Składniki: 300 g makaronu 1 brokuł, podzielony na małe różyczki olej lub oliwa do smażenia 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g wędzonego boczku 30 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka musztardy 140 g sera twardego sól i pieprz Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę z solą, i zacząć przygotowywać w międzyczasie

Kocham..lubię..gotuję..
Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 139

proponujemy ziemniaczaną sałatkę z muślinowym pesto. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia : 10-15 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 W przepisie na polędwiczki zawijane w bekon boczek musi być bardzo dobrej jakości. Jeśli takiego nie znajdziecie, zastąpcie go suszoną szynka serrano Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry to wyjdzie(...)bloga Cookieandkate.com Polecamy Wam ciekawy, oryginalony przepis na pieczone polędwiczki w kowbojskiej marynacie z kawy Polędwiczki zawijane w bekon w ziołowo-czosnkowym kremie Składniki: 1 dość duża polędwiczka Boczek w plastrach (dobrej jakości, cienko pokrojony 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub łyżka świeżego, drobno posiekanego 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub jedna łyżka świeżego drobno posiekanego 1 łyżka drobno

Niedzielny kucharz
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 124

wziął go z książki kucharskiej Juli Childe. Polecamy Wam bardzo podobny przepis na ziemniaczano-porową zupę chłodnik Vichyssoise Składniki: 1 kg ziemniaków 3 pory Kilka plastrów dobrego, cienko pokrojonego boczku lub prosciutto Siekany czosnek lub pietruszka ½ szklanki gęstego jogurtu lub śmietany 2 łyżki masła Sól i pieprz Przygtowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Umyj dokładnie pory(...)wodą (nie za dużo, tyle kilka centrymetrów powyżej poziomu warzyw), doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, częściowo przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Krok 2 Wyłóż plastry boczku lub prosciutto na zimną patelnię, podgrzewaj, aż tłuszcz zacznie się topić a boczek zrobi się chrupiący i wysmażony. Możesz też wstawić plastry boczku do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Niedzielny kucharz
Gnocchi ze szpinakiem, czyli obiad zero waste 133

coś zielonego ;) Otworzyłam lodówkę a tam resztka liści szpinaku w torbie, hmm.. trochę za mało jak na obiad, zaraz obok resztka fety. Ponieważ na półce niżej leżał kawałek boczku ze śniadania moich chłopaków, obok polędwiczki z kurczaka i kupione ostatnio do spróbowania gnocchi ( tak, taki gotowiec :) ). No to nie było wyjścia było trzeba coś z tego zrobić. Tego szpinaku(...)kulki mrożonego szpinaku łyżka znalezionej fety w lodówce 2 ząbki czosnku 1/ 2 cebuli 100 ml białego wina ( jakaś resztka znaleziona w butelce ) 500 gram polędwiczek z kurczaka kawałek boczku ( tak z 10 dkg ) 2 łyżki oleju masło 2 łyżki świeżo mielony pieprz   Zaczęłam od tego że do małego garnuszka z odrobiną wody przełożyłam zamrożony szpinak i lekko

Kuchnia na wzgórzu
Fasolka po bretońsku 118

moim przepisem zjecie idealnie kremową, aromatyczną fasolkę, na pomidorowej passacie, z dużą ilością mięsnej wkładki i pachnącym oregano. Składniki (na 2-3 porcje): 200g małej białej fasoli 200g surowego boczku pół pętka kiełbasy – użyłam podwawelskiej duża cebula 500ml passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku 2 łyżki miodu szczypta chili 2 łyżki świeżego siekanego oregano – można zastąpić łyżeczką(...)Dzięki temu fasola dojdzie, a woda nie wygotuje się całkowicie tylko zostanie taki kisiel fasolowy – to za jego sprawką fasolką jest potem kremowa.   W międzyczasie przygotowujemy kiełbasę, boczek i cebulę. Wszystkie te składniki kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, smażymy chwilę, aż puści tłuszcz – około 3-4 minuty na dużym ogniu. Następnie do boczku

Smaczna Strona
Mistrzowskie sposoby na ziemniaki z grilla 117

ziemniaki na krzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką. Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym(...)pół i nadziać na patyczki do szaszłyków. Należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka

Okiem Blondynki by McBlondi
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 171

wziął go z książki kucharskiej Juli Childe. Polecamy Wam bardzo podobny przepis na ziemniaczano-porową zupę chłodnik Vichyssoise Składniki: 1 kg ziemniaków 3 pory Kilka plastrów dobrego, cienko pokrojonego boczku lub prosciutto Siekany czosnek lub pietruszka ½ szklanki gęstego jogurtu lub śmietany 2 łyżki masła Sól i pieprz Przygtowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Umyj dokładnie pory(...)wodą (nie za dużo, tyle kilka centrymetrów powyżej poziomu warzyw), doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, częściowo przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Krok 2 Wyłóż plastry boczku lub prosciutto na zimną patelnię, podgrzewaj, aż tłuszcz zacznie się topić a boczek zrobi się chrupiący i wysmażony. Możesz też wstawić plastry boczku do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Niedzielny kucharz
Spaghetti carbonara 126

pożywny. S ą różne wersje sosu - tradycyjna, z samymi żółtkami  bądź z dodatkiem śmietany - obie pyszne,  ale ja osobiście wolę z dodatkiem śmietany. Składniki: 1 00 g boczku, 2  żółtka, 2 -3 łyżki śmietany, 1  mała cebula, 1  ząbek czosnku, 1 -2 łyżki startego parmezanu, s ól, pieprz do smaku, natka pietruszki, makaron. Makaron ugotować(...)dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni (jest wystarczająco tłusty, nie potrzebuje dodatku oliwy). W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę  i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Całość chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli a boczek zrumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszać żółtka ze śmietaną,  dodać starty parmezan, odrobinę soli

Moja kraina smaków
Pyszna sałatka z bobem 124

letnim sezonie.  Jak tylko dojrzeje na ogrodzie gotuję jako pierwszy w wodzie z solą a później już kombinuję i wymyślam jak go podać inaczej :) Proponuję sałatkę z bobu, boczku i suszonych pomidorów. Pyszna! Składniki: * 30 dkg bobu * 15 dkg boczku wędzonego * 5-6 szt. suszonych pomidorów * koperek * sól opcjonalnie * sos czosnkowy ( przepis  tutaj  ) Bób ugotowałam do miękkości(...)osolonej wodzie i obrałam ze skórek.  Boczek pokroiłam w paseczki i usmażyłam na suchej patelni. Połączyłam z bobem. Pomidory suszone pokroiłam w paski i dodałam do bobu i boczku. Dodałam 1 łyżkę posiekanego koperku.  Podawałam tę sałatkę skropioną sosem czosnkowym.  Notatki: * nie ma potrzeby solić, sól jest w ugotowanym bobie i wędzonym boczku * jeśli potrzebujemy większej ilości

Pieprzyć z Fantazją
bób z boczkiem 122

bób. Nasz dopiero kwitnie. ale na szczęście już możemy zajadać się  kupnym. Uwielbiamy go pod każdą chyba postacią stąd prócz zwykłego z solą dzisiaj odrobina, która została z boczkiem. Przepyszne połączenia słonkawego boczku i bobu.  Składniki: garść ugotowanego bobu  garść boczku  Przygotowanie: boczek usmażyć na czystej patelni  do podsmażonego już boczku dodajemy obrany bób

Gotowanie z pasją
bób z boczkiem 162

bób. Nasz dopiero kwitnie. ale na szczęście już możemy zajadać się  kupnym. Uwielbiamy go pod każdą chyba postacią stąd prócz zwykłego z solą dzisiaj odrobina, która została z boczkiem. Przepyszne połączenia słonkawego boczku i bobu.  Składniki: garść ugotowanego bobu  garść boczku  Przygotowanie: boczek usmażyć na czystej patelni  do podsmażonego już boczku dodajemy obrany bób

Gotowanie z pasją
Mistrzowskie sposoby na ziemniaki z grilla 151

ziemniaki na krzyż, nałożyć do wnętrza masło czosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką. Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym(...)pół i nadziać na patyczki do szaszłyków. Należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą z oliwek.Szaszłyki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy zaledwie kilka

Okiem Blondynki by McBlondi
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą 167

Cześć! Dziś tym razem pyszną przekąskę ma dla Was Sławek. Zobaczcie co można pysznego wyczarować z boczku, cebulki, mozzarelli i ciasta francuskiego! Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą Składniki: ok. 200g boczku wędzonego 1 bardzo duża cebula – ok. 220g ok. 250g sera mozzarella 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany(...)majonezu 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulkę oraz boczek Sławek zarumienił na patelce. Ciasto francuskie wysmarował sosem z majonezu oraz ketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami w roladę, którą pokroiliśmy w plasterki

Sprawni w smaku
Młoda kapusta po wiejsku 119

prostu nie można się oprzeć . Doskonała przystawka lub nawet danie główne jeśli dodać np . świeże, pieczywo pełnoziarniste lub czosnkowe grzanki . Genialny wynalazek , który zawiera samie boskie składniki , czyli boczek no i młodą kapustę Reszta to już tylko tło i dodatki … Uwielbiam młodą kapustę , jak zresztą cała nasza rodzinka . Chociaż w przeciwieństwie do reszty domowników ja mogłabym żyć na niej(...)przez okrągły rok , dzień w dzień Polecam , pyszny , prosty i szybki w wykonaniu przepis . Składniki : 1 mała główka młodej kapusty około 20 – 30 dg wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego 2 małe cebule 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka cukru lub miodu 1 łyżka octu jabłkowego sól , pieprz do smaku mały pęczek koperku Kapustę szatkujemy drobno . Cebulę

Ogrodnik w podróży
Spaghetti Carbonara ze szparagami 154

Sezon szparagowy otwieram Carbonarą we wiosennej odsłonie z zielonymi szparagami i koperkiem. Klasyczna włoska carbonara to makaron z rumianym boczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano. Oczywiście przepisów na tę potrawę jest wiele i każdy ją robi na swój sposób. Jeśli lubicie i robicie ze śmietaną, zróbcie według własnych upodobań. Dodajcie jednak(...)pęczek zielonych szparagów i koperku, a gwarantuję że odkryjecie nowe oblicze carbonary. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g zielonych szparagów 4 ząbki czosnku 150 g wędzonego boczku 4 jajka posiekany koperek 60 g sera grana padano sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, tak aby się przyrumienił

Smakowity Blog Kulinarny