boczek - 14002 przepisów (strona:123/934)

Tarta z porami - bez glutenu i laktozy 154

tarty z porami: Ciasto: 300g mąki gryczanej, 100g zimnego masła bez laktozy, 2 jajka, łyżka śmietany roślinnej, szczypta soli. Nadzienie: 2 dość duże pory, 200g wędzonego i parzonego boczku, 200ml śmietany roślinnej, 2 jajka, gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku, Sposób przygotowania bezglutenowej   i bezlaktozowej tarty z porami: Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 o C. Mąkę(...)się nie wybrzuszyło   i wkładam rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Pory kroję wzdłuż na pół a następnie w półplasterki o grubości około 3mm, boczek kroję w kostkę. Smażę boczek na patelni aż się zarumieni i wytopi, następnie dodaję pory i smażę aż zmiękną. Smażone pory z boczkiem Wylewam do miski śmietanę

Gotuj Się Kto Może
Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami 248

Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami to propozycja na ciekawy niedzielny obiad. Delikatne mięso wieprzowe, zawinięte w owędzany boczek, by było wilgotne i aromatyczne, a wewnątrz wkładka w postaci musu brokułowego z dodatkiem owoców, które po ususzeniu mają szlachetny smak. Danie pyszne, miękkie, i bardzo smaczne. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (przepis tutaj i tutaj ). Myślę, że fajnie(...)wyszło także z młodą kapustą.  Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami Składniki: polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 600 g 10 długich plastrów owędzanego boczku bez skóry 1 brokuł o wadze 500 g 100 g suszonych moreli 1 jajo 50 ml śmietany kremówki łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (ewentualnie suszonego) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Polędwicę przekrawamy wzdłuż

Poezja Smaków - blog kulinarny
Żurek na zakwasie 727

niż 5 minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć gotowego zakwasu ze sklepu. Żurek staropolski warto gotować na wędzonce (np. wędzonym boczku, wędzonych żeberkach, czy po prostu na wędzonych kościach). Mi osobiście najlepiej smakuje taki właśnie na wędzonym boczku i kiełbasie zwyczajnej, a do tego oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi(...)Składniki: 500 ml zakwasu żytniego na żurek (z tego przepisu: Zakwas na żurek ) 4 białe kiełbasy surowe (ok. 400g) 1 kiełbasa zwyczajna (ok. 85g) ok. 150-200g boczku wędzonego surowego 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu przecedzonego (przepis: bulion warzywny ) 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku 4 łyżki śmietanki 30% do zabielenia zupy jajka ugotowane

Kulinarne Przeboje
Wielkanocny żurek 169

uwagę na jego skład, czy nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów, przecież nie chcemy jeść wielkanocnego żurku z domieszką chemii. Składniki na Wielkanocny żurek: 400g parzonej białej kiełbasy 250g boczku 1 golonka (ok. 1 kg) 2 marchewki 1 duża pietruszka 1/2 selera 1 por 2 ząbki czosnku zakwas na żurek 1 łyżka majeranku 4 łyżki śmietany sól pieprz(...)łyżki oleju jajka Przepis na Wielkanocny żurek: Białą kiełbasę kroimy w grubsze półplasterki, boczek kroimy w kosteczkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na rozgrzanych kilku łyżkach oleju. Do garnka wkładamy golonkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 2 -2,5 godziny). Do tego celu będziemy potrzebowali dużego garnka – na ok. 4-5 litrów wody :) Następnie do wywaru dodajemy warzywa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i pieczarkami 147

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na ziemniaczaną zapiekankę z dodatkiem boczku i pieczarek. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 3-4 ziemniaki - 150 g wędzonego boczku - 250 g pieczarek - starty ser cheddar - posiekany koperek - granulowany czosnek - sól i pieprz do smaku - olej 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)czasie na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę przez ok. 10 min. 3. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, oprószamy solą, by szybciej puściły wodę i całość smażymy przez kolejne 10 minut. 4. Usmażone pieczarki i boczek obficie doprawiamy pieprzem. 5. Ugotowane i odcedzony ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i oprószamy sporą szczyptą granulowanego czosnku

Bez Cebuli
KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu 204

Moja Książka Kucharska KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu. Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś(...)przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła i przyprawy. Po chwili dodajemy kaszę, podsmażamy i obiad gotowy :) Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką - pyszny dodatek do obiadu. SKŁADNIKI: szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej perłowej  ok. 100g wędzonego boczku, pokrojonego w niewielką kostkę 1 cebula, posiekana sól i pieprz ziołowy

Moja Książka Kucharska
Boczek Chashu 207

Chashu to zrolowany boczek, wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego i mirinu z dodatkiem imbiru i dymki. Kroi się go w cienkie plastry i podaje jako dodatek do japońskiego ramenu. Bardzo efektownie wygląda i smakuje znakomicie. Pozostałą marynatę po pieczeniu wykorzystałam do przygotowania marynowanych jajek również do ramenu. Składniki: 1 kg surowego boczku 5 cm imbiru  3 szalotki(...)ząbki czosnku 1/2 szkl. sosu sojowego 1/2 szkl. mirinu 1/2 szkl. wody Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Boczek zrolować skórą na zewnątrz i związać. Imbir i czosnek pokroić w plastry, dymki posiekać. Do formy żaroodpornej lub głębszej blaszki wlać wodę, sos sojowy i mirin. Dodać imbir, czosnek i dymki. Przemieszać i ułożyć w marynacie boczek.  Przykryć folią aluminiową

wyzwania kuchenne
Carbonara dobra na wszystko! 115

szybko przyrządzić coś pomysłowego, co posmakuje wszystkim. Carbonara po polsku Składniki: 200-250g makaronu (spaghetti, świderki, penne, tagliatelle, świderki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200-250g wędzonego boczku 3 żółtka 250ml śmietanki 30 procentowej 50g parmezanu lub żółtego sera (ok. 3 łyżki) sól pieprz Wykonanie Boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, zgodnie(...)letnią wodą. Połowę śmietanki, żółtka, większość sera startego na tarce o drobnych oczkach (odrobinę sera zostawiamy do posypania gotowego dania), sól i pieprz mieszamy trzepaczką do otrzymania jednolitej masy. Boczek umieszczamy na suchej patelni, smażymy do momentu, aż ładnie nam się zrumieni, przekładamy do miseczki, zostawiając wytopiony tłuszczyk na patelni, na którym następnie podsmażamy cebulkę do momentu, aż będzie

KulinarneImpresje.pl
Carbonara z cukinią 187

przepisie nie użyjemy śmietany :) No dobrze, to aby się dłużej nie rozwodzić nad tym tematem, poniżej podaję listę składników i przepis. Składniki makaron do spaghetti 6-7 plastrów boczku 1 mała cukinia 2 jajka 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa Carbonara z cukinią – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie nam się(...)gotował makaron, na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojony czosnek, a następnie przesmażamy pokrojony w paseczki boczek. Na patelni grillowej smażymy pokrojoną w plasterki cukinię. W misce roztrzepujemy przy pomocy widelca jajka. Na patelnię z boczkiem dodajemy makaron (najlepiej prosto z wody), dodajemy jajka, grillowaną cukinię i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak tylko zobaczymy, że jajka zaczynają

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku 147

wołowiny a także wołowinę po mongolsku. Zobacz mój film z przygotowania fasolki Składniki – Fasolka po bretońsku 400-500 g suchej fasoli – tu jest odpowiednia fasola 300 g boczku 300 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskie 6 liści laurowych(...)Dodajemy do niej 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, cząber, majeranek i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około godzinę i bądź 1,5 godziny do uzyskania miękkości fasoli. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Od boczku należy odkroić także skórę. Smażymy go na patelni do zarumienienia. Na tłuszczu z boczku dokładnie obsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbas, w trakcie smażenia nalezy

Kuchennyviral.pl
Finska tarta z ziemniakami i chrzanem 176

dodatek pochodzących z bloga Pistachio . Zarówno bułeczki jak i ta tarta nie są trudne w przygotowaniu choć wymagają planowania czasowego. Składniki tej tart to nasze swojskie ziemniaki, marchewka i boczek a wszystkiego dopełnia cudowna nutka chrzanu! Niestety odgrzewana tarta to już nie to samo więc sugerują zjedzenie całej od razu albo zrobienie jej z połowy porcji :) Fińska zimowa tarta(...)Szefa Kuchni) 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli nadzienie: 500 g ziemniaków odmiany sałatkowej 1-2 łyżki oleju 120 g wędzonego boczku 100 g startej marchewki lub drobno posiekanego selera naciowego 100 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni) 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) 3-4 łyżki posiekanej natki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Koreczki z boczkiem i dodatkami. 137

Każdy chyba tak ma, bo to najpopularniejszy  składnik tych małych przekąsek. Ja dziś chcę pokazać trochę inne, taki zestaw z kumulacją smaków. wędzone śliwki kilka pasków wędzonego surowego boczku pieprz cayenne  pomidorki koktajlowe  ogórek kiszony feta wykałaczki Na pasku boczku układamy śliwkę, lekko oprószamy pieprzem, zwijamy i spinamy wykałaczką. Jeśli paski boczku są dłuższe, śmiało można jednym(...)paskiem owinąć dwie śliwki. Układamy na kratce z piekarnika, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 - 200 stopni) i pieczemy aż się boczek zarumieni. Gdy lekko ostygnie dodajemy kawałek fety, pomidorka  lub ogórka. Cayenne, łamie słodycz śliwki,  nadaje lekkiej pikanterii boczkowi, do tego słona feta lub kwaśny pomidorek czy ogórek i mamy coś na przegryzkę

Dieta moja pasja
Kartoflanka mojej babci 149

deskę do krojenia, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 4-5 kartofli, ½ pęczka natki pietruszki, 3-4 kiełbasy, np. jarmarczne lub śląskie, 1 małą cebulę, 10-15 dag boczku, 1-1,5 l wody, sól, pieprz. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Natkę umyj i osusz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kartofle przełóż do garnka(...)Całość zalej wodą, lekko posól i zacznij gotować na średnim ogniu. Po mniej więcej 15 minutach do garnka włóż kiełbasę. W czasie gdy zupa będzie się już gotowała, pokrój boczek w niezbyt duże plasterki. Boczek podsmaż na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, na patelnię wrzuć cebulę. Całość smaż, mieszając, do chwili kiedy boczek ładnie się przyrumieni a cebula

blog.moje-pasje.info
Pikantne krewetki na puree z kalafiora 168

tych obiadów, które zjadłam i pomimo najedzenia chętnie wzięłabym kolejną porcję. Pikantne krewetki, ciekawe i aromatyczne puree z kalafiora i w końcu genialny dodatek w postaci szpinaku z boczkiem. Całość komponuje się genialnie, polecam zrobić to danie dokładnie w takiej konfiguracji. A do tego jest to naprawdę prosta i szybka potrawa, obiad zajmie Wam nie więcej niż 30 minut! Polecane(...)łyżeczki czarnego pieprzu – szczypta soli Składniki puree: – pół kalafiora – 2 płaskie łyżki śmietany – 100 g sera cheddar – sól, pieprz Składniki szpinak: – 125 g boczku surowego wędzonego – 200-250 g surowych liści szpinaku Przygotowanie : Krewetki powinny zostać oczyszczone z pancerzyków, umyte i osuszone. Możesz użyć mrożonych krewetek, koniecznej jest jednak uprzednie rozmrożenie. Krewetki dopraw

nietylkopasta.pl
Boczek rolowany faszerowany suszonymi owocami 164

Karnawał trwa, więc dobra domowa wędlina jak najbardziej wskazana. Dziś na pyszną imprezę poleca się boczek rolowany z owocami. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i zimny. W przepisie użyłam owoców  suszonych znanej Marki  HELIO Składniki : 1,5 kg boczku bez skóry i żeberek   suszone śliwki, daktyle i morele 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)słodkiej papryki 3 łyżeczki majeranku 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 gałązka cząbru 2 listki laurowe Dodatkowo: siatka masarska lub sznurek masarski rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Boczek umyć, osuszyć, natrzeć solą i czosnkiem. Zwinąć i włożyć do siatki. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie nafaszerować boczek owocami i obtoczyć w pozostałych  przyprawach

Gosia gotuje