Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17 g/kg do boczku -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to miesznka przypraw, w skład mieszanki wchodzi :gorczyca,kminek,majeranek,kolendra,lubczyk,jałowiec oraz papryka ostra i słodka. -czosnek(...)mięso myjemy pod bieżącą wodą . Z łopatki pozyskujemy 3 kg najchudszego mięsa i tniemy na większe kawałki aby zapeklowac peklosolą, a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku który póżniej będzie mielony. Z karkówki wycinamy 0,5 kg najbardziej tłustych części ,a resztę tniemy na dużą kostkę aby zapeklować poekosolą . Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany sok z kiszonej(...)przygotowanie Surowe ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnej tarce. Starte przełożyć na sito, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać
Stare Garyeksperymentu zrobiłem w trzech grubościach.Osłonki białkowe to te grube,cienka to naturalne jelito. SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek(...)woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe lub białkowe grubość osłonek i jelit dowolna . WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno(...)całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe 10 m. WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy Po 48 godz boczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.obiadu. Lekko słodka, chrupka i prosta do przygotowania. Taką kapustę możecie podać do pieczonych żeberek . Do przyrządzenia kapusty po bawarsku będziecie potrzebować białej i pekińskiej kapusty oraz wędzonego boczku. Jeżeli lubicie kminek to możecie go dodać do kapusty. Szczerze polecam :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty (niecały 1 kg) 1 mała główka kapusty pekińskiej 150-200 g wędzonego boczku(...)łyżek octu winnego 300 ml bulionu majeranek sól, pieprz Kapusty umyć i poszatkować w miarę cienkie paseczki. Posolić, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. W międzyczasie boczek drobno pokroić. Do garnka wrzucić boczek. Gdy się stopi to wsypać cukier. Skarmelizować go. Następnie do tego samego garnka dodać poszatkowaną kapustę i całość smażyć około 10 minut (co jakiś
UgotowaćProsta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy. Składniki 500 g ziemniaków pęczek włoszczyzny 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 800 ml bulionu warzywnego 5 gałązek majeranku 100 ml kremówki sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę(...)boczku. Dodałem ziemniaki i włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni. Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem, dodałem śmietanę. Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem listkami majeranku i skwarkami z boczku
R'n'G Kitchenbazujący na owocach morza (przepis) , ale równie popularną wersją jest chowder kukurydziany, słodki od świeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń i gotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć(...)smacznego i......pięknej jesieni:) Składniki: 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 kolby kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko(...)solimy w środku papryki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek będzie rumiany przekładamy do miski. Na tłuszczu wytopionym po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przestygniętego boczku dodajemy kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy
kgwjanczewoSkładniki 1 kg ziemniaków 1 duża marchew 100 dag boczku wędzonego 1 cebula sól pieprz czarny Wykonanie Ziemniaki gotujemy do miękkości ,boczek i cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy(...)patelni tak z 10 minutek często mieszając aby nam się cebula i boczek nie przypalił ,kiedy boczek nabierze już chrupkości dodajemy marchew startą na tarce o drobnych oczkach i wszystko razem przesmażamy 5 minutek i odstawiamy na bok . Kiedy ziemniaki będą już miękkie to odlewamy wodę i rozgniatamy ziemniaki bardzo bardzo dokładnie aby zrobiła nam się bardzo gładka masa
Mój Smakobiad miałam jedynie zaplanowany w głowie, ale przygotowałam go w takim tempie, że już pół godziny później siedzieliśmy przy stole i jedliśmy makaron. Dodałam do niego zielone warzywa i boczek wędzony pokrojony w kostkę. Wyszło pyszne i w dodatku bardzo szybkie danie. Zwykły obiad w zwykły dzień w tygodniu. Polecam zabieganym! Dla zabieganych. Makaron z zielonymi warzywami i boczkiem(...)porcje 300 g dowolnego makaronu 200 g wędzonego boczku 300 g brukselki 1 mała cukinia pół pęczka szczypiorku 200 ml śmietany kremówki sól pieprz Makaron ugotować al dente. Brukselkę podgotować przez 5 min. i każdą pokroić na ćwiartki. Cukinię razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki. Najlepiej zetrzeć na tarce na plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć
Posadzone i zjedzoneSurowiec -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-18 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek z każdej strony Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą odcinamy skórę osuszamy i peklujemy . Zapeklowany i przyprawiony boczek układamy w jakimś pojemniku lub woreczkach strunowych albo w woreczkach do próżni i tak trzymamy(...)codziennie obracamy. Po tym czasie osuszamy w przewiewnym pomieszczeniu lub przed wiatraczkiem około 3 godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu 45-60 min w temp 35-40 .Gdy boczki będą całkowicie suche zaczynamy dymić w temp 50-60 czas 3,5-4 godz .I na koniec podpiekamy bez dymu w temp. 80-90 czas około 45-60 min .Wyjmujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno(...)całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe 10 m. WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy Po 48 godz boczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Klasyczny przepis na włoski makaron CARBONARA z dużą ilością boczku i kremowym sosem jajecznym. Szybki i prosty obiad dla zabieganych i leniwych! Składniki: 150 g makaronu tagliatelle 100 g wędzonego boczku 30 dag tatrego parmezanu 2 jajka 200 ml śmietanki 36 % 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek kilka listków bazylii sól świeżo(...)pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie jajka roztrzepujemy w niewielkiej miseczce wraz ze śmietanką i odstawiamy. Boczek kroimy w podłużne paski, jeśli posiada skórę należy ją odkroić. Czosnek wraz z cebulą myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
Menmagazinetaka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule sól(...)pieprz 1. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez oleju. 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie
Szefowa kuchniwłoska potrawa? Wiele osób myśli, że Carbonara została „wynaleziona” we włoskiej Umbrii, gdzie tamtejsi węglarze (tzw. carbonari) żywili się potrawą na bazie makaronu z jajkiem, serem i boczkiem. Jeżeli jednak zagłębimy się bardziej w historię tego dania, to okazuje się, że jego powstanie zawdzięczamy… amerykańskim żołnierzom. To właśnie oni tuż po wyzwoleniu Rzymu przez Aliantów posiadali(...)już wiadomo po innych przepisach, wariacja na temat tego pysznego dania. Bez jajek. Na bazie śmietanki. Wysokokaloryczna, ale powiedzmy sobie szczerze – raz kiedyś można😉 Składniki: 150g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 350ml śmietanki 30% 200g makaronu spaghetti sól pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na wolnym
Jacob Tastes