przepisu, ale zakładał on dodanie odrobiny marchewki (i dużej ilości kiełbasy), żeby babka była mniej tłusta. Moja wersja została przejęta przez marchewkę – ma piękny pomarańczowy kolor. Jest z boczkiem, bo przecież babka nie jest najbardziej dietetycznym daniem ever, ale nie wkładam mięsa do środka, żeby wegetarianie gawędziarze, tacy jak ja, mogli sobie odłożyć ten kawałek boczku na bok talerza(...)obranych 3 cebule pokrojonych w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką? Od kiedy odkryłam, że warzyw nie trzeba trzeć na tarce
Ugotowane pozamiatanearto poznawać inne kuchnie, ponieważ każda z nich kryje ciekawe pomysły, na zdawałoby się nudne i niezbyt atrakcyjne produkty. Brukselka lubi być przygotowana w towarzystwie masła lub tłustego boczku, dlatego dziś postanowiłam podsunąć Wam przepis na brukselkę w nieco innej odsłonie - pieczoną brukselkę z boczkiem i kasztanami . Danie okazało się przepyszne i gorąco polecam wypróbować brukselkę podana w ten sposób(...)grupy B, zawiera także sporo żelaza, fosforu i manganu. A czy Wy lubicie brukselkę? Jak ją przygotowujecie? Podzielcie się swoimi wrażeniami dotyczącymi tego warzywa! Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami Składniki : 500g brukselki 200g gotowych kasztanów 200g wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Brukselkę oczyścić, pozbawić zewnętrznych, zwiędniętych liści
Codzienne Gotowaniewielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, kiełbasy białej i boczku to wszystko można połączyć w tej oto roladzie która na pewno zachwyci rodzinę i gości. Jest bardzo smaczna i soczysta. 600 g boczku świeżego 5 jajek 1 kiełbasa biała sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej przyprawa do kurczaka masło klarowane Na rozgrzane masło wbijam(...)jajka i smażę jajecznicę, doprawiam sola, pieprzem. Boczek kupiłam kawałek nie za duży, ale rozcięłam go bo był za gruby, a chciałam uzyskać jeden płat duży. Nawet jak po rozcięciu uzyskam y dwa płaty bo za mocno go natniemy to nic się nie stanie.. Całość potem i tak mocno zawiążemy nitką grubą. Odkroiłam skórę która okala boczek
wesoła kuchniaOprócz recenzji książki mam jeszcze dzisiaj przepis na faszerowanego bakłażana. Tym razem z kaszą pęczak, boczkiem, papryką, koperkiem, do tego sól, pieprz, trochę kurkumy i gotowe. Bardzo smaczny, a kasza pęczak to jedna z moich ulubionych kasz, wiec dla mnie przyjemność podwójna :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 2 porcje: 2 średnie bakłażany 100 g kaszy pęczak 10 plasterków boczku(...)zostawiam, również oprószam solą, potem kroję w kostkę. Po tym czasie wylewam wodę, która zbierze nam się w środku. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Paprykę kroję w kostkę, boczek w paseczki. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju, daję paprykę i pokrojonego w kostkę bakłażana (ze środka, to co wydrążyliśmy), smażę, dorzucam boczek, czosnek drobniutko pokrojony, dodaję ugotowany pęczak i posiekany
kruche babeczkiJeśli przypadkiem natknęliście się tej zimy na jakiegoś dzika, to polecam pasztet pieczony w boczku. Jeśli dzik Wam ucieknie, to zamiast niego proponuję użyć mięso wieprzowe. Składniki: • 50 dkg mielonego mięsa z dzika • 2 jajka • 1 plaster słoniny ok 5 dkg • 10-15 śliwek suszonych • 30 dkg boczku wędzonego w plastrach • sól, pieprz(...)ziołowy do smaku Wykonanie: • 3 plastry boczku przeciąć na pół, na każdym położyć połówkę śliwki i zwinąć 6 ruloników. • Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać pokrojoną w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm słoninę i resztę śliwek drobno pokrojonych. • Na folii spożywczej rozłożyć pozostałe plastry boczku
To co kochamProsta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą(...)tarce, przyprawić solą i pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić. • Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie. • Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć
To co kochamTrzy popularne składniki: jajko, pomidor i boczek to pomysł na ciekawe i niecodzienne śniadanie lub kolację – zapiekane jajka w kołnierzu z boczku wędzonego w pomidorowej pierzynie. Ja użyłam dużych, mięsistych pomidorów malinowych. Warto spróbować! Składniki: • 2 duże pomidory lub 4 średnie • 4 jajka • 4 plasty boczku wędzonego • sól, pieprz do smaku(...)solą i pieprzem i na 10 minut odwrócić do góry dnem na papierową ściereczkę, aby wypłynęła woda. • Na obwodzie ułożyć po 2 plasterki boczku wywijąc je na zewnątrz. • Do środka wbić po 2 jajka. Jeśli mamy mniejsze pomidory, to na jeden należy użyć 1 plasterek boczku i 1 jajko
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy(...)samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki: • 1 królik • 500 g wątróbek drobiowych • 800 g boczku surowego • 4 liście laurowe • ziele angielskie i jałowiec po kilka sztuk • 2 cebule • 2 marchewki • 1 mały seler • 3 jajka • 2 kajzerki • sól, pieprz do smaku • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
To co kochamróżnica jest aż tak kolosalna! Mięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :) Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka(...)suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół łyżeczki soli himalajskiej pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli pieprz do smaku Boczek kroimy w mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przecieramy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu aż uzyska nieco koloru
Cooking Monsterwszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:). 2 arkusze ciasta francuskiego jajko do smarowania 150g boczku Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 3 cebule sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się(...)wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem
Szefowa kuchnidobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki tłuszczu, gdyż dzięki niemu w czasie pieczenia nie traci ono tak szybko wilgoci. Podczas pieczenia schab jest z wierzchu przykryty plastrami boczku i to sprawia, że po upieczeniu jest soczysty i delikatny w smaku. W tym celu świetnie sprawdza się boczek tradycyjnie wędzony, który dodatkowo nadaje mięsu delikatnego aromatu wędzenia, ale jeśli(...)takiego nie mamy może być również boczek surowy. Tak upieczony schab świetnie smakuje na ciepło, a po schłodzeniu rewelacyjnie sprawdza się jako bardzo aromatyczna wędlina na kanapki. Składniki: 1 kg schabu bez kości 3 - 4 plastry boczku tradycyjnie wędzonego lub surowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 jabłko 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku
Kuchcik gotujechlebowym.W jego składzie celowo nie ma drożdzy. Oryginalnie potrawa jest na cienkim cieście, które w trakcie pieczenia staje się chrupkie. Klasycznie wypełnione jest farszem ze śmietany, pociętego w paski boczku i surowej cebuli. W samych Niemczech flammkuchen występuje w różnych wariacjach smakowych. Dzisiaj prezentuję Wam najbardziej podstawową, która to właśnie urzekła mnie smakiem. Inspiracja: kulinarna mekka Składniki na 4 porcje(...)wody 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g crème fraîche lub wymieszane ze sobą gęsta śmietana kremowa 36% i gęsta śmietana 18% (np. z Piątnicy) 3 cebule 250g wędzonego boczku Sól do smaku Pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Jeżeli macie kamień do pieczenia pizzy włóżcie go do piekarnika, a następnie nastawcie piekarnik. Do miski dodać mąkę
Fabryka pomysłówZapiekanka nelsońska to połączenie jajek, boczku, ziemniaków i śmietanowego sosu. Jak większość zapiekanek jest łatwa do zrobienia i całkiem przyjemnie się prezentuje:). Jest także bardzo sycąca, można nią zapełnić wiele głodnych brzuchów. 1 kg ziemniaków 2 cebule 300g pieczarek 200g boczku 150ml śmietany 18% 5 jajek 150 startej mozzarelli sól, biały pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, gałka(...)Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. 4 jajka gotujemy na twardo (1 zostawiamy do sosu), obieramy i również kroimy w plastry. 2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, pieczarki w grube plastry. Na suchej patelni podsmażamy boczek do zarumienienia, zdejmujemy go z patelni a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę i pieczarki do odparowania wody. 3. Mieszamy
Szefowa kuchniPosiadają również linię makaronów z dodatkiem błonnika owsianego, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron pełnoziarnisty penne właśnie od firmy Czaniecki z dodatkiem boczku, brukselki, pieczarek, cukinii, pora w kremowym sosie na bazie śmietanki 30 % i parmezanu. Aby zakupić te makarony zapraszam tutaj: Kup tutaj Makaron penne z boczkiem, brukselką i cukinią porcja(...)osób Składniki: około 140 g makaronu penne pełnoziarnistego firmy Czaniecki 1/3 cukinii 1 pieczarka 2 brukselki 1/4 pora 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli około 60 g boczku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta cukru 100 ml śmietanki 30% 5 łyżek startego parmezanu Przygotowanie: Czosnek, pora i cebulę drobno posiekać. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić
Jaglusiasałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki(...)uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy na dwie części, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą himalajską (nie za dużo, bo dodamy składniki z solą – boczek i kiełbasę
mojewypiekiinietylko