boczek - 14002 przepisów (strona:126/934)

Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 152

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno(...)całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -słoiki 350-500 mil WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy Po 48 godz boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Risotto z bobem, cukinią i boczkiem 142

Cześć! Ale to było dobre! Moje ślinianki wariują na samą myśl. Jeśli lubicie risotto – koniecznie wypróbujcie z dodatkiem bobu, cukinii i boczku. Foodporn jednym słowem! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu(...)wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g bobu 1 mała cukinia do 300 g 4 plasterki boczku oliwa z oliwek, masło 2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – posiekane 1/2 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 700 ml bulionu warzywnego 3 łyżki parmezanu – drobno

Moja pasja smaku
Grillowane francuskie paluchy z boczkiem 156

Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu ♨ układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia.  Jeśli w piekarniku 🍴 paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie 😍.  Składniki: 100 g ( ok. 10 plasterków bardzo cienkich)boczku surowego wędzonego, 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g, pieprz(...)czarny świeżo mielony do smaku, ser parmezan do posypania. Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, układamy na nim po szerokości, plastry boczku. Całość posypujemy duża ilością pieprzu. Co drugi plaster boczku, nacinamy ciasto po szerokości.  Następnie zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulonik, tak aby boczek znajdował się w środku. Każdy rulonik przecinamy na połowę, dzięki temu otrzymamy 10 „rurek

Moniki Smakołyki
Młody bób z boczkiem, parmezanem i grzankami z razowego chleba 162

bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa, nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie go w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem.   Składniki: 1 kg młodego bobu 150 g boczku 1 cebula 4 łyżki tartego parmezanu 4 kromki razowego chleba (czerstwego) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól(...)pieprz Przygotowanie: Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Ugotowany bób obieramy z osłonek. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni, gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut. Cebulę i boczek dajemy do bobu. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, dajemy 2 łyżki oliwy, rozgniecione ząbki czosnku w łupinach

Smakowity Blog Kulinarny
Muszle makaronowe nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 114

Cześć! Lubicie nadziewany makaron? Jeśli tak – koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Mam dla Was muszle nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone zostały w domowym sosie pomidorowym. Obiad, który znika w 2 minuty. Składniki (2 porcje): 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody sól(...)pieprz, suszona bazylia i oregano, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła ser grana padano Nadzienie: 200 g bobu 4 plasterki boczku starty ser mozzarella 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Do posypania na końcu: tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj

Moja pasja smaku
Łazanki z Młodą Kapustą i Boczkiem 180

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem to proste, nieskomplikowane, a jednoczenie sycące i pożywne danie idealne na codzienny obiad. Łazanki z młodą kapustą są łagodniejsze i delikatniejsze od tych klasycznych jednak dodatek boczku nadaje potrawie wyjątkowego charakteru oraz smaku dzięki czemu są niezwykle smaczne i z pewnością warte przygotowania w naszych domach. Łazanki z Młodą Kapustą - Składniki(...)makaronu łazanki ok. 150 g surowego wędzonego boczku  1 średnia młoda kapusta 2 cebule kilka łyżek masła ok.łyżka mąki pszennej sól, pieprz Łazanki z Młodą Kapustą - Sposób przygotowania: Cebule kroimy w drobna kosteczkę i zrumieniamy na ok. 2 łyżkach masła. Kapustę dokładnie myjemy i drobno szatkujemy. Na podsmażoną cebulkę wrzucamy pokrojoną kapustę, zalewamy ok. szklanką wrzątku i dusimy

Słodka Strona
Bób z boczkiem 134

Bób z boczkiem Za bobem nigdy nie przepadałam, mąż wręcz odwrotnie bardzo go uwielbiał. Gdy u koleżanki zjadłam go z boczkiem i czosnkiem, to tak mi posmakował, że teraz  gości bardzo często w naszej kuchni. Składniki : 400 g bobu 150 g boczku wędzonego sól pieprz olej czosnek 1 ząbek Przygotowanie : Do wrzącej i osolonej wody, wrzucić bób, gotować kilka(...)minut do miękkości. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć na sicie. Boczek pokroić w słupki, przesmażyć z obranym i pokrojonym czosnkiem na oleju. Do boczku wrzucić obrany  z łupinek bób, dodać przyprawę, wymieszać. Podawać gorący. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 145

Pyszny makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem w śmietanowym sosie z odrobiną parmezanu. Pazura dodaje cukinia podsmażona z czosnkiem.  Ktoś mądry kiedyś powiedział, że kuchnia musi pachnieć….jak nie pachnie, to nie smakuje. W 100% podpisuję się pod tym zdaniem. Uwielbiam używać czosnek i zioła, te mieszające się aromaty są zalążkiem przepysznych potraw.  Makaron tagliatelle ze szparagami(...)boczkiem, który dziś królował u mnie na obiad, to przyjemne danie, które nie przysporzy Wam zbyt dużo pracy, a efekt będzie bardzo zadawalajacy.  Składniki:  Ilość poszczególnych składników dostosujcie do swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około

Rusty Fork
Kartoflak/Babka ziemniaczana - najlepsza, najsmaczniejsza 216

niektórych rejonach nazywana kartoflakiem, babką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie przepis! :) Składniki na blachę  25x11cm: 0,5kg obranych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1-2 pętka kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, pomijam(...)etapie olej, bo tłuszcz wytopi się z boczku. Kiedy boczek zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w pół talarki. Wszystko razem smażymy aż całość będzie podsmażone. Stopień wysmażenia zależy jak lubicie :) Obrane ziemniaki trzemy w maszynce lub na tarce o drobnych oczkach jeśli nie macie maszynki. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków wrzucamy przesmażony boczek z kiełbasą

Gotuj z Mąką
Krem z kalafiora 115

kostka rosołowa) liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) 2 łyżki masła sól pieprz Do podania: śmietana 18%, natka pietruszki, plasterki boczku oraz grzanki. Grzanki: 4 kromki chleba 4 plasterki sera 1 ząbek czosnku 1/5 łyżeczki majeranku 2-3 łyżki masła sól Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki(...)Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10-15 minut, do momentu kiedy nasze grzanki się przyrumienią. Jako drugi dodatek do tego kremu proponuję zrobić chipsa z boczku. Rozgrzewamy suchą patelnię (jeśli nasz boczek jest bardzo chudy to dodajmy pół łyżki oleju), kładziemy nasze plasterki boczku i smażymy z dwóch stron. Naszą zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną

PatiGotuje
Szaszłyki drobiowe z boczkiem i cukinią 266

Pogoda zachęca do grillowania, a na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki. Mięso z filetu kurczaka, przeplatane boczkiem, cukinią i cebulą. Brzmi dobrze, prawda ? Szaszłyki upiec możecie na grillu, kładąc je na aluminiowej tacy lub w piekarniku. Moje piekłam w piekarniku, a opcji grillowania/opiekania. Mięso do szaszłyków zamarynowałam w gotowej paprykowo-ziołowej marynacie Kujawski . Marynata nadała mięsu smaku i aromatu. Gotowe(...)grilla, jak i do pieczenia w piekarniku. Jeśli nie znajdziecie nigdzie takiej marynaty, mięso zamarynujcie w mieszance oleju, musztardy i ziół oraz przypraw. PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ Składniki na szaszłyki: około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka 250 g boczku 2 małe cukinie 2 cebule 3 łyżki marynaty paprykowo-ziołowej Kujawski ( lub własna mieszanka

kolorowotorcikowo
Zapiekanka ziemniaczna z boczkiem i mozzarellą 98

piekarniku zapiekanka. Prosta, wręcz banalna, a jakże przepyszna. Ważny jest dodatek tymianku i wina. Do tego miękka mozzarella i zapiekanka cieszy podniebienia.   Składniki: 8 średnich ziemniaków 200g boczku 100g sera mozzarella 100g tartego sera 200g śmietany 22% 50-60ml białego wina 1 cebula 2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Boczek pokroić w paski, podsmażyć na patelni(...)Cebulę drobno posiekać, dodać do boczku i smażyć razem, bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Wlać wino, odparować. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć razem z boczkiem. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietanką.Ser zetrzeć, mozzarellę pokroić w paski. Żaroodporne naczynie delikatnie natłuścić, wyłożyć połowę porcji ziemniaków, posypać połową sera i mozzarelli, wyłożyć resztę ziemniaków i na sam wierzch

Raj dla Podniebienia
Szparagi zapiekane z serem, boczkiem i ziemniakami 138

Jest tu wszystko, co smaczne. Zapiekane ziemniaki, ser, boczek, sadzone jajko i oczywiście hit wiosny – szparagi! Danie bardzo proste, szybkie, a co ważne, sycące i takie inne niż dotychczas. Warto spróbować!     Składniki pęczek szparagów 250-300g ugotowanych ziemniaków 100g boczku kilka plastrów żółtego sera 2 jajka 2 łyżki oliwy przyprawa do ziemniaków papryka ostra sól, pieprz(...)zapiekania lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ugotowanymi, pokrojonymi dowolnie ziemniakami, posypać je przyprawą do ziemniaków, ostrą papryką, solą, pieprzem. Na ziemniakach rozłożyć cienkie plastry lekko podsmażonego boczku. Następnie ułożyć ciasno szparagi. Raz jeszcze plastry boczku i ser żółty, całość skropić oliwą. Zapiekać przez 30minut w 180-200C, ostatnie 10min z termoobiegiem. Pod sam koniec zapiekania wyłożyć

Raj dla Podniebienia
Sałatka z boczkiem i awokado 132

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycącą sałatkę z boczkiem, awokado i suszonymi pomidorami. Sałatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy: - mix sałat (180 g) - ok. 250 g wędzonego boczku - 10-12 suszonych pomidorów w oleju - 1 dojrzałe awokado - sól i pieprz do smaku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów(...)Boczek kroimy w kosteczkę lub niewielkie paski i smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu do zrumienienia (ok. 10 minut). 2. Awokado oraz suszone pomidory kroimy w kostkę. 3. Do miski przekładamy sałatę, awokado, suszone pomidory oraz podsmażony boczek. Całość polewamy olejem z suszonych pomidorów (można również dodać odrobinę oleju wytopionego podczas smażenia boczku) i doprawiamy solą oraz pieprzem

Bez Cebuli
Botwinka z boczkiem (szybkie śniadanie) 130

posiłki. Danie jak zwykle do przygotowania w kilka chwil! Idealnie pasuje nawet na zabiegany poranek przed pracą. Możecie zaserwować je np. z tym chlebkiem czosnkowym . Ja serwuje to z boczkiem ❤️ ale fajnie pasuje także chorizo. Specjalnie nie podaję ilości składników, bo proporcje zależą od Was. Składniki: botwinka jajka boczek czosnek sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę myjemy, odsączamy i kroimy na mniejsze(...)kawałki (jeśli macie drobniejsze liście mogą zostać w całości). Na patelni podsmażamy boczek, wyciągamy i odkładamy go na bok. Tłuszcz, który nam pozostał na patelni wykorzystujemy do zblanszowania botwinki z czosnkiem. Wszystko delikatnie smażymy max 5-8 minut, choć tutaj również czas blanszowania pozostawiam do Waszej decyzji. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W między czasie wbijamy jajko, przykrywamy pokrywką

PaleoLife