parmezanu, na ciepło. Udały się znakomicie. Były pyszne, chrupiące, z lampką białego wina smakowały wyśmienicie. Polecam. Koniecznie spróbujcie, właśnie w maju. Składniki: • pęczek młodych zielonych szparagów • 10 cieniutkich plasterków boczku • 2 jajka • bułka tarta • garść startego parmezanu (opcjonalnie) • sól, pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Szparagi przygotować: odłamać zdrewniałe końcówki, w razie potrzeby oczyścić łodygi z włókien. Umyć pod bieżącą wodą(...)Jajka rozkłócić w talerzu. Posolić. Na drugim talerzu przygotować tartą bułkę. Można ją wymieszać z tartym parmezanem. 3. Na suchej patelni poukładać plasterki boczku. Zrumienić je z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. 4. Na tę samą patelnię wlać olej. Połączyć go z tłuszczem wytopionym z boczku. Rozgrzać. 5. Szparagi panierować w jajku i w bułce. Zrumienić
W mojej kuchniJestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący(...)prawdziwe niebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie Tagliatelle Festaiola Agnesi 250 g borowików mrożonych lub 2-3 garście borowików świeżych 120 g młodego szpinaku 6-8 plasterków wędzonego boczku 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1-2 ząbki czosnku sól pieprz grubo mielony parmezan Przygotowanie: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, smażyć na oleju
Kulinarne InspiracjeCzyli tradycyjne danie z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej części Francji, gdzie miałam okazję być już dwa razy. Ze szwajcarskim serem Gryuere z podsmażonym boczkiem i masą śmietanowo jajeczną. Proste i nieskomplikowane danie, a jakie smaczne ;) Z tego co wyczyatałam, danie to podaje się głównie w okresie Bożego Narodzenia. Jeżeli zasmakuje wam quiche, polecam również inne przepisy na tego(...)typu danie: Quiche ze szpinakiem i serem mozzarella Quiche z serem kozim i pomidorami Quiche z porem i pieczarkami Quiche z boczkiem i cebulą Składniki: Ciasto: jajko łyżka mleka 150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Nadzienie: 250 g wędzonego boczku 200 g sera Gruyère (można zastąpić Emmentallerem) 3 jajka 200 ml śmietany
Delusional Trineświadome odżywianie. Szczególnie, kiedy można dostać mięso od znajomego hodowcy:-) Boczuś, który popełniłam jest super miękki, słodko-ostry i raczej szybki w wykonaniu. Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli liść laurowy duża(...)zmiksować. Dodać miód i olej i rozetrzeć na jednolitą papkę. Uzyskaną papką natrzeć mięso ze wszystkich stron i odstawić na ok 1 godzinę, żeby przeszło marynatą. Następnie boczek wsunąć do rękawa - należy uważać, żeby nie pobrudzić całego rękawa bo marynata będzie się przypalała. Zawiązać rękaw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół
Ze smakiem bez glutenuSUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg(...)woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe 26-30 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy tniemy w kawałki 3 na 3 cm, szynkę, boczek i podgardle w osobnych pojemnikach. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami zgodnie z gramaturą szynkę, boczek i podgardle. Przyprawy dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy aby równo się rozłożyły po całym mięsie. Odstawiamy wszystkie mięso
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Boczek pieczony czy gotowany? Pieczony w kawałku czy rolowany? Za każdym razem idealny, domowy. Tym razem upiekłam w rękawie foliowym. Wyszedł bardzo smaczny. Może się skusicie i też taki przygtujecie. Na blogu znajdziecie również przepis na boczek peklowany i gotowany , który bardzo polecam. 1,5 kg boczku surowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku (rozgnieść lub drobno pokroić(...)łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i nasmarować nimi boczek z każdej strony. Odstawić go w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Po tym czasie włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia, związać rękaw z dwóch stron, a wykałaczką zrobić
O kuchni z uczuciemMiałam w lodówce trochę za dużo boczku i szynki,powstał więc taki szybki obiad. Jeśli lubicie makaron to może się skusicie. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy śmietanowe, dlatego na pewno jeszcze nie raz dodam jakiś przepis na taki właśnie sos. Składniki: 200 g boczku 150g szynki wędzonej 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml śmietany(...)kartoniku przyprawy (sól,pieprz,czosnek granulowany,oregano) ser żółty utarty (do posypania na wierzch) Makaron spagetti. Sposób przygotowania: Boczek ,szynkę,cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek,jak się trochę wytopi dodać szynkę,po kilku minutach dodać cebulkę,czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut często mieszając.Można delikatnie podlać wodą. Na koniec wlać śmietanę
Agusiowe smakołykidanie. Jeśli jednak jesteście zwolennikami klasyki, koniecznie zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti - 2 żółtka i 1 białko - 100 g wędzonego boczku - pół małej cukinii - 50 g startego parmezanu - szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki(...)suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min). 5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce roztrzepujemy 2 żółtka i białko z jednego jajka, dodajemy parmezan oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. 6. Do usmażonego boczku oraz cukinii dodajemy 1 chochlę wody
Bez Cebuliżeby już nie przedłużając zapraszam was na przepis - moja wersja barszczu. Składniki: 5 buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie(...)garnka, wrzucamy biała kapustę poszatkowaną, ziele, listki laurowe i ziarenka pieprzu, i gotujemy ok. 1,5h. W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni. Nie dodajemy już żadnego oleju, gdyż tłuszcz wytopi się z boczku. Smażymy do momentu aż boczek się ładnie zarumieni. Następnie starte buraki, pokrojone
Gotuj z Mąkąświąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym. Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana cebula, a niezwykłego aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu(...)grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem, podsmażamy 1-2 minuty. Krok 2. Do garnka z cebulą i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy wędzony boczek, kiełbasę - gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 45 minut. Krok 3. Na 15 minut przed końcem gotowania wyjmujemy z garnka grzybek, kiełbasę oraz boczek, studzimy - kroimy na kawałeczki
Moja Książka KucharskaŚniadanie rodem ze świąt: biały boczek i ogórek kiszony Innym elementem tradycyjnego świątecznego śniadania jest biały boczek. W naszym przypadku również własnego domowego babcinego wyrobu. Idealnym połączeniem było by gdyby boczek pochodził od dziadków Olivki ze strony mamy, a potem był upieczony przez babcie z drugiej strony, czyli moją mamę według starego rodzinnego przepisu. Własna hodowla ma duże zalety(...)przynajmniej wiadomo, że nie ma hormonów tucznych i antybiotyków w mięsie, które potem zjadamy - i sami tyjemy... Drugi pozytywny aspekt boczku to fakt, że nie można go napompować chemikaliami jak szynkę i wiele innych wędlin. Trochę na temat tłuszczu bo to kontrowersyjna sprawa. Patrząc z perspektywy odchudzania, tłuszcz zwierzęcy nie stoi najwyżej w rankingu jako przyczyna przybierania
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżki oliwy z oliwek 60 g cebuli 2 ząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka oregano łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 60 g boczku wędzonego 430 ml passaty pomidorowej 2 kostki gorzkiej czekolady papryka czerwona papryczka chili puszka czarnej fasoli konserwowej ( 240 g po odsączeniu ) puszka kukurydzy konserwowej ( 235 g po odsączeniu ) WYKONANIE(...)oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebule i pokrojony w plasterki czosnek. 2. Dodajemy po łyżeczce ostrej papryki, oregano i kminu rzymskiego. Krótko podsmażamy. 3. Na patelni podsmażamy na rumiano pokrojony boczek. 4. Ściągamy boczek z patelni, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mielona wołowinę. 5. Do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami dodajemy podsmazony boczek i wołowinę. 6. Zalewamy
Atlas SmakówZapraszam na obiad z resztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka , choć te są o wiele większe i różnią się kształtem. Kluski ziemniaczane znajdziecie w większości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek. Na ogół(...)jajkiem i mąką. W ten sposób przyrządzam gnocchi choć czasami dodaję do środka utarty parmezan, riocotta czy szpinak. Dzisiaj jednak proponują tradycyjne gnocchi bez dodatków w szałwiowym maśle z boczkiem i groszkiem. Gnocchi Składniki: na 4 porcje 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g mąki 1 jajko Dodatkowo 250 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku, mrożonego 1łyżka posiekanej świeżej szałwii
codojedzeniakremu dodajemy gotowane i obsmażone na włoskiej oliwie z oliwek serce karczocha, jedno z delikatniejszych warzyw. Przygotowałam je tak jak robią to Francuzi. Całość podałam z chipsem z wędzonego boczku, który nadał charakteru daniu i zrównoważył jego smak. Danie wyszło jak z najlepszej restauracji, koniecznie musicie zrobić je w domu. W dodatku robi się je w około 25 minut(...)uwierzcie mi na słowo, zaskoczycie nim wszystkich domowników czy gości. Pycha! KOKOSOWY KREM Z KALAFIORA, Z SERCEM KARCZOCHA I CHIPSEM Z BOCZKU SKŁADNIKI dla 4 osób: - 2 opakowania Kalafior różyczki -Hortex - 1 szklanka mleka bez laktozy 1,5 % tłuszczu - 2 szklanki wody - 4 szczypty soli - 1/2 puszki mleka kokosowego - biały pieprz - 4 karczochy - 4 plastry boczku wędzonego surowego - oliwa
SMYKWKUCHNIZapiekanka makaronowa chodziła za mną od dawna. Połączyłam ulubione składniki i powstała pyszna mieszanka Boczek, brokuł, cebulka, ser – czego chcieć więcej? Przepis na zapiekankę makaronową z boczkiem i brokułami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 250 g makaronu 150 g boczku parzonego 250 g brokuła mrożonego Poltino czerwona cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego(...)śmietany jajko parmezan do posypania zapiekanki sól oraz pieprz Przepis 1 Makaron i brokuły gotujemy do miękkości. 2 Boczek kroimy w kostkę, cebulę w pióra, a ząbki czosnku siekamy. Całość podsmażamy na patelni do zrumienienia. 3 Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w naczyniu do zapiekania. 5 Pieczemy
Kuchnia Bazylii