boczek - 14002 przepisów (strona:120/934)

SPAGHETTI CARBONARA (keto, LCHF, bez glutenu) 226

nadaje się także do modelu LCHF. Wystarczy tylko użyć makaronu konjac lub z cukinii by w towarzystwie sosu uzyskać pyszne spaghetti carbonara. To szybkie i bardzo proste danie z boczkiem, serem i jajkami w klasycznej wersji nie zawiera śmietany, ale na LCHF śmiało można ją dodać. Idealny obiad gdy nie macie czasu na stanie w kuchni. Gotowe w 15 minut(...)Polecam także spaghetti z sosem bolognesse. Składniki – spaghetti carbonara: 200 g wędzonego boczku 40 g startego sera pecorino 40 g startego parmezanu 4 jajka 1 ząbek czosnku pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki 300 g makaronu konjac spaghetti Makaron spaghetti konjac przepłukać pod gorącą bieżącą wodą na sitku a następnie przełożyć do miski, zalać wrzątkiem

Ola la LCHF
Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem 181

Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii i rukoli oraz boczkiem. Wyszły smaczne, były jeszcze drugie, ale jakie zdradzę innym razem ;-) Jeśli chodzi o pesto, to musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu(...)Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 opakowanie boczku w plastrach Pesto: pęczek bazylii garść rukoli 2 ząbki czosnku 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam) 1/2 szklanki startego sera Parmigianina Regino oliwa sól pieprz starta mozzarella 1. Składniki do pesto dajemy do misy blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie gęsta dodajemy więcej oliwy

kruche babeczki
Zapiekanka makaronowa z zielonymi warzywami 134

każdej zapiekance obowiązkowo ciągnący się ser oraz coś ciekawego – soczyste pomidorki, które po upieczeniu będą słodkie i aromatyczne. Ja uwielbiam ją wege, ale można też dodać boczku i ucieszyć mięsożerców. Składniki (na 3-4 porcje): 200g drobnego makaronu 400g brukselki połowa brokuła mała cukinia biała część niedużego pora 200g surowego boczku w plastrach – opcjonalnie 2 łyżki oleju 500g(...)różyczki – małe zostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w kostkę, pora przecinamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Brukselkę kroimy w plasterki.   Jeśli używamy boczek kroimy go w kostkę i smażymy go na chrupiąco na rozgrzanym oleju. Ściągamy z patelni zostawiając tłuszcz i wrzucamy pokrojonego pora. Jeśli nie używamy boczku, wrzucamy por na rozgrzany olej. Przesmażamy

Smaczna Strona
Makaron ze szpinakiem i boczkiem 115

zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na obiad! Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku 5-6 ząbków czosnku 300 g wędzonego boczku Może być inne mięso jak np. pierś z kurczaka Kilka łyżek śmietany Makaron tagliatelle Krok po Kroku 1 Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do smażącego się boczku(...)szpinak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu. 3 Jeżeli szpinak jest już rozmrożony, dodajemy sól i pieprz. Należy uważać z ilością soli, gdyż boczek jest już słony. 4 Makaron odcedzamy. Do makaronu dodajemy masę szpinakową i śmietanę i wszystko razem mieszamy. Jeżeli danie nie jest wystarczająco słone, możemy dodać odrobinę soli. Po więcej przepisów

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem, w sosie maślanym z białym winem, z dodatkiem pietruszkowego puree z nutą rozmarynu 105

Polędwica wieprzowa to bardzo wdzięczne mięso. W prostu i przede wszystkim szybki sposób można z niej wyczarować najróżniejsze dania. Ja dzisiaj zrobiłam z niej roladki z wędzonym boczkiem, a następnie udusiłam w sosie na bazie masła i białego wina. Do tego idealnie pasuje warzywne puree, do zrobienia którego użyłam pietruszki i świeżego rozmarynu. Cały obiad powstał dość szybko, ale wygląda(...)smakuje rewelacyjnie. Polecam to danie wszystkim tym, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie lubią długo stać przy garach 😊 Składniki na 2-3 porcje: 1 surowa polędwica wieprzowa boczek surowy wędzony - cienkie plastry grubo mielony pieprz sól do smaku 3 większe szalotki pokrojone w plasterki lub piórka 70 g masła 1 łyżka oleju 50 ml półwytrawnego białego wina Z polędwicy ostrym

Codzienna kuchnia niecodzienna
pyszny domowy boczek duszony do pieczywa... 141

Składniki: boczek wieprzowy świeży ze skórą 1,30 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, cebula 3 sztuki Boczek bez kości w całości, skórę ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami. W garnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek(...)każdej strony zwłaszcza skórę. Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry. Boczek smakuje z pieczywem i np. ćwikłą, ogórkiem kiszonym idealnie - doskonałe domowe mięsko na zimno do pieczywa, smakuje wyśmienicie, zachowuje świeżość i wiemy co jemy.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 1275

Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą Pomysł na smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad. Treściwa zupa z białą fasolą, wędzonym boczkiem, kiełbasą i warzywami zasmakuje z pewnością każdemu, nawet dzieciom. Przygotowanie zupy należy jednak zacząć dzień wcześniej, gdyż fasola wymaga wcześniejszego namoczenia, dzięki czemu przyspiesza się jej gotowanie.     Składniki: 250g białej fasoli „Piękny Jaś” 200g wędzonego boczku(...)minut na wolnym ogniu *** *** Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną *** *** Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek z kiełbasą oraz cebulą *** *** Podsmażoną wędlinę z cebulką przekładamy do zupy *** *** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: ZUPY

Blog z Apetytem
JAJECZNICA Z KIEŁBASĄ - delikatna i puszysta, przepis 134

Pyszna, delikatna jajecznica z kiełbasą. Przepis na smaczną i puszystą jajecznicę z kiełbasą. Klasyczna, polska jajecznica z kiełbasą wiejską, smażona na boczku. Jajecznica z dodatkiem śmietany, dzięki czemu jest niezwykle puszysta i delikatna.  Jajecznica to prosta i smaczna propozycja na szybkie śniadanie. Jak przygotować jajecznicę idealną na kiełbasie z boczkiem. Sprawdzony przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie jajecznicy na kiełbasie(...)Przepis na domową jajecznicę na kiełbasie. Oto składniki na klasyczną jajecznicę na kiełbasie: na 2 porcje: 4 jajka 1 kopiasta łyżka śmietany 12% 60 g wiejskiej kiełbasy plasterek wędzonego boczku sól do smaku  posiekany szczypiorek (ewentualnie) Przepis na jajecznicę - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Jajka wbić do miseczki, dodać zimną śmietanę i sól - wymieszać na jednolitą masę. Boczek

Moja Książka Kucharska
Hreczkowskie ravioli z rukolą i boczkiem 139

sprawia ogromną przyjemność moim kubkom smakowym. Szczypta naturalnych przypraw z dodatkiem czosnku, bez zbędnych ulepszaczy i chemii jest w tym wypadku przysłowiową wisienką na torcie, podobnie jak przyrumieniony plaster boczku... :)   Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 400g mąki 200ml wrzącej wody ⅓ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Farsz: 100g kaszy gryczanej prażonej 150g białego sera (twarogu) 150g wędzonego boczku(...)cebula 20g rukoli 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem Szczypta soli, pieprz do smaku Dodatkowo: 50g masła Świeża rukola Kilka plastrów wędzonego boczku Sposób przygotowania Farsz: Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jeśli ma mało tłuszczu, dodajemy jedną łyżkę oleju. Do przesmażonego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu do przyrumienienia składników. Studzimy. Kaszę

Kuchnia w czekoladzie
Domowy hamburger 100

wykwintnym daniem. Wystarczy dobre mięso wołowe lub wieprzowe i smaczne dodatki. Użyłam zwykłej bułki,myślę,że lepsza będzie taka do hamburgerów. SKŁADNIKI: 35 dag. łopatki do zmielenia 20 dag. boczku wędzonego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula kawałek pora (biała część) 3 ząbki czosnku czerwona cebula mieszana kolorowa sałata kilka pomidorków koktajlowych ser topiony hochland sos(majonez,ketchup, sól i pieprz(...)oliwa z oliwek sól,pieprz WYKONANIE: boczek i cebulę kroimy w małą kostkę, na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, smażymy na niej boczek i szklimy cebulę, odkładamy na talerz, paprykę i por kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na tłuszczu po boczku, doprawiamy mięso: dodajemy do niego zimny boczek z cebulą oraz przesmażone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę

Kuchnia Beaty
Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulą 137

ostatnio został fanem tych z kapustą. Bardzo lubimy próbować wszelakie farsze. Tym razem zrobiłam pierogi z farszem jaki mój mąż jak twierdzi jadł przez całe dzieciństwo. Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulką wyszły bardzo smaczne. Z podanych składników wychodzi ponad 50 sztuk. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej  1 jajko(...)szklanki bardzo ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg ziemniaków 250 g boczku (można dać więcej) 1 większa cebula majeranek sól pieprz 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dziurkę na środku do której wbijamy jajko, dodajemy sól. Do bardzo ciepłej wody dodajemy oliwę. Zaczynamy zagniatać ciasto stopniowo dolewając wodę. Nasze ciasto powinno być miękkie

kruche babeczki
Roladki z jarmużem 102

lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł ze smakiem, pytając tylko co to za kapusta w środku(...)Bardzo łatwe do zrobienia, jarmuż można zastąpić szpinakiem, będą również bardzo smaczne. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 100 g jarmużu sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 4 plastry boczku czosnek łyżka masła/oleju łyżka serku typu philadelphia lub serek topiony o dowolnym smaku Piersi myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na cieńsze plastry i przyprawiamy z dwóch stron. Na patelnię dodajemy łyżkę masła

Na moim talerzu
Szwedzkie klopsiki. 187

sosie pieczarkowym.  Z podanych proporcji wyszło mi 50 klopsików wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 300 g mięsa mielonego wołowego 100 g boczku wędzonego  1 cebula 1 bułka 2 jajka ok. 1 szkl. mleka 1/2 l bulionu wołowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru(...)śmietanki 30% 3 łyżki mąki olej Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Na głębokiej patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Zdjąć cebulę. Na tej samej patelni podsmażyć boczek. Boczek, cebulę, bułkę (bez odciskania mleka) zmielić razem z mięsem w maszynce. Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego to zmielić tylko boczek, cebulę, bułkę i dodać do tego mięso. Następnie dodać

zadanie-gotowanie
Świąteczny bigos + film 110

bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia.     składniki na 4 litry bigosu 1 kg kiszonej(...)kapusty 1 kg białej kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą

Smakowite Dania
Grillowane krewetki w bekonie z wiosenną sałatą 148

Najchętniej podaję je na mieszance sałat z dodatkiem pomidorków koktajlowych i suszonych pomidorów, skrapiam oliwą i wykładam na to krewetki. Dużo krewetek :) Składniki: krewetki boczek oliwa z oliwek sok z limonki chilli Z oliwy, limonki i chilli robię marynatę i marynuję w niej krewetki minimum 30 minut. Później każdą z osobna krewetkę owijam plasterkiem boczku (tak żeby boczek owiną(...)więcej razy zawiniemy, tym dłużej się będą grillować; zbyt duża ilość boczku "zabije" smak krewetek). Grillujemy, aż boczek stanie się bekonem i będzie chrupki

cinnamonandmintfood

Proponowane wyszukiwania