rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, które sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom nie jest wcale ciężka ani wysokokaloryczna, za to pełna warzyw, z odrobiną wędzonego boczku dla smaku. Można ją podać z pajdą świeżego chleba lub bagietką. Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje): 400 g mięsa z piersi lub uda indyka 150 g boczku wędzonego(...)kostkę ziemniaki oraz posiekaną drobno kapustę pekińską. Wlewamy passatę pomidorową i wodę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy najpierw boczek, a kiedy się trochę wytopi dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebulę się zarumieni
e-PrzepisyKulinarnejajko pół szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia 1 sałata lodowa 1 bułka hamburgerowa 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 10dkg żółtego sera 100g boczku wędzonego ok 50g żurawiny ze słoika sól, pieprz, zioła prowansalskie Sos: 150g majonezu 30g musztardy 50g pikantnego ketchupu *** Ser camembert kroimy w niedużą kostkę *** *** Do jednej miseczki wbijamy jajko(...)patelni smażymy mięso z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Mięso odkładamy na bok, a na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek *** *** Bułkę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz łyżeczkę ziół prowansalskich, dużą szczyptę soli oraz pieprzu, wrzucamy bułkę i podsmażamy ciągle mieszając *** *** Przygotujemy sos. Do miski przekładamy majonez, musztardę
Blog z ApetytemBardzo konkretnie, prosto i pysznie. Mamy dla was przepis na kurczaka po góralsku pieczonego na kapuście kiszonej z boczkiem. Przepis na kurczaka po góralsku Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej , 1 duża cebula, 5-6 podudzi z kurczaka lub podobna ilość udek, 5-6 plasterków boczku, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kurczaka po góralsku? Pałki natrzyj solą i pieprzem, skrop(...)cała woda powinna odparować. Kapustę wyłóż do naczynia żaroodpornego, na niej ułóż kurczaka, lekko go dociskając. Piecz w temp. 200 stopni przez pół godziny, wyjmij, pomiędzy kurczaka włóż kawałki boczku, piecz kolejne pół godziny. Rada: tak przyrządzonego kurczaka podaliśmy z gotowanymi ziemniakami. Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska) Artykuł Kurczak po góralsku pieczony
Kulinarna PolskaMakaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym Pomysł na szybkie, aromatyczne i sycące danie obiadowe. Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, a całe przygotowanie zajmie nam dosłownie parę chwil. Polecam! Składniki: ok 200g makaronu (u mnie kokardki) 200g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 100g świeżego szpinaku 250ml śmietanki 30% Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka(...)ostra papryka 2-3 łyżki startego żółtego sera *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Na patelnie dodajemy świeży szpinak *** *** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy
Blog z ApetytemMakaron z boczkiem w sosie śmietanowym Szybkie i przepyszne danie jednogarnkowe. Prawdziwa eksplozja smaku. Warto spróbować! Składniki: ok 200g makaronu (u mnie rurki) 250g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 200ml bulionu lub wody 2 żółtka 200ml śmietanki 30 lub 36% 3-4 suszone pomidory z zalewy olejowej ok 50g sera pleśniowego typu gorgonzola lub lazur 2 łyżki tartego(...)suszonych ziół prowansalskich *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odkładamy na później *** *** Suszone pomidory oraz ser pleśniowy kroimy na kawałki *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka, oraz
Blog z ApetytemMakaron z boczkiem w sosie śmietanowym Szybkie i przepyszne danie jednogarnkowe. Prawdziwa eksplozja smaku. Warto spróbować! Składniki: ok 200g makaronu (u mnie rurki) 250g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 200ml bulionu lub wody 2 żółtka 200ml śmietanki 30 lub 36% 3-4 suszone pomidory z zalewy olejowej ok 50g sera pleśniowego typu gorgonzola lub lazur 2 łyżki tartego(...)suszonych ziół prowansalskich *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odkładamy na później *** *** Suszone pomidory oraz ser pleśniowy kroimy na kawałki *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka, oraz
Blog z Apetytemjedna z najbardziej znanych potraw wiejskiej i domowej kuchni francuskiej. W tym swego rodzaju gulaszu wołowym na czerwonym winie znajdziesz też boczek, marchew i pieczarki. Przygotowanie wymaga czasu, ale w pełni wynagradza cały trud. W garnku mieszają się wyjątkowo silne smaki, tworząc razem coś naprawdę pysznego. Przepis na Boeuf Bourguignon – wołowinę po burgundzku Składniki: 1 kg wołowiny – najlepsza(...)będzie pręga, łopatka lub kark, 200 gramów wędzonego boczku, 3 cebule, 400 gramów pieczarek, 3 marchewki, łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1,5 szklanki wytrwanego czerwonego wina, mały pęczek natki pietruszki, olej, łyżka suszonego tymianku, kilka listków laurowych, sól, pieprz. Jak zrobić wołowinę po burgundzku? Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną rozgrzanego oleju, smaż
Kulinarna Polskaoczywiście składniki, które ciężko dostać u nas. Drugi…nie ma oczywiście jednego przepisu na sałatkę z ogórkiem w Kambodży, jest ich tyle, ilu kucharzy ją przyrządza. Ryba, krewetki, boczek sprawiają, że jest to bardzo sycąca sałatka całoroczna, tak jak wyżej pisałem sałatka grecka, czy też Sałatka Cezar – przepis TUTAJ – lub Sałatka Lyonnaise – przepis TUTAJ . Na zakończenie(...)Kambodżańską Sałatkę. Składniki Ogórek zielony 1-2 sztuki Czerwona papryka 1 sztuka Szalotka 1 sztuka Wędzona ryba – u mnie śledź – lepiej kupić mniej słoną, wiem co piszę ☺️ Boczek w kostkach garść Krewetki pokrojone w kawałki garść Orzeszki ziemne prażone i lekko ugniecione Olej roślinny 3-5 łyżek Świeże zioła Bazylia Mięta Kolendra Pietruszka Dresing Olej rybny
RafalCookSzybki i bardzo smaczny przepis na makaron z boczkiem i bobem. Czasem tak niewiele wystarczy, by było pysznie. Polecam!! Składniki: 350 g makaronu świderki 300 g bobu 250 g boczku 100 ml śmietanki 30% 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewem wodą. Bób(...)gotuję przez 5 minut, odcedzam i obieram. Cebulę kroję w półksiężyce, boczek w kostkę, a czosnek siekam. Na patelni podsmażam boczek z cebulą, następnie dodaję czosnek, chwilę całość podsmażam. Wlewam śmietanę i duszę przez 3 minut. Następnie dodaję makaron, bób i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość smażę jeszcze przez 2-3 minuty. Smacznego
magiczna kuchnia Kasitakie. To rzeczywiście jest niesamowicie smaczne. Dodatkowo porcja wychodzi za mniej niż 5 zł na osobę. Przepis na gołąbki ziemniaczane Składniki: Około 1,5 kg ziemniaków, 500 gramów wędzonego boczku, 3 duże cebule, średnia główka kapusty, 250 gramów kapusty kiszonej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę(...)przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania. Ziemniaki utłucz, dodaj przesmażony boczek z cebulą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przesmażony boczek z cebulą dodany do utłuczonych ziemniaków. Główkę kapusty obgotuj, ściągnij liście, czynność powtarzaj aż zgromadzisz około 12 dużych liści bez dziur. Pozostałą kapustę można zużyć na przykład
Kulinarna Polskałyżki ____ Czosnek 1-2 ząbki Chili 1 sztuka Pieprz świeżo zmielony do smaku Karmel Cukier 75 gram Woda 150 ml plus 50 ml Mięso Mielona wieprzowina 500 gram Boczek 300 gram Czosnek 5-7 ząbków Szczypiorek dużo Sos rybny 5 -7 łyżek Sos ostrygowy 5-7 łyżek Warzywa Marchewka Mango zielone ( w originale papaya zielona) Ogórek zielony Sól odrobina Cukier(...)podziel marynatę na pół i do jednej połowy dodaj posiekany czosnek, chili i dopraw pieprzem. Mięso Przede wszystkim czosnek i szczypiorek posiekaj na drobne kawałki i podziel na pół. Boczek pokrój na cienkie paski i włóż do miski, dodaj połowę oczywiście szczypiorku i czosnku, wlej połowę karmelu, dodaj sos rybny i ostrygowy, wymieszaj. Oczywiście podobnie musisz zrobić, mój drogi czytelniku
RafalCookwłosku dosłownie oznacza „zły” co odnosi się do jego pikantności pochodzącej z papryczek chili. Ten sos zwykle podaje się z makaronem penne. Dodatkowo często spotyka się wersję z boczkiem lub z suszonymi pomidorami. Print Penne arrabbiata z boczkiem Course Danie główne Cuisine Włoska Ingredients 1/2 opakowania makaronu penne 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula 150 g krojonego(...)boczku 2-3 papryczki chili 2 ząbki czosnku 400 g przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru najlepiej brązowego pieprz kilka listków świeżej bazylii Instructions Makaron ugotować al dente Czosnek i cebulę pokroić na drobną kostkę, paprykę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażamy boczek, cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę. Smażyć chwilę aż cebula
PanGotujeNazwa tradycyjnego węgierskiego dania bogracz (węg. Bogrács ) wywodzi się od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. Jest to treściwa zupa gulaszowa (węg. gulyásleves ) zawierająca wędzony boczek, wołowinę, pomidory oraz paprykę. Mimo że najlepiej smakuje przygotowana w kociołku nad ogniskiem, to z łatwością przygotowuje się ją na domowej kuchence. Przepisów na bogracz jest wiele. Tu przedstawiam sprawdzony(...)prosty (może zbyt łagodny dla węgierskich podniebień). Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, jednak miło spędzonego przy ognisku na biwaku lub działce. Print Bogracz Course Danie główne Cuisine Węgierska Keyword boczek, bulion, cebula, czosnek, jednogarnkowe, łatwe, papryka, pomidory, śmietana, węgry, wołowina Prep Time 20 minutes Cook Time 2 hours Total Time 2 hours 20 minutes Servings 6 porcji Calories 640 kcal
PanGotujeCukinia po węgiersku Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w sezonowe warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem. Danie palce lizać! Składniki: 2-3 ulubione kiełbasy (u mnie kiełbasa polska – surowa wędzona) 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 małe lub 1 duża cukinia(...)papryczka chilli (lub pół) 2 pomidory Przyprawy: sól, pieprz,m papryka słodka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek lub bazylia) *** Boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli w cienkie krążki (jeżeli
Blog z Apetytem