boczek - 14002 przepisów (strona:145/934)

Pasta jajeczna z boczkiem i korniszonami 49

chleba z masłem i nic więcej mi nie trzeba, to jedno z moich ulubionych śniadań. Miałam jednak ostatnio ochotę na małe eksperymenty więc dodałam do pasty podsmażony na chrupiąco boczek i korniszonki. Wyszło przepysznie. Pasta jajeczna z boczkiem i korniszonami Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz(...)smaku 100 g plastrów wędzonego boczku 5 małych korniszonków Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Z jajek wyjąć żółtka i przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać majonez, jogurt, cytryne, musztarde, sól i pieprz - dobrze całość wymieszać na jednolitą masę. Białka drobno posiekać, korniszonki pokroić w drobną kostkę - przełożyć do masy. Boczek usmażyć na suchej patelni na chrupko, odsączyć

Smaczny zeszyt
Stroganow! 48

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale jako dodatek sprawdzą się także pyzy, ziemniaczki lub kasza. Palce lizać! Robiłam ten gulasz już w różnych wersjach, tym razem przetestowałam opcję z boczkiem oraz wytrawnym winem i powiem Wam, że naprawdę warto, przyrządzić go w ten sposób. Spróbujcie, a nie będziecie żałować!     Składniki: 0,5 kg wołowiny ok 25 dkg chudego(...)boczku surowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie półwytrawnego) 1 szklanka bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej musztardy Przypraw: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

Blog z Apetytem
Pasta all’Amatriciana. Klasyczny włoski sos do makaronu z pomidorami i boczkiem. PRZEPIS 51

też właśnie rzymskich dań. Sos wyszedł przepyszny. Przepis na pasta all’Amatriciana Składniki: 250 gramów guanciale (włoski dojrzewający policzek lub podgardle wieprze), zamiennie można użyć tłustego surowego boczku wędzonego. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, mała ostra papryczka, pół szklanki białego wina, pół szklanki wody z gotowania makaronu, 2 puszki pomidorów w zalewie, sól, pieprz. ser pecorino. – Ilość(...)sosu na 500 gramów makaronu przed ugotowaniem. Jak zrobić makaron all’Amatriciana? Guanciale (boczek) pokrój w paseczki lub w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż aż puści tłuszcz, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż nadal do lekkiego zrumienienia. Pod koniec koniec dodaj posiekany czosnek i pokrojoną papryczkę. Smażący się boczek, a w tle gotujący się makaron. Wlej wino, poczekaj

Kulinarna Polska
Pieczeń z jajkami i kabanosem 39

mnie Edam wędzony, ale sprawdzi się też gouda, cheddar lub mozzarella 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz 1 gruby kabanos (u mnie swojski) 200 g cienkich plastrów boczku (u mnie surowy) Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy na rozgrzanym oleju, do lekkiego zeszklenia. Kajzerkę zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilka minut, do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy. Do miski(...)starając się zostawić puste miejsce przy brzegach. Na jednej krawędzi dajemy kabanosa. Pomagając sobie folią spożywczą, zwijamy całość w roladę ( przesuwamy ją na folii ). Następnie na folii rozkładamy plastry boczku ( u mnie w dwóch rzędach ) w taki sposób, by zachodziły one na siebie. Znów pomagając sobie folią owijamy roladę boczkiem. W razie potrzeby zobacz poniżej na zdjęcia poglądowe. Całość ostrożnie

Smaki Na Talerzu
Tortellini w sosie śmietankowym z boczkiem i szpinakiem 143

Tortellini w sosie śmietankowym z boczkiem i szpinakiem Pyszny i sycący obiad jednogarnkowy. Szybkie i aromatyczne danie z makaronem i pierożkami tortellini zanurzonymi w delikatnym i niezwykle kremowym sosie. Całą potrawę wykonamy z zaledwie kilku podstawowych składników, w około pół godzinki. Polecam!     Składniki: 1 opakowanie tortellini z nadzieniem prosciutto (250g) 100g makaronu np kokardki 100g boczku wędzonego(...)Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie 2-3 łyżki startego żółtego sera       *** Tortellini razem z makaronem gotujemy według przepisu na opakowaniu *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Na patelnie dodajemy świeży szpinak *** *** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie

Blog z Apetytem
Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad 45

rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, które sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom nie jest wcale ciężka ani wysokokaloryczna, za to pełna warzyw, z odrobiną wędzonego boczku dla smaku. Można ją podać z pajdą świeżego chleba lub bagietką.   Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje): 400 g mięsa z piersi lub uda indyka 150 g boczku wędzonego(...)kostkę ziemniaki oraz posiekaną drobno kapustę pekińską. Wlewamy passatę pomidorową i wodę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy najpierw boczek, a kiedy się trochę wytopi dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebulę się zarumieni

e-PrzepisyKulinarne
Burger Drwala – sałatka warstwowa! 628

jajko pół szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia 1 sałata lodowa 1 bułka hamburgerowa 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 10dkg żółtego sera 100g boczku wędzonego ok 50g żurawiny ze słoika sól, pieprz, zioła prowansalskie Sos: 150g majonezu 30g musztardy 50g pikantnego ketchupu   *** Ser camembert kroimy w niedużą kostkę *** *** Do jednej miseczki wbijamy jajko(...)patelni smażymy mięso z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Mięso odkładamy na bok, a na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek *** *** Bułkę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz łyżeczkę ziół prowansalskich, dużą szczyptę soli oraz pieprzu, wrzucamy bułkę i podsmażamy ciągle mieszając *** *** Przygotujemy sos. Do miski przekładamy majonez, musztardę

Blog z Apetytem
Kurczak po góralsku pieczony na kiszonej kapuście z boczkiem. PRZEPIS 316

Bardzo konkretnie, prosto i pysznie. Mamy dla was przepis na kurczaka po góralsku pieczonego na kapuście kiszonej z boczkiem. Przepis na kurczaka po góralsku Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej , 1 duża cebula, 5-6 podudzi z kurczaka lub podobna ilość udek, 5-6 plasterków boczku, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kurczaka po góralsku? Pałki natrzyj solą i pieprzem, skrop(...)cała woda powinna odparować. Kapustę wyłóż do naczynia żaroodpornego, na niej ułóż kurczaka, lekko go dociskając. Piecz w temp. 200 stopni przez pół godziny, wyjmij, pomiędzy kurczaka włóż kawałki boczku, piecz kolejne pół godziny. Rada: tak przyrządzonego kurczaka podaliśmy z gotowanymi ziemniakami. Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)   Artykuł Kurczak po góralsku pieczony

Kulinarna Polska
Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 52

Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym Pomysł na szybkie, aromatyczne i sycące danie obiadowe. Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, a całe przygotowanie zajmie nam dosłownie parę chwil. Polecam!     Składniki: ok 200g makaronu (u mnie kokardki) 200g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 100g świeżego szpinaku 250ml śmietanki 30% Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka(...)ostra papryka 2-3 łyżki startego żółtego sera       *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Na patelnie dodajemy świeży szpinak *** *** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy

Blog z Apetytem
Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym 45

Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym Szybkie i przepyszne danie jednogarnkowe. Prawdziwa eksplozja smaku. Warto spróbować!     Składniki: ok 200g makaronu (u mnie rurki) 250g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 200ml bulionu lub wody 2 żółtka 200ml śmietanki 30 lub 36% 3-4 suszone pomidory z zalewy olejowej ok 50g sera pleśniowego typu gorgonzola lub lazur 2 łyżki tartego(...)suszonych ziół prowansalskich       *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odkładamy na później *** *** Suszone pomidory oraz ser pleśniowy kroimy na kawałki *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka, oraz

Blog z Apetytem
Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym 158

Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym Szybkie i przepyszne danie jednogarnkowe. Prawdziwa eksplozja smaku. Warto spróbować!     Składniki: ok 200g makaronu (u mnie rurki) 250g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 200ml bulionu lub wody 2 żółtka 200ml śmietanki 30 lub 36% 3-4 suszone pomidory z zalewy olejowej ok 50g sera pleśniowego typu gorgonzola lub lazur 2 łyżki tartego(...)suszonych ziół prowansalskich       *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odkładamy na później *** *** Suszone pomidory oraz ser pleśniowy kroimy na kawałki *** *** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy *** *** Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka, oraz

Blog z Apetytem
Wołowina po burgundzku czyli boeuf bourguignon. Przepis na pyszny francuski gulasz 57

jedna z najbardziej znanych potraw wiejskiej i domowej kuchni francuskiej. W tym swego rodzaju gulaszu wołowym na czerwonym winie znajdziesz też boczek, marchew i pieczarki. Przygotowanie wymaga czasu, ale w pełni wynagradza cały trud. W garnku mieszają się wyjątkowo silne smaki, tworząc razem coś naprawdę pysznego. Przepis na Boeuf Bourguignon – wołowinę po burgundzku Składniki: 1 kg wołowiny – najlepsza(...)będzie pręga, łopatka lub kark, 200 gramów wędzonego boczku, 3 cebule, 400 gramów pieczarek, 3 marchewki, łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1,5 szklanki wytrwanego czerwonego wina, mały pęczek natki pietruszki, olej, łyżka suszonego tymianku, kilka listków laurowych, sól, pieprz. Jak zrobić wołowinę po burgundzku? Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną rozgrzanego oleju, smaż

Kulinarna Polska
Kambodżańska Sałatka 56

oczywiście składniki, które ciężko dostać u nas. Drugi…nie ma oczywiście jednego przepisu na sałatkę z ogórkiem w Kambodży, jest ich tyle, ilu kucharzy ją przyrządza. Ryba, krewetki, boczek sprawiają, że jest to bardzo sycąca sałatka całoroczna, tak jak wyżej pisałem sałatka grecka, czy też Sałatka Cezar – przepis TUTAJ – lub Sałatka Lyonnaise – przepis TUTAJ . Na zakończenie(...)Kambodżańską Sałatkę. Składniki Ogórek zielony 1-2 sztuki Czerwona papryka 1 sztuka Szalotka 1 sztuka Wędzona ryba – u mnie śledź – lepiej kupić mniej słoną, wiem co piszę ☺️ Boczek w kostkach garść Krewetki pokrojone w kawałki garść Orzeszki ziemne prażone i lekko ugniecione Olej roślinny 3-5 łyżek Świeże zioła Bazylia Mięta Kolendra Pietruszka Dresing Olej rybny

RafalCook
Makaron z boczkiem i bobem 47

Szybki i bardzo smaczny przepis na makaron z boczkiem i bobem.  Czasem tak niewiele wystarczy, by było pysznie.  Polecam!! Składniki: 350 g makaronu świderki 300 g bobu 250 g boczku 100 ml śmietanki 30% 1 cebula 3 ząbki czosnku  olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewem wodą. Bób(...)gotuję przez 5 minut, odcedzam i obieram. Cebulę kroję w półksiężyce, boczek w kostkę, a czosnek siekam. Na patelni podsmażam boczek z cebulą, następnie dodaję czosnek, chwilę całość podsmażam. Wlewam śmietanę i duszę przez 3 minut. Następnie dodaję makaron, bób i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość smażę jeszcze przez 2-3 minuty.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki ziemniaczane. Niesamowicie smaczne, a porcja to mniej niż 5 zł na osobę. PRZEPIS 310

takie. To rzeczywiście jest niesamowicie smaczne. Dodatkowo porcja wychodzi za mniej niż 5 zł na osobę. Przepis na gołąbki ziemniaczane Składniki: Około 1,5 kg ziemniaków, 500 gramów wędzonego boczku, 3 duże cebule, średnia główka kapusty, 250 gramów kapusty kiszonej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę(...)przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania. Ziemniaki utłucz, dodaj przesmażony boczek z cebulą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przesmażony boczek z cebulą dodany do utłuczonych ziemniaków. Główkę kapusty obgotuj, ściągnij liście, czynność powtarzaj aż zgromadzisz około 12 dużych liści bez dziur. Pozostałą kapustę można zużyć na przykład

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania