Małe co nieco na przekąskę. Daktyle faszerowane serem, owinięte boczkiem i upieczone w piekarniku. Smaczny pomysł na domowe spotkanie. Można podać je ciepłe, można podać całkiem wystudzone - i takie i takie są smaczne. A poza tym, przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Polecam! Wypatrzyłam takie daktyle tutaj składniki 10 cienkich plastrów boczku wędzonego, przekrojone na połowy(...)stopni C Z daktyle przekroić wzdłuż na pół. Otworzyć. Na połówce daktyli położyć kawałek sera, przykryć drugą połówką. Tak przygotowany owoc owinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką. W ten sposób przygotować wszystkie daktyle. Ułożyć na głębszej blaszce lub w naczyniu i wstawić do piekarnika. Piec 30 do 40 minut w nagrzanym piekarniku, aż boczek jest chrupki
Stare Garypodstawowych i najprostszych wersji spaghetti. Nie ma tu ani dużej ilości, ani wyszukanych składników. Prawdopodobnie dlatego spaghetti to jest takie pyszne. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 250 g boczku 1 cebula 1 całe jajko i 4 żółtka 50 g startego parmezanu świeżo mielony czarny pieprz sól - do posolenia wody pod makaron Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej(...)wodzie. Boczek pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć we własnym tłuszczu do momentu aż będzie chrupiący. Następnie dodać cebulę i smażyć aż się zarumieni. Jajka i żółtka przełożyć do miski, dodać parmezan i pieprz a następnie wszystko dokładnie rozmieszać trzepaczką. Do boczku i cebuli włożyć odcedzony makaron, wymieszać. Patelnię zestawić
Mama GotujeTaki sos, z tym, że zamiast boczku była szynka jadłam u Moniki z innym makaronem. Tak mi posmakował, że postanowiłam również go zrobić ale z makaronem spaghetti. Sos rewelacyjny, polecam. Składniki: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% sól pieprz 250 g makaronu spaghetti Wykonanie: Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek(...)przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Makaron ugotować zgodnie z iinstrukcjąna opakowaniu. Suchą patelnię mocno rozgrzać, wrzucić boczek i smażyć aż będzie chrupiący ale nie spalony. Dodać cebulę i zeszklić a następnie dodać czosnek, sól i pieprz i chwilę smażyć. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać makaron, wymieszać i od razu podawać
Mama Gotujelubię marnować jedzenia, a po świętach zostało mi bardzo dużo różnego rodzaju wędlin: kiełbasa, boczek, szynka itp. Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków(...)obraniu) 500 g mięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany 18% 2 jajka 300 g sera żółtego Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, majeranek Wykonanie Zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gotujemy nieco krócej niż zazwyczaj aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia a następnie
Pyza i Surówkaporów. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i szybkie, co ważne niezmiernie ułatwia sprawę w przedświątecznej gonitwie. Zupa jest delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem. Zupa porowa Składniki 2 pory 3 l bulionu warzywnego Oliwa z oliwek 2 serki topione Boczek Wykonanie Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy(...)dorzucamy do niego serki topione i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Rozpuszczone serki wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdy zupa się gotuje możemy zająć się boczkiem. Kroimy go w cienie plasterki i układamy na kratce w piekarniku. Pieczmy w temp. 180 st C przez 10-15 min. Zupę pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
Pyza i Surówkadodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego jałowca 1 łyżka kolorowego pieprzu 1 słoik ćwikły z chrzanem(...)Sposób wykonania: Boczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą. Jałowiec i kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około
Wanilia i Kardamontłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę(...)dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Po odsączeniu opłukujemy zimną wodą i najlepiej do razu podajemy z dressingiem z boczku i cebuli (patrz niżej), ewentualnie śmietaną lub czerwonym barszczem. Jeśli musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli w szczelnie przykrytym naczyniu w piekarniku lub mikrofalówce. Dressing Boczek kroimy w drobną
Kulinarna Pokusadokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę, zesmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać olej, zesmażyć, można razem z boczkiem. Dodać surowe, starte ziemniaki, smażyć do momentu, aż ziemniaki(...)kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego'; document.write
moj przepis naBardzo brzydka i zaskakująco smaczna zupa. Nie byłam przekonana do tych połączeń - grzyby, boczek i soczewica - okazały się bardzo dobre. Ale zupa do najładniejszych nie należy, zastanawiałam się wręcz, czy warto takie brzydactwo wstawiać. Jednak jest na tyle smaczna, że mimo braku urody, warto ja ugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca. Sycące(...)łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2 selery naciowe 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie
Stare Garytego przepisu jeszcze tutaj nie ma. To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych . Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne. Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego(...)białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek – ok. 100 g * śmietana 18% słodka – 200 ml * duże żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * parmezan – 4 łyżki * sól , pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy, ściągamy
Ostra na Słodkosprawdzi się w tak chłodne dni, jak dzisiaj. Zapraszam na fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki(...)Namoczoną fasolkę pozostawiłem na całą noc, aby napęczniała. Po namoczeniu odcedziłem fasolę z nadmiaru wody, przełożyłem do garnka i ponownie zalałem wodą. Gotowałem na średnim ogniu. W międzyczasie pokroiłem boczek w kostkę o boku około centymetra i zacząłem podsmażać na zimnej patelni. Kiedy tłuszcz z boczku zaczął się wytapiać, a boczek zaczął się lekko rumienić dodałem do niego 300 gram
Wyprawy kulinarnesmaczna, sos idealnie doprawiony, a do tego idealnie komponujące się kluski kładzione z ziemniaków. Polecam absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej(...)polecam użyć dobrego wina. Tak zamarynowane mięso odstawiłem do lodówki na 48 godzin, absolutne minimum czasu marynowania to 24 godziny. Kiedy upłynął czas marynowania mięsa pokroiłem surowy wędzony boczek w kostkę o boku około 1 cm i umieściłem go na zimnej patelni, którą zacząłem podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy tylko boczek zaczął się rumienić, dodałem na patelnię wyjętą
Wyprawy kulinarneSmaczne i pożywne weekendowe śniadanie. Kolorowa komosa ryżowa (quinoa) z dodatkiem awokado i szczypty chili podana z chrupiącymi plasterkami boczku i jajkiem sadzonym. Całość posypana świeżą kolendrą. Równie dobrze będą pasować jajka w koszulkach, wybór należy do Was Składniki: 50 g kolorowej komosy ryżowej 4 plasterki boczku 1/2 dojrzałego awokado 2 jajka 1 mała szalotka 1/2 ząbka czosnku(...)komosę ryżową, chili, obrane i pokrojone w kosteczkę awokado i sok z limonki. Mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Doprawić solą. Na oddzielnej patelni usmażyć z dwóch stron plasterki boczku. Wyjąć. Na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone (doprawić solą i pieprzem) i przełożyć razem z boczkiem na komosę. Całość posypać świeżą kolendrą. Smacznego
Oryginalny smaksoczyste, uważane są najlepsze na świecie. Postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych przystawek. Ulubioną, bo najłatwiejszą, najszybszą i przepyszną:) Przedstawiam więc, daktyle nadziewane serem i zapieczone w boczku, doskonałe na każdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam! Scroll down for recipe in English Daktyle w boczku nadziewane serem(...)sztuk) Składniki: 12 suszonych daktyli, z usuniętymi pestkami 50 g ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rozkrój każdego daktyla wzdłuż pozostawiając nienaruszony dół, włóż do środka kawałek sera, a następnie owiń go boczkiem. Przełóż na blaszke do pieczenia
karmelowygofry z bekonem. Takich rarytasów zdecydowanie nie mogliśmy odmówić ani sobie, ani Wam! Wspomniane gofry podaliśmy w dość nietypowy sposób, gdyż do ciasta dodaliśmy piwo i ser. Dodatek karmelizowanego boczku i syropu klonowego powoduje, że gofry z Gotham to istne marzenie każdego wielbiciela smacznych kalorii! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 895 kcal | 25 g białka(...)kratkę do wystudzenia (nie na talerz, gdyż para spowoduje, iż stracą swoją chrupkość). 5. KARMELIZOWANY BEKON (3 min) W czasie, gdy gofry się smażą, zabieramy się za bekon. Boczek w bardzo cienkich plasterkach wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i posypujemy każdy plasterek równomiernie szczyptą cukru. Smażymy ok. 1 min na średnim ogniu, aż boczek zacznie się powoli rumienić po bokach
Nerds Kitchen