Sałatka z sałatą rzymską w zupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: ? 2 małe główki sałaty rzymskiej ? 4 plastry pomidora ? 100 g plastrów(...)boczku wędzonego ? kawałek sera feta ? oliwa ? sos balsamiczny Wykonanie: ? Sałatę umyć i przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. ? Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. ? Sałatę polać oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. ? Pokruszyć ser feta i posypać nim sałatę po wierzchu. ? Polać po wierzchu sosem balsamicznym
To co kochamkapusta jest młoda, jędrna i miękka. Z tego też powodu danie to można przygotować błyskawicznie. Mój kapuściany makaron został wzbogacony o pomidory suszone, co nadało mu śródziemnomorskiego smaczku. Zapach boczku i kapusty unosił się w całym domu, a danie cieszyło się ogromnym powodzeniem. Składniki: ? 400 g dowolnego makaronu ? 1 mała młoda kapusta ? 200 g boczku wędzonego ? 8 suszonych pomidorów(...)pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? pęczek koperku Wykonanie: ? Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. ? Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, pomidory pokroić w paski. ? Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy się zrumieni, dodać cebulę i razem poddusić. ? Do boczku dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem
To co kochamNiedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: ? 4 duże młode ziemniaki ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz, papryka(...)łyżka posiekanego koperku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. ? Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca, tak aby spód był połączony. Potem skropić je oliwą i obsypać przyprawami. ? Boczek pokroić w plastry, które należy włożyć w nacięcia ziemniaków. ? Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 180 st.C przez 30 minut. ? W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek przepuścić
To co kochamugotowaniu tej pysznej zupki. Kiedyś przygotowałam ją z serem mozzarella, dzisiaj postanowiłam użyć delikatnego mascarpone. Zupa wyszła aksamitna, smak jej zaostrzyły ostrzejsze grzanki ziołowe, a chrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule – 250 g serka mascarpone – świeże gałązki tymianku, majeranku, selera, rozmarynu – sól, pieprz do smaku(...)szklanki śmietanki 30% – 4 łyżki oliwy – 150 g cienkich plastrów boczku wędzonego Grzanki ziołowe – 1/2 opakowania chleba tostowego – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego – 1 łyżeczka tymianku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 5 łyżek oliwy – 100 g masła Wykonanie: Grzanki ziołowe – Chleb tostowy pokroić w kostkę 1,5 cm/1
To co kochamDzisiaj propozycja pysznego dania jednogarnkowego z makaronem w kremowym sosie pomidorowym z boczkiem i kurczakiem. Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybkie i łatwe do przygotowania. Do zrobienia potrawy można użyć rosołu z niedzieli, moze być to wiec danie na poniedziałkowy obiad. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 200 g ulubionego makaronu u mnie muszelki 1 filet z piersi z kurczaka(...)pokrojonego w kostkę chudego boczku 1 łyżka serka śmietankowego 1 ząbek czosnku 1łyżka oregano szczypta cukru 1 puszka pomidorów sol i pieprz do smaku kilka listków bazylii kilka gałązek szczypiorku 500 ml bulionu lub rosołu oliwa z oliwek lub olej do smażenia Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnku rozgrzać około łyżki oliwy z oliwek
Pani M - kuchnia smakowitawcześniejszym ich schłodzeniu. Taką sałatkę, po nocy spędzonej w lodówce, mogłabym zjeść w niepoprawnej ilości Składnikami, które bardzo dobrze komponują się z ziemniaczanymi sałatkami są kiszone ogórki, jajka, boczek i cebula i te właśnie składniki znalazły się w mojej sałatce. Całości dopełnia sos majonezowo-musztardowy oraz posiekany koperek. No jest pysznie, po prostu. 900 g ziemniaków 300 g boczku(...)gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż stanie się rumiany i chrupiący. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w kostkę. Majonez łączymy
Smaki Na Talerzuświąteczny obiad. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a prezentuje się naprawdę smacznie. Mięso jest bardzo delikatne, nie jest zbyt słodkie, a na dodatek idealnie chrupiące. Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest niesamowicie soczysta, miękka i krucha. Tak przygotowana polędwica z pewnością zasmakuje każdemu. Aromatyczna marynata podkreśla jej smak, który nabiera intensywności. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić pyszną polędwiczkę(...)wieprzową. Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie – składniki i przygotowanie Polędwiczka wieprzowa z boczkiem jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami i ryżem. Dodatkiem, który uzupełni całość i doda smaku, może być również delikatna sałatka na bazie pomidorów, sałaty i sosu winegret. Warto dodać, że polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie jest prostym daniem
RozdomowionaSkładniki: 1,5 litra rosołu drobiowo-wołowego 300 g czerstwego chleba 4 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 150 g wędzonej słoniny 150 g wędzonego boczku 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 2 ugotowane marchewki 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z pokrojoną(...)rosołu. Gotujemy około 15 minut, od momentu zawrzenia. Chleb kroimy w kostkę, czosnek siekamy, zalewamy wodą (na równo z chlebem). Gotujemy przez kwadrans. Studzimy, miksujemy, dodajemy do zupy. Słoninę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę (boczek i kiełbasę w większą). Słoninę wytapiamy, smażymy kiełbasę i boczek. Mięso przekładamy do zupy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi. Na pozostałym z wytopienia tłuszczu smażymy posiekaną
R'n'G Kitchenwiejskim stole, ale przygotowanie go w domu nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności. Wyszedł przepyszny! Składniki (na 3 słoiki wielkości jak na zdjęciu): 700 g świeżej słoniny 300 g wędzonego boczku 150 g surowych wędzonych frankfurterek 2 cebule 1/2 niedużego jabłka 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Słoninę zmielić(...)maszynce do mięsa na dużych oczkach, ewentualnie drobno pokroić. 2. Kiełbaski również zmielić. 3. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebule i jabłko drobno posiekać. 4. W garnku o grubym dnie umieścić zmieloną słoninę, ziele i liście. Postawić na małym ogniu i wytopić, aż zrobią się lekkie skwarki. Po tym wyjąć liście i ziele. 5. Dodać posiekany boczek i kiełbaski
Kuchnia domowa AniPstrąg pieczony w całości z kawałkami cytryny oraz plastrami boczku i migdałami. PSTRĄG PIECZONY Z BOCZKIEM SKŁADNIKI 2 około 300 gramowe świeże pstrągi; 4 cienkie plasterki boczku; 1 łyżka suszonego tymianku; 20 gramów płatków migdałów; 400 gramów ziemniaków; garść mrożonego groszku; garść mrożonego bobu; chrzan; musztarda Dijon; jogurt naturalny; mielona kurkuma; 1-2 cytryny; świeża mięta;... Artykuł Pstrąg pieczony(...)boczkiem i migdałami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPieczone bataty są intensywniejsze w smaku i bardziej zwarte. Są wtedy idealne na farsz do pierogów. Jeśli lubicie alternatywne nadzienie pierogowe to polecam pierogi z batatami, podane z chrupiącym boczkiem, przysmażoną dymką i suszoną pietruszką. Pierogi z batatami i feta 20 – 30 pierogów Składniki: 1 duży batat 100 g feta owczego 2 łyżki startego parmezanu 1 cebula sól(...)czarny pieprz do smaku 200 g wędzonego boczku 4 dymki, małe cebulki suszona pietruszka do posypania Ciasto na pierogi 300 g mąki 3 jajka szczypta soli Przekroić batata wzdłuż na pół, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nastawionego na 200ºC. Piec przez 40 minut. Widelec powinien lekko wchodzić w miąższ. Upieczony batat ostudzić. Łyżką wyjąć miąższ, po czym zgnieść widelcem
codojedzeniaDzisiaj propozycja pysznego dania jednogarnkowego z makaronem w kremowym sosie pomidorowym z boczkiem i kurczakiem. Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybkie i łatwe do przygotowania. Do zrobienia potrawy można użyć rosołu z niedzieli, moze być to wiec danie na poniedziałkowy obiad. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 200 g ulubionego makaronu u mnie muszelki 1 filet z piersi z kurczaka(...)pokrojonego w kostkę chudego boczku 1 łyżka serka śmietankowego 1 ząbek czosnku 1łyżka oregano szczypta cukru 1 puszka pomidorów sol i pieprz do smaku kilka listków bazylii kilka gałązek szczypiorku 500 ml bulionu lub rosołu oliwa z oliwek lub olej do smażenia Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnku rozgrzać około łyżki oliwy z oliwek
Pani M - kuchnia smakowitaPyszny obiad za tak zwany grosik. Kluski z surowych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebulki. Smaki mojego dzieciństwa :) Świetnie smakują podane z kiszoną kapustą zasmażaną. Można je podawać solo z okrasą ale świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu. 4 porcje 1 kg ziemniaków 2 jajka M 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka soli pieprz Okrasa około 150 g wędzonego boczku 1 mała cebulka Ziemniaki obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki przełożyć na sito i odcisnąć zachowując płyn. Odciśnięty płyn odstawić na kilkanaście minut aby skrobia z ziemniaków opadła na dno. Następnie odlać wodę a skrobię z ziemniaków dodać do tartych ziemniaków wraz z jajkami i mąką, dodać
Andzia Pichcigotowane na gęsto – coś pomiędzy bardzo gęstą zupą a gulaszem. W zależności od regionalnych zwyczajów forszmak gotuje się na mięsie drobiowym, albo wieprzowym. Często dodaje się do niego również boczek lub inne wędliny. Swój charakterystyczny lekko kwaskowy smak forszmak zawdzięcza przecierowi pomidorowemu oraz kiszonym ogórkom. To jednogarnkowe danie podaje się z chlebem jako obiad lub kolację. Przepis Koła Gospodyń wiejskich(...)Czyż nazwa gminy Wielkie Oczy nie jest najładniejszą w Polsce? :) Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej (surowe mięso) 200 g szynki wędzonej (wędlina) 200 g boczku wędzonego 7-8 ziemniaków 2-3 ogórki kiszona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki śmietany 2 łyżki mąki pszennej olej sól pieprz
Trzeci talerzSkładniki: 2 szklanki żuru 2 liście laurowe 3 szt ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 1,5 kg ziemniaków 400 g białej surowej kiełbasy 100 g boczku wędzonego 2 cebule 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany 18% Przygotowanie: Kiełbasę zalewamy wodą (1,5 litra)wrzucamy liście i ziele, gotujemy przez(...)wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Do wywaru z gotowania kiełbasy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy żur. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, którą zrumieniamy razem z boczkiem. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z boczkiem i cebulą, rozprowadzamy w 2 chochlach wywaru, dodajemy do zupy
R'n'G Kitchen