Pomyślałam więc, że zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę. Oesu… wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Boczek(...)kroimy w drobną kostkę, smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy całość do zrumienienia. Kapustę odsączamy i wrzucamy do boczku, mieszamy. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczęściową ją zblendować i to było to. Zupa wyszła przeprzepyszna. Ale nadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku(...)wodzie (i nie jest to woda podana w składnikach), pamiętajcie, że dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na drugi dzień gotujemy fasolę do miękkości. Do 3 l zimnej wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Po tym czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut
Kardamonovybył błąd. Wiedziałam, że ogólnie część ludzi będzie zbierać ślinę z podłogi, nie spodziewałam się jednak, że ktoś będzie mnie ścigał o przepis. Bo fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą to nie jest w sumie żadna filozofia… Zmieniłam jednak swój poprzedni przepis i jest lepiej. Jest dużo lepiej. Masz przepis jaśnieWróbel i daj mi święty spokój. Ps. Podaję(...)razu z podwójnej porcji, nie ma sensu robić z mniejszej, wierzcie mi. Część sobie zawekujcie, część zamroźcie. Składniki: 1 kg suchej fasoli 3 długie ulubione kiełbasy 200 g wędzonego boczku 2 większe cebule 4 ząbki czosnku 700 ml gęstej passaty pomidorowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki cukru
Kardamonovyodpoczynek od gotowania, a jednocześnie zachwycą rodzinę i gości swoim smakiem. Udostępnij Paszteciki z gęsiną – składniki Nadzienie z gęsiną: 2 udka z gęsi (600-700 g) 200 g boczku surowego wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej(...)przykryte. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 2,5-3 godziny pod lekko uchyloną przykrywką. Na godzinę przed końcem gotowania dołożyć surowy wędzony boczek. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je oraz warzywa na talerz i pozostawić do wystygnięcia. Zimne mięso z gęsiny oraz boczek i warzywa zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając
niecodziennikparyDzień dobry, w ten majówkowy poranek ❤️ Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu . Przepis ⤵️⤵️⤵️ Kruchy spód 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Nadzienie 2 czerwone cebule(...)łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej białej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 160 g tartego sera mozzarella 120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie ✅ Spód: Zagnieść ciasto kruche
Niezły MłynekSkładniki na 7 kg staropolskiego bigosu. 2 kg kiszonej kapusty 2 kg świeżej, białej kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek(...)Całość mieszam dokładnie. Dodaję podsmażone na patelni mięsa. Całość przede wszystkim mieszam, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu. Bardzo często mieszam by nie przypalić bigosu. Krok 8. Podsmażam boczek, oraz cebulę. Kroję kiełbasę i śliwki. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz wrzucam posiekaną cebulę. Całość podsmażam na nie dużym ogniu przez około
Ania gotujePyszna kwaśna zupa z warzywami, kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem I dealna na jesienny lub zimowy posiłek dla całej rodziny, zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatek wędzonego boczku bardzo wzbogaca smak – jeżeli zupa ma być dla wegetarian, po prostu go pomiń. Smak zupy będzie nieco inny, ale i tak posmakuje Tobie i Twoim domownikom Pomysły(...)żeberkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 3 litry zupy: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki pietruszka 200-300 g kapusty kiszonej 100-150 g wędzonego boczku cebula 2 listki laurowy 2 ziela angielskie 2,5 litra wody lub bulionu sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy) łyżka masła (ewentualnie oleju lub oliwy) łyżeczka majeranku Przygotuj patelnię
Kulinarny S.O.S.Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym to b ardzo szybka, prosta i smaczna przekąska idealna na domowe imprezy. Podany na gorąco stanowi wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę. składniki na 4 porcje 4 małe oscypki 4 suszone śliwki 4 plastry wędzonego boczku sos 1 szklanka suszonej żurawiny 1/4 szklanki cukru kryształu(...)zdejmujemy z ognia i studzimy. Wysudzoną żurawinę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Oscypka przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca. Do środka wkładamy suszoną śliwkę, całość owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane oscypki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 10-15 minut. Gorące oscypki podajemy
Smakowite Daniapodsmażoną cebulką - jak babcine :) Ciasto na pierogi ruskie jest elastyczne, mięciutkie, bardzo dobrze się z nim pracuje i nie wymaga nadmiernego podsypywania mąką. Pierogi ruskie doskonale smakują okraszone podsmażonym boczkiem i cebulą, z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem. Świetne także polane stopionym masłem lub z dodatkiem śmietany. Po prostu pycha! Zobacz jak zrobić pyszny farsz i fantastyczne ciasto(...)pierogi ruskie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Polecam pięknie! Pierogi ruskie z boczkiem. Pierogi ruskie - przepis na farsz: około 800g ziemniaków, ugotowanych, przepuszczonych przez praskę i wystudzonych 300g białego sera twarogowego 1 cebula, drobno posiekana i podsmażona na rumiano 1-2 łyżki gęstej śmietany sól i pieprz mielony do smaku (czarny lub ziołowy) Ciasto na pierogi ruskie 400g
Moja Książka KucharskaBardzo pożywna zapiekanka na bazie soczystej dyni, delikatnego, wyraziście przyprawionego mięsa z kurczaka, pachnącego boczku, oraz rozmaitych ziół to świetna propozycja na błyskawiczny i sycący obiad. Składniki: 400g fileta z kurczaka 300g obranej dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 180g boczku w plastrach 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki ziół prowansalskich 125ml śmietany 30% 2 jajka 170g żółtego(...)sera 3 łyżki olej sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30 minut. 2. Boczek w plastrach pokroić w paseczki, a dynię w kostkę. 3. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. 4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z kurczaka i chwilę smażyć. Następnie dodać
Szalona Kuchnia Ewelinystanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy: sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, gałka muszkatołowa tłuszcz: masło klarowane , smalec i/lub oliwa(...)oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone) i boczek pokrój w kostkę o boku 2-3 cm i podsmaż na tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem w garnku pod przykryciem. Wątróbkę na razie zostaw na boku , przyda się później. Cebula i mięso powinny puścić „soki” i dusić się we własnym sosie, jednak
PaleoSMAKPyszna, kremowa i łatwa do przyrządzenia zupa o charakterystycznej goryczce musztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa(...)może być jeden typ, możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut
PaleoSMAKZiemniaczki Prezesa Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem. Składniki: · 14 szt. ziemniaków · 1 opak. sosu pieczarkowego w proszku · 1 cebula · 15 dag boczku wędzonego(...)minut w 180 ° C. 4. W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek. 6. W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem. 7. Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach
Kulinarna Chwilasmakuje podana ze świeżym pieczywem. Proste i pożywne danie dla całej rodziny. Składniki: 40dkg fasoli Piękny Jaś ok 0,5 kg wołowiny ok 15-20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, 2 łyżki majeranku, szczypta chili(...)łyżka kminku 2 łyżki oleju do smażenia 1,5 -2 litra wody 1- 2 łyżki mąki pszennej *** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin *** *** Boczek wędzony kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę drobno siekamy *** *** Mięso wołowe kroimy w dużą kostkę *** *** W dużym garnku podsmażamy boczek z cebulą *** *** Gdy cebula się zeszkli przekładamy całość na talerz
Blog z Apetytemnajlepsze owoce morza ( jak dla mnie ) Składniki: 10 plastrów grubo krojonego boczku 10 przegrzebków 2 łyżki mieszanki przypraw pół łyżeczki soli 10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki nie solonego masła o temperaturze(...)pokojowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzałem do temperatury 175 stopni C. Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Plasterki boczku rozłożyłem na blaszkę i piekłem 15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawiłem do ostygnięcia. Grilla rozgrzałem do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawiłem solą i mieszanką przypraw. Każdego przegrzebka zawinąłem w plaster boczku
R'n'G Kitchen