przeszkadza 😎 Zawsze powtarzam, aby każdy gotował wg własnego smaku, i daleka jestem od krytyki wykonania jakiegoś dania inaczej niż ja to robię. Łazanki gotuję zawsze z kiszoną kapustą, boczkiem lub kiełbasą i pieczarkami - nie mam pojęcia czy jest to "poprawny" przepis... po prostu tak lubimy i taki smak mi odpowiada. Jeśli mają być daniem wigilijnym, pomijam kiełbasę i boczek(...)Składniki na dużą porcję: opakowanie makaronu łazanki o wadze 400g ok 70 dkg dobrej, kiszonej kapusty ok 40 dkg boczku lub kiełbasy ok 50 dkg pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Makaron gotuję. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną wcześniej kiszoną kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego
Walijskie Pichcenieilość do oprószenia blatu • 2 łyżeczki soli • 30 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski • 1 jajko Nadzienie: • 100 g chudego wędzonego boczku w plastrach • 1 duża cebula • 1 ząbek czosnku • 30 g oleju rzepakowego • 600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego • 1 łyżeczka soli • ¼ łyżeczki pieprzu(...)uformować w kulę, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min. W tym czasie przygotować nadzienie. 2. Na nieprzywierającej patelni bez dodawania tłuszczu usmażyć plastry boczku, aż staną się chrupiące i osiągną złotobrązowy kolor. Usmażone plastry boczku odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, odstawić. 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć
W mojej kuchniprzy niej mało a jest naprawdę smaczna. Polecam tym, którzy jeszcze nie jedli zupy ziemniaczanej . Zupa ziemniaczana na wędzonce - składniki: * około 300 g żeberka wieprzowego wędzonego * 200 g boczku wędzonego * 1 kg ziemniaków * 1 marchewka * 1 cebula * korzeń pietruszki * 1 łyżka majeranku * pół łyżeczki gałki muszkatołowej * 4 liście laurowe * 6 ziaren ziela angielskiego * sól do smaku * 1 łyżka(...)około 15 minut. Kolejno dodać obrane, pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, wsypać gałkę muszkatołową i majeranek. Całość gotować do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. W między czasie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażać boczek, a gdy wytopi się tłuszczyk dołożyć cebulę i całość podsmażać. Zawartość patelni przełożyć
Zrób to smaczniefiletu z kurczaka, duży brokuł, ok 10 cm kawałek pora, 200 g sera mascarpone, 200 ml śmietanki 30%, 50 g sera żółtego (u mnie Edam) 100 g wędzonego boczku w plastrach, 300 ml bulionu pieprz, łyżka suszonej bazylii, łyżka posiekanej natki pietruszki, świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Boczek kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z patelni. Kurczaka(...)kroimy w małą kostkę - podsmażamy na tłuszczu po boczku aż będzie lekko zarumieniony, zdejmujemy z patelni. Różyczki brokuła kroimy na mniejsze części, wraz z porem pokrojonym w pół plastry przekładamy na patelnię, zalewamy bulionem, dusimy przez 8 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie dodajemy ser mascarpone, starty na małych oczkach ser żółty, śmietankę, bazylię oraz natkę pietruszki - mieszamy
Lena GotujePołączenie sałaty rzymskiej ze słodkim ananasem z puszki, kwaskowymi pomidorkami, wyrazistym, chrupiącym boczkiem i parmezanem to ostatnio moja ulubiona sałatka. Całość polana dressingiem z zalewy z ananasa, oliwy z oliwek i odrobiny miodowej musztardy. Z bagietką lub ciabatą fantastycznie sprawdza się na szybki lunch, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek warzywny do obiadu, albo kolacji. Świetnie smakuje z pikantną(...)questadillą! Składniki: sałata rzymska 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów boczku wędzonego 5 plastrów ananasa parmezan lub grana padano 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka zalewy z ananasów sól Przygotowanie: Boczek pokroić na małe kawałki, podsmażyć na złoto, zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerz lub do miski wrzucić porwaną sałatę rzymską
Kulinarne InspiracjeSkładniki: około 1,5 kg żeberek 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 200 g boczku wędzonego pół szklanki suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 minut do namoczenia. Żeberka(...)oprószamy je niewielką ilością soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki mięsa na złoty kolor. Mięso zdejmujemy z patelni a w jego miejsce wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Obsmażamy przez 5 minut a następnie dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz poszatkowany czosnek. Smażymy całość do momentu aż cebula będzie szklista. Kapustę
Qchnia po prostuinne z kategorii C. Kremowości zupie nadają nie tylko dobrze dobrane ziemniaki ale również mleczko kokosowe, którego w zupie wcale nie czuć. Kropką nad „i” jest podsmażony boczek i listki świeżego tymianku. Idealnie będzie się również nadawać groszek ptysiowy. Składniki (na 2 porcje): – 1 kg ziemniaków – 1,5-2 łyżki masła* – 1 szklanka mleczka kokosowego(...)sól, biały pieprz – woda / bulion – boczek wędzony – świeży tymianek Ziemniaki obrać. Przygotowanie tradycyjne: Obrane ziemniaki zalać wodą tak aby je zakrywała. Dodać sól i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują, (nie wylewać wody!) dodać masło, mleczko kokosowe i pieprz. Zmiksować blenderem na gładki krem. Przygotowanie w Tefal CC: W misie miksera umieścić mieszadło do wyrabiania. Włożyć
CookYourselfSkładniki: – 250 g makaronu spaghetti – 4 łyżki purée z dyni (np. z odmiany hokkaido) – przepis na purée wyżej – 150 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub pancetty – 1 jajko i 2 żółtka – 2 ząbki czosnku – pół szklanki tartego sera Parmezan lub Grana Padano – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól i świeżo zmielony czarny pieprz(...)Jajko i żółtka wbij do miski, dopraw sola i pieprzem i roztrzep. Dodaj połowę drobno startego sera, puree z dyni, 1 łyżeczkę płatków chilli i wymieszaj. Na patelni usmaż boczek, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Pod koniec smażenia dosłownie na 30 sekund przed końcem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj z boczkiem
nietylkopasta.plDzień dobry :-) Kochani mam nadzieję, że lubicie risotto. U nas największą fanką jest córka. Tym razem wersja z boczkiem, żółtą papryką. cukinią i suszonymi pomidorami. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę. Składniki na 4 porcje: 300 g ryżu Arobrio 150 g boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia żółta papryka kilka suszonych pomidorów 1 mała cukinia 1/2 szklanki(...)mieszamy. 3. Jak ryż wsiąknie nam bulion, to dolewamy znowu. Cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, a suszone pomidory w paseczki i dorzucamy do risotto. Boczek, kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. 4. Po dodaniu ostatniej partii bulionu dodajemy też podsmażony boczek i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. 5. Ser grana padano ścieramy na tarce
kruche babeczkiimbirem Krem z dyni często gości w moim domu jesienną porą. Bardzo lubimy tą treściwą, a zarazem prostą w przygotowaniu i wręcz ekspresową zupkę. Dodatek świeżego imbiru, pomarańczy oraz boczku wędzonego sprawia, że jest ona nie tylko mega smaczna, ale i bardzo aromatyczna. Składniki: Ok 500g obranej dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 10dkg wędzonego boczku 1/2 szklanki(...)mascarpone (można zamiennie użyć śmietanki kremówki) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir suszony Do podania: groszek ptysiowy lub małe grzaneczki czosnkowe *** Dynię kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem w garnku, w którym będziemy gotować zupę *** *** Dynię wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starty imbir
Blog z ApetytemMoja dzisiejsza propozycja kulinarna, to opcja w której połączyłem wiele kolorowych warzyw z boczkiem, wytopionym z niego tłuszczem, który stał się bazą do zasmażki i łopatką wieprzową. Uzupełnieniem były przyprawy i w ten sposób skomponowałem bardzo kaloryczną i rozgrzewającą, a jednocześnie kuszącą barwą zupę gulaszową! Brzmi interesująco? Jeżeli tak, to polecam zapoznać się z szczegółowym przepisem, jak i z czego(...)przyrządzenia. Smacznego! <WJ> Składniki: 195 g pindżuru 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 300 g wędzonego boczku 250 g małych pieczarek 500 g łopatki wieprzowej 110 g białej fasoli z puszce 60 g czerwonej fasoli z puszki 1 duża kalarepa 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki
R'n'G KitchenPyszne roladki drobiowe z papryką, cebulą otulone boczkiem. Przyprawione niewielką ilością czosnku i przyprawy do kurczaka, podane z kaszą to świetny pomysł na smaczny obiad. Składniki: 3 filety z kurczaka - około 600g 1/3 dużej papryki, pół średniej cebuli, duży ząbek czosnku, czubata łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka, 12 plastrów boczku parzonego, 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Filety oczyszczamy z błonek(...)nadmiaru tłuszczu. Rozcinamy go po długości i lekko rozklepujemy. Na desce układamy po 3 plastry boczku tak aby nachodziły lekko na siebie wzdłuż długiej krawędzi. Kładziemy na nich filety. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, mieszamy, a następnie smarujemy filety. Układamy po plasterku boczku. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie plastry - kładziemy na filetach, które zwijamy
Lena Gotujewyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze. CARBONARA Z KIMCHI I BOCZNIAKA Składniki na 2 porcje: 100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków) całe jajko żółtka z 2 jajek garść kimchi — drobno pokrojone 2 boczniaki namoczone na noc w sosie sojowym i pokrojone(...)duża szczypta soli i pieprzu makaron – pół paczki spaghetti lub podobnego makaronu Przepis na makaron carbonara z kimchi i bocznakami Boczniaki namoczyć na noc w sosie sojowym. Następnego dnia boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się wytopi dodać pokrojone kimchi i boczniaki. W osobnej miseczce wymieszać jajka z serem, solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kiedy boczek będzie
Ugotowane pozamiataneobiadek. Prosta w wykonaniu a zarazem bardzo smaczna. Szczerze polecam, bo naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – składniki: 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej 250 g boczku wędzonego parzonego 500 g kiełbasy np. śląskiej 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 700 ml passaty pomidorowej 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru(...)kawałki. Pokrojoną przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody tylko tyle, aby ją przykryć. Wodę solimy. Fasolkę gotujemy około 5 minut pod przykryciem. ( fasolka ma być półtwarda) Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Na zimną patelnię przekładamy boczek i smażymy na małym płomieniu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie
Olcia gotuje!