Babka bawarska – babka z jajek, czerstwych bułek, z boczkiem – lub bez i szczypiorkiem. Świetna na śniadania, może również na świąteczne. Upiekłam ją w formie babki, ale można ją piec w każdej formie, jaką posiadamy. Przepis zaczerpnięty z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka bawarska to świetny sposób na wykorzystanie suchych bułek. 2 suche bułki kajzerki, 350 ml mleka, 4 jajka, 100 g wędzonego boczku surowego, pęczek szczypiorku, sól, pieprz świeżo zmielony, masło do wysmarowania formy, b... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...