Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny

Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny

Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł czas na trochę świątecznych propozycji. Na początek dla odmiany od tradycyjnych jaj, babek i mazurków proponuję kilka hiszpańskich inspiracji. Hiszpanie, zwłaszcza w rejonach Salamanki i Avili w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo jajek, chorizo i boczku/schabu/mielonego mięsa. Często zdobiony... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Zielona Kuchnia

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

ZuzaZuza

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

boczek, ciasto, chorizo, babki, drożdżowe, placki, chleb, mięso, świąteczne przepisy, pizza , pizza przepis, wielkanoc, ciasto na pizze, pieczywo, ciasto z orzechami, jajka z farszem, jajka faszerowane , pieczony boczek, ciasto drożdżowe, chleb na drożdżach , jajka na święta, mięsa pieczone, pizza na patelnie

Inne przepisy z Zielona Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.