pomidorowego sosu, za to rozsmakujecie się w aromatycznej oliwie z rozgrzewającymi przyprawami. Nie ma tu mozzarelli ale między kawałkami pieczonej dyni czeka kremowa i charakterna gorgonzola. Do tego wędzony boczek z dymnym posmakiem, słodko-kwaśne jabłka i przytulne piórka cebuli. Feeria barw i jesiennych smaków w każdym kęsie! Przygotowując tę pizzę miałam okazję testować kamień do pizzy marki Enders, która(...)łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty płatków chili 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki Dodatki: 1 cebula 6 plasterków parzonego, wędzonego boczku 1 jabłko 70-80g gorgonzoli listki szałwii (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Włóż kamień do pizzy do piekarnika i rozgrzej do 230*C - grzanie góra / dół. 2. Z drożdży, miodu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚwieże i aromatyczne kurki to świetny dodatek do makaronu. Nie potrzebują dużego towarzystwa, wystarczy odrobina boczku i lekki sos śmietanowy. To szybkie w wykonaniu danie stanowi idealny pomysł na letni obiad! Lista zakupów (na 4 porcje) 250 g świeżych kurek 250 g boczku wędzonego 1 cebula 250 ml śmietany 18% 300 g makaronu odrobina masła Krok pierwszy: makaron gotujemy(...)dente, a cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażany na odrobinie masła. Do zeszklonej cebulki należy dodać boczek i całość chwilę przesmażyć. Krok drugi : następnie do sosu dodajemy kurki, a po chwili również śmietaną. Co ważne, śmietanę mieszamy wcześniej w 2 łyżkami z wody od makaronu. Całość mieszamy do połączenia. Sos przyprawiamy na patelni solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron
Proste-przepisy.plSkładniki: 8 szt. średnich ziemniaków 250 g surowego wędzonego boczku 200 g sera gouda 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ziemniaki dokładnie myjemy, suszymy. Wkładamy do dużej miski, dodajemy olej oraz 1 łyżeczkę soli i mieszamy. Ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)pieczemy przez godzinę. Boczek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Upieczone ziemniaki kroimy na połówki i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który wrzucamy do miski. Do miąższu dodajemy przesmażony boczek, starty ser oraz śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przygotowanym nadzieniem faszerujemy wydrążone połówki ziemniaków. Wkładamy całość do piekarnika i zapiekamy
Qchnia po prostumimo, że to mój autorski przepis nie będziesz zawiedziony składniki: 1/2 średniej, zwartej główki, młodej kapusty 2 średniej wielkości cebule 1 malutka marchewka lub kawałek większej 150 g boczku wędzonego na zimno, najlepiej swojskiego kopconego 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 płaska, łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka ostrej papryki ( ja użyłam 1 łyżeczki chili(...)lubimy ogniście ) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany kremówki 30 % sól do smaku Kapustę poszatkuj na drobne paski. Cebulę pokrój w piórka, boczek w kostkę, ma. Boczuś wytop na patelni, jak już puści tłuszcz a sam mocno się przyrumieni dorzuć cebulę. Przyrumień na złoty kolor. Gdyby boczek miał mało tłuszczu, możesz dorzucić troszkę smalcu
Ogrodnik w podróżysię zarówno z warzywami, jak i kurczakiem. Koniecznie wypróbujcie go w wersji grillowanej. Szaszłyki z halloumi i kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka ser halloumi (220 g) mała cukinia boczek wędzony surowy w plasterkach ulubione przyprawy do kurczaka pomidorki koktailowe łyżka oleju patyczki do szaszłyków Na początku zajmujemy się mięsem. Kurczaka obieramy z błon i kroimy w małą kostkę. Następnie(...)się pozostałymi składnikami. Ser kroimy w kostkę, a cukinię tniemy w cieniutkie podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Na patyczki nabijamy 3-4 kawałki kurczaka, które przewijamy plasterkiem boczku. Następnie nabijamy pomidorka, dwa kawałki sera halloumi każdy owinięty paskiem cukinii. Później kolejny pomidorek oraz ponownie kawałki kurczaka owijane boczkiem. Grillujemy z każdej strony, aż nabiorą ładnego brązowego koloru. Smacznego
PatiGotujeDziś dzielę się z Wami prosty przepis na mięso z szynkowaru, a dokładnie karkówkę z boczkiem. Bo nie ma to jak swojskie wyroby:) A przecież t ak niewiele potrzeba, by muc cieszyć się kanapką z pyszną, aromatyczna domową wędliną. Szczerze polecam :) Składniki: 900 g karkówki 300 g surowego boczku 1 łyżka peklosoli(...)białego pieprzu 2 łyżki majeranku 1/2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie: Mięso myję i osuszam. Następnie karkówkę kroje w małą kostkę 1,5-1,5 cm. Boczek miele w maszynce. Do miski wkładam mięsa, dodaje peklosól i całość wygniatam rękami, by dokładnie się wymieszało. Odkładam do lodówki na 12 godzin czasem całą dobę. Po tym czasie
magiczna kuchnia KasiKoniecznie musicie tego spróbować! Jedna połówka to około 213kcal, B: 9,8g, T: 18g, W: 5,7g. Składniki na 1-2 porcje: – 2 jajka, małe – 1 awokado – 1 plaster boczku – 1 łyżeczka szczypiorku, posiekanego – ½ plastra sera Dodatkowo: kiełki rzodkiewki, sól i pieprz Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Awokado układamy(...)jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wkładamy plaster boczku i obsmażamy z dwóch stron na krucho. Zdejmujemy z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy lub siekamy go na mniejsze kawałki. Ser drobno kroimy. Upieczone awokado posypujemy chrupiącym boczkiem, serem, posiekanym
Be Fit Be Strongpieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej 1 duża cebula 2 marchewki 2 pietruszki 4 jajka 1 l wody liść laurowy 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Przytogowanie : Królika(...)pokroić na kawałki, a boczek w większą kostkę. Przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną wątróbkę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. Mięso i warzywa odcedzić (nie wylewać wywaru
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 1 opakowanie dowolnej mixu sałat (lub szpinaku baby) 300 g wędzonego surowego boczku 5 jajek Sos vinegret: 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki octu z czerwonych winogron 1 łyżka musztardy Dijon 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta pieprzu Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Od boczku odkrawamy skórkę, kroimy w plasterki i wrzucamy(...)czosnek z solą, musztarda, ocet winny, oliwa z oliwek, pieprz (po dodaniu każdego ze składników energicznie mieszamy). Do miski wrzucamy sałatę, posypujemy ją pokrojonymi w kostkę jajkami i usmażonym boczkiem. Delikatnie mieszamy. Całość polewamy sosem. Podajemy z ulubionym pieczywem
Qchnia po prostuprzydługiej wypowiedzi Addario, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 3-4 ziemniaki pokrojone na wielkość kęsa 300 g boczku w kostkach 50 g suszonych borowików i innych grzybów 2 cebule pokrojone w kostkę Suszony majeranek 200 ml śmietany 30% Sól Pieprz świeżo zmielony 200 ml Zakwasu Bułki Elfów Jeśli(...)mamy już składniki, zupa ziemniaczana, sama się nie zrobi Po pierwsze musisz grzyby zalać gorąca wodą, przynajmniej godzinę przed robieniem zupy ziemniaczanej. Po drugie na zimna patelnię połóż boczek i zacznij go grzać. Pod wpływem temperatury tłuszcz zacznie się wytapiać. W międzyczasie odlej grzyby z wody, a wodę po nich wlej do rondla i wrzuć pokrojone ziemniaki. Po trzecie, kiedy
RafalCookksiążkach jest opisane to danie jako kasza podana z tłuszczem, czyli to, co każda tawerna ma na swoim składzie. Tak powstało to danie Kasza Gryczana, z grzybami, boczkiem i jajkiem. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, Renfri, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. Oczywiście potrzebujemy kilku składników 200 g kaszy gryczanej 300 g wędzonego boczku w kostkach(...)przez chwilę, aż poczujesz fantastyczny zapach, przesyp ją następnie do rondla, wlej wodę, dopraw solą i gotuj, aż będzie niemalże miękka. W międzyczasie na rozgrzaną już patelnię wrzuć boczek podsmaż go, dodaj cebulę, po chwili czosnek i odlane z wody, którą musisz zachować, posiekane grzyby oraz pietruszkę. Całość wymieszaj i grzej, aż kasza będzie gotowa. Po trzecie kaszę przelej przez
RafalCookilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Polecam podawać je z domowym sosem Tzatziki (przepis TUTAJ ). Składniki na ok. 10 szaszłyków: – 700g filetu z piersi indyka lub kurczaka – 300g chudego boczku lub szynki domowej bez E – 10 małych pieczarek – 2 czerwone papryki – 2 cebule – 4 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – sól, pieprz Dodatkowo(...)pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki, a boczek lub szynkę w kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy ciasno kolejno mięso, cebulę, boczek, paprykę oraz pieczarki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego! Artykuł Pieczone
Be Fit Be Strongdokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę, zesmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać olej, zesmażyć, można razem z boczkiem. Dodać surowe, starte ziemniaki, smażyć do momentu, aż ziemniaki
moj przepis na