boczek - 14002 przepisów (strona:251/934)

Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 79

mąki 230 g purée z dyni* 2 – 3 jaja 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka soli plus 1 łyżeczka do wody szczypta gałki muszkatołowej PROPOZYCJA PODANIA szalotka twaróg boczek wędzony sól pieprz prażone pestki dyni Wykonanie CIASTO Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą, ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być lekko gęste, trochę gęstsze od ciasta naleśnikowego. Gotowe(...)przez dziurki “przeciskały” się do wrzątku kluseczki. Gotujące kluski, kiedy wypłyną na wierzch wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski. PROPOZYCJA PODANIA Na patelni obsmażamy szalotkę i boczek. Gotowe szpecle (jeśli są zimne możemy odsmażyć na patelni) wykładamy na talerz, kruszymy na nie twaróg i okraszamy cebulką i boczkiem. Na koniec w razie potrzeby sól, pieprz i pestki

Tajemnice Smaku
Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem 78

zapiec. Nasiona warto zasuszyć i na wiosnę wysiać w ogródku. Składniki Cukinia 250 g serka ricotta 50 g sera parmezan – Parmigiano Reggiano 1 jajko 2 plastry wędzonego boczku garść świeżych liści bazylii sól pieprz starta gałka muszkatołowa oliwa z oliwek Wykonanie Boczek kroimy w drobną kostkę. W misce, widelcem delikatnie mieszamy serek ricotta, starty parmezan, jajko i posiekane listki(...)Wydrążamy ze środka nasiona z włóknistym miąższem. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem z serka ricotta. Następnie posypujemy startym parmezanem, pokrojonym boczkiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy około 15 – 20minut. Faszerowane plastry cukinii serwujemy od razu, najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Smacznego

Tajemnice Smaku
Ekspresowa fasolka po bretońsku 124

Swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Idealnie komponuje się ze świeżą bułeczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 puszki białej fasoli konserwowej ( 3×400 gram) 200 gram wędzonego boczku 200 gram kiełbasy 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 większa cebula 3 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1 i 1/2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz(...)trzeciej puszki zlewamy zalewę do miski i przekładamy samą fasolę, dodajemy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia, w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę z boczkiem, następnie wrzucamy do gorącej fasolki, na pozostałym po boczku i kiełbasie tłuszczu smażmy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, cebulę przyprawiamy łyżeczką tymianku, gdy cebulka będzie ładnie zeszklona dodajemy ją do fasolki

Blog kulinarny S9.PL
Spaghetti z bobem 95

Pasta z bobu na kanapki Pesto z bobu Fasolka szparagowa na obiad Sałatka z fasolką szparagową Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Spaghetti z bobem - składniki: 8 plastrów wędzonego surowego boczku 3 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 250 ml śmietanki 36%, może być również 30% 60 g twardego sera, u mnie oscypek natka pietruszki sól, pieprz 1 opakowanie(...)jest bardzo szybki w przygotowaniu o ile mamy wcześniej przygotowany bób. Latem zatem na świeżo gotujemy i obieramy, a zimą korzystamy z mrożonki. Na patelnię wrzucamy pokrojone drobno plastry boczku i je zarumieniamy. Zrumieniony bekon zdejmujemy, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek, uważając żeby się nie spalił, bo wtedy będzie gorzki. Do czosnku dorzucamy obrany bób, wcześniej zarumieniony

MamaOskarka
Imprezowe przekąski – część 1 141

chwilę Andrzejki. To już ostatnia chwila by pomyśleć o menu. Dlatego dziś mam dla Was kilka pomysłów na imprezowe przekąski. Szybkie, banalnie proste i oczywiście smaczne 😉 Sprawdźcie sami! Boczek w cieście francuskim 1 op. ciasta francuskiego 200g boczku wędzonego 1 jajko pieprz cytrynowy (opcjonalnie) Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 220°C. Schłodzone ciasto francuskie kroimy w poprzek w paski(...)grubości ok. 1,5 cm. Boczek układamy na cieście, następnie skręcamy je w świderek. Gotowe świderki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe! Mini caprese mozzarella w kulkach pomidorki cherry bazylia ocet balsamiczny (opcjonalnie) sól, pieprz

Mostek w kuchni
Mac and Cheese 124

jest delikatnym serowym sosem? Dla mnie to nic innego jak makaron z serowym beszamelem, ale niech będzie tak po amerykańsku Mac and Cheese. Moja wersja urozmaicona dodatkowo o podsmażony boczek i posiekaną zieloną część cebulki dymki. No nic mi do szczęścia więcej nie potrzeba. Pycha! około 400 g drobnego makaronu np kolanka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej(...)1/2-2 szkl. mleka około 180-200 g sera cheddar szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Opcjonalnie: 200 g surowego boczki 1/2 pęczka zielonej cebulki dymki Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy na średnim ogniu masło. Gdy się rozpuści dodajemy mąkę i mieszając, smażymy przez około 2 minuty. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Zwiększamy

Smaki Na Talerzu
Zupa krem z ziemniaków 107

Taką zupę przygotujecie w 30 minut. Jest sycąca i bardzo dobra. Werja wegetariańska oczywiście bez boczku, zastąpić go prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Warzywa oskrobać i pokroić w kostkę. Koperek umyć i pokroić drobniej. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie składniki oprócz śmietany. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzu. Pieprzu odrobinę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować dokładnie(...)wlać śmietanę i wymieszać. Patelnię teflonową rozgrzać i położyć plasterki boczku. Smażyć z dwóch stron. Boczek musi być chrupki. Polecam zupka pyszna

Kuchnia Pokoleń
Pierogi rusie 176

więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami.  Składniki na farsz:  500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków obranych 250 g boczku pokrojonego w kosteczkę 2 łyżki soli pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1 cebula pokrojona w kostkę łyżka masła Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej szczypta soli 250 ml wrzącej(...)wody 2 jajka 40 g  masła Przygotowanie: Umyte obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.  Odcedzić, odparować i dokładnie rozgnieć aby nie było grudek. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć dodać cebule i smażyć aż cebula uzyska kolor złoty. Twaróg rozkruszyć i wymieszać z ziemniakami, cebulą i boczkiem, posolić i przyprawić pieprzem. Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej

Monka gotuje
Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff 176

razem z nimi w zrósł mój apetyt na sycące dania. Najlepiej jakby były jeszcze pyszne i szybkie w przygotowaniu Przedstawiam więc pyszny, szybki i sycący strogonow wołowy z boczkiem i boczniakami – przepyszny! Zamiast klasycznej wołowiny, która trzeba długo dusić użyłam tutaj steka wołowego (rostbef), który pokrojony w mniejsze kawałki wystarczy jedynie obsmażyć i jest boski. Natomiast zamiast pieczarek dodałam(...)down for recipe in English Strogonow wołowy z boczniakami (4 porcje) Składniki: 700 g steka wołowego, pokrojonego w paski lub grubszą kostkę 1 łyżka oleju roślinnego 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 cebule, pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 150 ml bulionu wołowego 1 łyżka musztardy Dijon 150 g boczniaków, pokrojonych w paski 2 łyżeczki

karmelowy
Naleśniki wiejskie na słono – z boczkiem i kiełbasą 112

Naleśniki wiejskie na słono, z boczkiem i kiełbasą to jedne z ulubionych naleśników mojego Męża. Na pewno nie jest to danie fit, ani takie, które można by było jeść codziennie, bo kalorii i tłuszczu tu sporo, ale od czasu do czasu można się pokusić o The post Naleśniki wiejskie na słono – z boczkiem i kiełbasą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Figi zapiekane z boczkiem i serem pleśniowym 93

jesienną kolację. Każdy sobie z nią poradzi i nie potrzeba zbyt wielu składników - tylko trzy. Warto się skusić, dopóki dostępne są figi :)   Składniki: 4 figi 4 plastry wędzonego boczku 70 g sera pleśniowego Figi nacinamy na krzyż uważając przy tym, aby nie przeciąć ich do końca. Delikatnie rozchylamy i do środka wkładamy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Każdą figę(...)owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Figi zapiekamy przez około 20-25 minut (aż ser się rozpuści a boczek ładnie zarumieni) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

My simple kitchen
Tarta z maślakami 110

szklanki mąki sól , cukier do smaku schłodzona, kwaśna śmietana 2 łyżki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej farsz : 1,5 szklanki usmażonych na maśle maślaków 1 cebula kawałek wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego , kopconego ) 1 łyżeczka świeżego , otartego tymianku 1/2 łyżeczki świeżego siekanego cząbru 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka masła 1,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki pszennej ( można zastąpić(...)gładką kulę , po wyrobieniu . Zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na dwie godziny w lodówce. Cebulkę siekamy , czosnek wyciskamy , oba rumienimy na maśle do miękkości . Odstawiamy do wystygnięcia . Boczek kroimy w małą kostkę , wytapiamy na dobrej patelni , pozbywając się nadmiaru tłuszczu i rumieniąc Także studzimy . Do miski wbijamy jajka , dodajemy mąkę , mleko,gałkę , parmezan,cząber,tymianek, sól , pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Spaghetti Carbonara 124

Spaghetti Carbonara Składniki: 200 g makaronu spaghetti 45 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 40 g pecorino  świeżo zmielony pieprz 2 jajka 2 łyżki oliwy Wykonanie: W osolonej wodzie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu al dente. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć boczek. Do miski wbić dwa jajka, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać pecorino i wszystko ze sobą(...)wymieszać na kremową masę.  Ugotowany makaron al dente przełożyć do przesmażonego boczku na patelni, wymieszać, wyłączyć ogień, a następnie przełożyć jajeczną masę z pecorino. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Podawać natychmiast. Buon appetito! Na Spaghetti carbonara w sosie śmietanowym zapraszam  tutaj

Wino Francja Kuchnia
Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem 85

obiad do wykorzystania na weekend Składniki na sos boloński: – 2 łyżki oliwy – 2 cebule – 5 łodyg selera naciowego – 1 duża marchew – 200g wędzonego boczku – 1000g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1,5 szklanki wina białego, wytrawnego – 2 szklanki bulionu – 6 łyżek koncentratu pomidorowego – 1000g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)garnku lub patelni (ewentualnie na dwóch patelniach) na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy seler naciowy i marchewkę. Obsmażamy, przesuwamy na bok i dokładamy pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy i mieszamy z warzywami. Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić (gdy pierwsza część mięsa się zetnie, mieszamy

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania