boczek - 14002 przepisów (strona:256/934)

Medaliony z polędwicy zawijane w boczku 139

zauważyli polędwica wieprzowa jest jednym z moich ulubionych mięs. Tym razem proponuję Wam wypróbowanie połączonych trzech pysznych smaków w daniu o pełnej nazwie: Medaliony z polędwicy zawijane w boczku podane na karmelizowanej cebuli polane serowym sosem Składniki - karmelizowana cebula : 2 większe czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu pół szklanki czerwonego słodkiego wina Składniki - serowy(...)sera pleśniowego typu Lazur 150 ml bulionu 100 ml śmietany kremówki  łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Składniki - medaliony z polędwicy : 1 polędwica wieprzowa  ok 12 plastrów boczku ok łyżki oliwy z oliwek  1,5 łyżki masła klarowanego świeży rozmaryn pieprz // wykałaczki Przygotowanie - karmelizowana cebula : Cebule kroimy w piórka i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy

Mechanik w kuchni
Piersi kurczaka w sosie śliwkowym 132

owocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol lub lazur) 150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach olej sól, pieprz sos: 500 g śliwek węgierek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku szczypta(...)stron niewielką ilością soli oraz pieprzu. Na każdym kawałku mięsa kładziemy porcję pleśniowego sera (pokrojonego uprzednio na paski o boku mniej więcej 1 cm). Zwijamy w roladkę. Otaczamy plastrami boczku (w razie potrzeby spinamy wykałaczkami). Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy roladki ze wszystkich stron do zrumienienia (najpierw na mocnym ogniu, po chwili nieco go redukujemy). Usmażone mięso

Smaki Na Talerzu
Domowa Carbonara 125

Prosta, szybka w przygotowaniu, domowa carbonara rozpływająca się w ustach!!. Porcja na 3-4 osoby. Składniki: 400-500 gram makaronu spaghetti (w zależności od preferowanej wielkości porcji) 300 gram boczku pokrojonego w kostkę 2 jajka 200 ml śmietany 30% 1 cebula tarty ser u mnie mozarella ok 100 gram posiekana natka pietruszki do posypania odrobina ulubionych ziół ( u mnie suszona(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śmietanę, jajka, ser, wybrane zioła oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce. Makaron spaghetti gotujemy oddzielnie wg instrukcji na opakowaniu, Boczek podsmażamy, gdy ładnie się przyrumieni zdejmujemy go z patelni, a na tłuszczu, który pozostał na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Na patelnię, do zeszklonej cebuli dorzucamy boczek. Dodajemy ugotowany

Studencka Micha
Szybki omlet z pomidorami i pieczarkami 114

dodatków i ogromnej ilości sera . Szybkie i proste danie . Składniki : omlet : 2 jajka 1 łyżeczka mąki 4 – 5 łyżek mleka sól do smaku dodatkowo : 1 mała cebulka plaster boczku 2-3 pieczarki 1-2 małe pomidorki ( najlepiej w dwóch kolorach ,będzie apetyczniej ) szczypta ziół prowansalskich sól do smaku szczypiorek do dekoracji tłuszcz do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka roztrzepujemy(...)trzepaczką, razem z mlekiem . Po uzyskaniu jednolitej masy , dodajemy sól , mąkę i ponownie ubijamy trzepaczką . Na patelni ,podsmażamy pieczarki z pokrojonym boczkiem i cebulką , zdejmujemy na talerzyk . Na rozgrzany tłuszcz , wylewamy masę na omlet i smażymy do momentu , aż spód, dość mocno się zetnie . Na jedną połowę , nakładamy pieczarki z cebulką , boczkiem , doprawiamy ziołami prowansalskimi i delikatnie składamy na pół

Ogrodnik w podróży
sopa castellana (kastylijska zupa czosnkowa) 260

Składniki: 1,5 litra wody 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki 2 jajka oliwa sól boczek (oryginalnie jamon ibérico) stare pieczywo Cebulę pokroić w piórka, boczek w gruba kostkę, czosnek w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, razem z czosnkiem i boczkiem. Dodać paprykę, przesmażyć, zalać wodą. Gotować. Jajka roztrzepać w misce, wlać na wrzącą wodę

stajnia gołębie od kuchni
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką 157

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody sól 30 dag surowego wędzonego boczku 2 cebule cukrowe 1 łyżka oleju roślinnego gruby szczypior Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek i cebulę kroimy w małą kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso. Po 5 minutach dodajemy cebulę i  dalej smażymy do zrumienienia składników. W dużym(...)być gęste). Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.  Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na patelnię z boczkiem.  Wszystko razem mieszamy i smażymy przez 5 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem

Qchnia po prostu
Pesto z boczkiem i burakiem liściowym 106

botwinkę (zapewne każdy zna ich smak). Miałam w lodówce pesto, a w spiżarni makaron. Postanowiłam te łatwe danie nieco urozmaicić i dodać mu chrupkości i charakteru. Potrzebujemy: 3 plastry boczku wędzonego 6-7 liści buraka liściowego 1/2 słoiczka pesto z orzechami włoskimi i papryką Jamie Oliver , u mnie ze sklepu Amus 250 g makaronu spaghetti Jamie Oliver , u mnie(...)sklepu  Amus Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Pod koniec dodajemy posiekane liście buraka liściowego. Gorący makaron wsypujemy do boczku z burakiem liściowym, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Niezwłocznie podajemy. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Sałatka z bobem. Przepis krok po kroku 160

komentarza pod wpisem.   SMACZNEGO! Sałatka z bobem   Składniki:   500 g bobu ½ pęczka koperku 60 ml oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 120 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju roślinnego 1 duży pomidor malinowy ½ pęczka natki pietruszki 20 g parmezanu sok wyciśnięty z ½ cytryny sól, pieprz   Przygotowanie: Bób przepłucz pod zimną bieżącą(...)proces gotowania, przelewając zimną wodą lub wkładając do wody z lodem. Kiedy bób przestygnie obierz go z łupin.   Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp boczek pokrojony w paski, podsmaż do uzyskania ładnego rumianego koloru, odcedź z nadmiaru tłuszczu. Pomidora pokrój w niewielką kostkę 1×1 cm. Natkę pietruszki posiekaj dość

kuron.com.pl
Zwijki z boczkiem 89

Witajcie, Dzisiaj polecam zwijki z boczkiem i kaszą bulgur. Kasza bulgur na Bliskim Wschodzie jest doceniana od ponad 4000 lat. To kasza bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Więcej o jej właściwościach dowiesz się ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html Składniki: 300 g szynki lub mielonego z szynki 4-6 plastrów boczku(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Do miski wrzucić zmieloną szynkę, ugotowaną kaszę, jajko, cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko zagnieść. Formować zwijki owijając boczkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 45 – 50 minut. Podawać wg uznania. Smacznego

Przepisy Babci
Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 94

Składniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do zmiksowanej zupy. Ewentualnie całość doprawiamy solą. Zaraz przed podaniem posypujemy

Qchnia po prostu
” Pasta in Polacco „ 126

jakoś wena ucięła sobie drzemkę , zołza jedna Składniki dla 3 – 4 osób : 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 2 strąki czerwonego chilli 1 cebula kawałek boczku wędzonego , nie parzonego kawałek parmezanu kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1/1 płaskiej łyżeczki cynamonu 5 goździków , zmiażdżonych i posiekanych drobniuteńko 1 łyżka cukru(...)czosnkiem, na oliwie . Jak już się zezłoci dodajemy chilli , pomidory , goździki , cynamon, cukier lub miód solimy do smaku . Dusimy , aż sos się zagęści , nie dłużej niż 10-15 minut . Boczek kroimy w cienkie, małe plasterki- kawałeczki i wytapiamy na folii spożywczej w piekarniku , aż zrobi się chrupki . Na talerzach rozkładamy makaron , polewamy sosem z kurczakiem , posypujemy siekanym oregano ,wymieszanym

Ogrodnik w podróży
Młoda kapusta zasmażana 227

duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę(...)wodą, tak aby tylko przykryła kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek w kostkę. Smażymy na patelni do czasu, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. 3. Miękką kapustę odcedzamy delikatnie z wody. Dodajemy do niej boczek oraz drobno posiekany koperek

W kuchni Katie
Makaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut! 282

Makaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut! Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Idealnie danie na ciepłe, leniwe popołudnie     Składniki: 200g makaronu penne 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula 100g świeżego szpinaku 2 pomidory 3 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, bazylia   *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy

Blog z Apetytem
Naleśniki z farszem z młodej kapusty 156

jajka 300 ml wody 300 ml mleka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz z młodą kapustą: 1/2 małej główki młodej kapusty 350 g pieczarek 100 g  wędzonego boczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier świeży koperek, świeży tymianek Naleśniki : Składniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki. Farsz: Młodą kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Pieczarki obrać(...)pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć aż się zrumieni i wytopi się z niego część tłuszczu. Dodać do boczku pieczarki i je usmażyć. Następnie dodać ugotowaną kapustę i koncentrat pomidorowy. Doprawić nieco solą i niewielką ilością pieprzu. Całość dusić na średnim ogniu przez kilka minut aż składniki się przegryzą. Na koniec dodać świeżo posiekany koperek, trochę świeżego

My simple kitchen
Szparagi zawijane w boczku 154

Lepsze w smaku niż szparagi w panierce są tylko szparagi zawijane w boczku :)To mój absolutny faworyt jeśli chodzi o szparagi: kruche, aromatyczne i przede wszystkim niezwykle smaczne!    Czas przygotowania 5 minut + 15 minut pieczenia Składniki: Pęczek szparagów około 12 sztuk Boczek w plastrach około 12 sztuk Olej rzepakowy do posmarowania Przyprawy: sól, pieprz Szparagi myjemy i odłamujemy(...)zdrewniałe końcówki. Owijamy każdy szparag w plasterek boczku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na grzanie góra i dół na 15 minut o temperaturze 180 stopni*. Ostatnie 5 minut przełączamy na termoobieg, Wyjmujemy i podajemy na ciepło, Smacznego. *szparagi można umieścić również na grillu na około kwadrans, często przewracając

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania