botwinkę (zapewne każdy zna ich smak). Miałam w lodówce pesto, a w spiżarni makaron. Postanowiłam te łatwe danie nieco urozmaicić i dodać mu chrupkości i charakteru. Potrzebujemy: 3 plastry boczku wędzonego 6-7 liści buraka liściowego 1/2 słoiczka pesto z orzechami włoskimi i papryką Jamie Oliver , u mnie ze sklepu Amus 250 g makaronu spaghetti Jamie Oliver , u mnie(...)sklepu Amus Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Pod koniec dodajemy posiekane liście buraka liściowego. Gorący makaron wsypujemy do boczku z burakiem liściowym, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Niezwłocznie podajemy. Wioleta Gargula
MamaOskarkakomentarza pod wpisem. SMACZNEGO! Sałatka z bobem Składniki: 500 g bobu ½ pęczka koperku 60 ml oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 120 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju roślinnego 1 duży pomidor malinowy ½ pęczka natki pietruszki 20 g parmezanu sok wyciśnięty z ½ cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Bób przepłucz pod zimną bieżącą(...)proces gotowania, przelewając zimną wodą lub wkładając do wody z lodem. Kiedy bób przestygnie obierz go z łupin. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp boczek pokrojony w paski, podsmaż do uzyskania ładnego rumianego koloru, odcedź z nadmiaru tłuszczu. Pomidora pokrój w niewielką kostkę 1×1 cm. Natkę pietruszki posiekaj dość
kuron.com.plWitajcie, Dzisiaj polecam zwijki z boczkiem i kaszą bulgur. Kasza bulgur na Bliskim Wschodzie jest doceniana od ponad 4000 lat. To kasza bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Więcej o jej właściwościach dowiesz się ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html Składniki: 300 g szynki lub mielonego z szynki 4-6 plastrów boczku(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Do miski wrzucić zmieloną szynkę, ugotowaną kaszę, jajko, cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko zagnieść. Formować zwijki owijając boczkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez 45 – 50 minut. Podawać wg uznania. Smacznego
Przepisy BabciSkładniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do zmiksowanej zupy. Ewentualnie całość doprawiamy solą. Zaraz przed podaniem posypujemy
Qchnia po prostujakoś wena ucięła sobie drzemkę , zołza jedna Składniki dla 3 – 4 osób : 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 2 strąki czerwonego chilli 1 cebula kawałek boczku wędzonego , nie parzonego kawałek parmezanu kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1/1 płaskiej łyżeczki cynamonu 5 goździków , zmiażdżonych i posiekanych drobniuteńko 1 łyżka cukru(...)czosnkiem, na oliwie . Jak już się zezłoci dodajemy chilli , pomidory , goździki , cynamon, cukier lub miód solimy do smaku . Dusimy , aż sos się zagęści , nie dłużej niż 10-15 minut . Boczek kroimy w cienkie, małe plasterki- kawałeczki i wytapiamy na folii spożywczej w piekarniku , aż zrobi się chrupki . Na talerzach rozkładamy makaron , polewamy sosem z kurczakiem , posypujemy siekanym oregano ,wymieszanym
Ogrodnik w podróżyduuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży pęczek koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę(...)wodą, tak aby tylko przykryła kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek w kostkę. Smażymy na patelni do czasu, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. 3. Miękką kapustę odcedzamy delikatnie z wody. Dodajemy do niej boczek oraz drobno posiekany koperek
W kuchni KatieMakaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut! Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Idealnie danie na ciepłe, leniwe popołudnie Składniki: 200g makaronu penne 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula 100g świeżego szpinaku 2 pomidory 3 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, bazylia *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy
Blog z Apetytemjajka 300 ml wody 300 ml mleka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz z młodą kapustą: 1/2 małej główki młodej kapusty 350 g pieczarek 100 g wędzonego boczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier świeży koperek, świeży tymianek Naleśniki : Składniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki. Farsz: Młodą kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Pieczarki obrać(...)pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć aż się zrumieni i wytopi się z niego część tłuszczu. Dodać do boczku pieczarki i je usmażyć. Następnie dodać ugotowaną kapustę i koncentrat pomidorowy. Doprawić nieco solą i niewielką ilością pieprzu. Całość dusić na średnim ogniu przez kilka minut aż składniki się przegryzą. Na koniec dodać świeżo posiekany koperek, trochę świeżego
My simple kitchenLepsze w smaku niż szparagi w panierce są tylko szparagi zawijane w boczku :)To mój absolutny faworyt jeśli chodzi o szparagi: kruche, aromatyczne i przede wszystkim niezwykle smaczne! Czas przygotowania 5 minut + 15 minut pieczenia Składniki: Pęczek szparagów około 12 sztuk Boczek w plastrach około 12 sztuk Olej rzepakowy do posmarowania Przyprawy: sól, pieprz Szparagi myjemy i odłamujemy(...)zdrewniałe końcówki. Owijamy każdy szparag w plasterek boczku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na grzanie góra i dół na 15 minut o temperaturze 180 stopni*. Ostatnie 5 minut przełączamy na termoobieg, Wyjmujemy i podajemy na ciepło, Smacznego. *szparagi można umieścić również na grillu na około kwadrans, często przewracając
Kolizje Smakówząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty(...)parmezan i śmietankę. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor. 3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente. 4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch przekładamy pieczarki z boczkiem
Raj dla Podniebieniaodmiennie. Dziś zapraszam na kapuścianą ucztę - młoda kapusta zasmażana z boczkiemi koperkiem! Pycha! Wspaniały, wiosenny dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 nieduża młoda kapusta 150-200 g parzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżeczka mąki krupczatki pęczek koperku 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki bulionu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka smalcu Wykonanie: kapustę obrać z zwierzchnich(...)paski. Zalać bulionem, posolić, oprószyć pieprzem, dodać miód i gotować około 10 minut do miękkości na rozgrzanej patelni z tłuszczem umieścić pokrojone w kostkę cebulę i boczek. Gdy cebula i boczek lekko się zrumienią wsypać mąkę, wymieszać i podlać wodą z gotowania kapusty. Wymieszać dokładnie, aż mąka się rozpuści. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą, zagotować. Dodać soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 200 g boczku wędzonego surowego 250 g serka mascarpone 100 g śmietanki 30% 250 g pomidorów koktajlowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (np. olej z suszonych pomidorów) świeża bazylia sól, pieprz 500 g dowolnego makaronu Sposób wykonania: Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki. Mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Boczek kroimy(...)małe plastry. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy indyka razem z boczkiem na złoty kolor. Dodajemy serek mascarpone i śmietanę. Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Do sosu dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe i poszatkowaną bazylię. Mieszamy i podgrzewamy przez 5 minut. Indyka podajemy z makaronem ugotowanym al'dente
Qchnia po prostutłuszczu. Każdą pierś przekroić na pół i w każdej naciąć w środku formując kieszonkę. Doprawić solą i pieprzem. Do każdej kieszonki włożyć pastę guacamole i kostkę sera. Zawinąć plasterkami boczku. Rozgrzać patelnię, położyć kawałki mięsa. Położyć tak mięso, żeby leżało na patelni od strony gdzie jest są końcówki boczku. Jak już będzie mocno przyrumienione obrócić na drugą stronę. Ponownie smażyć(...)momentu aż będzie boczek przypieczony. Na patelnię wlać odrobinę wody i zagotować. Wymieszać i wylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Cały smak z patelni będzie dodany do potrawy. Tak obsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą i warzywami. Obiadek naprawdę pyszny
Kuchnia PokoleńWracamy do tradycji świątecznych z mojego domu rodzinnego. Na szczęście nie muszę ich szukać tak jak Olaf 😉 (tak, chodzą mi ciągle bajki po głowie). Ten duszony boczek pamiętam od zawsze. Kiedy byłam w... Artykuł Boczek duszony (Mama uczy gotować!) pochodzi z serwisu gotować
gotować!Roladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia. Jest ktoś kto nie lubi roladek? Składniki(...)plastrów schabu 8 plasterków wędzonego boczku 2 kiszone ogórki 1 cebula smalec/olej musztarda 2 łyżki mąki sól, pieprz bulion warzywny dodatkowo: śmietana 2 łyżki musztardy Wykonanie: schab pociąć w 2- cm plastry. Rozbić bardzo cienko pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć pieprzem i posmarować cienko musztardą. Rozłożyć na każdym kawałku mięsa po plasterku boczku, ogórka i posypać pokrojoną w kosteczkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!