czas mieszając, aż stanie się jasnozłota. Wsypujemy granulowany czosnek, solimy, pieprzymy, całość dokładnie mieszamy i odkładamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej lub dwie łyżki klarowanego masła, kładziemy zawinięte w boczek pstrągi skórką do dołu. Smażymy ryby na średnim ogniu około 3-4minut (w zależności od grubości filetów), przewracamy delikatnie na druga stronę, smażymy kolejne 3-4 minuty. Jeśli boczek(...)mówią „łatwo przyszło, łatwo poszło”, prawda? ;) SKŁADNIKI 2 filety z pstrąga tęczowego, ze skórką (filety po około 170-200g) 6-8 cienkich, długich plasterków surowego wędzonego boczku 2 czubate łyżki dowolnej mąki pszennej, może być pełnoziarnista 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia sól pieprz KRUSZONKA ZIOŁOWA ½ dużej pszennej bułki 5-6 gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki granulowanego
Karo in the Kitchenjedna zleciała 20 na ziymia Co potrza? Spodek: 21 180 g mōnki pszynny 80 g masła trocha wody (2-3 łeżki ) pó 22 łyżeczki soli Na wiyrch: 150 g boczku- co to po śl ō nsku barzi 23 sie nazywo wyndz ō nka, ale… 3B… jak to godajōm: licentia poetica mały boryj 24 mały brokuł 200 ml śmiyt(...)formy, mogecie 34 urwać i wkleić kaj 35 na środku- co sie moł 36 marnować. Tera wrołźcie tyn spodek do pieca na 15 minut. Bez tyn czas 37 boczek dejcie 38 na patelnia i niech sie fajnie podpiecze. Pod k ō niec na chwila wciepcie tam tyż pokr ō ny 39 boryj. Ze brokuła poobcinejcie te różyczki- ta reszta łodygi
Chop w kuchnijęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy żeby obciekła. Boczek już w plastrach, kroimy w centymetrowe małe plasterki w poprzek. Cebule obieramy i kroimy niezbyt drobno. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i drobno kroimy je w półplasterki, razem z trzonkami(...)pieczarki. Powinny się skurczyć i tylko lekko zezłocić. Jeśli puszczą wodę – zwiększcie płomień i odparujcie ją. Pieczarki ściągamy do miseczki, do rondla znowu łyżka masła, łyżka oleju. Podsmażamy cały boczek do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego szalotkę, stale mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Wrzucamy pokrojonego pora – mieszamy cały czas, smażymy około 2-3 minuty, aż por zmięknie i zrobi
Karo in the Kitchenfrymarkach, stoiskach mięsnych na osiedlowym ryneczku lub w małych sklepach mięsnych. Ja już swój znalazłam. :) Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz(...)smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup zakwas na żur (ilość według uznania) jajka kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Białą kiełbasę i boczek zalej wodą, zagrzej, zdejmij szumy. Gotuj około 20-25 minut. Wyjmij kiełbasę i boczek z powstałego wywaru, obierz włoszczyznę i dodaj razem z pozostałymi przyprawami oraz jedną cebulą i czosnkiem do wywaru. Gotuj do miękkości warzyw
Garniec Magalieładniki : 400 g fasoli białej 3/4 szkl. f asoli mung 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 200 g boczku 500 g żeberek 200 g boczku w ędzonego 3 pomidory bez skorki ,lub przecier pomidorowy własnej roboty tutaj marchew , sól majeranek , kminek , ziele angielskie 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 z ąbki czosnku 1liść laurowy Wykonanie : Fasol ę moczymy(...)jeśli ktoś lubi-można bez niej) zamykamy pokrywą i gotujemy około 15 minut .Zostawiamy ,bo w nagrzanym szybkowarze zupa sama się gotuje. Na patelni , podsma żamy pokrojony w kostkę boczek , dodajemy pokrojoną cebule , posiekany czosnek. Krótko mieszamy wrzucamy do szybkowaru .Teraz dodajemy pozostałe składniki. Dolewamy wodę(tyle ile chcemy zupy-jakieś 3-3,5 l.) i zamykamy .Podgrzewamy
w mojej kuchnikilkoma dodatkami, które sprawiają że zupa tylko zyskuje na smaku. Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek lub pancettę. Ziemniaki obieramy i kroimy w nie za drobną kostkę. Szpinak albo jarmuż myjemy i suszymy na ścierce. Jeśli używacie szpinaku, porwijcie listki na mniejsze kawałki. Jeśli używacie jarmużu(...)niego nożyczkami wszystkie grube łodyżki i jego też porwijcie na drobne kawałki. Fasolkę z puszki odcedzamy na sicie. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy pokrojony drobno boczek lub pancettę. Gdy lekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek, ziemniaki i liście laurowe. Dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i smażymy całość około 8-10minut na małym ogniu
Karo in the Kitchendelikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego (L) jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Sos 1 średnia(...)opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru 4 łyżki oliwy Dodatkowo 200g spaghetti sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania Instrukcje Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę
Kulinarna PokusaBardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut duszenie Składniki: 8 płatów karkówki 4 ogórki kiszone kromka czerstwego chleba cebula Ok. 100g boczku w kawałku lub kiełbasy Ok. 400 ml bulionu wołowego Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie(...)Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną oleju
Kolizje SmakówPolecam prosty przepis na aromatyczny boczek gotowany z przyprawami. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Składniki: kawał chudego boczku (mój chudy nie był, ale też smaczny) 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu czarnego 5 ziaren pieprzu białego 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki pół łyżeczki soli Przygotowanie Boczek myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy wszystkie
e-PrzepisyKulinarneetap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić(...)powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały się
moj przepis naziemniaczki ZUPA FASOLOWA Z CHIPSIKAMI KIEŁBASIANYMI czas - ok 1 h średnio łatwa czyli troszkę trudna garnek ponad 3 litry Składniki * 2 garści namoczonej a następnie ugotowanej fasoli/grochu * kawałek wędzonego boczku i 1 pęto najlepiej wiejskiej wędzonej kiełbasy * 3 ząbki czosnku * jedna duża marchewka * 3 ziemniaki * liść laurowy * ziele angielskie * kminek * majeranek * ok 3 łyżek mąki * cebula Do dzieła!!! Gotujemy boczek(...)wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy się zagotuje wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz groch. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Wrzucamy kminek, majeranek. Wyjmujemy kiełbasę i boczek. Kroimy w kostkę. Smażymy na patelni na dużym ogniu aby się przysmażyły ,,na chrupiąco". Zdejmujemy je z patelni na talerz a na tłuszczu który się wytopił podsmażamy na miękko cebulkę
sierotka maRysia w kuchnistyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam szczególnie tym zabieganym lub zoranym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie makaronu , najlepiej szerokie wstążki kawałek boczku – około 200 g paczka mrożonego szpinaku ( 500 g ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki(...)wyciśnięty praska czosnek , sól , gałkę i dolewamy około 1 szklanki wody . Doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy , dolewając śmietankę z rozprowadzoną mąką , cały czas mieszając . Jak sos zgęstnieje wyłączamy gaz . Boczek drobno siekamy i podsmażamy , aż zamieni się w chrupiący bekon . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Teraz wrzucamy na talerze makaron , polewamy sosem szpinakowym , posypujemy tartym serem i boczkiem
Ogrodnik w podróżyLeczo to pyszne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw. Tym razem tradycyjny przepis zmodyfikowałam dodając boczek i ogórki konserwowe. Składniki: cukinia 2 papryki 250 g boczku wędzonego 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych puszka pomidorów sól, pieprz bazylia, oregano, papryka ostra Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę
e-PrzepisyKulinarnetakże talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|) 2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu) sól, pieprz 4 białe kiełbaski(...)Wykonanie: przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni z gotowego wywaru usunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miałam w domu duży zapas papryki postanowiłam zrobić leczo, którego nie jadłam od bardzo dawna;) 1kg papryki (różnokolorowa) 1kg cebuli 1kg pomidorów 2 papryczki chilli 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy sól, pieprz bazylia, oregano Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt wąskie paski. Cebulę pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę(...)przesmażyć na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek przysmaży. Tłuszcz przelać do garnka wrzucić cebulę, paprykę i chilli, smażyć przez kilkanaście minut, gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać soli, pieprzu i ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną
Codzienne Gotowanie