boczek - 14002 przepisów (strona:268/934)

Modro kapusta 160

potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie. Składniki na 3-4 porcje : 0,7 kg czerwonej kapusty 15 dag boczku wędzonego cebula  łyżka octu sól, pieprz, cukier liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Kapustę drobno szatkuję  i gotuję do miękkości z liściem laurowym, zielem i pieprzem ziarnistym. Pokrojony(...)kostkę boczek podsmażam na rumiano (nie na skwarki) przed końcem dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażam wspólnie. Gotową kapustę odcedzam i łączę z boczkiem i cebulą, mieszam i doprawiam solą, pieprzem, cukrem i łyżką octu. Najlepsza jest podawana na ciepło

Mechanik w kuchni
Pasta boczkowa ze smalczykiem. 131

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj coś na szybko, wspaniała pasta z boczku.   Jest tak pyszna, że nie można się od niej oderwać. Składniki: 600 g boczku wędzonego, parzonego 2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii Odrobina pieprzu Sposób(...)wykonania: Boczek zmielić 1- 2 krotnie, dodać smalczyk i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodatek smalczyku powoduje, że pasta nie rozpada się po schłodzeniu w lodówce. Pasta jest najlepsza na drugi dzień, kiedy smaki się „przegryzą”. Przechowywać w lodówce. Smacznego :-) Smakowita Pajda zaskoczyła mnie   tym, że jest wspaniały dodatkiem do wielu potraw. Wspaniale współgra z wieloma produktami. Przepis bierze udział

Na słodko lub wytrawnie
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 192

farsz do pierogów :) Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca :) Składniki: około 30 dkg żeberek , około 10 dkg wędzonego boczku , około pół kg kiszonej kapusty , 3 średnie marchewki , 2 średnie pietruszki , ćwiartka niewielkiego selera , niewielka cebula , 3-4 ziemniaki , sól , pieprz do smaku , pół łyżeczki cukru , 3 liście laurowe , 1/3 ziaren(...)kapustę kiszoną w połowie wywaru. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać do nich ugotowaną kapustę. Oczywiście wraz z wywarem, w którym się gotowała. Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić go na patelni, niewielkim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i przesmażyć krótko. Wszystko dodać do zupy. Wszystko razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa Pizza Wiejska 432

Pizza "Wiejska" charakteryzuje się sporą ilością wędliny począwszy od szynki, poprzez boczek, a skończywszy na kiełbasie. Z "mięsną ucztą" idealnie komponują się dodatki warzywne w postaci ogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków.   Najlepsza Domowa(...)cukru łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: po ok. 100 g: szynki, boczku, kiełbasy ok. 2-3 ogórki kiszone cebula  Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy

Słodka Strona
Pieczony kurczak Jamiego Olivera 377

jest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 cytryna 300g pomidorków koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku kilka gałązek świeżego rozmarynu suszone oregano słodka papryka pieprz i sól kawałek masła oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano. Na patelni rozgrzewamy łyżkę(...)kawałek masła. Na gorącym tłuszczu  obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni. Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu

W kuchni wieczorem
Makaron z sosem carbonara 208

mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię. Składniki (dla 2 osób): makaron 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 30g sera gran padano 5 plastrów wędzonego boczku sól i pieprz sałatka z pomidorów i brokuła 10 pomidorków koktajlowych 1 niewielki brokuł (ok. 250g) pół małej cebuli czerwonej garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy(...)pieprzymy. Dresing przygotowujemy miksując razem bazylię, czosnek i oliwę. Można też ubić te składniki w moździerzu. Makaron z sosem Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Podsmażamy boczek bez oliwy. W misce łączymy śmietanę, żółtka, starty ser i przyprawy (sól i pieprz). Wylewamy wodę z garnka z makaronem, pozostawiając odrobinę na dnie. Wrzucamy boczek i wlewamy sos. Stawiamy

W kuchni wieczorem
Kopytka z suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem 209

Kopytka to klasyk kuchni polskiej. Połączone z suszonymi pomidorami, wędzonym boczkiem i pietruszką zyskują niezwykle wyjątkowy smak i unikalny aromat. Jeśli nie jedliście takiego połączenia to wiele tracicie. Naprawdę warto wypróbować to danie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 12 minut ( bez czasu na przyrządzenie kopytek) Ilość porcji:4   Składniki: ½ porcji kopytek z tego przepisu(...)300g wędzonego boczku ½ słoika suszonych pomidorów ½ pęczka pietruszki (chyba, że mamy niezbyt okazały pęczek wówczas dajemy całość) 3 łyżki oliwy z pomidorów 2 żabki czosnku Świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnie dodajemy pokrojony boczek i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy kopytka i obsmażamy około 5 minut. W tym czasie kroimy

Kolizje Smaków
Kartoflanka 138

padło na… kartoflankę.   Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy) - ok. 400g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - ziemniaki sałatkowe lub młode - marchew z rosołu (2-3) - 250g wędzonego boczku - 2 cebule - por - 2 średnie główki czosnku - sól, pieprz syczuański - papryka słodka i wędzona (w proszku) - liść laurowy, ziele angielskie - majeranek - świeżo starta gałka muszkatołowa - pęczek koperku - 2 łyżki mąki(...)pszennej - olej arachidowy Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na wrzący bulion z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz i rumienimy na patelni. Przekładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Smażymy do zrumienienia, dodajemy pokrojony w krążki por i na koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy

mojewypiekiinietylko
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 211

zwykle w wolnowarze wygodnie i bez kłopotu. Danie smaczne, chociaż może zamiast boczku, lepszy będzie inny kawałek wieprza.  Przepis pochodzi z  książki  "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.  składniki ok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego 1 łyżeczka oliwy 1 cebula, posiekana 1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona(...)przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem. Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 236

ząbków czosnku 12 gałązek tymianku pomarańcza pokrojona na ćwiartki 10 ziarenek pieprzu 6 ziarenek jałowca 6 wołowych policzków (ok 2 kg) 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 2 duże cebule pokrojone w piórka 1 i 1/2 łyżki koncentratu  pomidorowego 3 marchewki obrane i pokrojone  w ćwiartki 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)naczyniu na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. odstawić na bok. W tym samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać

Stare Gary
Metka cebulowa 180

Taką domową metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg boczku, i była to porcja w sam raz. I po co kupować metkę ?  Składniki: 1 kg boczku, raczej chudego sól 20g/kg pieprz 1,5g/kg majeranek wg smaku cebula prażona 10g/kg(...)Osłonki białkowe średnicy 55 mm - 2 x po ok 25 cm ( w tym zapas na zawiązanie końców) przygotowanie Z boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać przyprawy oraz cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić  osłonki białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie

Stare Gary
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem 192

dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona  cebula 100 g dowolnego koziego sera sos 3 łyżki  jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek(...)podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany,  zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym

Stare Gary
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 178

dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie.   Przepis znalazłam  tutaj składniki 4  plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki 1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała papryczka  jalapeno, posiekana, nasiona  usunięte(...)ziaren  kukurydzy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 liść laurowy przygotowanie Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną.  Podsmażyć aż będą  miękkie i przezroczyste, około

Stare Gary
Zapiekane skórki ziemniaczane 147

Zapiekane skórki ziemniaczane to ciepła przekąska idealna np. na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tylko zapiec w odpowiednim czasie. Zapraszam. Składniki : 4 duże ziemniaki ok. 100g boczku wędzonego pół cebuli (białej lub czerwonej) pęczek szczypioru 200 ml śmietany kwaśnej sól, pieprz Ziemniaki gotuję i po wystudzeniu kroję na połówki. Wydrążam środek. Na patelni podsmażam pokrojony boczek(...)dodaję pokrojoną cebulę. Podsmażam kilka minut aż cebula będzie miękka. Do rozdrobnionego miąższu z ziemniaków dodaję usmażony boczek z cebulą i pokrojony szczypior. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dolewam ok. 100 ml śmietany. Wszystko dobrze mieszam i nakładam do skórek. Piekę w piekarniku na 160 stopni ok. godziny. Podaję z kwaśną śmietaną. Smacznego Post Zapiekane skórki ziemniaczane pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Dynia na ostro według Nigela Slatera 123

chciałam czegoś rozgrzewającego… Pomyślałam, że dynia na ostro to będzie świetny pomysł na deszczowe popołudnie. Wybrałam przepis Nigela Slatera i zupełnie mnie zaskoczyło takie połączenie dyni z boczkiem i chili, ale to ciekawa odmiana od tych wszystkich słodkich przepisów… Polecam Dynia na ostro – składniki: kawałki dyni ok. 0,5 kg (ugotowane na parze, w wodzie lub upieczone(...)przykryciem w piekarniku) kilka plastrów boczku 2-3 ząbki czosnku w plasterkach papryczka chili, rozmaryn, świeża natka pietruszki sól, pieprz   Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję czosnek, chili i rozdrobniony rozmaryn. Po kilku minutach dodaję kawałki dyni, doprawiam solą i pieprzem i posypuję świeżą natką pietruszki. Podaję z grzankami z masłem czosnkowym ale w orginalnym przepisie dodawało się czerstwe

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania