boczek - 14002 przepisów (strona:265/934)

Jajecznica na boczku 92

Kolejny pomysł na pyszną jajecznicę. Tym razem usmażona na boczku i wytopionym z niego tłuszczu. Oczywiście z dodatkiem cebulki, jest pyszna, aromatyczna i kleista, taka jaką uwielbiam! Dodam tylko, że wbrew pozorom nie jest to szybkie danie, składniki trzeba powoli podgrzewać, wytapiać, smażyć, dusić, aby stopniowo wydobyć cały ich smak. Dlatego też jest ona idealna na sobotnie leniwe śniadanie. Polecam(...)boczku, niezbyt tłustego, jednakże niezbyt chudego;)  1-2 cebule 5-6 jajek sól, pieprz Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, gdy będzie go już na patelni sporo dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dokładnie wymieszać i powoli smażyć aż cebula pokryje się tłuszczem, nastepnie przykryć i dusić

Codzienne Gotowanie
Boczek pieczony 161

Robiłam polędwiczkę w mleku i razem piekłam boczek..użyłam tych samych przypraw, ale piekłam normalnie bez mleka...pycha..lepszy niż polędwiczka. 1 kg boczku 1/2 łyżki  słodkiej papryki 1 łyżka  majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wymieszać z przyprawami i olejem, następnie natrzeć dokładnie boczek

Moje domowe kucharzenie
Grochówka 171

porcja spokojnie wystarczy dla kilku dość głodnych osób, z pewnością będą najedzone;)  Grochówkę podałam na talerzu Julia Gold- Porcelana Bogucice Składniki: 500 g grochu łuskanego 500 g wędzonego boczku  5 wędzonych żeberek 1 duża marchewka 3 cebule 1 duża pietruszka sól do smaku 2 ząbki czosnku  2-3 łyżki majeranku 6 ziemniaków zasmażka (opcjonalnie) Wykonanie: Groch namoczyć(...)przez minimum 2 godziny a następnie porządnie odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać  i pokroić w piórka. Marchew, pietruszkę i cebulę dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć. Warzywa z mięsem przełożyć do garnka, zalać je 2 litrami wody, dodać wędzone żeberka

Krakowskie smaki Ani
Kartacze czyli inaczej cepliny 251

drugie pyszne, ale kartacze dużo bardziej. Co potrzebujemy : około 20 ziemniaków (raczej średnich lub większych, niż mniejszych) pół kilo mięsa mielonego wieprzowego czosnek 2-3 ząbki sól, pieprz majeranek boczek i cebulka podsmażona do okrasy (wg uznania) Jak robimy : 5 ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i maksymalnie rozdrabniamy (praska lub maszynką. choć ręcznie też się da) surowe ziemniaki obieramy(...)mieć podłużny gruby kształt. wrzucamy je po kolei do osolonej wody, ale nie naraz - tak aby nie przerwać procesu gotowania. gotujemy około 30 minut podajemy z podsmażoną cebulką i boczkiem oraz tłuszczykiem z boczku. pycha

Snejkusiowe Przepisy
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 282

dalej są :)    Zupa ziemniaczana   1 golonko z indyka  60 dkg ziemniaków  2 cebule  3 marchewki 2 pietruszki 4 ząbki czosnku  30 dkg boczku wędzonego  1 kawałek kiełbasy  5 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody  majeranek suszony odrobina soli  łyżka pieprzu mielonego  4 łyżki mąki(...)Wrzucamy do gotującej się wody.  Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno, na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy czosnek i cebulę, przerzucamy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na pozostałym oleju. Kiełbasę kroimy w większą kostkę i wraz  z boczkiem dorzucamy do zupy. Zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około 45 minut, aż ziemniaki

Kuchnia na wzgórzu
Smalczyk wiejski z mięsem 136

Smalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)majeranek Słoninę i boczek mielimy maszynką, wrzucamy na patelnie i wysmażamy, mielimy kiełbasę i dorzucamy na patelnie pod koniec wysmażania. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (jeśli chcemy aby smalec dłużej postał wkładamy obraną cebulę w całości a jak się wysmaży, wyciągamy). Jak cebulka się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, przesmażamy chwilkę i wyłączamy

Pelusiowa Kuchnia
Boczek rolowany 133

Boczek rolowany z szynkowara... Nic nie smakuje tak dobrze jak wędlina z własnego wyrobu, taka domowa, w której wiemy co mamy...  Składniki: 900g boczku surowego 2 płaskie łyżeczki soli peklowej 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta chili szczypta świeżo mielonego pieprzu 3 ząbki czosnku Mięsko myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszanką nacieramy(...)boczek z każdej strony, zawijamy ciasno w roladę. Mięso wkładamy do woreczka, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zakładamy sprężynę i wkładamy do lodówki na min. 24h (najlepiej 48-72). Po tym czasie szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, nalewamy wody do wysokości mięsa. Parzymy 2h po uzyskaniu temp. wody 95 stopni. Gotowe mięso wyciągamy z garnka, wstawiamy do pojemnika z bardzo zimną

Pelusiowa Kuchnia
Zalewajka z grzybami 208

macie domowego zakwasu to można wykorzystać kupny. Zalewajka z grzybami: Składniki: 8 większych ziemniaków, kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych we wrzącej wodzie 1 kiełbasa zwyczajna, kawałeczek wędzonego boczku, 1/2 litra zakwasu na żur, 1 marchew, 1 pietruszka cebula, 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, czarny pieprz świeżo mielony, sól do smaku, płaska łyżeczka majeranku(...)słodkiej śmietany. Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plastry, boczek i cebulę w drobną kosteczką, podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około 30 minut). Podsmażoną kiełbasę z boczkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką 322

Dzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski , czosnkowy lub raita Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka około 100 g boczku 4 małe czerwone cebulki 1 czerwona papryka 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka słodkiej(...)płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki tymianku sól Dodatkowo: patyczki do szaszłyków ulubiony sos Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony boczek i pokrojoną w plastry cebulkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić i również włożyć do miski. Następnie dodać utarty w moździerzu kmin rzymski z ziarnami kolendry i tymiankiem, chili, suszoną

Oryginalny smak
Flądra w idealnej panierce z boczku 152

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: - 2 tusze flądry (bądź 4 filety) - 2 łyżki bułki tartej ( z ciemnego pieczywa) - kilka plastrów boczku - 1 cytryna - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce wymieszać bułkę tartą, boczek, kilka łyżek oleju, przyprawy

Corner With Recipes
Papryka faszerowana po wiejsku 171

małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje: Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki  2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 szklanka bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)kuskus zalać wodą (a najlepiej bulionem) tak aby poziom wody sięgał minimalnie poza kaszę. Odstawić na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą

My simple kitchen
Conchiglioni z bobem z parowaru 198

dziś połączyłem go z bobem, a poprzedni przepis znajdziecie tu .  Składniki :  10 szt makaronu Conchiglioni Rigata 20 szt bobu  3 suszone pomidory  2 plastry surowego boczku bazylia  bazylia czerwona 1 łyżka oliwy z oliwek  Przyprawy :   zioła toskańskie Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i układamy pojemnik na 1 poziomie parowaru. Bób płuczemy(...)pojemnik na ryż, także szybciej się w nim zrobi. Czas, po którym według Was bób będzie najlepszy, najlepiej próbować samemu metodą prób i błędów :)   Suszone pomidory i plastry boczku kroimy na kawałki. Bazylie myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Po wyłączeniu urządzenia bób odcedzamy i obieramy ze skórki. Makaron po wyjęciu polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami toskańskimi i nadziewamy

Parowar Faceta
Hot dog z grilla 286

etapów przygotowania zrobiłem swój pierwszy video-przepis jednocześnie zachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne  cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich(...)osłonkę, 2 plastry boczku przecinam na pół i układam obok siebie tak aby lekko na siebie zachodziły. Układam na nich 2 kiełbaski i ugniatając równomiernie rozprowadzam je na połowie plastrów boczku. Na rozgniecione kiełbaski kładę "frytki" sera żółtego i całość zawijam przy pomocy maty. Grilluję spokojnie. W szklance mieszam  2 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy i łyżeczkę przecieru

Mechanik grilluje
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 251

przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić(...)marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej patelni zrumieniamy drobno pokrojony boczek, a następnie dodajemy go do warzyw. Na tej samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania