Polecam prosty przepis na aromatyczny boczek gotowany z przyprawami. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Składniki: kawał chudego boczku (mój chudy nie był, ale też smaczny) 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu czarnego 5 ziaren pieprzu białego 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki pół łyżeczki soli Przygotowanie Boczek myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy wszystkie
e-PrzepisyKulinarneetap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić(...)powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały się
moj przepis naziemniaczki ZUPA FASOLOWA Z CHIPSIKAMI KIEŁBASIANYMI czas - ok 1 h średnio łatwa czyli troszkę trudna garnek ponad 3 litry Składniki * 2 garści namoczonej a następnie ugotowanej fasoli/grochu * kawałek wędzonego boczku i 1 pęto najlepiej wiejskiej wędzonej kiełbasy * 3 ząbki czosnku * jedna duża marchewka * 3 ziemniaki * liść laurowy * ziele angielskie * kminek * majeranek * ok 3 łyżek mąki * cebula Do dzieła!!! Gotujemy boczek(...)wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy się zagotuje wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz groch. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Wrzucamy kminek, majeranek. Wyjmujemy kiełbasę i boczek. Kroimy w kostkę. Smażymy na patelni na dużym ogniu aby się przysmażyły ,,na chrupiąco". Zdejmujemy je z patelni na talerz a na tłuszczu który się wytopił podsmażamy na miękko cebulkę
sierotka maRysia w kuchnistyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam szczególnie tym zabieganym lub zoranym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie makaronu , najlepiej szerokie wstążki kawałek boczku – około 200 g paczka mrożonego szpinaku ( 500 g ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki(...)wyciśnięty praska czosnek , sól , gałkę i dolewamy około 1 szklanki wody . Doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy , dolewając śmietankę z rozprowadzoną mąką , cały czas mieszając . Jak sos zgęstnieje wyłączamy gaz . Boczek drobno siekamy i podsmażamy , aż zamieni się w chrupiący bekon . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Teraz wrzucamy na talerze makaron , polewamy sosem szpinakowym , posypujemy tartym serem i boczkiem
Ogrodnik w podróżyLeczo to pyszne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw. Tym razem tradycyjny przepis zmodyfikowałam dodając boczek i ogórki konserwowe. Składniki: cukinia 2 papryki 250 g boczku wędzonego 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych puszka pomidorów sól, pieprz bazylia, oregano, papryka ostra Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę
e-PrzepisyKulinarnetakże talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|) 2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu) sól, pieprz 4 białe kiełbaski(...)Wykonanie: przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni z gotowego wywaru usunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miałam w domu duży zapas papryki postanowiłam zrobić leczo, którego nie jadłam od bardzo dawna;) 1kg papryki (różnokolorowa) 1kg cebuli 1kg pomidorów 2 papryczki chilli 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy sól, pieprz bazylia, oregano Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt wąskie paski. Cebulę pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę(...)przesmażyć na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek przysmaży. Tłuszcz przelać do garnka wrzucić cebulę, paprykę i chilli, smażyć przez kilkanaście minut, gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać soli, pieprzu i ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną
Codzienne GotowanieKolejny pomysł na pyszną jajecznicę. Tym razem usmażona na boczku i wytopionym z niego tłuszczu. Oczywiście z dodatkiem cebulki, jest pyszna, aromatyczna i kleista, taka jaką uwielbiam! Dodam tylko, że wbrew pozorom nie jest to szybkie danie, składniki trzeba powoli podgrzewać, wytapiać, smażyć, dusić, aby stopniowo wydobyć cały ich smak. Dlatego też jest ona idealna na sobotnie leniwe śniadanie. Polecam(...)boczku, niezbyt tłustego, jednakże niezbyt chudego;) 1-2 cebule 5-6 jajek sól, pieprz Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, gdy będzie go już na patelni sporo dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dokładnie wymieszać i powoli smażyć aż cebula pokryje się tłuszczem, nastepnie przykryć i dusić
Codzienne GotowanieRobiłam polędwiczkę w mleku i razem piekłam boczek..użyłam tych samych przypraw, ale piekłam normalnie bez mleka...pycha..lepszy niż polędwiczka. 1 kg boczku 1/2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wymieszać z przyprawami i olejem, następnie natrzeć dokładnie boczek
Moje domowe kucharzenieporcja spokojnie wystarczy dla kilku dość głodnych osób, z pewnością będą najedzone;) Grochówkę podałam na talerzu Julia Gold- Porcelana Bogucice Składniki: 500 g grochu łuskanego 500 g wędzonego boczku 5 wędzonych żeberek 1 duża marchewka 3 cebule 1 duża pietruszka sól do smaku 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majeranku 6 ziemniaków zasmażka (opcjonalnie) Wykonanie: Groch namoczyć(...)przez minimum 2 godziny a następnie porządnie odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew, pietruszkę i cebulę dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć. Warzywa z mięsem przełożyć do garnka, zalać je 2 litrami wody, dodać wędzone żeberka
Krakowskie smaki Anidrugie pyszne, ale kartacze dużo bardziej. Co potrzebujemy : około 20 ziemniaków (raczej średnich lub większych, niż mniejszych) pół kilo mięsa mielonego wieprzowego czosnek 2-3 ząbki sól, pieprz majeranek boczek i cebulka podsmażona do okrasy (wg uznania) Jak robimy : 5 ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i maksymalnie rozdrabniamy (praska lub maszynką. choć ręcznie też się da) surowe ziemniaki obieramy(...)mieć podłużny gruby kształt. wrzucamy je po kolei do osolonej wody, ale nie naraz - tak aby nie przerwać procesu gotowania. gotujemy około 30 minut podajemy z podsmażoną cebulką i boczkiem oraz tłuszczykiem z boczku. pycha
Snejkusiowe Przepisydalej są :) Zupa ziemniaczana 1 golonko z indyka 60 dkg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki 2 pietruszki 4 ząbki czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 kawałek kiełbasy 5 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody majeranek suszony odrobina soli łyżka pieprzu mielonego 4 łyżki mąki(...)Wrzucamy do gotującej się wody. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno, na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy czosnek i cebulę, przerzucamy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na pozostałym oleju. Kiełbasę kroimy w większą kostkę i wraz z boczkiem dorzucamy do zupy. Zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez około 45 minut, aż ziemniaki
Kuchnia na wzgórzuSmalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)majeranek Słoninę i boczek mielimy maszynką, wrzucamy na patelnie i wysmażamy, mielimy kiełbasę i dorzucamy na patelnie pod koniec wysmażania. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (jeśli chcemy aby smalec dłużej postał wkładamy obraną cebulę w całości a jak się wysmaży, wyciągamy). Jak cebulka się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, przesmażamy chwilkę i wyłączamy
Pelusiowa KuchniaBoczek rolowany z szynkowara... Nic nie smakuje tak dobrze jak wędlina z własnego wyrobu, taka domowa, w której wiemy co mamy... Składniki: 900g boczku surowego 2 płaskie łyżeczki soli peklowej 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta chili szczypta świeżo mielonego pieprzu 3 ząbki czosnku Mięsko myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszanką nacieramy(...)boczek z każdej strony, zawijamy ciasno w roladę. Mięso wkładamy do woreczka, zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zakładamy sprężynę i wkładamy do lodówki na min. 24h (najlepiej 48-72). Po tym czasie szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, nalewamy wody do wysokości mięsa. Parzymy 2h po uzyskaniu temp. wody 95 stopni. Gotowe mięso wyciągamy z garnka, wstawiamy do pojemnika z bardzo zimną
Pelusiowa Kuchniamacie domowego zakwasu to można wykorzystać kupny. Zalewajka z grzybami: Składniki: 8 większych ziemniaków, kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych we wrzącej wodzie 1 kiełbasa zwyczajna, kawałeczek wędzonego boczku, 1/2 litra zakwasu na żur, 1 marchew, 1 pietruszka cebula, 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, czarny pieprz świeżo mielony, sól do smaku, płaska łyżeczka majeranku(...)słodkiej śmietany. Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plastry, boczek i cebulę w drobną kosteczką, podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około 30 minut). Podsmażoną kiełbasę z boczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię