image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/kurczak-z-cukinia-w-sosie-pomidorowym-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/kurczak-z-cukinia-w-sosie-pomidorowym-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/10\/kurczak-z-cukinia-w-sosie-pomidorowym-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["6 piersi kurczaka,\r","10 dag boczku,\r","1 du\u017ca cebula posiekana,\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","1 cukinia,\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki chili,\r","2 szklanki pomidor\u00f3w z puszki,\r","olej(...)u017cy\u0107 mi\u0119so i dusi\u0107 do mi\u0119kko\u015bci."],"keywords":"cukinia,kurczak,sos pomidorowy"} Drukuj Kurczak z cukinią w sosie pomidorowym Składniki: 6 piersi kurczaka, 10 dag boczku, 1 duża cebula posiekana, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1/2 łyżeczki chili, 2 szklanki pomidorów z puszki, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Na rozgrzany olej układać piersi z kurczaka - smażyć
Bardzo Gruby Smokpiekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 – 20 minut, aż będą zrumienione. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką → Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem → Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla → Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto
Oryginalny smaktrzeba ich obierać (w przeciwieństwie do białych), tylko odłamać twarde końcówki. Dlatego tarta z zielonymi szparagami jest szybka i prosta w przygotowaniu. Na cieście francuskim układamy plastry boczku wędzonego, zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym, następnie zielone szparagi, na wierzchu kruszymy ser feta, do piekarnika na 20 minut i gotowe. Kilka prostych składników i mamy smaczne jedzonko. Moja tarta z zielonymi szparagami(...)Tartę z zielonymi szparagami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 kostki sera feta (około 140 g) 2 jajka 4 łyżki śmietany 12% 6 plastrów boczku wędzonego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Tarty z zielonymi szparagami: Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Włożyć do garnka. Zalać gorącą wodą i dodać łyżeczkę soli. Garnek przykryć
Danka Pichcismakowały. Przygotowałam je w pojedynczych foremkach, ale spokojnie możecie je zrobić w jednym większym naczyniu. Składniki na 3 osoby: 250 g makaronu penne 250 g szparagów około 80 g boczku szczypiorek Sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta ostrej papryki ser żółty, tarty szczypiorek 1. Makaron gotujemy al dente(...)samo szparagi. 2. Na patelni przesmażamy boczek. 3. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy całość np. rózgą i chwilkę przesmażamy, ale nie dopuszczamy aby ściemniało. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko, mieszamy i gotujemy przez około 10 minut, w tym czasie doprawiamy do smaku. 4. Foremki lub foremkę smarujemy masłem, szparagi (dolne części kroimy na plasterki
Gotowanie...to proste !udostępnionych przez nią propozycji warte uwagi jest szybkie danie obiadowe za 6 złotych. Aby przyrządzić porcję dla jednej osoby, będziesz potrzebować: ¼ białej kapusty, wybraną ilość makaronu, 70 g wędzonego boczku, 1 cebulę szalotkę, 3 łyżki sosu sojowego, olej do smażenia. Białą kapustę podsmaż na oleju, aż zrobi się miękka. Następnie odłóż ją na talerz, a na tej samej patelni zrumień(...)boczek, dodając pod koniec posiekaną cebulę. Gdy szalotka nabierze złocistego koloru, ponownie umieść przygotowaną wcześniej kapustę na patelni oraz dokładnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Smaż całość przez chwilę, gotując w tym czasie makaron. Gdy będzie miękki, umieść go na patelni oraz skrop sosem sojowym, mieszając z kapustą, cebulą i boczkiem. @wszamto Gwarantuje Ci, że od dzisiaj będzie to Twój
RozdomowionaPyszny soczysty filet faszerowany botwinką, cebulą i serem mozzarella otulony cienkimi plastrami boczku. Ma piękny kolor i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - z pewnością taki pomysł na obiad pozytywnie zaskoczy domowników! Składniki: na dwie osoby 2 filety z kurczaka, pęczek botwinki, średniej wielkości cebula, 2 małe ząbki czosnku, kulka sera mozzarella, sól, pieprz, duża łyżka masła, 8 cienkich plastrów(...)boczku wędzonego parzonego Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Grube części wraz łodygami kroimy w mniejszą kostkę, wraz z drobno posiekaną cebulą, podsmażamy na maśle przez 3 minuty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane liście botwinki. Dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Na koniec dodajemy starty ser - mieszamy. W filecie za pomocą noża wycinamy "kieszonkę" miejsce na nasz farsz, ostrożnie
Lena Gotujejajko 1 cebula 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka pół młodej kapusty 1 łyżka siekanego koperku 1/3 szklanki bulionu sól, pieprz olej do smażenia *** Kaszę gotujemy według(...)klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano *** *** Podsmażone klopsiki odkładamy na talerz, a na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulką *** *** Do podsmażonego boczku dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pokrojone w paski cukinię i paprykę *** *** Dodajemy grubo posiekaną kapustę *** *** Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień
Blog z Apetytembazyliowe pesto i inne produkty do przygotowania dania kupicie w sklepie Kuchnie Świata . Zapraszam. Składniki: 30 dag makaronu tagliatelle 40 dag zielonych szparagów 35 dag parzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 250 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki bazyliowego pesto 3 łyżki oliwy 3 łyżki startego twardego sera: grana padano lub parmezanu Sól i pieprz(...)smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Boczek pokroić na cienkie paseczki, wrzucić na głęboką patelnię, obrany czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę szalotkę drobno pokroić dodać do boczku, podlać oliwą i smażyć około 5 minut pod przykryciem, dodać pokrojone na kawałki szparagi, podlać śmietanką, dodać pesto bazyliowe i całość dusić na wolnym ogniu około 7 minut
Wanilia i Kardamondodatek do obiadu czy kolacji, albo mogą one stanowić świetną przekąskę na imprezie. Coś pysznego! Składniki: 7-8 większych młodych ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia(...)wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości *** *** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu *** *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Wszystko przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy
Blog z Apetytemczęściej to nie będzie tak smakować, prawda ? ;) Cudowny croissant na śniadanie 1 x croissant 2 łyżki labneh ( może być inny serek śmietankowy ) mała garść roszponki 1 jajko 1 plaster boczku 1 łyżka oleju Na gorącą patelnię daj olej, wbij jajko, mając w ręce pokrywkę wlej 2 łyżki wody i zakryj szybko pokrywką. Białko się uparuje, a żółtko zostanie płynne(...)chwili dodaj na patelnię boczek, zdejmij pokrywkę on się zdąży zrumienić na samym końcu. I składamy nasze śniadanie. Przekrój wzdłuż croissanta, ale tak żeby nie przeciąć go do końca. Delikatnie odegnij i dół posmaruj serkiem , na to połóż roszpnkę, gorące jajko i boczek, zamknij górną część delikatnie aby nie połamać croissanta. A teraz zjadamy z pełną czułością i smakiem
Kuchnia na wzgórzuzachęcam i Was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS NA MAKARON Z MŁODĄ KAPUSTĄ Składniki 1/2 główki młodej kapusty 160 g makaronu 1 marchewka 1 cebula 250 ml bulionu 150 g boczku sól pieprz Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Kapustę oraz marchewkę marchewką przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-7 minut. Boczek przekładamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość razem podsmażamy, aż cebula nabierze koloru. Kapustę z marchewką przekładamy na patelnię z boczkiem cebulką, mieszamy. Całość dusimy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą oraz pieprzem
Alle Dobre!pewnością zadowoli niejednego smakosza. Jego bogaty smak i aromat sprawią, że chętnie będziemy do niego wracać o każdej porze roku. Bigos przygotowany z kiszonej i słodkiej kapusty, na wędzonym boczku i pieczonym mięsie. Bigos staropolski. Bigos staropolski Bigos to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. To aromatyczne danie z mięsem, kiszonej i słodkiej kapusty oraz przyprawami(...)porze roku. Oto przepis na bigos staropolski , który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Składniki: 1kg kiszonej kapusty 1 kg słodkiej kapusty, poszatkowanej 250g tłustego boczku wędzonego 1 posiekana cebula 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe około 500-750g różnych rodzajów mięsa pieczonego (np. kura, wieprzowina, wołowina, królik) 250g kiełbasy wiejskiej
Moja Książka Kucharskaszczególnie na Wielkanoc PRZEPIS NA ŻUREK NA ZAKWASIE Składniki 2 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu żytniego do żurku 400 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy zwyczajnej 150 g boczku wędzonego surowego 2 łyżeczki suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki śmietanki 30% 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Boczek kroimy w kosteczkę, kiełbasę(...)zwyczajną w plasterki. Co do białej kiełbasy, jeśli używamy parzonej kiełbasy, również kroimy ją w plasterki. W przypadku surowej kiełbasy białej, należy ją wcześniej podgotować, wystarczy około 4 minuty. Boczek przekładamy na patelnię, podsmażamy. Następnie przekładamy kiełbasę zwyczajną i białą i całość razem podsmażamy. Do gorącego bulionu przekładamy zawartość patelni i gotujemy przez około 10 minut, pod przykryciem. Kolejno
Przepiski.plnawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę można także zabielić śmietaną oraz podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki – zupa chrzanowa 300 g białej kiełbasy parzonej 100 g boczku wędzonego 100 g cebuli 10 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 80 g chrzanu tartego 1 litr wody 2 ziarenka ziela angielskiego 2 małe(...)liście laurowe sól kłodawska , pieprz czarny mielony, majeranek natka pietruszki do posypania Dodatki opcjonalnie (należy wliczyć w makro): śmietana 18% jajko Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku aż wytopi się trochę tłuszczu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać wraz z czosnkiem do boczku
Ola la LCHF