jajko 1 cebula 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka pół młodej kapusty 1 łyżka siekanego koperku 1/3 szklanki bulionu sól, pieprz olej do smażenia *** Kaszę gotujemy według(...)klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano *** *** Podsmażone klopsiki odkładamy na talerz, a na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulką *** *** Do podsmażonego boczku dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pokrojone w paski cukinię i paprykę *** *** Dodajemy grubo posiekaną kapustę *** *** Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień
Blog z Apetytembazyliowe pesto i inne produkty do przygotowania dania kupicie w sklepie Kuchnie Świata . Zapraszam. Składniki: 30 dag makaronu tagliatelle 40 dag zielonych szparagów 35 dag parzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 250 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki bazyliowego pesto 3 łyżki oliwy 3 łyżki startego twardego sera: grana padano lub parmezanu Sól i pieprz(...)smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Boczek pokroić na cienkie paseczki, wrzucić na głęboką patelnię, obrany czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę szalotkę drobno pokroić dodać do boczku, podlać oliwą i smażyć około 5 minut pod przykryciem, dodać pokrojone na kawałki szparagi, podlać śmietanką, dodać pesto bazyliowe i całość dusić na wolnym ogniu około 7 minut
Wanilia i Kardamondodatek do obiadu czy kolacji, albo mogą one stanowić świetną przekąskę na imprezie. Coś pysznego! Składniki: 7-8 większych młodych ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia(...)wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości *** *** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu *** *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Wszystko przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy
Blog z Apetytemczęściej to nie będzie tak smakować, prawda ? ;) Cudowny croissant na śniadanie 1 x croissant 2 łyżki labneh ( może być inny serek śmietankowy ) mała garść roszponki 1 jajko 1 plaster boczku 1 łyżka oleju Na gorącą patelnię daj olej, wbij jajko, mając w ręce pokrywkę wlej 2 łyżki wody i zakryj szybko pokrywką. Białko się uparuje, a żółtko zostanie płynne(...)chwili dodaj na patelnię boczek, zdejmij pokrywkę on się zdąży zrumienić na samym końcu. I składamy nasze śniadanie. Przekrój wzdłuż croissanta, ale tak żeby nie przeciąć go do końca. Delikatnie odegnij i dół posmaruj serkiem , na to połóż roszpnkę, gorące jajko i boczek, zamknij górną część delikatnie aby nie połamać croissanta. A teraz zjadamy z pełną czułością i smakiem
Kuchnia na wzgórzuzachęcam i Was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS NA MAKARON Z MŁODĄ KAPUSTĄ Składniki 1/2 główki młodej kapusty 160 g makaronu 1 marchewka 1 cebula 250 ml bulionu 150 g boczku sól pieprz Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Kapustę oraz marchewkę marchewką przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-7 minut. Boczek przekładamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość razem podsmażamy, aż cebula nabierze koloru. Kapustę z marchewką przekładamy na patelnię z boczkiem cebulką, mieszamy. Całość dusimy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą oraz pieprzem
Alle Dobre!pewnością zadowoli niejednego smakosza. Jego bogaty smak i aromat sprawią, że chętnie będziemy do niego wracać o każdej porze roku. Bigos przygotowany z kiszonej i słodkiej kapusty, na wędzonym boczku i pieczonym mięsie. Bigos staropolski. Bigos staropolski Bigos to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. To aromatyczne danie z mięsem, kiszonej i słodkiej kapusty oraz przyprawami(...)porze roku. Oto przepis na bigos staropolski , który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Składniki: 1kg kiszonej kapusty 1 kg słodkiej kapusty, poszatkowanej 250g tłustego boczku wędzonego 1 posiekana cebula 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe około 500-750g różnych rodzajów mięsa pieczonego (np. kura, wieprzowina, wołowina, królik) 250g kiełbasy wiejskiej
Moja Książka Kucharskaszczególnie na Wielkanoc PRZEPIS NA ŻUREK NA ZAKWASIE Składniki 2 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu żytniego do żurku 400 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy zwyczajnej 150 g boczku wędzonego surowego 2 łyżeczki suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki śmietanki 30% 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Boczek kroimy w kosteczkę, kiełbasę(...)zwyczajną w plasterki. Co do białej kiełbasy, jeśli używamy parzonej kiełbasy, również kroimy ją w plasterki. W przypadku surowej kiełbasy białej, należy ją wcześniej podgotować, wystarczy około 4 minuty. Boczek przekładamy na patelnię, podsmażamy. Następnie przekładamy kiełbasę zwyczajną i białą i całość razem podsmażamy. Do gorącego bulionu przekładamy zawartość patelni i gotujemy przez około 10 minut, pod przykryciem. Kolejno
Przepiski.plnawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę można także zabielić śmietaną oraz podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki – zupa chrzanowa 300 g białej kiełbasy parzonej 100 g boczku wędzonego 100 g cebuli 10 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 80 g chrzanu tartego 1 litr wody 2 ziarenka ziela angielskiego 2 małe(...)liście laurowe sól kłodawska , pieprz czarny mielony, majeranek natka pietruszki do posypania Dodatki opcjonalnie (należy wliczyć w makro): śmietana 18% jajko Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku aż wytopi się trochę tłuszczu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać wraz z czosnkiem do boczku
Ola la LCHFSkładniki dla 2-3 osób: ? 4 jajka ? 2 łyżki mleka ? 150 g boczku wędzonego ? 200 g kurek ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz ? szczypiorek ? sałata zielona np roszponka Wykonanie: ? Rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać kurki, sól i chwilę poddusić. Odłożyć. ? Roztrzepać jajka z mlekiem. ? Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wlać jajka. Podważać boki, aby masa wlała(...)się pod scięty już omlet. ? Gdy omlet będzie prawie scięty, na połowie rozłożyć kurki z boczkiem, posypać pieprzem i złożyć na pół. ? Smażyć jeszcze ze 2 minuty, po czym zsunąć na talerz. ? Posypać szczypiorkiem i pieprzem, dołożyć garść sałaty.{jcomments
To co kochamSkładniki: ? 250 g makaronu łazanki ? 400 g pieczarek ? 2 cebule ? 1 mała główka kapusty ? 1 udko kurczaka ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz, przyprawa do bigosu ? 50 g sera żółtego Wykonanie: ? Ugotować łazanki al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. ? Ugotować udko kurczaka w wodzie z przyprawami. ? Usmażyć boczek pokrojony w kostkę. ? Cebulę pokroić, usmażyć na oleju, dodać(...)pokrojone pieczarki, poddusić. ? Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie. ? Zemleć w maszynce pieczarki z cebulą, kapustę, boczek i mięso kurczaka. ? Wymieszać z łazankami, dodać do smaku przyprawę do bigosu. ? Wyłożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, posypać startym serem żółtym. ? Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
To co kochamSkładniki: ? 200 g makaronu tagliatelle – szerokie wstążki ? 200 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 2 pomidory ? 2 łyżki startego parmezanu ? sól, pieprz ? 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ? olej do smażenia ? 4 łyżki oliwy Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. ? Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, przyprawić. ? Makaron wymieszać z oliwą, przyprawić. ? Z makaronu ułożyć 4 gniazdka(...)naczyniu do zapiekania. ? Na wierzch każdego nałożyć boczek z cebulą i cząstki pomidorów. ? Zapiekać w temp.200 st.C przez 15 minut. ? Posypać parmezanem i natką pietruszki
To co kochamsól, biały pieprz ? cytryna Sałatka: ? 1 ugotowany w łupinie ziemniak ? 1 mała cebula czerwona ? 3 łyżki szczypiorku ? 1 łyżka octu winnego białego ? 2 łyżki oleju ? szczypta cukru ? 4 plastry boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Sznycel dokładnie rozbić przez folię spożywczą, zawijając kilkakrotnie brzegi do środka, przyprawić solą i białym pieprzem. ? Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej(...)Sznycel dokładnie uklepać ręką aby panierka nie odstawała od mięsa. Najlepiej odstawić na godzinę do lodówki. ? Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. ? Boczek pokroić w plasterki, usmażyć na maśle sklarowanym na chrupko. ? Ziemniaka pokroić w łupinie w plastry, cebulę w kostkę i sparzyć ją gorącą wodą. ? Dodać ocet, olej, przyprawy i szczypiorek. Wymieszać z czipsami
To co kochamsuszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych ? po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego ? 3 torebki gotowej przyprawy(...)grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. ? Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. ? Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. ? Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. ? Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem
To co kochammąkę ziemniaczaną, posolić i jeszcze ubijać z 30 sekund. – Przyprawione solą i pieprzem fileciki maczać w białku i posiekanych orzechach, i smażyć w rozgrzanym, głębokim oleju. Szaszłyki z boczku: – 10 plastrów wędzonego boczku – 10 drewnianych szpadek Wykonanie: – Każdy plaster boczku nawinąć na drewnianą szpadkę szaszłykową. – Zapiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st.C
To co kochamRobiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: ? 500 g fasoli Jaś średniej ? 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 250 g wędzonego boczku ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 ząbek czosnku ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 3 liście laurowe ? 4 ziarna ziela angielskiego ? sól, pieprz, majeranek ? pęczek zielonej pietruszki(...)dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. godziny. ? Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. ? Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. ? Z boczku odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę. ? Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. ? Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i por i podsmażyć, po czym
To co kocham