Jajecznica z pomidorami Jajecznica Miękka, kremowa i lekko ścięta jajecznica - zobacz kilka wypróbowanych przepisów na najlepszą jajecznicę. można ją przygotować na wiele własnych sposobów: dodaj tuńczyka, chrupiący boczek, pieczarki, kurki, ser pleśniowy albo po prostu pokrojone pomidory i cebulkę jest łatwa do wykonania i smakuje niesamowicie nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest łatwo dostępne i niedrogie(...)Jajecznica na pomidorach to szybki sposób na pyszne śniadanie. Jajecznica z pomidorami świetnie komponuje się zarówno z cebulą podduszoną na maśle, jak i z kiełbasą , boczkiem, a nawet mozzarellą. Do jajecznicy na pomidorach można także dodać pokrojoną paprykę lub tuńczyka osączonego z zalewy, warto także dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu albo mielonej kurkumy
Moja Książka Kucharskamłode pietruszki z natką 4 młode marchewki 2 młode pory 2 pęczki botwinki z buraczkami sok z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: 500 g młodych ziemniaków 250 g boczku 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 4 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości. Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem. Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy. Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki
R'n'G Kitchenmięsem najczęściej przygotowuję z pozostałym mięsem po rosole. Niestety są pracochłonne, jednak ich smak wynagrodzi wszystko. Są naprawdę bardzo smaczne i syte. Zazwyczaj podaję je oblane przesmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą. Przyznam, że dawno ich nie robiłam, jednak ich smak tak za mną "chodził", że już musiałam ;) Oczywiście przy okazji przygotowałam ich więcej i nadmiar zamroziłam, będzie na kolejny(...)cebula * 2-3 łyżki masła * sol do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * 150 ml rosołu Dodatkowo do okraszenia: * według uznania przesmażona na oliwie pokrojona w kostkę cebula, boczek lub kielbasa typu śląska Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię. Podzielić na 4 równe części. Jedną część
Zrób to smaczniesprawą zabiegu, po którym musiałam dojść do siebie. Mam nadzieję, że już będzie dobrze i wracam do gotowania i blogowania. Tym razem młode ziemniaczki zapiekane z indykiem, boczkiem i warzywami. Tak żeby pozbyć się trochę resztek i zużyć rzeczy, które już miały swój czas. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: kilkanaście młodych ziemniaków 1 średnia cukinia 300 g filetu(...)indyka 1 opakowanie boczku w plasterkach kilkanaście czarnych oliwek kilkanaście pomidorów suszone pomidory z bazylią i czosnkiem czosnek suszony sól pieprz oliwa z oliwek 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą z oliwek. Wrzucamy ziemniaczki. 2. Indyka kroimy w kostkę, cukinie w półplasterki, pomidorki na pół. 3. Do ziemniaków wrzucamy indyka, posypujemy przyprawami i mieszamy
kruche babeczkiSkładniki: Ziemniaki 1kg Kiełbasa 400 g Boczek wędzony 200 g Śmietana 200 ml Jajka 2 Sól Pieprz Koperek 1/2 pęczka Przygotowanie: Ziemniaki obrać, większe pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzenie do miękkości. Boczek pokroić, podsmażyć na suchej patelni. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości olej na rumiano. Smetanę wymieszać z jajkami, solą oraz pieprzem. Ziemniaki(...)boczek i kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać przygotowaną śmietaną. Zapiekać przez ok 30 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni bez przykrycia. Gotowe danie posypać dużą ilością posiekanego kopru. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania
Kulinarne przygodyDziś zapraszam na danie, które przypomina klasyczne łazanki z kapustą. Zmieniłam tylko gatunek makaronu (osobiście nie przepadam za łazankami) i wzbogaciłam je o boczek i odrobinę czosnku. Prosto, szybko, tanio i oczywiście smacznie 😎 Składniki: op. makaronu rurki 200 g pieczarek 300 g kiszonej kapusty 300 g chudego wędzonego boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie(...)Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy, aż ew. woda z pieczarek odparuje. W dużym garnku mieszamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną oraz zawartość naszej patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Walijskie Pichceniemiękkie, ale nie rozgotowane do zupy wlewamy śmietankę i wsypujemy starty ser, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż ser się rozpuści. Zupę doprawiamy według swojego uznania, dodajemy skwareczki z boczku i posiekany koperek. Składniki i przyprawy do zupy kalafiorowej: 1 kalafior podzielony na małe różyczki 2 marchewki, pokrojone w małą kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w małą kostkę(...)cebulka, drobno posiekana 2 łyżki masła około 1,2 litra lekkiego bulionu jarzynowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypta suszonego tymianku 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka startego sera cheddar boczek pokrojony w kostkę i podsmażony na rumiano posiekany koperek, szczypiorek albo natka pietruszki Przepis na zupę kalafiorową. Pyszna i bardzo prosta do zrobienia zupa kalafiorowa z serem. Poniżej przepis
Moja Książka Kucharskawersję tostów lubię robić na słodkim pieczywie, najczęściej jest to chałka. W wersji wytrawnej tosty francuskie zawierają dodatki takie jak sól, pieprz, zioła i podawane są z serem, boczkiem, ketchupem lub majonezem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Tosty francuskie na słodko Składniki na tosty francuskie. Tosty francuskie słodka wersja – składniki. 5 kromek chałki(...)wytrawna wersja – składniki. 8 kromek chleba tostowego 100 ml mleka 2 duże jajka 1/4 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 3 łyżki masła Do podania: plastry chrupiącego boczku oraz syrop klonowy Jak zrobić tosty francuskie. Jak zrobić tosty francuskie na słodko. Do miseczki wbić jajka, dodać sok pomarańczowy , śmietankę, cynamon oraz cukier. Wymieszać wszystkie składniki, najlepiej za pomocą
MeCookskuchni rzymskiej warzywami są też cykoria („cicoria”) oraz podobne do niej warzywo zwane „puntarelle”. Z Rzymu wywodzi się również znane na całym świecie „spaghetti alla carbonara” z jajkiem, boczkiem, pieprzem i serem „pecorino”. Zobacz carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką albo makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa . Ten owczy ser, który stanowi świetny dodatek do wielu dań i często pojawia(...)romano”. Podaje się z nim także „tonarelli al cacio e pepe” – danie z czarnym pieprzem oraz „bucatini all’amatricana” – rodzaj grubego spaghetti wydrążonego wewnątrz, z sosem z boczku i pomidorów, którego nazwa wzięła się od Amatrice – miejscowości w Apeninach, skąd prawdopodobnie przywędrowało. Podobne do „amatriciana” jest „bucatini alla gricia”, tylko bez dodatku pomidorów. Trzeba wiedzieć
ProstePesto.plciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. nadzienie: 0,5 kg bobu 100g wędzonego boczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku sól pieprz odrobina oliwy lub oleju do podania : masło, listki szałwii, bułka tarta, okrasa z cebulki Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić(...)pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę razem smażyć. Połowę cebuli odłożyć na okrasę, resztę przełożyć do bobu. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, smażyć mieszając, aż boczek również się zrumieni. Dodać do bobu, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucić do wrzątku, gotować
Obiad gotowygóra, dół. Bagietkę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i zapiecz przez 10 – 12 minut, aż nabierze chrupkości a ser żółty przyjemnie się rozpłynie i zacznie wyciekać boczkami. Nadziewaną zapiekankę podziel na oddzielne porcje, polej ketchupem. Podawaj do niej lekką sałatkę lub na szybko garść pomidorków koktajlowych. ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. {"@context":"https:\/\/schema.org(...)papierem do pieczenia i zapiecz przez 10 - 12 minut, a\u017c nabierze chrupko\u015bci a ser \u017c\u00f3\u0142ty przyjemnie si\u0119 rozp\u0142ynie i zacznie wycieka\u0107 boczkami.","text":"Rozgrzej piekarnik do 190 stopni na grzanie g\u00f3ra, d\u00f3\u0142. Bagietk\u0119 u\u0142\u00f3\u017c na blaszce z papierem do pieczenia i zapiecz przez 10 - 12 minut
ProstePesto.plPrzepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem – pyszne danie obiadowe na każdą okazję. Składniki 1300g ziemniaków 800g piersi kurczaka 260g wędzonego boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku serek topiony naturalny 600ml śmietany masło do smażenia przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany Przygotowanie Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą, usmażyć i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone(...)plastry, przyprawione solą i pieprzem ziemniaki, przełożyć do mięsa. Cebulę, boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę, cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle i dodać boczek. Smażyć do zarumienienia, dodać śmietanę i serek, przyprawić: czosnkiem, kurkumą, solą oraz pieprzem, zagotować i przelać sos do garnka. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, delilatnie ugnieść. Piec 40min w 190 stopniach
Wasze PrzepisyPrzepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem – pyszne danie obiadowe na każdą okazję. Składniki 1300g ziemniaków 800g piersi kurczaka 260g wędzonego boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku serek topiony naturalny 600ml śmietany masło do smażenia przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany Przygotowanie Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą, usmażyć i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone(...)plastry, przyprawione solą i pieprzem ziemniaki, przełożyć do mięsa. Cebulę, boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę, cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle i dodać boczek. Smażyć do zarumienienia, dodać śmietanę i serek, przyprawić: czosnkiem, kurkumą, solą oraz pieprzem, zagotować i przelać sos do garnka. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, delilatnie ugnieść. Piec 40min w 190 stopniach
Wasze PrzepisyIlość porcji: 2-3osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI : 250g makaronu pene 1 brokuł 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 5 suszonych pomidorów 50g boczku surowego wędzonego 300ml ciepłego mleka 250g sera mozzarella 1 łyżka mąki 1/3 łyżeczki chili 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz sól 1. Makaron gotujemy al dente. Brokuł rozdzielamy na małe różyczki(...)chwilę. Następnie stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy. Doprawiamy chili i gałką muszkatołową. 3. Następnie dodajemy ser i na małym ogniu mieszamy aż się rozpuści. Na drugiej patelni smażymy boczek pokrojony w paski na chipsy. 4. Jak ser się rozpuści to dodajemy makaron, brokuły, pomidory pokrojone w paski i przesmażony boczek. całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
karolgotujeciepłej wody (ciasto na trofie powinno być nieco wilgotniejsze, żeby dawało się prawidłowo formować) szczypta soli 2. Sos 1 cukinia - średnia 2 szalotki lub 1, niewielka cebula 100g wędzonego boczku (niezbyt tłustego) spora szczypta szafranu 100g śmietany 18% (można zastąpić wegańskim substytutem albo, jeśli naprawdę chcemy pilnować kalorii, użyć wody w której gotowaliśmy makaron) oliwa (jak zawsze - najlepsza jaką mamy(...)minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej pół godziny. Technikę wykonania można podpatrzeć tutaj tutaj: LINK 2. Sos cebulę siekamy drobno. Cukinię kroimy w kostkę. Boczek kroimy w niezbyt grube paski; szafran wsypujemy do śmietany i całość dokładnie mieszamy; na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy cebulę aż zacznie się złocić; wrzucamy cukinię
Pasta Po Polsku