Przepis na przepyszną sałatkę z bobem i boczkiem. Smakuje obłędnie, a dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Składniki 500g bobu 100g boczku 1 czerwona cebula Sos: 4 łyżki oliwy 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki zwykłej musztardy stołowej sól, pieprz Przygotowanie Ugotować bób, obrać z łupin. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek z czerwoną cebulką. Przygotowane składniki przełożyć do salaterki
Wasze PrzepisyDzień dobry :-) Tak wszystkim w domu posmakowała poprzednia pizza, że musiałam zrobić kolejną. Mam już zapowiedziane, że to nie ostatnia ;-) Tym razem pizza z boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulką i pomidorem. Pizza wyszła super, wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi dwie takie pizze. Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: 500 g mąki typ 450 7 g drożdży suszonych(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru około 330 - 350 ml ciepłej wody 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju Dodatkowo: passata suszone oregano boczek w plasterkach ogórki kiszone cebula czerwona 3 ząbki czosnku pomidorki papryczkowe starta mozzarella 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie
kruche babeczkiNiektórzy nie potrafią wyobrazić sobie zupy fasolowej bez wędzonki, a jednak również w wersji wegańskiej może być ona co najmniej równie pyszna, a jednocześnie lżejsza i zdrowsza. “Boczek” z tofu sprawi natomiast, że naprawdę niczego nie będzie wam w niej brakować. Przepis na wegańską zupę fasolową Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku(...)smaku oraz przyjemnej konsystencji. Teraz do garnka dodaj zrumienioną cebulę z czosnkiem, gotuj 5 minut, dodaj marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj kolejne 10 minut. Aby zrobić fałszywy boczek, pokrój tofu w cienkie plasterki, oprósz papryką wędzoną i solą, skrop olejem, następnie zrumień dość mocno obu stron na patelni. Dodaj do zupy już po rozlaniu do talerzy. Artykuł Wegańska
Kulinarna Polskamyśl włoskie wakacje... a właśnie wakacji chyba najbardziej nam teraz brakuje. Składniki (na naczynie 20x25 cm) opakowanie płatów lasagne 500 g mięsa wołowego mielonego 5 plastrów wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 700 g dobrej jakości passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka gałka(...)muszkatołowa 2 łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić razem z wołowiną. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać mięso z boczkiem i podsmażyć, aż zmieni kolor. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać. Doprawić mięso solą, pieprzem
Kulinarne InspiracjeWiosenny omlecik ze szpinakiem, chrupiącymi bajglami, do tego boczek, awokado. Czy można sobie wymarzyć lepsze śniadanie. 3 jajka 50 ml mleka sól,pieprz, natka pietruszki 7 bajgli 100 g szpinaku mrożonego czosnek granulowany 3 pomidorki koktajlowe 2 plastry boczku 1/2 awokado 1 łyżeczka masła klarowanego Szpinak przekładam na patelnię, dodaję odrobinę wody i duszę aż się rozmrozi. Doprawiam solą(...)mleko, dodaję sól, pieprz i widelcem roztrzepuję. Na patelni rozpuszczam masło klarowane, wylewam masę jajeczną, dodaję szpinak i mieszam, dodaję połamane bajgle i w całości. Układam pomidorki i plastry boczku. Smażę na wolnym ogniu i nie mieszam. Jak omlet zetnie się wykładam na talerz, dodaję jeszcze bajgle, natkę pietruszki
wesoła kuchniaMaszynkę do mielenia mięsa z końcówką do nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy: 1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony, sól. Zabieramy się(...)jeśli kupiliśmy solone. Myjemy mięso. Nie gotujemy wszystkiego mięsa jednocześnie. Najpierw wkładamy do wody golonkę dodając liście laurowe, ziele i jałowiec tak gotujemy do 3/4 miękkości, potem dodajemy boczek, następnie podgardle na koniec serca wołowe. Gotujemy wszystko razem do miękkości, solimy w połowie gotowania Chodzi o to, aby rosołu było jak najmniej. Zawsze możemy dolać gotującej wody
Leśny Zakątekjajka to idealny pomysł na szybkie i cieszące oko śniadanie. Szczególnie, kiedy przygotuje je dla nas druga osoba. Niby zwykłe składniki, ale efekt wizualny kusi. Dla dzieci polecam bez boczku z dodatkiem świeżych warzyw. Parówki nie są wcale złe i od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Wystarczy czytać ich skład. Na końcu przepisu(...)niespodziankę! Serduszko z parówki i jajka - składniki: 1 parówka 1 jajko sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): wędzony boczek ser żółty szczypiorek Serduszko z parówki i jajka - przygotowanie: Parówkę przeciąć wzdłuż na pół zostawiając około 1-1,5 cm. Następnie kiełbaskę należy wygiąć do zewnątrz, aby przypominała kształt serca. Końce spiąć wykałaczkami. Na patelni opcjonalnie podsmażyć boczek i na wytopiony tłuszcz
Di gotujepiekarniku, na grillu lub na patelni. Szaszłyki z kurczaka z papryką i cukinią składniki około 400 g filetów z kurczaka lub z indyka, opcjonalnie 150 g wędzonego boczku w plasterkach, 1 mała czerwona papryka, 1 mała żółta papryka, opcjonalnie 1 cukinia, 2 średnie cebule białe lub czerwone, 1-2 łyżki oleju lub oliwy do skropienia warzyw, patyczki(...)nasiennych i pokrój na kawałki 2x3 cm, cukinie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, a cebulę w cienkie plasterki. Skrop warzywa oliwą lub olejem. 5. Plasterki wędzonego boczku pokrój na kawałki o boku około 3 cm 6. Nadziewaj na przemian kawałki mięsa, warzyw i boczku. Ostatni kawałek powinna stanowić papryka, wtedy mięso nie będzie się zsuwało podczas pieczenia
Cztery FajerySkładniki: kapusta młoda 4 główki średnie, smalec 2 łyżki, boczek wędzony 20 dag, cebula 1 sztuka większa, marchew 4 sztuki średnie, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1,5 łyżeczki, sól czosnkowa 2-3 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, koperek 2 pęczki, mąka pszenna 3 łyżki Mode kapusty przekroić na połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić(...)drobno, usunąć głąb. W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać. Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać. Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową
W Mojej Kuchni Lubiękapustą w roli głównej - przygotujesz go w 10 min + pieczenie. Idealnie smakuje podana z młodymi ziemniaczkami lub chrupiącym pieczywem. Miękka kapustka, soczysta pierś z kurczaka i chrupiący boczek - mniam.... polecam Składniki: 1 młoda kapusta 2-3 filety z kurczaka 250 g wędzonego boczku 200 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18 % pół łyżeczki(...)wierzchu kapustę. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół i posypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy odrobiną oleju , układamy jeden koło drugiego na kapuście, na wierzch układamy plastry boczku i posypujemy oregano. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawaimy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni góra dół i pieczemy pod przykryciem 30 min. następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze
Swojskie jedzonkomięs, nadmiar kiełbas czy wędlin. około 500 gramów mięsa wieprzowego (wykorzystałam karkówkę i łopatkę) Około 400 gramów wędlin (użyłam 2 kiełbasy śląskie, kilka plasterków różnych szynek i kawałek boczku wędzonego) 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku papryka słodka pieprz Kilka(...)kostkę chwilę smażymy. Wlewamy około 1 litra wody lub dowolnego bulionu dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, drobno posiekany czosnek. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Wędliny, boczek kroimy w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy do garnka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewę z ogórków i ogórki pokrojone w paseczki opcjonalnie pieczarki i oliwki pokrojone
Andzia Pichcipolegać? Na szybkim przygotowaniu jedzenia, które, no niby znają wszyscy (głównie Niemcy), ale ja postanowiłem zrobić ją "na bogato", czyli dodać do sałatki ziemniaczanej pieczony ze skórą boczek! Myślę, że tą wersją, nie pogardzi żaden "drwal", bo przygotowanie proste, a danie sycące i aromatyczne! Ale oczywiście przygotować może ją sobie każdy, kto lubi dobrze podjeść. Szczegółowy opis działania i proporcje(...)składników w dodanym linku. Smacznego! <WJ> Składniki: 500 g ziemniaków 300 g pieczonego boczku ze skórą 1 mała czerwona cebula 2 ogórki kiszone 3 łyżki sosu chrzanowego Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy
R'n'G Kitchendodajcie to, które lubicie najbardziej. Składniki płaty makaronu do lasagne 200 g tartego parmezanu Sos boloński oliwa 1 cebula 1,5 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 200 g boczku wędzonego 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 szklanka białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanka gorącego bulionu 400 g passaty pomidorowej Sos beszamelowy(...)oliwie, w rondelku duszę cebulę posiekaną w kostkę, dodaję drobno posiekanego selera naciowego, i starta na dużych oczkach marchewkę. Przesuwam warzywa na bok rondelka i dodaję pokrojony w kostkę boczek. Przysmażam go i mieszam z warzywami. Przesuwam wszystko na bok rondelka i dodaję stopniowo mięso, smażę i łącze z warzywami i boczkiem. Dodaję kolejną porcję mięsa i czynność powtarzam. Dlaczego
MojaQchnia.plpszennej 650 – 100g zimnego masła – 1 jajko – szczypta soli Składniki na wypełnienie: – 500g szparagów zielonych – 200g jogurtu greckiego – 100g ricotty – 3 jajka – 50g sera Pecorino (ew. parmezanu) – 4 plastry boczku – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz SPÓD: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, jajko oraz sól, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto(...)przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 3 minuty. WYPEŁNIENIE: Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Plastry boczku umieszczamy na suchej patelni i smażymy na chrupko. W misce roztrzepujemy jajka z jogurtem, ricottą, musztardą i szczyptą soli oraz pieprzu. Dodajemy większość startego na małych oczkach Pecorino oraz rozkruszony
Be Fit Be StrongCzęsto dodawano ją także do różnego rodzaju zup. Jednak fasola w żurku to dość rzadkie danie, dlatego szczególnie polecam je Waszej uwadze. Żurek z fasolą, suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem to danie, które z powodzeniem można podać na obiad, albo kolację. Proste, domowe i smaczne, tak jak lubimy :) Ten wyjątkowy żurek gotują panie z Woli Komborskiej. Przepis tamtejszego Koła Gospodyń(...)Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania". Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka Składniki: 600 g boczku lub kiełbasy 100 g suszonych grzybów 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 300 ml zakwasu na żur 1 szklanka mleka 2 l wody
Trzeci talerz