boczek - 14002 przepisów (strona:279/934)

Zrazy wołowe 56

środku pyszne dodatki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy wołowe składniki: około 600 g wołowiny ( 4 plastry) 1 średni ogórek kiszony 100 g boczku parzonego lub surowego wg. uznania 1 cebula do nadzienia 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 średnie cebule do sosu mąka pszenna do obtoczenia zrazów olej rzepakowy do smażenia 2 liście laurowe(...)cienko rozbić. unikniemy rozpryskiwania się mięsa. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką do smaku. Następnie każdy plaster mięsa smarujemy musztardą. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Boczek również kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka kiszonego kroimy na 4 kawałki. Na każdy kawałek mięsa układamy po kawałku cebuli, boczku i ogórka. Boki mięsa zwijamy do środka, a następnie zwinąć

Olcia gotuje!
Przepis na domowego McWrapa śniadaniowego z jajecznicą i bekonem 49

papryka 1 czerwona cebula plastry surowego bekonu 3 jajka olej lub masło do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania posiekać szczypiorek pokroić pomidora w kostkę podsmażyć plastry boczku odsączyć boczek z nadmiaru tłuszczu pokroić plastry cebuli czerwonej pokroić w plastry kawałek papryki czerwonej tortillę podgrzać w piekarniku (owinąć folią by nie wyschła) smażyć jajecznicę dodać do jajecznicy szczypiorku(...)doprawić solą i pieprzem zetrzeć trochę żółtego sera na tarce na tortillę położyć jajecznicę ze szczypiorkiem kolejno ułożyć plastry boczku posypać żółtym serem położyć pokrojone pomidory, kilka plasterków papryki i cebuli zgnieść dolny brzeg tortilli złożyć tortillę Notatki Taki wrap z jajecznicą najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalna wersja nie zawiera startego żółtego sera, a zamiast szczypiorku do wrapa dodana jest

ale Pysznie
KAPUSTA CZERWONA NA CIEPŁO + FILMIK 46

pieczonych mięs. Świetnie pasuje do klusek śląskich. Przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny.         SKŁADNIKI : 1 główka czerwonej kapusty  1  duża cebula 15 dkg boczku wędzonego 1 mała kiełbasa śląska 1 łyżeczka soli do kapusty 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu sól i pieprz do smaku(...)włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy ziele, pieprz w ziarnkach i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości, na małtm ogniu pod przykryciem. Około 20 minut.  Cebulę,boczek i kiełbasę drobno kroimy, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku łyżką cukru, pieprzem, solą i octem. Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
na szybko pyszny, prosty bigos... 208

woda 3 szklanki, kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cząber 5 sztuk smalec 1/4 kostki, kiełbasa toruńska 3 sztuki, boczek wędzony ze skórą 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 8 sztuk średnie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, cukier 2-3 łyżki Kapustę kiszoną nie za mocno(...)kwaśną, (przepłukałam raz zimną wodą) włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając

W Mojej Kuchni Lubię
Jajko zapiekane w bułce 127

mamy akurat ochotę lub to, co znajdziemy w lodówce. Pomysłów może być wiele. U mnie jest to szynka, ser i kawałki papryki. Ale szynkę można też zastąpić boczkiem wędzonym lub kiełbasą, a do bułek dodać podsmażone pieczarki z cebulą. W każdym przypadku jajko zapiekane w bułce będzie smaczne. Jajko zapiekane w bułce to przykład czegoś prostego i szybkiego do zrobienia(...)zarazem efektownego i sycącego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Jajko zapiekane w bułce: 3 bułki kajzerki 3 większe plastry szynki (może być też boczek wędzony) 3 jajka 3 plasterki sera kawałek czerwonej papryki szczypiorek do posypania 1 i 1/2 łyżeczki masła sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jajka zapiekanego w bułce: Z bułek ściąć

Danka Pichci
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. 49

Coś dla wielbicieli makaronu i szpinaku. Danie które przygotujecie w kilka chwil.  Coś z cyklu szybko, prosto i smacznie. Odrobina boczku, dodaje smaku, a śmietanka fajnie wszystko łączy.  Danie przygotowane dla 2 osób.  Składniki: 200 g. szpinaku świeżego 50 g. boczku wędzonego 60 g. suszonych pomidorów z zalewy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki śmietanki(...)sera żółtego (u mnie mozzarella) 200 g. makaronu (u mnie rurki). sól, pieprz  1/2 łyżki masła 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów  Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, często mieszając.  Kiedy zacznie się wytapiać dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i olej  z pomidorów.  Podsmażyć około 5 minut często mieszając. Następnie dodać

Agusiowe smakołyki
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem, w boczku, winie z grzybami 55

godziny, no może 45 min z obieraniem ziemniaków i sałatką z rukolą i figami. Zatem do rzeczy. Składniki  (dla dwóch, trzech osób): Niewielka polędwiczka wieprzowa 8-10 plastrów boczku surowego wędzonego Łyżka zielonego pieprzu - zmiażdżonego Sól 4 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu Opcjonalnie gałązka szałwii Chlust białego wytrawnego wina 3 łyżki masła klarowanego Łyżka lub kawałek masła zwykłego Kapelusze(...)prawdziwków - u mnie duże 3 szt. (bo miałam podsmażone grzyby z wczoraj) Duża patelnia Polędwiczki pokrój w kawałki szerokości plastra boczku.  Posól je i obtocz w zielonym pieprzu. Każdy na środku dziabnij nożykiem i zapakuj tam 1/4 ząbka czosnku oraz kawałek gałązki rozmarynu. Każdy kawałek zawiń ścisło w plaster boczku. Pozostały czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane

Cytryna&Co.
Zrazy z szynki wieprzowej 64

Pyszne zrazy zawijane z szynki wieprzowej, z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kiszonego. Składniki: 0,5 kg chudej szynki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg boczku parzonego lub wędzonego 1 kostka bulionu 2 liście laurowe,3 ziarenka ziela ang. papryka słodka,pieprz, sól olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w plastry około 1 cm,.Ubijamy tłuczkiem każdy kawałek(...)Boczek,ogórki i cebulę kroimy w kostkę.Cebulkę posypujemy trochę solą,pieprzem i papryką.Plastry mięsa doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Na każdy kawałek kładziemy po kostce cebulki ,ogórka i boczku.Zwijamy i obwiązujemy nitką..Rozgrzewamy olej i rumienimy zrazy na złoty kolor.Podlewamy bulionem rozpuszczonym w wodzie.Dodajemy ziele,liść laurowy,sól do smaku i gotujemy ok. 1 godz. do miękkości

Olcia gotuje!
Zrazy z mięsa mielonego 49

mielone inaczej, a mianowicie pyszne zrazy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z mięsa mielonego – składniki 0,5 kg mięsa mielonego  1 jajko  duża cebula  15 dag boczku parzonego lub wędzonego  2 ogórki kiszone  bułka tarta  3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego  sos pieczeniowy Winiary (ciemny)  sól. pieprz ,olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko ,dodajemy sól i pieprz wyrabiamy .Można dodać trochę tartej bułki ,aby mięso było bardziej lepkie.  Z mięsa formujemy placki ok. 1 cm.  Boczek ,ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Na każdy placek kładziemy po kawałku ogórka boczku i cebulki.( cebulkę posypujemy solą,pieprzem i słodką papryką. Sklejamy i formujemy zraziki,obtaczamy w bułce

Olcia gotuje!
Zrazy wołowe w sosie własnym 47

idealnie. Sprawdzony przepis mojej mamy. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy wołowe w sosie własnym – składniki: 1 kg mięsa wołowego(ładny kawałek,najlepiej bez żył) 25 dag boczku parzonego lub wędzonego 2 cebule 3 ogórki kiszone 3 ziarenka ziela ang 3 liście laurowe sól,pieprz,papryka słodka do smaku olej, mąka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy wołowe(...)sosie własnym – wykonanie: Mięso kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek ubijamy lekko tłuczkiem. Solimy z obu stron, pieprzymy i posypujemy papryką. Boczek ogórek,i cebulkę kroimy w kostki. Na rozbite plastry mięsa nakładamy po kawałku,boczku, ogórka i cebuli.(Cebulkę solimy i pieprzymy. Zwijamy roladki,które owijamy nitką lub spinamy wykałaczką. Przygotowane podsmażamy dość mocno

Olcia gotuje!
Kluski ruskie 42

kleiło się do rąk), oaz odrobinę do oprószenia stolnicy olej do smażenia(I do gotowania klusek 1 łyżka) sól i pieprz 2 cebulki ,aby okrasić ,również można podsmażyć boczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski ruskie – przepis: Ziemniak obieramy kroimy jak do obiadu ,solimy i gotujemy do miękkości. Odparować i ostudzić. Po tym czasie ziemniaki i twaróg zmielić dwukrotnie, Dodać mąkę(...)masę Ciasto podzielić na 3 równe części , i rozwałkować na   stolnicy jak na kopytka .Uformować kuleczki wielkości orzecha  włoskiego Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Również można boczek. W garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju . Wrzucać kluski partiami ( ja gotowałam na 3 rzuty Żeby się nie skleiły) Gotować od momentu wypłynięcia przez ok 2 minuty na bardzo małym

Olcia gotuje!
Kartacze z mięsem drobiowym – tanie danie na sycący obiad 50

wieprzowe, ale udka z kurczaka są lżejsze i delikatniejsze. Mnie i mojej rodzinie taki farsz bardziej smakuje. Z czym podać kartacze z mięsem drobiowym? Świetne smakują jedynie z podsmażonym boczkiem czy cebulką. Można podać je również z ulubionym sosem np. pieczarkowym czy koperkowym i sałatką z buraków.   Składniki na kartacze z mięsem drobiowym (około 9 sztuk): około(...)surowych ziemniaków 500 g ugotowanych ziemniaków 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 podudzia z kurczaka (około 450 g) 1 duża cebula łyżka masła sól, pieprz   Okrasa: boczek, cebula   Przygotowanie Udka z kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Udka wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso obieramy ze skóry

e-PrzepisyKulinarne
Jajka po Piemoncku 68

sosie poprykowo – pomidorowym za…dar niebios. Na zakończenie, zapraszam na Uova alla ECO piemontese. cRc Elementy Jajka 4 sztuki Czerwona papryka 3-4 sztuki Passata 200 ml Boczek 30-50 gram Cebula 1-2 sztuki Olej rośliny 3-5 łyżek Masło 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Świeża pietruszka Dodatki Chleb kilka kromek(...)będzie, lekko zwęglona, znaczy skórka, niecała papryka. Po drugie, kiedy papryka stygnie, przed obranie ze skórki, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej, dodaj masło i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie obierz paprykę i pokrój na kawałki, dodaj ją do boczku, wraz z cebulą, wymieszaj i grzej, aż całość będzie pięknie pachnieć. Po trzecie wlej passatę, dopraw solą, pieprzem

RafalCook
Tarta z kukurydzą 74

ocukrzonej wody z łyżką masła. Gotować 5 – 10 minut. Ściąć ziarna. Ustawić kolbę kukurydzy w misce na mniejszej miseczce odwróconej do góry dnem i ścinać ostrym nożem ziarna. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać kukurydzę z papryką i boczkiem. Doprawić do smaku ostrą papryką. Cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić. Dodać(...)Można podawać na ciepło i zimno. 2 arkusze ciasta francuskiego, 2 - 3 kolby kukurydzy (może być również kukurydza z puszki), 1 duża czerwona papryka (u mnie ramiro), 150 g boczku wędzonego, 2 jajka

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania