boczek - 14002 przepisów (strona:279/934)

Smalec z piekarnika. 49

piekarnika.  Dalej robi się samo.  Z podanych składników zrobiłam 4 słoiki 0,3 l. i jeden mniejszy.  Składniki: 0,5 kg słoniny 0,5 kg. boczku surowego wędzonego 1 cebula 1 małe jabłko czosnek (po 2 ząbki na słoik) majeranek (1/3 łyżeczki na słoik) tymianek (duża szczypta na słoik) pieprz (szczypta na słoik) Wykonanie: Boczek i słoninę(...)zmielić, lub pokroić w małą kostkę (ja zmieliłam). Wymieszać.  Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Słoiki wyparzyć.  Do każdego słoika nałożyć wymieszany boczek ze słoniną, do 3/4 wysokości słoika.  Docisnąć.  Na wierzch wsypać przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,  pokrojoną cebulę i jabłka.  Zakręcić słoiki. Moje słoiki miały 0,3 l. Wstawić

Agusiowe smakołyki
Pieczeń z królika 88

Składniki : cała tuszka z królika tj. po ugotowaniu ok.80 dag mięsa ok.50 dag tłustego boczku 3 jajka mała kazjerka  papryka ostra mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie majeranek, kilka ząbków przeciśniętego czosnku, liść laurowy marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule Przygotowanie: Podzielone mięso z królika ugotować do miękkości z marchewką, pietruszką i cebulami oraz kilkoma ziarenkami pieprzu(...)liściem laurowym oraz solą Bułkę namoczyć w mleku Surowy boczek zmielić, mięso z królika po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielić od kości i zmielić razem z marchewką, pietruszką i cebulą oraz odciśniętą bułką Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka oraz przyprawy, czosnek- wyrobić dokładnie Przełożyć do 2 foremek( 25 x 12 cm), piec w piekarniku nagrzanym do 190*C Mięso z królika

Proste Potrawy
Udka z kurczaka z warzywami z Instant Duo 83

brudząc przeważnie tylko jedną misę, tak właśnie było z tym obiadem. Udka z kurczaka z warzywami z Instant Duo 5 udek z kurczaka 10 plasterków cienko pokrojonego surowego boczku ( pakowany z Lidla lub Biedronki ) 2 duże marchewki 3 cebule 2 pietruszki łyżeczka mrożonego czosnku ( lub 2 drobno pokrojone ząbki ) kieliszek białego wina ( półwytrawnego ) 2 łyżki oleju pieprz   Udka(...)kurczaka oprószamy pieprzem i zawijamy ciasno w plasteki boczku. Marchewki, pietruszki obieramy i kroimy w kawałki wg uznania. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. W urządzeniu Instant Duo włączamy opcję saute ( podgrzewanie ) i po chwili wlewamy olej, wrzucamy na niego jeden kawałek cebuli, gdy zacznie skwierczeć dorzucamy pozostałą cebulę i czosnek i przez 2 minuty przysmażamy, dodajemy pokrojone warzywa

Kuchnia na wzgórzu
Filet z kurczaka po włosku 98

Filet z kurczaka owinięty w boczek z dodatkiem szybkiego i łatwego sosu pomidorowego z bazylią i mozzarellą. Świetnie smakuje podany z grubym makaronem. Składniki: 500 g filetu z kurczaka, 100 g boczku w plastrach, pomidory w puszce krojone w soku pomidorowym, duży malinowy pomidor, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka oregano, garść liści świeżej bazylii, kulka sera mozzarella, sól, pieprz ziołowy, łyżka(...)masła   Przygotowanie:  Filety dzielimy na 2-3 części, posypujemy sola oraz pieprzem ziołowym. Każdy filet układamy na plasterku boczku i zawijamy. Smażymy z każdej stronie na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenie posypać bazylią. Zdejmujemy z patelni. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wrzucić na rozgrzaną

Lena Gotuje
Pasta alla carbonara 49

wyrazistym sosie. Idealna propozycja na szybki, smaczny obiad dla zabieganych. Składniki Porcja dla 2 osób makaron, 200 g (zwykle spaghetti, ale może być tagliatelle, penne) jajka (żółtka), 3 szt. boczek wędzony, ok 150 g czosnek, 1 ząbek cebula, 1 szt. ser pecorino lub parmezan, ok 40 g śmietana kremówka, ok 150 ml natka pietruszki sól i pieprz, do smaku oliwa(...)łyżki Wykonanie Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, szklimy. W miseczce roztrzepujemy żółtka ze śmietanką, dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Pod patelnią z boczkiem zmniejszamy ogień, dodajemy makaron + chochlę wody, w której się gotował i mieszamy

iMadzik.pl
Pożywna zupa z soczewicy 41

godziny spokojnie się zmieścicie. Zapraszam na zaznajomienie się z przepisem, byście mogli ją we własnych domostwach przygotować.     Składniki:     200 g czerwonej soczewicy 200 g boczku wędzonego 200 g wędzonej słoniny 3 pętka kiełbasy śląskiej (300 g) 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki suszonej włoszczyzny 3 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku sól(...)pieprz     Przygotowanie:     Boczek, kiełbasę oraz słoninę kroimy w kostkę. Słoninę wytapiamy na suchej patelni, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kilka minut, wrzucamy posiekaną cebule, którą lekko szklimy. Pod koniec wkładamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak by puścił aromat. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się

R'n'G Kitchen
Zrazy wieprzowe + film 53

Zrazy wieprzowe to znakomita propozycja na domowy obiad, cała rodzina będzie się zajadać. Zrazy wypełnione ogórkiem, plastrem boczku, kiszonym ogórkiem, papryką oraz cebulą, doskonale smakują podane z ziemniakami i ulubioną surówką.     składniki na 5 porcji 5 sztuk plastrów karkówki wieprzowej 1 ogórek kiszony 3-4 cebule 1 mała czerwona papryka 5 plastrów wędzonego boczku 5 łyżeczek musztardy(...)Plastry karkówki cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, z obu stron. Mięso posypujemy solą oraz czarnym pieprzem a następnie z jednej strony smarujemy musztardą. Na każdy płat mięsa kładziemy plaster boczku, kawałek ogórka, papryki i cebuli a następnie plastry mięsa zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pozostałą cebulę i podsmażamy ją kilka minut

Smakowite Dania
Zrazy wołowe 51

środku pyszne dodatki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy wołowe składniki: około 600 g wołowiny ( 4 plastry) 1 średni ogórek kiszony 100 g boczku parzonego lub surowego wg. uznania 1 cebula do nadzienia 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 średnie cebule do sosu mąka pszenna do obtoczenia zrazów olej rzepakowy do smażenia 2 liście laurowe(...)cienko rozbić. unikniemy rozpryskiwania się mięsa. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką do smaku. Następnie każdy plaster mięsa smarujemy musztardą. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Boczek również kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka kiszonego kroimy na 4 kawałki. Na każdy kawałek mięsa układamy po kawałku cebuli, boczku i ogórka. Boki mięsa zwijamy do środka, a następnie zwinąć

Olcia gotuje!
Przepis na domowego McWrapa śniadaniowego z jajecznicą i bekonem 44

papryka 1 czerwona cebula plastry surowego bekonu 3 jajka olej lub masło do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania posiekać szczypiorek pokroić pomidora w kostkę podsmażyć plastry boczku odsączyć boczek z nadmiaru tłuszczu pokroić plastry cebuli czerwonej pokroić w plastry kawałek papryki czerwonej tortillę podgrzać w piekarniku (owinąć folią by nie wyschła) smażyć jajecznicę dodać do jajecznicy szczypiorku(...)doprawić solą i pieprzem zetrzeć trochę żółtego sera na tarce na tortillę położyć jajecznicę ze szczypiorkiem kolejno ułożyć plastry boczku posypać żółtym serem położyć pokrojone pomidory, kilka plasterków papryki i cebuli zgnieść dolny brzeg tortilli złożyć tortillę Notatki Taki wrap z jajecznicą najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalna wersja nie zawiera startego żółtego sera, a zamiast szczypiorku do wrapa dodana jest

ale Pysznie
KAPUSTA CZERWONA NA CIEPŁO + FILMIK 41

pieczonych mięs. Świetnie pasuje do klusek śląskich. Przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny.         SKŁADNIKI : 1 główka czerwonej kapusty  1  duża cebula 15 dkg boczku wędzonego 1 mała kiełbasa śląska 1 łyżeczka soli do kapusty 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu sól i pieprz do smaku(...)włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy ziele, pieprz w ziarnkach i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości, na małtm ogniu pod przykryciem. Około 20 minut.  Cebulę,boczek i kiełbasę drobno kroimy, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku łyżką cukru, pieprzem, solą i octem. Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
na szybko pyszny, prosty bigos... 208

woda 3 szklanki, kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cząber 5 sztuk smalec 1/4 kostki, kiełbasa toruńska 3 sztuki, boczek wędzony ze skórą 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 8 sztuk średnie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, cukier 2-3 łyżki Kapustę kiszoną nie za mocno(...)kwaśną, (przepłukałam raz zimną wodą) włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając

W Mojej Kuchni Lubię
Jajko zapiekane w bułce 121

mamy akurat ochotę lub to, co znajdziemy w lodówce. Pomysłów może być wiele. U mnie jest to szynka, ser i kawałki papryki. Ale szynkę można też zastąpić boczkiem wędzonym lub kiełbasą, a do bułek dodać podsmażone pieczarki z cebulą. W każdym przypadku jajko zapiekane w bułce będzie smaczne. Jajko zapiekane w bułce to przykład czegoś prostego i szybkiego do zrobienia(...)zarazem efektownego i sycącego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Jajko zapiekane w bułce: 3 bułki kajzerki 3 większe plastry szynki (może być też boczek wędzony) 3 jajka 3 plasterki sera kawałek czerwonej papryki szczypiorek do posypania 1 i 1/2 łyżeczki masła sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jajka zapiekanego w bułce: Z bułek ściąć

Danka Pichci
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. 44

Coś dla wielbicieli makaronu i szpinaku. Danie które przygotujecie w kilka chwil.  Coś z cyklu szybko, prosto i smacznie. Odrobina boczku, dodaje smaku, a śmietanka fajnie wszystko łączy.  Danie przygotowane dla 2 osób.  Składniki: 200 g. szpinaku świeżego 50 g. boczku wędzonego 60 g. suszonych pomidorów z zalewy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki śmietanki(...)sera żółtego (u mnie mozzarella) 200 g. makaronu (u mnie rurki). sól, pieprz  1/2 łyżki masła 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów  Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, często mieszając.  Kiedy zacznie się wytapiać dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i olej  z pomidorów.  Podsmażyć około 5 minut często mieszając. Następnie dodać

Agusiowe smakołyki
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem, w boczku, winie z grzybami 53

godziny, no może 45 min z obieraniem ziemniaków i sałatką z rukolą i figami. Zatem do rzeczy. Składniki  (dla dwóch, trzech osób): Niewielka polędwiczka wieprzowa 8-10 plastrów boczku surowego wędzonego Łyżka zielonego pieprzu - zmiażdżonego Sól 4 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu Opcjonalnie gałązka szałwii Chlust białego wytrawnego wina 3 łyżki masła klarowanego Łyżka lub kawałek masła zwykłego Kapelusze(...)prawdziwków - u mnie duże 3 szt. (bo miałam podsmażone grzyby z wczoraj) Duża patelnia Polędwiczki pokrój w kawałki szerokości plastra boczku.  Posól je i obtocz w zielonym pieprzu. Każdy na środku dziabnij nożykiem i zapakuj tam 1/4 ząbka czosnku oraz kawałek gałązki rozmarynu. Każdy kawałek zawiń ścisło w plaster boczku. Pozostały czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane

Cytryna&Co.

Proponowane wyszukiwania