boczek - 14002 przepisów (strona:278/934)

Zrazy wołowe –  roladki wołowe 49

Prosto, bardzo smacznie i treściwie, praktycznie zawsze wychodzi, idealne z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 cebule 15g suszonych grzybów leśnych Musztarda Sól Pieprz 200ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki pszennej Olej do smażenia(...)Zrazy wołowe Przygotowanie: Boczek kroimy cienkie plasterki, ogórki i paprykę kroimy w słupki a czosnek przeciskamy przez praskę, następnie cebulę kroimy w ćwierć plasterki a suszone grzyby leśne zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w salaterce do namoczenia. Umyty i oczyszczony kawałek wołowiny dzielimy na pięć plastrów średnio po około 150g każdy, po czym każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Rozbite

Księga-Smaku
Kapuśniak 107

Zapraszam Wam po pyszny, aromatyczny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach, boczku z dodatkiem kiełbasy. Kapuśniak ten jest gotowany z dużą ilością kapusty kiszonej, z dodatkiem ziemniaków. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Danie jest przygotowywane z kiszonej kapusty i zwykle mieszane z innymi składnikami, takimi jak kiełbasa, cebula, marchew i różne przyprawy, aby aromatyczny bulion. Zupa kapuśniak może być(...)bardziej aromatyczna. Jeśli Wasz kapusta jest duża, możecie ją pokroić na mniejsze kawałki. Zupę z kapustą gotujemy przez około 20 minut. W tym czasie ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Do zupy dodajemy marchewkę i ziemniaki. Natomiast na patelnią dodajemy boczek i podsmażamy. Jak się wytopi tłuszcz to dodajemy cebulę i kiełbasę. Całość razem podsmażamy i dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na zrazy wieprzowe zawijane ze schabu 65

Zrazy wieprzowe z boczkiem i cebulką    Zrazy, to takie małe roladki. Bo to co rolujemy dzielimy na duże ROLADY i małe ROLADKI.     Ja kiedyś uwielbiałem Devolay. Już sama nazwa jest fajna, a smak jeszcze lepszy.     W ramach czegoś zawijanego Agnieszka zrobiła zrazy wieprzowe zawijane.  👉Jak zrobić zrazy wieprzowe ze schabu(...)Zapraszamy na przepis na zrazy wieprzowe w sosie własnym. Link do filmu z przepisem Jak zrobić ZRAZY wieprzowe ze SCHABU? -Przepis na DOMOWE zrazy zawijane z boczkiem i cebulką - 422       Składniki: 1 kg schabu ok. 200g boczku wędzonego lub wędzonego-parzonego 2 duże cebule 1 niepełna szklanka wody 6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa krem z grochu 53

groszku każdy przecież zna. Czas więc na cudownie kremową i aksamitną zupę z suchego grochu. Jest świetna właśnie w porze zimowej i super smakuje z grzaneczkami i rumianymi plasterkami boczku. Składniki (4 porcje): 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1 cebula 2 większe ziemniaki 8-10 cm. białej części pora 180 g. suchego grochu połówek 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry(...)łyżeczka suszonego majeranku 2 liście laurowe 50 ml. śmietanki 30% 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego kilka plasterków wędzonego boczku grzanki do podania (opcjonalnie) sól, pieprz Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zgnieć w moździerzu. W garnku rozgrzej masło i olej. Wrzuć posiekaną cebulę i por. Smaż 2-3 minuty, po czym dodaj ziemniaki, liście laurowe, kolendrę

Delicious Place
Pieczona brukselka 44

czekała spokojnie na swoją kolej. Zaoszczędzi ci to sporo czasu w bardziej zabiegane dni. Pieczona brukselka Przepis: pieczona brukselka Składniki: pieczona brukselka 300 g brukselki 100 g wędzonego boczku 3-4 czubate łyżeczki ziarnistej musztardy francuskiej łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 2 łyżeczki soku z cytryny Jak zrobić: pieczona brukselka Gotowanie rozpocznij od przygotowania brukselki. Umyj ją, obierz zewnętrzne(...)pieczenia w dużej mierze zależy od wielkości brukselki. Piecz do momentu aż będzie miękka i ładnie zrumieniona. Powinno wystarczyć około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę. Następnie przełóż go na zimną patelnię i zacznij podgrzewać. Smaż do momentu aż z boczku wytopi się tłuszcz i stanie się chrupiący i zrumieniony. Po tym czasie

okolicepalnika.pl
podudzia kurczaka boczkiem owijane... 170

Składniki: podudzia kurczaka bez kości 6 sztuk, woda 1/2 litra + 1 kostka rosołowa, boczek parzony 12 plastrów, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, wykałaczki 6 sztuk, olej rzepakowy 4 łyżki Wlać wodę do garnuszka, dodać kostkę rosołową i podudzia kurczaka podgotować z 20 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, następnie wyjąć z wody i je wystudzić, wywar wykorzystać(...)zupy. Na talerzu układać po 2 plastry boczku parzonego obok siebie, papryki ostrą i słodką wymieszać i posypać papryką, położyć podudzie kurczaka i zawijać ciasno, wykałaczką spiąć. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść roladki i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Podawać do ziemniaków z surówką lub z pieczywem i sosem np. czosnkowym- bardzo dobry pomysł

W Mojej Kuchni Lubię
Biała fasolka z boczkiem i warzywami 41

Gotowana biała fasolka wymieszana z przesmażonym boczkiem oraz świeżą papryką, ziemniakami i szpinakiem. BIAŁA FASOLKA Z BOCZKIEM SKŁADNIKI 300 gramów drobnej, suszonej białej fasolki; kilka plasterków włoskiej pancetty; odrobina włoskiej słoniny lardo; 200 gramów liści szpinaku; mała czerwona papryka; 1 duży ziemniak; średnia czerwona cebula; dymka; świeży rozmaryn; listek laurowy; 2 ząbki czosnku; oliwa extra... Artykuł Biała fasolka z boczkiem

Kuchnia Tomka
Potrawka z młodej kapusty z boczkiem 48

Duszona kapusta z dodatkiem smażonego boczku i grzybów podana w sosie z pomidorów i mielonej papryki. POTRAWKA Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty o wadze około 1,5 kilograma; 150 gramów surowego, wędzonego boczku; 4 duże pieczarki Portobello; 1 duża cebula; 2 łyżki czerwonej, mielonej papryki; 1 łyżka mąki pszennej; koncentrat pomidorowy; pęczek świeżego... Artykuł Potrawka z młodej(...)kapusty z boczkiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Smalec z piekarnika. 54

piekarnika.  Dalej robi się samo.  Z podanych składników zrobiłam 4 słoiki 0,3 l. i jeden mniejszy.  Składniki: 0,5 kg słoniny 0,5 kg. boczku surowego wędzonego 1 cebula 1 małe jabłko czosnek (po 2 ząbki na słoik) majeranek (1/3 łyżeczki na słoik) tymianek (duża szczypta na słoik) pieprz (szczypta na słoik) Wykonanie: Boczek i słoninę(...)zmielić, lub pokroić w małą kostkę (ja zmieliłam). Wymieszać.  Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Słoiki wyparzyć.  Do każdego słoika nałożyć wymieszany boczek ze słoniną, do 3/4 wysokości słoika.  Docisnąć.  Na wierzch wsypać przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,  pokrojoną cebulę i jabłka.  Zakręcić słoiki. Moje słoiki miały 0,3 l. Wstawić

Agusiowe smakołyki
Pieczeń z królika 94

Składniki : cała tuszka z królika tj. po ugotowaniu ok.80 dag mięsa ok.50 dag tłustego boczku 3 jajka mała kazjerka  papryka ostra mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie majeranek, kilka ząbków przeciśniętego czosnku, liść laurowy marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule Przygotowanie: Podzielone mięso z królika ugotować do miękkości z marchewką, pietruszką i cebulami oraz kilkoma ziarenkami pieprzu(...)liściem laurowym oraz solą Bułkę namoczyć w mleku Surowy boczek zmielić, mięso z królika po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielić od kości i zmielić razem z marchewką, pietruszką i cebulą oraz odciśniętą bułką Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka oraz przyprawy, czosnek- wyrobić dokładnie Przełożyć do 2 foremek( 25 x 12 cm), piec w piekarniku nagrzanym do 190*C Mięso z królika

Proste Potrawy
Udka z kurczaka z warzywami z Instant Duo 91

brudząc przeważnie tylko jedną misę, tak właśnie było z tym obiadem. Udka z kurczaka z warzywami z Instant Duo 5 udek z kurczaka 10 plasterków cienko pokrojonego surowego boczku ( pakowany z Lidla lub Biedronki ) 2 duże marchewki 3 cebule 2 pietruszki łyżeczka mrożonego czosnku ( lub 2 drobno pokrojone ząbki ) kieliszek białego wina ( półwytrawnego ) 2 łyżki oleju pieprz   Udka(...)kurczaka oprószamy pieprzem i zawijamy ciasno w plasteki boczku. Marchewki, pietruszki obieramy i kroimy w kawałki wg uznania. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. W urządzeniu Instant Duo włączamy opcję saute ( podgrzewanie ) i po chwili wlewamy olej, wrzucamy na niego jeden kawałek cebuli, gdy zacznie skwierczeć dorzucamy pozostałą cebulę i czosnek i przez 2 minuty przysmażamy, dodajemy pokrojone warzywa

Kuchnia na wzgórzu
Filet z kurczaka po włosku 102

Filet z kurczaka owinięty w boczek z dodatkiem szybkiego i łatwego sosu pomidorowego z bazylią i mozzarellą. Świetnie smakuje podany z grubym makaronem. Składniki: 500 g filetu z kurczaka, 100 g boczku w plastrach, pomidory w puszce krojone w soku pomidorowym, duży malinowy pomidor, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka oregano, garść liści świeżej bazylii, kulka sera mozzarella, sól, pieprz ziołowy, łyżka(...)masła   Przygotowanie:  Filety dzielimy na 2-3 części, posypujemy sola oraz pieprzem ziołowym. Każdy filet układamy na plasterku boczku i zawijamy. Smażymy z każdej stronie na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenie posypać bazylią. Zdejmujemy z patelni. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wrzucić na rozgrzaną

Lena Gotuje
Pasta alla carbonara 54

wyrazistym sosie. Idealna propozycja na szybki, smaczny obiad dla zabieganych. Składniki Porcja dla 2 osób makaron, 200 g (zwykle spaghetti, ale może być tagliatelle, penne) jajka (żółtka), 3 szt. boczek wędzony, ok 150 g czosnek, 1 ząbek cebula, 1 szt. ser pecorino lub parmezan, ok 40 g śmietana kremówka, ok 150 ml natka pietruszki sól i pieprz, do smaku oliwa(...)łyżki Wykonanie Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, szklimy. W miseczce roztrzepujemy żółtka ze śmietanką, dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Pod patelnią z boczkiem zmniejszamy ogień, dodajemy makaron + chochlę wody, w której się gotował i mieszamy

iMadzik.pl
Pożywna zupa z soczewicy 43

godziny spokojnie się zmieścicie. Zapraszam na zaznajomienie się z przepisem, byście mogli ją we własnych domostwach przygotować.     Składniki:     200 g czerwonej soczewicy 200 g boczku wędzonego 200 g wędzonej słoniny 3 pętka kiełbasy śląskiej (300 g) 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki suszonej włoszczyzny 3 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku sól(...)pieprz     Przygotowanie:     Boczek, kiełbasę oraz słoninę kroimy w kostkę. Słoninę wytapiamy na suchej patelni, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kilka minut, wrzucamy posiekaną cebule, którą lekko szklimy. Pod koniec wkładamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak by puścił aromat. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się

R'n'G Kitchen
Zrazy wieprzowe + film 58

Zrazy wieprzowe to znakomita propozycja na domowy obiad, cała rodzina będzie się zajadać. Zrazy wypełnione ogórkiem, plastrem boczku, kiszonym ogórkiem, papryką oraz cebulą, doskonale smakują podane z ziemniakami i ulubioną surówką.     składniki na 5 porcji 5 sztuk plastrów karkówki wieprzowej 1 ogórek kiszony 3-4 cebule 1 mała czerwona papryka 5 plastrów wędzonego boczku 5 łyżeczek musztardy(...)Plastry karkówki cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, z obu stron. Mięso posypujemy solą oraz czarnym pieprzem a następnie z jednej strony smarujemy musztardą. Na każdy płat mięsa kładziemy plaster boczku, kawałek ogórka, papryki i cebuli a następnie plastry mięsa zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pozostałą cebulę i podsmażamy ją kilka minut

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania