boczek - 14002 przepisów (strona:286/934)

Kotlety mielone z tartą marchewką 65

rozgrzej olej rzepakowy (może być to ta sama patelnia, na której karmelizowana była cebulka), układaj mielone i smaż z każdej ze stron do zarumienienia. Dodatkowo podsmaż też przez chwilę boczki kotletów. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kotlety mielone z tart\u0105 marchewk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/mielone-z-tarta-marchewka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/mielone-z-tarta-marchewka-500x500.jpg","https(...)patelnia, na kt\u00f3rej karmelizowana by\u0142a cebulka), uk\u0142adaj mielone i sma\u017c z ka\u017cdej ze stron do zarumienienia. Dodatkowo podsma\u017c te\u017c przez chwil\u0119 boczki kotlet\u00f3w.","text":"Z mi\u0119snej masy uformuj p\u0142askie kotleciki i lekko pod\u0142u\u017cnym kszta\u0142cie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (mo\u017ce by\u0107 to ta sama

ProstePesto.pl
Szaszłyki wieprzowe 67

Szaszłyki wieprzowe . Szaszłyki z łopatki wieprzowej w starannie dobranej marynacie z boczkiem, papryką, cukinią i czerwoną cebulą. Klasyczna potrawa na letniego grilla. Czas przygotowania :   1 godzina Ilość porcji: 3-4 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 500g łopatki wieprzowej 500g boczku surowego 1 cukinia 1 papryka 1 cebula 3 łyżki oleju 1/3 łyżeczki chili pieprz(...)wlewamy olej i wsypujemy wszystkie przyprawy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki (około 2,5cm) mięso z łopatki i dokładnie mieszamy żeby przyprawy oblepiły mięso. Odkładamy na minimum 30 minut. Boczek kroimy plastry około 1 cetymetra. 2. Warzywa kroimy na kawałki nie większe niż mięso. Nabijamy na patyczki naprzemiennie warzywa , mięso, warzywa. Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej

karolgotuje
Duszony schab z sosem botwinkowym 72

angielskie i liść laurowy. Garnek ustaw na palniku, przez 10 minut podgrzewaj na większym ogniu aż kawałki mięsa puszczą zarumieniony sos. Po tym czasie plastry schabu przewróć na drugi boczek i podobnie podsmaż także z tej strony. Do garnka wlej ciepłą wodę, ponownie przewróć mięso na drugą stronę. Gotując doprowadź do zredukowania większości dodanego płynu – część odparuje, a część(...)palniku, przez 10 minut podgrzewaj na wi\u0119kszym ogniu a\u017c kawa\u0142ki mi\u0119sa puszcz\u0105 zarumieniony sos. Po tym czasie plastry schabu przewr\u00f3\u0107 na drugi boczek i podobnie podsma\u017c tak\u017ce z tej strony.","text":"Garnek ustaw na palniku, przez 10 minut podgrzewaj na wi\u0119kszym ogniu a\u017c kawa\u0142ki mi\u0119sa puszcz\u0105

ProstePesto.pl
Szaszłyki drobiowe z camembertem i gruszką 62

grilla. Z powodzeniem można je również przygotować w domu na zwykłej patelni na obiad lub imprezę.   10 szaszłyków około 1 kg filetów z kurczaka około 400 gramów wędzonego boczku 2 serki camembert 2-3 gruszki 1 papryka czerwona Przyprawa do kurczaka olej Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę marynujemy minimum 1 godzinę w oleju i przyprawie do kurczaka(...)camembert kroimy na 8 części (trójkąciki) i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Boczek kroimy na  plastry. Gruszki kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy na większe kawałki. Szaszłyki najlepiej nabijać na patyki krótko przed grillowaniem, aby ser pozostał dobrze schłodzony. Nabijamy naprzemiennie na patyki do szaszłyków paprykę, kawałki kurczaka, ser camembert, gruszkę i boczek. Grillujemy

Andzia Pichci
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem 78

wiem co wtedy poszło nie tak ale w smaku była tragiczna. Tym razem wyszła idealna. Uwielbiam młodą kapustę w takim wydaniu. Lekko słodkawa w maślanym sosie z koperkiem i boczkiem. Można ją jeść samą lub jako dodatek do obiadu.  1 główka młodej kapusty (500-700g) 150 g wędzonego surowego boczku 1 pęczek świeżego koperku ¾ szklanki wody(...)garnka, podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz wsypujemy posiekany koperek. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny. Boczek kroimy w kosteczkę. Przekładamy go na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy masło oraz mąkę pszenną.  Ciągle

VioletoweKucharzenie
Makaron z kapustą i kiełbasą 69

również doskonałym przepisem na kolację po pracowitym dniu. Proste, niewyszukane składniki. które zawsze się sprawdzają. Młoda kapusta z makaronem to danie, do którego zamiast kiełbasy, możesz użyć np. boczku. Jeśli wolisz wersję bezmięsną, do kapusty i makaronu dodaj pieczarki lub inne grzyby. Kolejność przygotowania składników pozostaje taka sama. Mamy nadzieję, że pomysł na obiad z makaronem i kiełbasą spodoba się(...)przed duszeniem obgotować. Sprawdź również inne nasze pomysły na obiad z użyciem makaronu. Poznaj przepis na pysznego kurczaka z makaronem w sosie oraz na zapiekankę makaronową z pieczarkami i boczkiem . Zobacz również pomysł na sałatkę z makaronem i boczkiem . Życzymy smacznego! Artykuł Makaron z kapustą i kiełbasą pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka cezar z krewetkami 70

KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – sałata rzymska lub lodowa, możesz zastąpić też miksem sałat – 2 kromki chleba na grzanki – kilkanaście krewetek – 100 g wędzonego boczku – 1 awokado – 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo – parmezan – najlepiej kawałki zestrugane specjalną strugaczką do serów – oliwa z oliwek – 2 łyżki gęstego jogurtu(...)ząbek czosnku – 2 łyżki soku z cytryny – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę porwij i rozłóż na talerzach. Na jednej patelni podsmaż na słoty kolor boczek pokrojony na małe kawałki. Następnie na tej samej patelni (jeśli jest zbyt dużo tłuszczu odlej część) podsmaż grzanki z chleba na piękny złoty kolor. Na drugiej patelni zaś rozgrzej oliwę i wrzuć krewetki. Dopraw

nietylkopasta.pl
Sałatka ziemniaczana 56

Smaczna, szybka i tania sałatka z ziemniakami i boczkiem. Idealna na kolację. Składniki kilka ziemniaków 3-4 jajka 3-4 kiszone ogórki cebula czerwona boczek Sos: majonez śmietana kwaśna pół łyżki musztardy sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Boczek podsmażyć na patelni. Przygotowane składniki wraz

Wasze Przepisy
Sałatka z bobu 75

Przepis na przepyszną sałatkę z bobem i boczkiem. Smakuje obłędnie, a dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Składniki 500g bobu 100g boczku 1 czerwona cebula Sos: 4 łyżki oliwy 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki zwykłej musztardy stołowej sól, pieprz Przygotowanie Ugotować bób, obrać z łupin. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek z czerwoną cebulką. Przygotowane składniki przełożyć do salaterki

Wasze Przepisy
Pizza z boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulką i pomidorem 61

Dzień dobry :-) Tak wszystkim w domu posmakowała poprzednia pizza, że musiałam zrobić kolejną. Mam już zapowiedziane, że to nie ostatnia ;-) Tym razem pizza z boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulką i pomidorem. Pizza wyszła super, wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi dwie takie pizze. Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: 500 g mąki typ 450 7 g drożdży suszonych(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru około 330 - 350 ml ciepłej wody 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju Dodatkowo: passata suszone oregano boczek w plasterkach ogórki kiszone cebula czerwona 3 ząbki czosnku pomidorki papryczkowe starta mozzarella 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie

kruche babeczki
Wegańska zupa fasolowa z fałszywym boczkiem. Nawet nie pomyślisz, że brakuje w niej mięsa. PRZEPIS 71

Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie zupy fasolowej bez wędzonki, a jednak również w wersji wegańskiej może być ona co najmniej równie pyszna, a jednocześnie lżejsza i zdrowsza. “Boczek” z tofu sprawi natomiast, że naprawdę niczego nie będzie wam w niej brakować. Przepis na wegańską zupę fasolową Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku(...)smaku oraz przyjemnej konsystencji. Teraz do garnka dodaj zrumienioną cebulę z czosnkiem, gotuj 5 minut, dodaj marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj kolejne 10 minut. Aby zrobić fałszywy boczek, pokrój tofu w cienkie plasterki, oprósz papryką wędzoną i solą, skrop olejem, następnie zrumień dość mocno obu stron na patelni. Dodaj do zupy już po rozlaniu do talerzy. Artykuł Wegańska

Kulinarna Polska
Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym 79

myśl włoskie wakacje... a właśnie wakacji chyba najbardziej nam teraz brakuje.  Składniki (na naczynie 20x25 cm) opakowanie płatów lasagne 500 g mięsa wołowego mielonego 5 plastrów wędzonego boczku  3 ząbki czosnku 700 g dobrej jakości passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka gałka(...)muszkatołowa 2 łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić razem z wołowiną. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać mięso z boczkiem i podsmażyć, aż zmieni kolor. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać.  Doprawić mięso solą, pieprzem

Kulinarne Inspiracje
Wiosenny omlet ze szpinakiem 113

Wiosenny omlecik ze szpinakiem, chrupiącymi bajglami, do tego boczek, awokado. Czy można sobie wymarzyć lepsze śniadanie. 3 jajka 50 ml mleka sól,pieprz, natka pietruszki 7 bajgli 100 g szpinaku mrożonego czosnek granulowany 3 pomidorki koktajlowe 2 plastry boczku 1/2 awokado 1 łyżeczka masła klarowanego   Szpinak przekładam na patelnię, dodaję odrobinę wody i duszę aż się rozmrozi. Doprawiam solą(...)mleko, dodaję sól, pieprz i widelcem roztrzepuję. Na patelni rozpuszczam masło klarowane, wylewam masę jajeczną, dodaję szpinak i mieszam, dodaję połamane bajgle i w całości. Układam pomidorki i plastry boczku. Smażę na wolnym ogniu i nie mieszam. Jak omlet zetnie się wykładam na talerz, dodaję jeszcze bajgle, natkę pietruszki

wesoła kuchnia
Robimy białą kaszankę w domu, bez wątróbki 59

Maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy:   1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony, sól.   Zabieramy się(...)jeśli kupiliśmy solone. Myjemy mięso. Nie gotujemy wszystkiego mięsa jednocześnie. Najpierw wkładamy do wody golonkę dodając liście laurowe, ziele i jałowiec tak gotujemy do 3/4 miękkości, potem dodajemy boczek, następnie podgardle na koniec serca wołowe. Gotujemy wszystko razem do miękkości, solimy w połowie gotowania  Chodzi o to, aby rosołu było jak najmniej. Zawsze możemy dolać gotującej wody

Leśny Zakątek
Serduszko z parówki i jajka 87

jajka to idealny pomysł na szybkie i cieszące oko śniadanie. Szczególnie, kiedy przygotuje je dla nas druga osoba. Niby zwykłe składniki, ale efekt wizualny kusi. Dla dzieci polecam bez boczku z dodatkiem świeżych warzyw. Parówki nie są wcale złe i od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Wystarczy czytać ich skład.  Na końcu przepisu(...)niespodziankę! Serduszko z parówki i jajka - składniki:   1 parówka 1 jajko sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): wędzony boczek ser żółty szczypiorek Serduszko z parówki i jajka - przygotowanie: Parówkę przeciąć wzdłuż na pół zostawiając około 1-1,5 cm. Następnie kiełbaskę należy wygiąć do zewnątrz, aby przypominała kształt serca. Końce spiąć wykałaczkami. Na patelni opcjonalnie podsmażyć boczek i na wytopiony tłuszcz

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania