Świeżonka czyli swojska uczta mięsna
Świeżonka czyli swojska uczta mięsna
Przepis na : obiad
Swieżynka, a czasem też smażonka, w moim regionie znana jako świeżonka czyli swojska uczta mięsna. Świeżonka była (i mam nadzieję, że nadal jest), nieodzownym elementem podczas świniobicia. Ze świeżej jeszcze tuszy wykrawało się po kawałku różnego rodzaju mięsa. Zazwyczaj było to podgardle, karkówka, łopatka, boczek i wątróbka. Krojone było w dość dużą kostkę, a potem smażone razem z dużą ilością cebuli. Nie wiem jak w innych miejscach Polski, ale u mnie mięso przed i w czasie smażenia nigdy nie było przyp... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Kuchnia Na Wypasie
Autor
Rafał Rafał
Lubie gotować, jeszcze bardziej lubię jeść.
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
mięso, boczek, karkówka, sosy, ogórki, kapustą, słoik, ogórki kiszone, obiad, wieprzowina, kapusta kiszona
Inne przepisy z Kuchnia Na Wypasie
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję