Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być(...)wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę *** *** Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy (u mnie kapusta z marchewką) *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym
Blog z ApetytemJeśli szukasz przepisu na jednogarnkowe pieczone danie to polecam mój przepis na soczyste kawałki kurczaka pieczone ze słodkimi pomidorkami, ziemniakami i plastrami boczku z wspaniałym w smaku sosem. Mięso wcześniej zamarynowane jest bardzo aromatyczne a finalnie delikatne i rozpływające się w ustach. Danie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Danie podane na stole dla rodziny i udekorowane(...)świeżymi ziołami wygląda bardzo apetycznie. Udka pieczone z pomidorkami i ziemniakami SKŁADNIKI: 8 udek z kurczaka 400 g pomidorków cherry lub koktajlowych 140 g boczku wędzonego – u mnie w plastrach 500 g ziemniaków sól, pieprz, oregano SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 4 łyżki oliwy 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, lubczyk PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj Kuchnikolejne dni Wielkiego Tygodnia. Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg słodkiej kapusty (białej) 3 litry wody 1 łyżka soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 500 g boczku 300 g kości od karku 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula kminek, sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka z gotującą się wodą. Wody musi być tyle(...)kilku / kilkunastu minutach, kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy ją. Do garnka nalewamy zimną wodę, wkładamy kapustę, obrane ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, poszatkowaną marchew, całą obraną i opaloną cebulę, kawałek boczku i kości. Solimy i doprawiamy kminkiem, stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy mięso odchodzi od kości wyciągamy je, obieramy, rozdrabniamy i dodajemy z powrotem do zupy. Boczek kroimy w kostkę
Trzeci talerza.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -500 g piersi z kurczaka -400 g pieczonego boczku -500 g kiełbasy podlaskiej lub zwyczajnej -250 g cebuli -1 czerwona papryka (270 g) -2 białe papryki (270 g) -2-3 ogórki konserwowe (200 g) -200 ml wytrawnego wina czerwonego(...)pieczony boczek kroimy w paski kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, następnie w pół talarki cebulę w piórka papryki w drobne paski ogórki ścieramy
Kulinarne przemysleniadelikatna, to przed zasmażaniem wystarczy ją chwilkę podgotować, odcedzić, a potem już kolejno jak w przepisie zasmażyć. Będzie równie smaczna :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 25 dag chudego boczku wędzonego - 1 cebula - pęczek koperku - łyżeczka otartego majeranku, - pół łyżeczki kminku mielonego - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, boczek kroję w cienkie paseczki, cebulę w kostkę, koperek siekam. W dużym(...)rondlu topię boczek, kiedy się wytopi dodaję cebulę, chwilkę smażę, aż zmieni kolor. Następnie do rondla dodaję partiami kapustę, mieszam, podlewam gorącą wodą ( ok. pół szklanki ). Rondel przykrywam pokrywką i na wolniutkim ogniu duszę kapustę do miękkości. Kiedy kapusta jest już miękka dodaję koperek i przyprawy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego :) Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej
Kuchnia z widokiem na ogródkuchni, ale tym razem postanowiliśmy go nieco wzbogacić, dlatego dorzuciliśmy bób i kurki. Przepis na spaghetti a'la carbonara z dodatkiem bobu i kurek SKŁADNIKI: - opakowanie makaronu spaghetti - 200g boczku - 200g kurek - 300g bobu - 2 cebule - 3 jajka - 400g śmietany 18% - przyprawy (sól, pieprz, majeranek, kminek, ostra papryka) KROK 1: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już będzie(...)Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut od momentu wrzenia. KROK 3: Kurki dusimy na rozgrzanej patelni z masłem, do momentu gdy będę miękkie. KROK 4: Boczek smażymy na osobnej patelni. Gdy tłuszcz będzie się wytapiał, dorzucamy cebulę. KROK 4: Do kurek dorzucamy cebulę z boczkiem i przez kilka minut dusimy razem. KROK 5: Do całości wrzucamy
Związek na patelniMakaron o smaku cheesburgera - spróbujcie a będziecie zdziwieni jak bardzo przypomina go smakiem:). 200g makaronu 400g mielonej wołowiny 100g boczku wędzonego w plastrach 150g sera 2 duże cebule 3 pomidory 4 ząbki czosnku kilka ogórków konserwowych 2 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu olej 1. Cebulę i pomidory kroimy w dużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki(...)kroimy w plastry. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wołowinę i pokrojony boczek (2 plastry odkładamy i mocno rumienimy osobno na patelni). Po chwili dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 10 minut, po czym dodajemy pomidory. Smażymy do odparowania wody. 3. Dodajemy keczup, musztardę, ogórki i starty ser. Przed podaniem posypujemy serem zarumienionym boczkiem
Szefowa kuchniczasu, zdecydowanie wart jest przygotowania. Od kiedy tylko go spróbowałam nie chcę już żadnego innego polecam i Wam! 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 100 g parzonego lub surowego boczku 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1-2 papryki czerwone 2 łyżki oliwy 2 łyżki smalcu (lub oliwy) 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki(...)około 1,5-2 cm). Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka. Obraną marchewkę kroimy na talarki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę, smażymy razem. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz paprykę. Smażymy
Smaki Na Talerzuprzygotowania potrzebujemy: GULASZ Indyk- 400g Pomidory w puszce- 400g Boczek- 150g Papryka czerwona- 100g Cebula- 70g Ser gouda- 80g Smalec- 30g Śmietana 30%- 20g Koncentrat- 10g Erytrytol- 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, przyprawa do drobiu, liść laurowy, papryka słodka, czosnek mielony PLACKI Kalafior- 400g Pieczarki- 300g Jajko- 1 sztuka Ser gouda- 80g Cebula- 80g Smalec- 30g Masło- 20g Guma guar(...)Sól, pieprz, czosnek mielony Mięso pokroić w kawałki 1×1 cm, przyprawiamy przyprawą. Odstawiamy na 10min. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w kostkę według upodobań. Całość sera ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku topimy smalec i wrzucamy boczek, po 10min dodajemy indyka. Po 5 minutach dodajemy cebulę i paprykę, smażymy chwilę. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat
serzmiesemsmakiem cały rok. SKŁADNIKI: OKOŁO 1 KG BOBU NIEŁUSKANEGO LUB 300 G ŁUSKANEGO. KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORU KILKA LISTKÓW MIĘTY 1 JAJKO SKÓRKA OTARTA Z JEDNEJ CYTRYNY TROCHĘ USMAŻONEGO BOCZKU DO POSYPANIA PLACKÓW. ( MOŻNA OMINĄĆ) 150 ML MLEKA 125 G MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻECZKA SODY OLEJ DO SMAŻENIA SOL PIEPRZ KAJEŃSKI LUB CZARNY OPCJONALNIE POKROJONY W KOSTKĘ I USMAŻONY BOCZEK ZAPRASZAM(...)CYTRYNY I BÓB. DOPRAWIĆ PIEPRZEM. PLACKI USMAŻYĆ NA GORĄCYM OLEJU. GOTOWE PODAWAĆ Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ. DOPRAWIONĄ SOLĄ PIEPRZEM I DROBNO POKROJONĄ MIĘTĄ, PLACKI MOŻNA POSYPAĆ POSIEKANYM SZCZYPIOREM I USMAŻONYM BOCZKIEM. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitasole mineralne, żelazo i wapń. Można ją spożywać podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną). Proponuję solankę z jajkami w koszulce. 100 g boczku wędzonego, masło, 40 g solanki, 4 jajka, sól, 3 łyżki octu winnego, Solankę umyć i odrzucić grubsze łodygi. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski i podsmażyć na patelni. Dodać(...)lekko wrzącą wodę delikatnie wpuszczać po jednym jajku, łyżką delikatnie formując białko aby się nie rozpłynęło. Gotować 2 minuty. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym. Jajka ułożyć na solance z boczkiem
królestwo garówjadłam coś podobnego ale w takim towarzystwie jest bób zdecydowanie lepszy niż to , co do tej pory próbowałam. Składniki : - 500 g bobu - 2 duże, mięsiste pomidory - 100 g wędzonego boczku - kilka liści sałaty - u mnie lodowa - pestki słonecznika - koperek do posypania. Wykonanie jest niezwykle proste - bób gotuję 15 min w osolonym wrzątku. Po ostygnięciu obieram ze skórek. Wiem, że jada(...)się go ze skórką - u mnie jest bez i basta ! Boczek kroję w kawałeczki i smażę w chrupiące kosteczki. Pod koniec smażenia, wyłączam ogień i delikatnie dodaję bób. Na talerzach rozkładam sałatę, kroję pomidora w plastry i układam na talerzach. Na pomidora nakładam bób i boczek. Posypuję ziarnami słonecznika i koperkiem
Kuchnia Pełna Emocjifetą jest banalnie prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim(...)kukurydzę. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blaszce do tarty , nakłuj je i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5-8 minut. W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę
Rozdomowiona100g Ketchup zero cukru- 50g Olej MCT- 20g Kapusta pekińska- 150g Czosnek- 4g Ogórek- 40g Pomidorki- 100g Sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie Foremki aluminiowe- 2x Skwarki z boczku- opcjonalnie Frytki przygotowujemy z przepisu https://serzmiesem.food.blog/2019/12/03/frytki-z-selera/ Filet kroimy w drobniejszą kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i umieszczamy w lodówce na 2h. Przygotowujemy sosy: Majonezowo- ketchupowy: Mieszamy(...)oczkach . Na dno foremek układamy kolejno: Frytki. Mięso. Ser. Zapiekamy w 180C przez 5 minut. Smarujemy sosem majonezowym. Układamy kapustę, pomidorki i ogórka. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy skwarkami z boczku- opcjonalnie. Smacznego Makro w 100g* 295 kcl B- 14g T-24g W-2g Makro w porcji 692g* 1223 kcl B- 82g T-93g W-4,7g *- bez boczku
serzmiesemPieczone ziemniaczki z młoda kapustką Młode ziemniaczki faszerowane młodą kapustką z boczkiem to znakomity dodatek do mięsa. Składniki: · 9 dużych ziemniaków młodych · Cebula · 1/3 główki kapusty młodej · 5 dag boczku wędzonego(...)czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i prużymy 20 minut. 6. Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą. 7. Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym
Kulinarna Chwila