boczek - 14002 przepisów (strona:297/934)

Perliczka pieczona z cytryną 70

stół wjechała perliczka pieczona z cytryną . Mięso perliczki było idealnie upieczone, miękkie i soczyste, dzięki temu, że przed włożeniem jej do piekarnika nasmarowaliśmy ją oliwą i obłożyliśmy plastrami boczku. To nasz sprawdzony sposób na pieczenie tego wymagającego ptactwa. Udostępnij Perliczka pieczona z cytryną – składniki 1 perliczka (ok. 1,5 kg) 1 / 2 cytryny 150 g boczku w cienkich plasterkach(...)Wykałaczkami spiąć skórę, aby zamknąć górny i dolny otwór. Nogi oraz skrzydła związać kuchennym sznurkiem. Tak przygotowaną perliczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego piersią do góry, następnie przykryć ją plastrami boczku. Piekarnik rozgrzać do 170 o C ( z termoobiegiem ), na najniższym poziomie umieścić naczynie z perliczką, piec z termoobiegiem 110 minut . W trakcie pieczenia mięso perliczki polewać wytworzonym sosem. Perliczkę pieczoną

niecodziennikpary
Kapusta z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka 155

krasa, nazywana też przez niektórym „amerykonem”. Kapusta przygotowana według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Sarzyny to kapusta na bogato. Poza fasolą są tam również suszone grzyby oraz boczek i cebula. Jest to kompletne danie nie wymagające żadnych dodatków, jednak współcześnie podawane jest dodatkowo z chlebem lub ziemniakami. Przepis pochodzi ze skarbnicy podkarpackich przepisów, a ściślej mówiąc z „Wielkiej księgi tradycji(...)Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Kapusta z fasolą i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych grzybów 2 cebula kawałek słoniny lub boczku 400 g fasoli Jaś lub kolorowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz 2 ugotowane ziemniaki Kilka godzin wcześniej fasolę zalewamy wodą, a potem gotujemy do miękkości

Trzeci talerz
Wegański boczek 105

zamiennik boczku wieprzowego, który nie ustępuje mu smakiem. Zasługą tego są odpowiednie dodatki i marynata.… Czytaj dalej Wegański boczek

Pij soki wyciskane
Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewką – kryzysowe danie 80

MARCHEWKA Składniki na Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewka: 300-400 g makaronu spaghetti, nitki, krajanka czy inny drobny 10-15 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 50g boczku wędzonego – można więcej a można pominąć 2 ząbki czosnku 5-6 marchewek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewka: Zaczynamy(...)kiedy woda w garnku wrze, wsypujemy makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Teraz jest czas na przygotowanie omasty. Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Potem boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu. Następnie marchew obieramy, kroimy w zapałkę i dodajemy do boczku. W kolejnym kroku czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do marchewki. Wszystko przesmażamy

Dorota Smakuje
Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym 124

ognia. Wlewamy śmietanę, mieszamy, dorzucamy makaron i jeszcze raz wszystko mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem, a następnie dekorujemy włoskimi orzechami. Sprawdź także: Szybki makaron z boczkiem Smacznego! Artykuł Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczny Pasztet 1031

możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie. Składniki: ·        30 dag szynki wieprzowej ·        20 dag boczku surowego ·        2 udka z kurczaka ·        30 dag wątroby drobiowej ·        Bułka zwykła(...)Sól ·        Pieprz ·        Majeranek ·        gałka muszkatołowa Wykonanie: 1.   Mięso oraz boczek zalewamy wodą i gotujemy razem z Vegetą. 2.   Grzyby moczymy w wodzie. 3.   Wątrobę czyścimy z błonek, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i również gotujemy. 4.   Mięso

Kulinarna Chwila
Sałatka ziemniaczana na szybkiego 112

prosty przepis na sałatkę z wykorzystaniem ziemniaków z obiadu lub po prostu ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Sałatka jest bardzo pożywna i zawiera obok ziemniaków jajka ugotowane na twardo , zrumieniony boczek, szczypiorek i fantastyczny sos musztardowy ze świeżo prażoną gorczycą. Uwielbiam sos do sałatki z musztardę z grubo mieloną gorczycą, a jeśli akurat takiej nie mam to po prostu dodaję(...)sałatka jest mało pracochłonna, czyli dodatkowy plus. Prosty przepis na sałatkę ziemniaczaną 4 porcje Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości, ugotowane w mundurkach 6 jajek pęczek szczypiorku 150 g wędzonego boczku w plastrach Sos musztardowy 3 łyżki musztardy dijon po 1 łyżeczce nasion gorczycy, żółtej i czarnej 100 g majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i czarny

codojedzenia
szczawiowa zupa... 125

litra, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, śmietana 12% 200 gram woda 1 szklanka, mąka tortowa 3 łyżki, jajka 6 sztuk "L", ziemniaki ugotowane 1 kg, boczek świeży 25 dag, cebula 2 sztuki Młody szczaw dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, drobno szczaw pokroić, wsypać do garnka, dodać masło i na średnim ogniu dusić szczaw z 5 minut mieszając(...)rosołowe, dodać pieprz mielony, sól, zagotować. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy. Jajka ugotowane obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy. Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą. Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą - najlepsza zupa szczawiowa

W Mojej Kuchni Lubię
CZERWONA KAPUSTA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 104

Czerwona kapusta na ciepło to smaczny dodatek do drugiego dania.     Dziś zapraszam po przepis z wędzonym boczkiem - ten zapach,który się w kuchni roznosi, musicie się sami przekonać. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 25-30 dag wędzonego boczku cytryna cukier do smaku sól,pieprz Kapustę poszatkować,ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Gdy kapusta(...)będzie miękka odcedzić i skropić sokiem  cytryny. Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni. Gdy będzie już podsmażony dodać cebulę drobno pokrojoną, smażyć dalej.  Wszystko połączyć ze sobą,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz cukrem. Podawać na gorąco

Niespełnione zdolności kulinarne
Prykiel z Lipnicy – kuchnia podkarpacka 98

barszcz wykorzystywano do przygotowania zupy zwanej pryklem lub zalewajką. Od tradycyjnego barszczu prykiel różnił się tym, że gotowano go z ziemniakami i dodawano do niego cebulę podsmażoną razem z boczkiem. W bogatszej wersji prykiel podawano z ugotowanym jajkiem i wiejską kiełbasą. Tak przygotowana zupa pełniła rolę dania obiadowego. Przepisem na prykiel podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy(...)Kolbuszowskim z 3 listopada 2016 roku. Prykiel z Lipnicy - kuchnia podkarpacka Składniki: 6-8 ziemniaków 2 l wody 200 ml zakwasu żytniego na barszcz 1 cebula 200 g wędzonego boczku 200 ml śmietany 18% Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy na pół miękko. Dolewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej

Trzeci talerz
Gołąbki pieczone w piekarniku 108

potrzeba: 1 główka kapusty białej 2,6-2,8 kg, 300 g ryżu, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 5 cebul średnich + 2 cebule Kucharek, Pieprz, 100 g boczku wędzonego,   Wykonanie: Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy 6 szklankami wody, a jak się zacznie gotować dodajemy 2 płaskie łyżeczki kucharka, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym płomieniu(...)środka, żeby nachodziły na siebie, zwijamy ciasno zaczynając od końca ściętego nerwu. Wysoką brytfankę wyścielamy liśćmi nienadającymi się na gołąbki tak, żeby nieco zachodziły na boki, układamy kilka plasterków boczku, kilka plasterków cebuli i w tak przygotowanym garnku układamy powstające gołąbki dość ciasno. Na pierwszą warstwę ułożonych gołąbków kładziemy kilka plasterków boczku układamy następne gołąbki. Między gołąbki wtykamy resztę plasterków

Bułka z Chlebem
Zupa fasolowa po węgiersku 139

smaku. PRZEPIS ZUPA FASOLOWA PO WĘGIERSKU Składniki zupa fasolowa po węgiersku: 150g fasoli suchej lub 2 puszki gotowanej np typ piękny jaś 1 cebula 4 ząbki czosnku 100g boczku wędzonego 100g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 6 ziemniaków 1/2 papryczki chili suszonej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej(...)gotujemy do miękkości. Ja gotowałam fasole przez 30 min w szybkowarze. Teraz czas na przygotowanie zupy. Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli oraz pokrojenia w kosteczkę boczku. Następnie cebulę z boczkiem szklimy na oliwie (lub tradycyjnie po węgiersku na smalcu) w garnku z grubym dnem. Zaraz potem do cebuli dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę i przesmażamy

Dorota Smakuje
Kotlety kaszubskie 91

bidi-language:#0400;} Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach, jako o postnym daniu. Na tapetę wzięliśmy pyszne połączenie ryby i boczku wieprzowego. Zapożyczone od Elżbiety Tomczyk-Miczka Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g boczku surowego wędzonego 1 czerstwa bułka 250 ml mleka 2 jajka 1 pęczek koperku  2 ząbki(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybę mielimy z odciśniętą z mleka bułką oraz przysmażonym, drobno pokrojonym boczkiem. Do masy wbijamy jajka, dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotną dłonią formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy

R'n'G Kitchen
Rolada z mięsa mielonego 136

Bardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy(...)mąki pszennej przyprawy: sól i pieprz (możesz użyć swoich ulubionych)   150 g szynki w plastrach (polędwicy, baleronu) 150 g żółtego sera w plastrach (np. gouda, edam) 200 g boczku wędzonego w cienkich długich plastrach   Całą bułkę włóż do miski i zalej wodą – odstaw na chwilę, by namokła. Następnie odciśnij ją dłonią, włóż do miski i rozdrobnij. Dodaj

Kulinarne S.O.S.
Rolada z mięsa mielonego 136

Bardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy(...)mąki pszennej przyprawy: sól i pieprz (możesz użyć swoich ulubionych)   150 g szynki w plastrach (polędwicy, baleronu) 150 g żółtego sera w plastrach (np. gouda, edam) 200 g boczku wędzonego w cienkich długich plastrach   Całą bułkę włóż do miski i zalej wodą – odstaw na chwilę, by namokła. Następnie odciśnij ją dłonią, włóż do miski i rozdrobnij. Dodaj

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania