boczek - 14002 przepisów (strona:302/934)

Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem 179

Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem - te gotowe przekąski można kupić je w wielu piekarniach i dyskontach. Przedstawiam moją wersję:).  1 opakowanie ciasta francuskiego 300g pieczarek 1 cebula 8 plastrów wędzonego boczku  100g startego żółtego sera 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju 1. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki(...)solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, na każdy z kwadratów wykładamy pieczarki i po 1 plasterku boczku. Sklejamy przeciwległe rogi każdego z kwadratów, posypujemy serem.  3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia

Szefowa kuchni
ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM 121

Tegoroczna jesień obfituje w duże, wręcz ogromne ilości grzybów. Po suszeniu, marynowaniu, grzybach smażonych z boczkiem z cebulą (oj było tego sporo...), przyszła kolej na zupę grzybową z makaronem, która wyszła bardzo aromatyczna, przepyszna, wręcz można rzec genialna. To zdecydowanie najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam. Składniki: - 500g surowych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki) - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku(...)plastry boczku (nie trzeba, ale daje super smaczek) - 2 litry rosołu, bulionu (lub część rosołu lub bulionu z wodą) - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki (u mnie marchew i pietruszka łącznie miały 120g) - 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek korzeniowego) -  1-2 łyżki masła klarowanego lub rafinowanego oleju koksowego - słodka śmietana ok.50-100g (u mnie 60g kremówki 30%) - sól, świeżo

Smaczne Zdrowe
Śliwki pieczone w boczku 91

Jest to bardzo prosta w wykonaniu i doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie Co potrzeba: 20 plasterków boczku parzonego, 20 dużych suszonych śliwek bez pestek lub 40 małych ostra musztarda Wykonanie: Plastry boczku smarujemy z jednej strony musztardą. Na brzegu każdego plasterka układamy po jednej dużej śliwce i zwijamy ciasno w rulon, przebijamy wykałaczką w ten sposób, żeby(...)wykałaczka musi przejść przez obie. Roladki układamy na małej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wykładamy na talerz. Smacznego :)) śliwki, boczek

Bułka z Chlebem
Smalec domowy ze słoniny i boczku z cebulą 125

uszy trzęsły. Teraz ja go robię i nie muszę nikogo namawiać do jedzenia. Domownicy sami mnie proszą, żebym im dała :) Co potrzeba: 1 kg słoniny bez skóry, 1 kg boczku surowego bez żeber i skóry, 700 g cebuli, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Słoninę i boczek mielimy bez skóry przez maszynkę na grubych(...)dodajemy pokrojoną drobno cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, mieszamy, smażymy całość jeszcze ok. 2 godzin na małym płomieniu co jakiś czas mieszając. Cebula powinna być miękka podobnie jak boczek. Gorący smalec przelewamy do słoiczków, zakręcamy, zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Bułka z Chlebem
Żurek z tłuczonymi ziemniakami 88

kiełbasy pokrojonej w plasterki i tłuczonych ziemniaków z podsmażoną cebulką – coś cudownego. Żurek z tłuczonymi ziemniakami to łatwy i przyjemny przepis, z którym poradzi sobie każdy. Składniki: 200g boczku wędzonego 2 marchewki 1 większa pietruszka 0.5 małego selera 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 500 ml żuru ( kupnego lub domowego ) 500g białej(...)kroimy w paseczki, a wodę z gotowania zostawiamy do żurku. Zaczynamy gotować wywar – wkładamy do garnka obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, tj. marchew, pietruszkę, cebulę, seler. Dodajemy boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Na małym ogniu gotujemy esencjonalny wywar, mniej więcej około 1 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania wywaru, dokładamy do niego

NiePieprz.pl
Medaliony z polędwicy z dynią w sosie grzybowym 88

Medaliony z delikatnej polędwicy wieprzowej otulone boczkiem, nadziane dynią. Podałam je w pysznym grzybowym sosie. Obiad zrobicie bardzo szybko, bo polędwica nie wymaga długiej obróbki. Taka jesienna moja propozycja. Zapewniam że wszystkim będzie smakować.   medaliony: 1 polędwica wieprzowa 150 g boczek wędzony plastry sól, pieprz 1/3 łyżeczki zioła prowansalskie 4 łyżki oleju 100 g dyni hokkaido sos grzybowy(...)białej błony. Kroję na kawałki 4 cm. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej i zostawiam w marynacie na godzinę albo dłużej. Każdy kawałek mięsa owijam plastrami boczku. Dynię razem ze skórą kroję w małą kostkę. Dynię posypuję solą, pieprzem, dodaję dwie łyżki oliwy, zioła. Układam na wierzchu każdego medalionu. Przekładam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam

wesoła kuchnia
Zrazy wołowe w sosie 172

Składniki: Wołowina na zrazy 1kg ( 7 plastrów) Musztarda 7 łyżeczek Ogórek kiszony 2 Boczek wędzony kilka plasterków Cebula 2 Czosnek 2 ząbki Bulion 1/2 l lub woda Sól  Pieprz Mąka pszenna do obtaczania Olej do smażenia Mięso podzielić na plastry rozbić i doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy plater posmarować po całości cienką warstwę musztardy. Położyć kawałek(...)boczku ( ja daję niewielką ilość i tylko chudą część tylko dla smaku, ale można ułożyć kawałki boczku na całym plastrze wołowiny). dodać ćwiartkę ogórka, plasterek cebuli z jednej strony. Zaczynami zwijać od strony z warzywami. Zwijamy dość ciasto i spinamy wykałaczką.  Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony. Na osobnej patelni usmażyć pozostałą cebulę oraz czosnek

Kulinarne przygody
Placek ziemniaczany a'la pizza 111

akurat miałam w lodówce. Składniki: * 50 dkg ziemniaków obranych * 1 jajko * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz * olej do smażenia Na farsz: * 15 dkg startego żółtego sera * 20 dkg boczku wędzonego * 6 pieczarek * 1 papryka * 1 cebula * natka pietruszki Ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach. Odstawiłam na 30 minut by puściły sok. Odlałam sok, pozostawiając skrobię, która została. Dodałam(...)mąki, wbiłam jajko. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Z tej porcji wyszły mi 2 placki na patelnię 16 cm średnicy (po spodzie).  Paprykę pokroiłam w kostkę, boczek pokroiłam również i podsmażyłam na suchej patelni. Pieczarki pokroiłam w kostkę a cebulę w piórka. Usmażyłam na odrobinie oleju do momentu zeszklenia się cebuli. Wyłożyłam połowę masy ziemniaczanej na patelnię

Pieprzyć z Fantazją
Kalmary faszerowane boczkiem i ziemniakami 128

zdarzy mi się sięgnąć także po kalmary. Ich tuby świetnie się nadają do faszerowania. Tak i było tym razem. Popełniłam mały mezalians, gdyż do środka trafiły.. ziemniaki i boczek. Jeśli chodzi o kalmary polecam także spróbować  kalmary z olivadą . Składniki (4 porcje) -4 duże ka kalmary (tuby) lub 8 mniejszych -2-3 ziemniaki -100 g wędzonego boczku pokrojonego(...)pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.  Pióropusze kalmarów pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć pióropusze z wędzonym boczkiem. Dodać natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaki i wino. Dusić 10-15 minut do odparowania. Przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem i odstawić. Podstudzonym farszem napełnić tuby kalmarów

Zielona Kuchnia
Kurczak po francusku w winie (COQ AU VIN) 125

szans. Uwielbiam. Składniki na kurczaka po francusku w winie (COQ AU VIN): około 1.8 kg kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia - co, kto lubi) 250 g pieczarek 150 g parzonego boczku 5 szalotek 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki whisky czerwone wytrawne wino mąka sól pieprz rozmaryn tymianek oregano masło oliwa z oliwek Kawałki kurczaka posolić, obtoczyć w mące(...)następnie podsmażyć na patelni na maśle. Przełożyć do garnka. Odciąć skórę boczku, pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Przełożyć boczek bez tłuszczu do garnka. Cebulki szalotki obrać i rozgnieść rękę lub tłuczkiem, wrzucić na rozgrzaną patelnię na 2 minuty. W oddzielnym rondelku podgrzać whisky, ostrożnie podpalić i płonącym alkoholem polać mięso. Do wszystkich składników wlać wino. Dodać przecier, przeciśnięty przez

Karola gotuje
Leniwe zraziki z mięsa mielonego 131

Leniwe zraziki z mięsa mielonego Szybki, łatwy i przepyszny obiad. Roladki z mięsa mielonego z boczkiem, cebulką, ogórkiem i pieczarkami, duszone w pomidorowo-grzybowym sosie pieczeniowym. Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!       Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego 3-4 pieczarki 2 łyżki musztardy 2 szklanki bulionu lub wody kilka suszonych grzybków lub świeżych pieczarek 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej lub masło klarowanego smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa opcjonalnie świeże zioła     *** Mięso mielone mieszamy

Blog z Apetytem
Fasolka po Bretońsku 143

polubienia mojej strony na FB będzie mi bardzo miło ❤❤❤❤https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ A teraz przepis ; 🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣 Składniki:  500 g fasoli Jaś 50 dag dobrej jakościowo kiełbasy np.wiejska 50 dag boczku wędzonego 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki wędzonej Skworcu https://www.skworcu.com.pl/papryka-wedzona-ostra-50g.html 2 łyżki przyprawy Meksykańskiej Skworcu https://www.skworcu.com.pl/przyprawa-meksykanska-50g-ostra-bez-konserwantow.html 500 ml przecieru 500 ml pomidorów(...)garnka ,dodaję łyżkę płaską soli i gotuję na małym ogniu ok 40 min ale patrzymy caly czas by fasola nie była bardzo miękka. 4.Na patelni podsmażam kiełbasę i boczek pokrojony w kostkę. 5. Dodaję 1 cebulę również pokrojoną w kostkę. Smażę całość aż będzie rumiana. 6. Następnie podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulkę doprawiam solą i pieprzem oraz przyprawą meksykańską oraz

Gotowanie Patki
Przepisy na jesień 113

grzybami shitake z bulionu.Pozostałe warzywa można przerobić na pasztet warzywny. Makaron z kurkami Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować dodając boczek i makaron gryczany soba. Składniki: makaron gryczany soba – 2 porcje 100 g boczku drobno pokrojonego w cienkie paski 200 g kurek – umytych i wysuszonych cebula – pokrojona w piórka(...)całe jajko żółtka z 2 jajek 2 łyżki startego sera pecorino duża szczypta pieprzu Przepis na makaron z kurkami Boczek podsmażyć na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i kurki. Podsmażamy. W miseczce mieszamy jajka, ser i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Odsączamy go i dodajemy na patelnię do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody. Zalewamy masą jajeczną

Ugotowane pozamiatane
Fasolka po bretońsku 127

przygotujemy. Fasolka Jaś musi być sucha u mnie średniej wielkości. Trzeba zacząć od namoczenia fasoli 1 dzień wcześniej, to ważny element. Składniki 500 g fasoli Jaś 300 g boczku surowego wędzonego 400 g kiełbasy myśliwskiej 1 duża cebula 1/2 główki czosnku pomidory w puszce krojone 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe, łyżka majeranku, sól(...)wylewamy na sitko, przelewamy wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ,tyle aby zakryła fasolkę. Dodajemy sól do smaku, ziele, liście i gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę również. Cebulę i czosnek posiekać. Boczek wrzucić na patelnię zrumienić. Jeżeli za mało tłuszczu się wytopi dodać olej. Włożyć kiełbaskę ,zrumienić . Następnie cebulę oraz czosnek wymieszać

gotuj ze mną
Fasolka Po Bretońsku 84

SKŁADNIKI: 400g fasoli białej 170g kiełbasy toruńskiej 160g kiełbasy wiejskiej 180g boczku 1,5 l wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Czarnomorskiego 5-6 łyżek sosu łagodnego Lwowskiego 3-4 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki majeranku sól pieprz WYKONANIE: 1. Suchą fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą(...)namoczenia. 2. Następnego dnia odcedzić wodę, wlać 1,5l świeżej wody. Dodać sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około godziny. 3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni - ciągle mieszając. 4. Podsmażony boczek przełożyć do garnka z grochem, a na pozostawionym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażyć. 5. Kiełbasę przełożyć

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania