Składniki: boczek wędzony z tłuszczykiem 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta młoda 2 główki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki Boczek wędzony pokroić w kostkę, w garnku podsmażyć na rumiano razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem. Kapustę młodą opłukać i nie za drobno pokroić, dodać do podsmażonego boczku
W Mojej Kuchni LubięKurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać! Składniki: 2 filety z kurczaka 10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach 1/2 kg ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na kapuście układamy ziemniaczki *** *** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso *** *** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE
Blog z Apetytemdanie, łatwe do przygotowania, jednogarnkowe, bardzo i na długo sycące, bogate w błonnik, naprawdę smaczne ! Było już wegetariańskie kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , pokazywałam też mięsne Pęczotto z boczkiem wędzonym, cukinią i porem . Czas na wersję wiosenną ze szparagami. PRZEPIS NA KASZOTTO ZE SZPARAGAMI Składniki na kaszotto ze szparagami: 2 szkl kaszy pęczak 1 cebula 1 por 1 pęczek(...)szparagów 4 młode marchewki 2 ząbki czosnku 250g boczku wędzonego 100g sera żółtego wędzonego 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 50g masła olej Jak zrobić pęczotto ze szparagami: Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, plasterki marchewki i smażymy aż wszystkie składniki podsmażą się. Do garnka dodajemy
Dorota SmakujeRoladki drobiowo-warzywne z bekonem Kruche i aromatyczne roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem oraz boczkiem wędzonym i zanurzone w aromatycznym sosie, to świetny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 młodej cukinii 6 cienkich plasterków wędzonego boczku 1/2 szklanki mąki do obtoczenia roladek(...)Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso dość cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym płacie mięsa układamy plasterek wędzonego boczku oraz 1-2 łyżki pokrojonych warzyw *** *** Mięso z farszem ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach *** *** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso
Blog z Apetytemzjeść coś smacznego by wypadało. Zwłaszcza, że wokół zaczyna pojawiać się tyle fantastycznych młodych warzyw, na których widok aż ślinka leci. Dlatego polecam na obiadek piersi z kurczaka owinięte boczkiem i zapieczone na młodej kapustce. Przygotowuje się je szyb ko (max 20 minut), myk do piekarnika a obiad robi się dalej sam. A podać go można z młodymi ziemniaczkami(...)nieduża główka młodej kapusty 150 ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sól, pieprz, słodka papryka mielona, cukier, rozmaryn ok. 100-150 g wędzonego boczku w plastrach Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć dokładnie ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstawić na bok. Kapustę poszatkować i wyłożyć nią naczynie
Simply FoodDzień dobry :-) Moi drodzy dziś danie na szybko. Kurczak, który zawinęłam w boczek, podsmażyłam, poddusiłam w bulionie i do tego sos śmietanowy z dodatkiem kurkumy i koperku. Wcześniej kurczak został zamarynowany w oliwie, słodkiej papryce, soli i pieprzu. Mięso wyszło bardzo delikatne i aromatyczne, pasuje idealnie do młodych ziemniaków z koperkiem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 filety(...)kurczaka 2 opakowania boczku wędzonego w plasterkach 200 ml bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki świeży koperek słodka papryka sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki (paski, ja jednego fileta pokroiłam na 3 - 4 kawałki). Przygotowujemy bulion. 2. Wszystkie kawałki przekładamy
kruche babeczkiszybkie do przygotowania – obiad gotowy w 15 minut. PRZEPIS NA CHOW MEIN Z MARCHEWKĄ Składniki na chow mein z marchewką: 250g makaronu chow mein pęczek marchewki młodej 300g boczku wędzonego surowego kilka rzodkiewek – opcjonalnie – ja dodałam bo chciałam wykorzystać takie lekko zwiędłe i wyszły pycha 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 garść szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)sezamowego 4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić chow mein z marchewką: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę z cebulką. W tym czasie marchewki kroimy w zapałki, dodajemy do boczku i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, makaron oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy
Dorota SmakujeUdka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który w 2010 r., a więc(...)indyka. Sedno smaku tkwi nie w mięsie, ale w przyprawach i jak pokazuje ten, przepis, wcale nie trzeba tony przypraw, wystarczy ich naprawdę kilka. Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: mieszanka przypraw i pasta ziołowa do polędwiczki oraz pesto do przystawki z sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania
Niedzielny kucharzSkładniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu(...)garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku
W Mojej Kuchni LubięRoladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem Kruche, smaczne i bardzo aromatyczne zrazy z karkówki, młodej kapusty oraz boczku wędzonego to pyszny pomysł na obiad! Składniki: 1 kg karkówki ok. 1/4 główki kapusty 10 dkg wędzonego boczku w plastrach 1 szklanka mąki olej do smażenia 1,5 szklanki bulionu 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawy: sól(...)centymetrowe plastry *** *** Mięso rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na rozbitym mięsie układamy kilka listków młodej kapusty *** *** Na kapuście układamy po dwa plasterki wędzonego boczku *** *** Następnie mięso zwijamy tworząc roladki *** *** Każdą roladkę obtaczamy w mące *** *** Roladki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oaz dwie kuli ziela angielskiego
Blog z ApetytemFajny i smaczny pomysł na imprezową przekąskę lub ciepłą kolację. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka boczek wędzony w plasterkach słodka i ostra papryka sól olej Wykonanie: Pierś w kurczaka kroimy wzdłuż na około centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy papryką, lekko solimy, uważając, aby nie przesadzić z solą (boczek wędzony przeważnie jest dość mocno słony). Na rozgrzanym oleju(...)obsmażamy kurczaka z każdej strony. Przekładamy na talerz. Kiedy kurczak lekko przestygnie, każdy pasek zawinamy w plasterek boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
Walijskie Pichceniejest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;) Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 g boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 2-3 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub masła 1. Kapustę obieram(...)listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości. 3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec. 4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem
Gotowanie...to proste !ziemniaczkami to przysmak nie jednej osoby. Danie smaczne zwłaszcza że młode warzywa smakują rewelacyjnie. Polecam. SKŁADNIKI : 2 główki młodej kapusty 1 kg młodych, małych ziemniaków 200 g boczku wędzonego odrobina oleju 1-2 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku jarzynka do smaku 1 i 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki octu jabłkowego koperek(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę należy poszatkować, cebulę i boczek pokroić w Kostkę. W garnku podpiekamy na oliwie cebulę z boczkiem, następnie przekładamy całą kapustę, dodajemy przyprawy, wodę i dusimy około 15 minut. Ziemniaki myjemy i gotujemy na pół miękko, odcedzamy. Do podduszonej kapusty dodajemy pokrojone ziemniaki lub jak są małe to całe. Następnie masło, posiekany koperek i ocet, lekko mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliSpaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym można podać w wersji mięsnej i bezmięsnej. Jeżeli wolimy mięsną, należy na końcu dodać podsmażony boczek. 3 porcje spaghetti, szczypiorek czosnkowy, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, garść orzechów włoskich, 100 g boczku wędzonego (wersja mięsna), parmezan lub inny twardy ser do posypania, Szczypiorek, czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować(...)wody z gotowania makaronu zostawić. Na patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać 2 – 3 łyżki wody z gotowania makaronu i podgrzewając dokładnie wymieszać. Jeżeli wybieramy wersję mięsną należy dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażony. Makaron przełożyć na talerze, posypać startym serem. zastawa
królestwo garówobiad polecam... Kotleciki mielone smażone na patelni grillowej i zapieczone z boczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę. Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki(...)czosnek, przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety z obu stron - układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy plastry boczku. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 ° C - wkładamy naczynie z kotletami (przykryte folią aluminiową) i zapiekamy ok. 10-15 min. W tym czasie obieramy ogórka
Alutka-Gotuje